OPEMIN 800 mg 30 film tablet Klinik Özellikler

Pirasetam }

Sinir Sistemi > Psikostimülan İlaçlar > Pirasetam
Biofarma İlaç Sanayi Ltd. Şti. | 24 September  2014

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Erişkinlerde

    ̶ Hafıza kaybı, dikkat eksikliği ve araç kullanma yeteneğinin kaybı gibi bulgularla seyreden psiko-organik sendromların semptomatik tedavisi,

    ̶ Kortikal kaynaklı miyoklonus tedavisi (tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte),

    ̶ Vertigo ve ilişkili denge bozuklukları (vazomotor veya psişik kökenli sersemlik hissi hariç) için endikedir.

    Çocuklarda

    ̶ 8 yaş ve üzeri çocuklarda konuşma terapisi gibi uygun yaklaşımlar ile birlikte disleksi tedavisinde endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Günlük dozun 2 veya 4 eşit doza bölünerek alınması önerilir.

    Aşağıda her bir endikasyonda önerilen günlük dozlar belirtilmiştir:

    Psiko-organik sendromların semptomatik tedavisi

    Günlük önerilen doz; 2,4 gram'dan – 4,8 gram'a kadardır ve günlük doz 2 veya 3 eşit doza bölünerek uygulanır.

    Kortikal kaynaklı miyoklonus tedavisi

    Günlük doza 7,2 g ile başlanmalı, 24 gram'lık maksimum doz elde edilinceye dek her üç veya dört günde bir 4,8 gram'lık artışlarla 2 veya 3 eşit doza bölünerek uygulama yapılmalıdır.

    Tedavide uygulanan diğer anti-miyoklonik ilaçlar aynı dozda verilmeli; elde edilen klinik yarara göre, söz konusu ilaçların dozu, mümkünse, azaltılmalıdır.

    OPEMİN® alınmaya bir kez başlandığında, tedaviye asıl serebral hastalık süresince devam edilmelidir.

    Akut nöbeti olan hastalarda, zaman içinde kendiliğinden iyileşme görülebilir; dolayısıyla her 6 ayda bir, ilaç dozunu azaltmak veya ilacı kesmek için girişimde bulunulmalıdır.

    Ani nüks ya da kesilme nöbetlerini önlemek için iki günde bir (Lance Adams sendromunda üç ya da dört günde bir) OPEMİN® dozu 1,2 g azaltılmalıdır.

    Vertigo tedavisi

    Günlük önerilen doz; 2,4 g – 4,8 g arasındadır ve günlük doz 2 veya 3 eşit doza bölünerek uygulanır.

    Konuşma terapisi ile kombine olarak disleksi tedavisi

    8 yaş ve üstü çocuklarda ve ergenlerde, günlük önerilen doz yaklaşık 3,2 gram'dır ve 2 eşit doza bölünerek uygulanır.

    Uygulama şekli:

    OPEMİN® 800 mg Film Tablet ağızdan kullanım içindir ve yemeklerle birlikte veya öğün dışında alınabilir. OPEMİN® 800 mg Film Tablet bütün halinde bir miktar sıvı ile yutulmalı, çiğnenmemeli veya kırılmamalıdır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Günlük doz, böbrek fonksiyonuna göre, bireyselleştirilmelidir. Doz, aşağıdaki tabloda

    gösterildiği şekilde ayarlanmalıdır. Bu doz tablosunu kullanmak için, hastanın kreatinin klirensinin (CLcr), ml/dak. olarak hesaplanması gerekir. Aşağıdaki formül kullanılarak, serum kreatinin (mg/dl) değerinden, ml/dak. olarak CLcr hesaplanabilir:

    [140-yaş (yıl)] x ağırlık (kg)

    image

    CLcr (ml/dak) = (x 0,85 - kadınlarda)

    72 x serum kreatinin (mg/dl)

    Grup

    Kreatinin klirensi (ml/dak.)

    Pozoloji ve sıklık

    Normal

    > 80

    Genel günlük doz, 2 veya 4 eşit

    doza bölünerek

    Hafif

    50-79

    Genel günlük dozun 2/3'ü,

    2 veya 3 eşit doza bölünerek

    Orta

    30-49

    Genel günlük dozun 1/3'ü,

    2 eşit doza bölünerek

    Ağır

    < 30

    Genel günlük dozun 1/6'sı,

    1 tek uygulama

    Son-Dönem Böbrek Hastalığı

    -

    Kontrendike

    Karaciğer yetmezliği:

    Sadece karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekmez. Karaciğer ile böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması önerilir (bkz. Bölüm 4.2).

    Pediyatrik popülasyon:

    OPEMİN®, 8 yaşın altındaki çocuklarda, güvenlilik ve etkinlik ile ilgili yeterli veri bulunmaması sebebiyle kullanılması önerilmez.

    Geriyatrik popülasyon:

    Böbrek fonksiyon bozukluğu olan yaşlı hastalarda doz ayarlaması önerilir (bkz. Bölüm 4.2). Yaşlı hastaların uzun süreli tedavisinde, gerektiğinde doz ayarlaması yapılabilmesi için kreatinin klirensinin düzenli olarak değerlendirilmesi gerekir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

      Pirasetam veya diğer pirolidon türevlerine ya da içerdiği yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olanlarda,

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      OPEMİN®'in trombosit inhibe edici etkisi nedeniyle (bkz. Bölüm 5.1), ağır kanamalı hastalarda, gastrointestinal ülser hastası gibi kanama riski olan hastalarda, altta yatan hemostaz bozukluğu olan hastalarda, hemorajik inme hikayesi olan hastalarda, diş ile ilgili cerrahi operasyon dahil büyük cerrahi girişim geçiren hastalarda ve düşük doz aspirin dahil antikoagülan ve antiagregan ilaç kullanan hastalarda dikkatle kullanılması önerilir.

