RYDAPT 25 mg yumuşak kapsül (112 kapsül) Klinik Özellikler

Midostaurin }

Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar
Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. | 25 September  2018

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    RYDAPT aşağıdaki endikasyonlarda kullanılır:

      FLT-3 mutasyonu pozitif akut miyeloblastik lösemi tanısı konulmuş olan ve yoğun kemoterapiye (standart doz 3+7 remisyon indüksiyonu ve yüksek doz ARA-C ile konsolidasyon tedavisi) uygun hastalarda remisyon indüksiyon tedavisi ve postremisyon tedavisi ile kombine olarak,

      İlerlemiş sistemik mastositozlu erişkin hastaların tedavisinde.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    RYDAPT tedavisi, anti-kanser tedavilerinin kullanımında deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalıdır.

    Midostaurin almadan önce AML hastalarında, valide edilmiş bir test kullanılarak FLT3 mutasyonu (internal tandem duplikasyonu [ITD] veya tirozin kinaz domaini [TKD]) doğrulanmalıdır.

    Pozoloji:

    Akut miyeloid lösemi (AML)

    Önerilen RYDAPT dozu günde iki kere 50 mg'dır.

    RYDAPT, indüksiyon ve konsolidasyon kemoterapi sikluslarının 8.-21. günlerinde kemoterapi ile kombine olarak kullanılır. Hematopoietik kök hücre nakli (SCT) almakta olan hastalarda RYDAPT, SCT'ye hazırlık tedavisinden 48 saat önce kesilmelidir.

    AML'de doz değişiklikleri:

    AML'li hastalarda RYDAPT için doz değişikliklerine yönelik öneriler Tablo 1'de sunulmaktadır.

    Tablo 1 AML'li hastalarda RYDAPT için doz kesintisi, azaltılması ve bırakılmasına yönelik öneriler

    Faz

    Kriterler

    RYDAPT dozu

    İndüksiyon ve

    konsolidasyon

    Derece 3/4 pulmoner infiltratlar

    Siklusun kalanında RYDAPT'a ara verin. İnfiltrat Derece

    ≤ 1'e düzeldiğinde RYDAPT'a aynı dozdan devam edin.

    Diğer hematolojik olmayan Derece 3/4 toksisiteler

    RYDAPT ile ilişkili olabileceği değerlendirilen toksisiteler Derece ≤ 2'ye düzelene kadar RYDAPT'a ara verin. Daha sonra RYDAPT'a devam edin.

    QTc aralığının >470 milisaniye ve ≤ 500 milisaniye olması

    Siklusun kalanında RYDAPT dozunu günde bir kez 50 mg'a düşürün. Bir sonraki siklusun başında QTc aralığının

    ≤ 470 milisaniyeye düzelmesi koşuluyla bu siklusun başında RYDAPT'a başlangıç dozundan devam edin.

    Aksi halde günde bir kez RYDAPT 50 mg'a devam edin.

    QTc aralığının >500 milisaniye olması

    Siklusun kalanında RYDAPT dozlarını durdurun veya ara verin. Eğer bir sonraki siklustan hemen önce QTc aralığı ≤ 470 milisaniyeye düzelirse, RYDAPT'a başlangıç dozundan devam edin. Eğer bir sonraki siklusun başlayacağı zamanda QTc aralığında düzelme olmazsa, o siklus sırasında RYDAPT uygulamayın. RYDAPT, QTc

    düzelene kadar gereken siklus sayısınca durdurulabilir.

    İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL:

    RYDAPT'ın önerilen başlangıç dozu günde iki kez oral yolla 100 mg'dır.

    Klinik fayda gözlendiği sürece ya da kabul edilemez toksisite medyana gelene kadar tedaviye

    devam edilmelidir.

    İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL'de doz değişiklikleri:

    İlerlemiş SM'li hastalarda RYDAPT için doz değişikliklerine yönelik öneriler Tablo 2'de sunulmaktadır.

    Tablo 2 İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL'li hastalarda RYDAPT için doz kesintisi,

    azaltılması ve bırakılmasına yönelik öneriler

    Kriterler

    RYDAPT dozu

    MCL'si olmayan hastalarda RYDAPT ile ilişkili ANC <1 x 10/l veya başlangıçtaki ANC değeri 0,5-1,5 x 10/l olan hastalarda RYDAPT ile

    ilişkili ANC <0,5 x 10/l

    ANC ≥1 x 10/l olana kadar RYDAPT'a ara verin ve ardından günde iki kez 50 mg ile devam edin ve tolere edildiği takdirde günde iki kez 100 mg'a yükseltin.

    Eğer düşük ANC >21 gün devam ederse ve RYDAPT ile

    ilişkili olduğundan şüphe ediliyorsa RYDAPT'ı kesin.