      OPEMİN® böbrekler yoluyla elimine edildiğinden, böbrek yetmezliği olanlarda dikkatli kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

      Yaşlıların uzun süreli tedavisinde, gerektiğinde doz ayarlaması yapılabilmesi için kreatinin klirensinin düzenli olarak değerlendirilmesi gerekir.

      Miyoklonuslu hastalarda ani nüks ya da kesilme nöbetlerine yol açabileceğinden, tedavinin aniden kesilmesinden kaçınılmalıdır.

      Bu tıbbi ürün, FD&C Sarı#6 / Sunset Sarısı FCF Alüminyum Lak içermektedir. Bu nedenle alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Tiroid hormon eksikliği tedavisi ile (T3 + T4) eş zamanlı kullanımında, konfüzyon, irritabilite ve uyku bozukluğu bildirilmiştir.

      Ağır yineleyen venöz tromboz hastalarında 9,6 g/gün dozunda pirasetamın, asenokumarolün etkisini değiştirmediği tek-kör çalışmada gösterilmiştir. Ancak tek başına asenokumarolün gösterdiği etkiler ile karşılaştırıldığında; pirasetam 9,6 g/gün dozunda eklendiğinde, kan ve plazma trombosit agregasyonu, β-tromboglobulin salımı, fibrinojen ve von Willebrand faktör (VIII:C; VIII:vW:Ag; VIII:vW:RCo) viskozitesini anlamlı ölçüde düşürmüştür.

      OPEMİN® farmakokinetiği üzerinde değişikliğe yol açan etkileşim potansiyelinin düşük olması beklenir. Çünkü OPEMİN®'in % 90'ı değişmeden idrarla atılır.

      In vitro çalışmalarda pirasetamın 142, 426 ve 1422 mcg/ml konsantrasyonlarının, karaciğer sitokrom P450 CYP 1A2, 2B6, 2C8, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 4A9/11 izoformlarını inhibe

      etmediği gösterilmiştir.

      Pirasetamın 1422 mcg/ml konsantrasyonda, CYP 2A6 (%21) ve 3A4/5 (%11) üzerinde minör inhibe edici etkileri gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, bu iki CYP izoformunun inhibisyonu için Ki değerleri, 1422 mcg/ml'nin muhtemelen çok üzerindedir. Bu nedenle, OPEMİN®'in diğer ilaçlarla metabolik etkileşimi beklenmez.

      4 hafta boyunca 20 g/gün dozunda alınan pirasetam, epilepsi hastalarında sabit dozlarda alınan antiepileptik ilaçların (karbamazepin, fenitoin, fenobarbiton, sodyum valproat) doruk ve taban serum düzeylerini değiştirmemiştir.

      Pirasetamın alkol ile eş zamanlı kullanımı, serum düzeyleri üzerinde herhangi bir etki göstermemiştir. Pirasetam 1,6 g/gün dozunda kullanıldığında, beraber alınan alkol düzeylerini değiştirmemiştir.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi "C"dir.

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      OPEMİN®'in oral kontraseptiflerle etkileşim verisi bulunmamaktadır.

      Gebelik dönemi

      OPEMİN®'in hamile kadınlarda kullanımıyla ilgili yeterli veri yoktur. Pirasetam plasenta bariyerini geçmektedir. Yeni doğanda pirasetam düzeyi, maternal düzeyin %70-%90'ı arasındadır.

      Hamilelikte çok gerekli olmadıkça OPEMİN® kullanılmamalıdır. OPEMİN®, annenin klinik açıdan durumu tedavi edilmesini gerektiriyor ve anne açısından faydası, riskinden daha fazla ise uygulanmalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Pirasetam anne sütüne geçebilmektedir, bu nedenle emzirme sırasında OPEMİN® kullanımından kaçınılmalı ya da tedavi sırasında emzirme kesilmelidir.

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Hayvanlar üzerinde yapılan klinik çalışmaları; hamilelik, embriyo/fetus gelişimi, doğum ya da

      post-natal gelişim açısından, doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler göstermemiştir.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Pirasetam kullanımı sırasında gözlenen istenmeyen etkiler değerlendirildiğinde, OPEMİN®'in araç ve makine kullanımına etkisi olasıdır ve bu durum dikkate alınmalıdır.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Klinik çalışmalarda gözlenen veya spontan olarak bildirilen advers reaksiyonlar, sistem-organ sınıflandırmasına ve görülme sıklığına göre aşağıda belirtilmektedir. Görülme sıklığı şu şekilde tanımlanmaktadır:

      Çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

      Klinik çalışmalar

      Çift-kör, plasebo-kontrollü, 3.000'den fazla denek üzerinde popülasyon özelliklerinden bağımsız olarak yapılan klinik çalışmalarda, pirasetamın endikasyon, günlük doz veya güvenlilik verileri değerlendirilmiştir.

      Pirasetam tedavisi alanlarda aşağıdaki durumlar, istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek oranda görülmüştür:

        Psikiyatrik hastalıklar

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

        Belirtiler

        Doz aşımına bağlı spesifik ek bir advers olaya işaret edecek bir olgu bildirilmemiştir.

        Tedavi

        Akut belirgin doz aşımında, mide gastrik lavajla ya da kusma indüklenerek boşaltılabilir. OPEMİN®'in doz aşımı için spesifik bir antidotu yoktur.

        Doz aşımı tedavisi semptomatiktir ve hemodiyalizi de içerebilir. OPEMİN® için diyalizin ekstraksiyon etkinliği % 50-60'dır.

        Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.