    MCL'si olmayan hastalarda RYDAPT ile ilişkili 50 x 10/l'den düşük trombosit sayısı veya başlangıçtaki trombosit sayısı 25-75 x 10/l olan hastalarda RYDAPT ile ilişkili 25 x 10/l'den düşük trombosit sayısı

    Trombosit sayısı ≥ 50 x 10/l olana kadar RYDAPT'a ara verin ve ardından günde iki kez 50 mg ile devam edin ve tolere edildiği takdirde günde iki kez 100 mg'a yükseltin.

    Eğer düşük trombosit sayısı >21 gün devam ederse ve RYDAPT ile ilişkili olduğundan şüphe ediliyorsa RYDAPT'ı kesin.

    MCL'si olmayan hastalarda RYDAPT ile ilişkili 8 g/dl'nin altında hemoglobin veya başlangıçtaki hemoglobin değeri

    8-10 g/dl olan hastalarda RYDAPT ile

    ilişkili yaşamı tehdit edici anemi

    Hemoglobin ≥ 8 g/dl olana kadar RYDAPT'a ara verin ve ardından günde iki kez 50 mg ile devam edin ve tolere edildiği takdirde günde iki kez 100 mg'a yükseltin.

    Eğer düşük hemoglobin >21 gün devam ederse ve RYDAPT ile ilişkili olduğundan şüphe ediliyorsa RYDAPT'ı kesin.

    Optimal antiemetik tedaviye rağmen Derece 3/4 bulantı ve/veya kusma

    RYDAPT'a 3 gün (6 doz) ara verin, ardından günde iki kez 50 mg ile devam edin ve tolere edildiği takdirde

    aşamalı olarak günde iki kez 100 mg'a yükseltin.

    Diğer Derece 3/4 hematolojik olmayan toksisiteler

    Olay Derece ≤2 olana kadar RYDAPT'a ara verin ve ardından günde iki kez 50 mg ile devam edin ve tolere edildiği takdirde günde iki kez 100 mg'a yükseltin.

    Eğer toksisite 21 gün içinde Derece ≤2'ye düzelmezse veya azaltılmış bir RYDAPT dozunda şiddetli toksisite tekrar meydana gelirse RYDAPT'ı kesin.

    ANC: Mutlak Nötrofil Sayısı

    CTCAE şiddet derecesi: Derece 1 = hafif semptomlar; 2 = orta şiddetli semptomlar; 3 = ağır semptomlar; 4 = yaşamı tehdit edici semptomlar.

    Uygulama şekli:

    Oral kullanım içindir.

    RYDAPT, yaklaşık 12 saat aralıklarla günde iki kere oral yolla alınmalıdır. Kapsüller yemekle birlikte alınmalıdır (bkz. Bölüm 4.5 ve 5.2).

    Hastanın toleransına göre yerel tıbbi uygulamalara uygun olarak profilaktik antiemetikler uygulanmalıdır.

    RYDAPT kapsüller bir bardak suyla bütün olarak yutulmalıdır. Dozu doğru uygulamak ve kapsül içeriğinin hoş olmayan tadından kaçınmak için kapsüller açılmamalı, ezilmemeli ya da çiğnenmemelidir.

    Eğer bir doz kaçırılırsa, hasta bir sonraki dozu planlanmış olan zamanda almalıdır.

    Eğer kusma meydana gelirse, hasta ilave bir RYDAPT dozu almamalı, fakat bir sonraki planlanmış dozu almalıdır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda klinik deneyim sınırlıdır. Son evre böbrek hastalığı olan hastalarda veri mevcut değildir (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

    Karaciğer yetmezliği:

    Hafif ila orta şiddette (Child-Pugh A ya da B) karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekli değildir. Şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda midostaurin ve aktif metaboliti CGP62221'e maruziyet, normal karaciğer fonksiyonu olan hastalara göre önemli ölçüde daha düşüktür (bkz. Bölüm 5.2). Bununla birlikte, şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda doz ayarlamasının gerekli olduğunu düşündürecek yeterli etkililik verisi bulunmamaktadır.

    Pediyatrik popülasyon:

    RYDAPT, hematolojik iyileşmenin gecikmesi (uzun süreli şiddetli nötropeni ve trombositopeni gibi) riski nedeniyle antrasiklinler, fludarabin ve sitarabin dahil olmak üzere yoğun pediyatrik AML kombinasyon kemoterapi rejimleriyle kombinasyon halinde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1)

    Geriyatrik popülasyon:

    65 yaş üzerindeki hastalarda doz rejimi ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2). Midostaurin ile 60-70 yaş AML hastalarında sınırlı deneyim mevcuttur ve 70 yaş üzeri AML hastalarında deneyim bulunmamaktadır. ≥60 yaş hastalarda RYDAPT sadece yoğun indüksiyon kemoterapisi almaya uygun olup yeterli performans durumuna sahip olan ve önemli eşlik eden hastalıkları bulunmayan hastalarda kullanılmalıdır.

    Akut premiyelositik lösemi:

    RYDAPT, akut premiyelositik lösemisi olan hastalarda çalışılmamıştır ve bu nedenle bu hasta popülasyonunda kullanımı önerilmez.

    4.3. Kontrendikasyonlar

      birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda ve

      Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri (örn. rifampisin, Sarı kantaron (Hypericum perforatum), karbamazepin, enzalutamid, fenitoin) ile eşzamanlı kullanımı (bkz. Bölüm 4.5) kontrendikedir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Nötropeni ve enfeksiyonlar

    Monoterapi olarak ve kemoterapi ile kombinasyon halinde RYDAPT alan hastalarda nötropeni meydana gelmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Şiddetli nötropeninin (ANC <0,5 x 10/l), ilerlemiş SM, SM-AHN ve MCL çalışmalarında RYDAPT uygulamasına düzelene kadar ara verilmesi ya da tedavinin bırakılması ile genellikle reversibl olduğu görülmüştür. Özellikle tedavi başlangıcında olmak üzere lökositler düzenli olarak takip edilmelidir.

    Açıklanamayan şiddetli nötropeni geliştiren hastalarda, Tablo 1 ve 2'de önerildiği şekilde, ANC ≥1x10/l olana kadar RYDAPT tedavisine ara verilmelidir. RYDAPT ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen, rekürren ya da uzun süreli şiddetli nötropeni geliştiren hastalarda RYDAPT tedavisi kesilmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

    RYDAPT monoterapisi başlatılmadan önce tüm aktif ciddi enfeksiyonlar kontrol altına alınmalıdır. Hastalar enfeksiyon işaretleri ve semptomları açısından takip edilmelidir ve enfeksiyon tanısı konulursa, gerekli olması durumunda RYDAPT'ın bırakılması dahil olmak üzere, uygun tedavi geciktirilmeden başlatılmalıdır.

    Kardiyak disfonksiyon

    Semptomatik konjestif kalp yetmezliği olan hastalar klinik çalışmaların dışında tutulmuştur. İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL çalışmalarında, konjestif kalp yetmezliği (KKY) (bazı ölümler dahil olmak üzere) ve sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonunda (LVEF) geçici azalmalar gibi kardiyak disfonksiyon vakaları meydana gelmiştir. AML çalışmasında RYDAPT + kemoterapi ve plasebo + kemoterapi arasında KKY ya da LVEF disfonksiyonu açısından farklılık gözlenmemiştir. Risk altındaki hastalarda RYDAPT dikkatli bir şekilde kullanılmalı ve hastalar yakından takip edilmelidir (başlangıçta ve tedavi sırasında).

    Midostaurin ile tedavi edilen hastalarda QTc uzama sıklığının arttığı kaydedilmiştir (bkz. Bölüm 4.8); ancak bu gözlem için mekanistik bir açıklama bulunmamıştır. QTc uzaması açısından risk altında olan hastalara (örn. eşzamanlı tıbbi ürünler ve/veya elektrolit bozuklukları nedeniyle) dikkat etmek gereklidir. Eğer RYDAPT, QT aralığını uzatan tıbbi ürünlerle bir arada alınıyorsa, EKG ile QT aralığı değerlendirmeleri düşünülmelidir.

    Pulmoner toksisite

    RYDAPT monoterapisi ya da kemoterapiyle kombinasyon halinde RYDAPT ile tedavi edilen hastalarda, bazı vakalarda ölümcül olmak üzere interstisyel akciğer hastalığı (İAH) ve pnömonit meydana gelmiştir. Hastalar İAH/pnömonite işaret eden pulmoner semptomlar açısından takip edilmeli ve ≥3. derece (NCI CTCAE) enfeksiyon kaynaklı bir etiyoloji olmayan İAH /pnömonite işaret eden pulmoner semptomlar yaşayan hastalarda RYDAPT bırakılmalıdır.

    Embriyofetal toksisite ve emzirme

    Gebe kadınlar, fetusun maruz kalacağı potansiyel risk konusunda bilgilendirilmelidir; gebe kalma potansiyeline sahip kadınlara, RYDAPT ile tedaviye başlamadan önceki 7 gün içinde gebelik testi yapmaları ve RYDAPT tedavisi sırasında ve tedavi durdurulduktan sonra en az 4 ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri kullanmaları önerilmelidir.

    Emzirilen bebeklerde RYDAPT kaynaklı ciddi advers etki potansiyeli nedeniyle, kadınlara RYDAPT tedavisi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan sonra en az 4 ay boyunca çocuk emzirmeyi bırakmaları önerilmelidir (bkz. Bölüm 4.6).

    Pediyatrik popülasyon

    RYDAPT, hematolojik iyileşmenin gecikmesi (uzun süreli şiddetli nötropeni ve trombositopeni gibi) riski nedeniyle antrasiklinler, fludarabin ve sitarabin dahil olmak üzere yoğun pediyatrik AML kombinasyon kemoterapi rejimleriyle kombinasyon halinde kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.2 ve 5.1)

    Şiddetli böbrek bozukluğu

    Şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda ve son dönem böbrek hastalığı olanlarda midostaurinin uygulanması düşünülürken dikkatli olunmalıdır ve hastalar toksisite açısından izlenmelidir (bkz. Bölüm 5.2)

    Etkileşimler

    Midostaurin, bunlarla sınırlı olmamakla birlikte antifungaller (örn. ketokonazol), belirli antiviraller (örn. ritonavir), makrolid antibiyotikler (örn. klaritromisin) ve nefazodon gibi güçlü CYP3A4 inhibitörleri ile bir arada reçete edilirken dikkatli olmak gerekir çünkü bunlar, özellikle de midostaurin tedavisine (yeniden) başlanırken, midostaurinin plazma konsantrasyonunu artırabilirler (bkz. Bölüm 4.5). CYP3A4 aktivitesini güçlü bir şekilde inhibe etmeyen alternatif tıbbi ürünler düşünülmelidir. Tatmin edici terapötik alternatiflerin mevcut olmadığı durumlarda hastalar midostaurin ile ilişkili toksisite bakımından yakından izlenmelidir.

    Yardımcı maddeler

    RYDAPT, hidrojenize hintyağı içermektedir. Hidrojenize hintyağı, mide bulantısına ve ishale sebep olabilir.

    Günlük 100 mg kullanım dozu:

    RYDAPT'ın 100 mg'lık bir dozu, 333 mg'a alkole karşılık gelen yaklaşık %14 hacim susuz etanol içerir. Bu değer, 8,5 ml bira veya 3,5 ml şaraba eşdeğerdir. Alkol; alkol ile ilişkili sorunları, epilepsisi veya karaciğer sorunları olan hastalarda veya gebelik ya da emzirme sırasında zararlı olabilir.

    Günlük 200 mg kullanım dozu:

    RYDAPT'ın 200 mg'lık bir dozu, 666 mg'a alkole karşılık gelen yaklaşık %14 hacim susuz etanol içerir. Bu değer, 17 ml bira veya 7,0 ml şaraba eşdeğerdir. Alkol; alkol ile ilişkili sorunları, epilepsisi veya karaciğer sorunları olan hastalarda veya gebelik ya da emzirme sırasında zararlı olabilir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Midostaurin, bir dizi eşzamanlı tıbbi ürün tarafından indüklenen ya da inhibe edilen CYP3A4 enzimleri aracılığıyla kapsamlı bir hepatik metabolizmaya uğrar.

    Diğer tıbbi ürünlerin RYDAPT üzerindeki etkisi

    CYP3A4 aktivitesini etkilediği bilinen tıbbi ürünler ya da maddeler, midostaurinin plazma konsantrasyonlarını ve dolayısıyla RYDAPT'ın güvenlilik ve/veya etkililiğini etkileyebilir.

    Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri:

    RYDAPT'ın kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri (örn. karbamazepin, rifampisin, enzalutamid, fenitoin, Sarı kantaron [Hypericum perforatum]) ile eşzamanlı kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3). Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri midostaurin ve metabolitlerine (CGP52421 ve CGP62221) maruziyeti azaltır. Sağlıklı gönüllüler üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada, kuvvetli CYP3A4 indükleyicisi rifampisinin (günde 600 mg) tek bir 50 mg'lık midostaurin dozuyla eşzamanlı olarak uygulanması, midostaurin Cdeğerini %73 ve EAAdeğerini

    %96 düşürmüştür. CGP62221 de benzer bir patern sergilemiştir. CGP52421'in EAAdeğeri

    %60 azalmıştır.

    Kuvvetli CYP3A4 inhibitörleri:

    Kuvvetli CYP3A4 inhibitörleri midostaurinin kandaki konsantrasyonlarını arttırabilir. 36 sağlıklı gönüllü üzerinde gerçekleştirilen bir çalışmada, kuvvetli CYP3A4 inhibitörü ketokonazol ile tek bir RYDAPT dozunun eşzamanlı uygulanması, midostaurin maruziyetinde anlamlı bir artışa (1,8 kat Cartışı ve 10 kat EAAartışı) yol açmıştır; diğer yandan, aktif metabolitler CGP62221 ve CGP52421'in pik konsantrasyonları yarı yarıya azalmıştır (bkz. Bölüm 5.2). Bir hasta alt kümesinde (N=7) midostaurin, güçlü CYP3A4 inhibitörü itrakonazol ile birlikte kararlı plazma konsantrasyonuna ulaşmış iken (21 gün süreyle günde iki kez 50 mg), midostaurin kararlı durum maruziyeti (C) 2.09-kat artmıştır. CGP52421'in Cdeğeri 1.3 kat artmış, CGP62221 maruziyeti üzerinde ise herhangi bir etki gözlenmemiştir (bkz. Bölüm 4.4).

    RYDAPT'ın diğer tıbbi ürünler üzerindeki etkisi

    CYP enzimlerinin substratları

    Sağlıklı gönüllülerde, kararlı durumda çoklu dozlarda midostaurin (günde iki kez 50 mg) ile tek doz bupropionun (CYP2B6 substratı) birlikte uygulanması, tek başına bupropion uygulaması ile karşılaştırıldığında bupropion EAAve EAAdeğerlerini sırasıyla %48 ve

    %49 ve Cdeğerini %55 azaltmıştır. Bu, midostaurinin hafif bir CYP2B6 indükleyicisi olduğunu göstermektedir. CYP2B6'nın substratları olan dar bir terapötik aralığa sahip tıbbi ürünler (örn. bupropion veya efavirenz), midostaurin ile birlikte uygulandığında dikkatli kullanılmalılardır ve optimal maruziyeti sürdürmek için doz ayarlaması gerektirebilirler.

    İn vitro verilere göre, midostaurin ve aktif metabolitleri CGP52421 ve CGP62221, CYP1A2 ve CYP2E1 inhibitörleri ve CYP1A2 indükleyicileridir. Bu nedenle, CYP1A2 (örn. tizanidin) ve CYP2E1'in (örn. klorzoksazon) substratları olan dar bir terapötik aralığa sahip tıbbi ürünler, midostaurin ile birlikte uygulandığında dikkatli kullanılmalılardır ve optimal maruziyeti sürdürmek için doz ayarlaması gerektirebilirler.

    Taşıyıcıların substratları

    Sağlıklı gönüllülerde, tek doz rosuvastatinin (BCRP substratı) tek doz midostaurin (100 mg) ile birlikte uygulanması, rosuvastatin EAAve EAAdeğerlerini sırasıyla %37 ve %48 oranında artırmıştır; Tek başına rosuvastatin uygulamasına kıyasla Cyaklaşık iki kat (2.01 kat) artmıştır. Bu, midostaurinin BCRP substratları üzerinde hafif bir inhibitör etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Taşıyıcı BCRP'nin substratları olan dar bir terapötik aralığa sahip tıbbi ürünler (örn. rosuvastatin veya atorvastatin), midostaurin ile birlikte uygulandıklarında dikkatli kullanılmalıdırlar ve optimal maruziyeti sürdürmek için doz ayarlaması gerektirebilirler.

    Hormonal kontraseptifler

    Sağlıklı kadınlarda, kararlı durumda çoklu midostaurin dozları (günde iki kez 50 mg) ile etinil estradiol ve levonorgestrel içeren oral kontraseptifler arasında klinik olarak anlamlı farmakokinetik ilaç-ilaç etkileşimi olmamıştır. Bu nedenle, midostaurinin birlikte uygulanmasının bu kombinasyonun kontraseptif güvenilirliğini tehlikeye atması beklenmemektedir.

    Besinlerle etkileşimler

    Sağlıklı gönüllülerde midostaurin emilimi (EAA), RYDAPT standart bir öğünle birlikte uygulandığında ortalama % 22 ve yağ açısından zengin bir öğünle birlikte uygulandığında ortalama % 59 artmıştır. Pik midostaurin konsantrasyonu (C), açken yapılan uygulamayla karşılaştırıldığında, standart bir öğünle %20 ve yağ açısından zengin bir öğünle % 27 azalmıştır (bkz. Bölüm 5.2).

    RYDAPT'ın yemek ile alınması önerilir.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi: D

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar, hayvan çalışmalarında midostaurinin gelişen fötus açısından zararlı olduğunun gösterildiği konusunda bilgilendirilmelidir. Çocuk doğurma potansiyeline sahip cinsel açıdan aktif kadınların RYDAPT tedavisine başlamadan önceki 7 gün içinde bir gebelik testi yaptırmaları ve RYDAPT kullanırken ve RYDAPT ile tedavi sonlandırıldıktan sonra en az 4 ay boyunca etkili doğum kontrol yöntemleri (%1'den daha düşük gebelik oranlarına neden olan yöntemler) kullanmaları önerilmektedir.

    Gebelik dönemi

    Midostaurin, gebe bir kadına uygulandığında fetal hasara yol açabilir. Gebe kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yapılmamıştır. Sıçanlar ve tavşanlar üzerinde gerçekleştirilen üreme çalışmalarında, midostaurinin fetotoksisiteye neden olduğu gösterilmiştir (bkz. Bölüm 5.3). RYDAPT gebelik sırasında ya da doğum kontrol yöntemleri kullanmayan, çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda önerilmemektedir. Gebe kadınlar, fetusun maruz kalacağı potansiyel risk konusunda bilgilendirilmelidir.

    RYDAPT gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

    Laktasyon dönemi

    Midostaurinin insan sütüyle atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalısmalar midostaurinin sütle atıldığını göstermektedir. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına ya da RYDAPT tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına iliskin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve RYDAPT tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

    RYDAPT ile tedavi sırasında ve tedavi sonlandırıldıktan sonra 4 ay boyunca bebek

    emzirilmemelidir.

    Üreme yeteneği/Fertilite

    RYDAPT'ın insan fertilitesi üzerindeki etkisine ilişkin veri bulunmamaktadır. Midostaurin ile

    gerçekleştirilen havyan çalışmaları bozulmuş fertilite göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3).

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    RYDAPT'ın araç ve makine kullanımı üzerinde minör etkileri bulunmaktadır. RYDAPT kullanan hastalarda sersemlik hali ve vertigo bildirilmiştir ve hastanın araç ve makine kullanma becerisi değerlendirilirken bunların göz önünde bulundurulması gerekir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Güvenlilik profilinin özeti

    AML

    Yeni tanısı konmuş FLT3-mutasyonlu AML'si olan hastalarda RYDAPT'ın güvenlilik değerlendirmesi (günde iki kere 50 mg), 717 hastadan oluşan bir faz III, randomize, çift kör, plasebo kontrollü çalışmayı temel almaktadır. RYDAPT artı standart kemoterapi kolundaki hastalar için toplam medyan maruziyet süresi 42 gün (aralık 2 ila 576 gün) ve plasebo artı standart kemoterapi kolundaki hastalar için 34 gündür (aralık 1 ila 465 gün). İdame fazına girmiş 205 hasta için (RYDAPT kolunda 120 ve plasebo kolunda 85) medyan maruziyet süresi her iki kol için 11 ay (RYDAPT kolundaki hastalar için 16 ila 520 gün; plasebo kolundaki hastalar için 22 ila 381 gün) olarak belirlenmiştir.

    RYDAPT kolunda en sık gözlenen advers reaksiyonlar febril nötropeni (% 83,4), mide bulantısı (% 83,4), eksfolyatif dermatit (% 61,6), kusma (% 60,7), baş ağrısı (% 45,9), peteşi (% 35,8) ve yüksek ateş (% 34,5) olmuştur. En sık derece 3/4 advers reaksiyonlar febril nötropeni (% 83,5), lenfopeni (% 20,0), cihazla ilişkili enfeksiyon (% 15,7), eksfolyatif dermatit (% 13,6), hiperglisemi (% 7) ve bulantı (% 5,8) olmuştur. En sık laboratuvar anormalliklerinin hemoglobin düşüşü (% 97,3), ANC düşüşü (% 86,7), ALT artışı (% 84,2), AST artışı (% 73,9) ve hipokalemi (% 61,7) olduğu belirlenmiştir. En sık derece 3/4 laboratuvar anormalliklerinin ANC düşüşü (% 85,8), hemoglobin düşüşü (% 78,5), ALT artışı (% 19,4) ve hipokalemi (% 13,9) olduğu görülmüştür.

    Ciddi advers reaksiyonlar RYDAPT ve plasebo kollarında benzer oranda hastalarda meydana gelmiştir. Her iki kolda da en sık görülen advers reaksiyon febril nötropeni (% 16) olmuştur.

    Herhangi bir advers reaksiyon nedeniyle çalışma bırakma, RYDAPT kolundaki hastaların % 3,1'inde ve plasebo kolundaki hastaların % 1,3'ünde meydana gelmiştir. RYDAPT kolunda çalışmanın bırakılmasına yol açan ve en sık gözlenen Derece 3/4 advers reaksiyon eksfolyatif dermatittir (% 1,2).

    İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL

    142 hastayı kapsayan tek kollu, açık etiketli, çok merkezli iki çalışmada, ilerlemiş SM'si olan hastalarda tekli ajan olarak RYDAPT'ın güvenliliği (günde iki kere 100 mg) değerlendirilmiştir. RYDAPT'a medyan maruziyet süresi 11,4 aydır (aralık: 0 ila 81 ay).

    En sık gözlenen advers reaksiyonlar mide bulantısı (% 82), kusma (% 68), ishal (% 51), periferik ödem (% 35) ve yorgunluktur (% 31). En sık gözlenen Derece 3/4 advers reaksiyonlar yorgunluk (% 8,5), sepsis (% 7,7), pnömoni (% 7), febril nötropeni (% 7) ve ishaldir (% 6,3). En sık gözlenen ve hematolojik olmayan laboratuar anormallikleri hiperglisemi (% 93,7), toplam bilirubin artışı (% 40,1), lipaz artışı (% 39,4), AST artışı (% 33,8) ve ALT artışı (% 33,1) olarak belirlenmiştir; diğer yandan, en sık gözlenen hematolojik laboratuar anormallikleri mutlak lenfosit sayısında düşüş (% 73,2) ve ANC düşüşü (% 58,5) olduğu görülmüştür. En sık gözlenen Derece 3/4 laboratuar anormallikleri mutlak lenfosit sayısında düşüş (% 45,8), ANC düşüşü (% 26,8), hiperglisemi (% 19) ve lipaz artışı (% 17,6) olmuştur.

    Hastaların % 31'inde advers reaksiyonlar nedeniyle doz değişiklikleri (kesinti ya da ayarlama) yapılmıştır. Doz değişikliğine yol açan (insidans ≥% 5) ve en sık gözlenen advers reaksiyonlar mide bulantısı ve kusmadır.

    Hastaların % 9,2'sinde tedavinin bırakılmasına yol açan advers reaksiyonlar meydana gelmiştir. En sık gözlenenler (insidans ≥%1) febril nötropeni, mide bulantısı, kusma ve plevra efüzyonudur.

    Tablo haline getirilmiş advers reaksiyonların listeleri

    Advers reaksiyonlar MedDRA sistem organ sınıfına göre listelenmektedir. Her bir sistem organ sınıfı içinde, advers reaksiyonlar sıklığa göre sıralanmaktadır ve en sık reaksiyonlar ilk olarak yazılmaktadır. Buna ek olarak, aşağıdaki terimler (CIOMS III) kullanılarak, her bir advers reaksiyon için ilgili sıklık kategorisi de sunulmaktadır:

    Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila <1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    AML:

    Tablo 3'te, yeni tanısı konmuş, FLT3-mutasyonlu AML hastaları üzerinde gerçekleştirilen faz

    III çalışmada ve pazarlama sonrası elde edilen deneyimler esnasında bildirilen advers

    reaksiyonların sıklık kategorileri gösterilmektedir.

    Tablo 3 AML'de gözlenen advers reaksiyonlar

    Advers reaksiyon

    Tüm dereceler

    Derece 3/4

    Sıklık kategorisi

    Rydapt + kemoterapi n=229

    %

    Rydapt + kemoterapi n=345

    %

    Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

    Cihazla bağlantılı enfeksiyonlar

    24

    15,7

    Çok yaygın

    Üst solunum yolu enfeksiyonu

    5,2

    0,6

    Yaygın

    Nötropenik sepsis

    0,9

    3,5

    Yaygın olmayan

    Kan ve lenf sistemi hastalıkları

    Febril nötropeni

    83,4

    83,5

    Çok yaygın

    Peteşi

    35,8

    1,2

    Çok yaygın

    Lenfopeni

    16,6

    20

    Çok yaygın

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Aşırı duyarlılık

    15,7

    0,6

    Çok yaygın

    Metabolizma ve beslenme hastalıkları

    Hiperürikasemi

    8,3

    0,6

    Yaygın

    Psikiyatrik hastalıklar

    İnsomnia

    12,2

    0

    Çok yaygın

    Sinir sistemi hastalıkları

    Baş ağrısı

    45,9

    2,6

    Çok yaygın

    Senkop

    5,2

    4,6

    Yaygın

    Tremor

    3,9

    0

    Yaygın

    Göz hastalıkları

    Göz kapağı ödemi

    3,1

    0

    Yaygın

    Kardiyak hastalıkları

    Hipotansiyon

    14,4

    5,5

    Çok yaygın

    Sinüs taşikardisi

    9,6

    1,2

    Yaygın

    Hipertansiyon

    7,9

    2,3

    Yaygın

    Perikard efüzyonu

    3,5

    0,6

    Yaygın

    Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

    Epistaksis

    27,5

    2,6

    Çok yaygın

    Laringeal ağrı

    11,8

    0,6

    Çok yaygın

    İnterstisyel akciğer hastalığı ve pnömonit

    11,4

    4,9

    Çok yaygın

    Dispne

    10,9

    5,5

    Çok yaygın

    Nazofarenjit

    5,7

    0,9

    Yaygın

    Plevral efüzyon

    8,7

    0

    Yaygın

    Akut respiratuvar distres sendromu

    2,2

    2,3

    Yaygın

    Gastrointestinal hastalıklar

    Mide bulantısı

    83,4

    5,8

    Çok yaygın

    Kusma

    60,7

    2,9

    Çok yaygın

    Stomatit

    21,8

    3,5

    Çok yaygın

    Üst abdominal ağrı

    16,6

    0

    Çok yaygın

    Hemoroidler

    15,3

    1,4

    Çok yaygın

    Anorektal rahatsızlık

    7

    0,9

    Yaygın

    Abdominal rahatsızlık

    3,5

    0

    Yaygın

    Deri ve derialtı doku hastalıkları

    Eksfolyatif dermatit

    61,6

    13,6

    Çok yaygın

    Hiperhidroz

    14,4

    0

    Çok yaygın

    Deride kuruma

    7

    0

    Yaygın

    Keratit

    6,6

    0,3

    Yaygın

    Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

    Sırt ağrısı

    21,8

    1,4

    Çok yaygın

    Artralji

    14

    0,3

    Çok yaygın

    Kemik ağrısı

    9,6

    1,4

    Yaygın

    Uzuvlarda ağrı

    9,6

    1,4

    Yaygın

    Boyun ağrısı

    7,9

    0,6

    Yaygın

    Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

    Pireksi

    34,5

    3,2

    Çok yaygın

    Kateter ile bağlantılı tromboz

    3,5

    2

    Yaygın

    Araştırmalar

    Hemoglobin düşüşü*

    97,3

    78,5

    Çok yaygın

    ANC düşüşü*

    86,7

    85,8

    Çok yaygın

    ALT artışı*

    84,2

    19,4

    Çok yaygın

    AST artışı*

    73,9

    6,4

    Çok yaygın

    Hipokalemi*

    61,7

    13,9

    Çok yaygın

    Hiperglisemi*

    20,1

    7

    Çok yaygın

    Hipernatremi*

    20

    1,2

    Çok yaygın

    Elektrokardiyogramda uzamış QT süresi

    19,7

    5,8

    Çok yaygın

    Aktive parsiyel tromboplastin zamanı uzaması

    12,7

    2,6

    Çok yaygın

    Hiperkalsemi*

    6,7

    0,6

    Yaygın

    Kilo artışı

    6,6

    0,6

    Yaygın

    *Sıklık, laboratuvar değerlerine dayanmaktadır.

    İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL:

    Tablo 4'te, ilerlemiş SM, SM-AHN ve MCL'si olan hastalarda gerçekleştirilen iki çalışmadan elde edilen birleştirilmiş verilere dayalı advers reaksiyonların sıklık kategorileri gösterilmektedir.

    Tablo 4 İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL'de gözlenen advers reaksiyonlar

    Advers reaksiyon

    Rydapt (günde 2 kez 100 mg)

    N=142

    Sıklık kategorisi

    Tüm dereceler

    %

    Derece ¾

    %

    Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

    İdrar yolu enfeksiyonu

    13

    2,8

    Çok yaygın

    Üst solunum yolu enfeksiyonu

    11

    1,4

    Çok yaygın

    Pnömoni

    8,5

    7,0

    Yaygın

    Sepsis

    7,7

    7,7

    Yaygın

    Bronşit

    5,6

    0

    Yaygın

    Oral herpes

    4,9

    0

    Yaygın

    Sistit

    4,2

    0

    Yaygın

    Sinüzit

    4,2

    0,7

    Yaygın

    Erizipel

    3,5

    1,4

    Yaygın

    Herpes zoster

    3,5

    0,7

    Yaygın

    Kan ve lenf sistemi hastalıkları

    Febril nötropeni

    7,7

    7,0

    Yaygın

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Aşırı duyarlılık

    2,1

    0

    Yaygın

    Anafilaktik şok

    0,7

    0,7

    Yaygın olmayan

    Sinir sistemi hastalıkları

    Baş ağrısı

    26

    1,4

    Çok yaygın

    Sersemlik

    13

    0

    Çok yaygın

    Dikkat dağınıklığı

    7

    0

    Yaygın

    Tremor

    6,3

    0

    Yaygın

    Kulak ve iç kulak hastalıkları

    Vertigo

    4,9

    0

    Yaygın

    Vasküler hastalıklar

    Hipotansiyon

    9,2

    2,1

    Yaygın

    Hematom

    6,3

    0,7

    Yaygın

    Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

    Dispne

    18

    5,6

    Çok yaygın

    Öksürük

    16

    0,7

    Çok yaygın

    Plevral efüzyon

    13

    4,2

    Çok yaygın

    Epistaksis

    12

    2,8

    Çok yaygın

    Orofaringeal ağrı

    4,2

    0

    Yaygın

    İnterstisyel akciğer hastalığı ve

    pnömonit

    2,1

    0

    Yaygın

    Gastrointestinal hastalıklar

    Mide bulantısı

    82

    5,6

    Çok yaygın

    Kusma

    68

    5,6

    Çok yaygın

    İshal

    51

    6,3

    Çok yaygın

    Kabızlık

    29

    0,7

    Çok yaygın

    Dispepsi

    5,6

    0

    Yaygın

    Gastrointestinal kanama

    4,2

    3,5

    Yaygın

    Genel hastalıklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

    Periferik ödem

    35

    3,5

    Çok yaygın

    Yorgunluk

    31

    8,5

    Çok yaygın

    Pireksi

    27

    4,2

    Çok yaygın

    Asteni

    4,9

    0,7

    Yaygın

    Titreme

    4,9

    0

    Yaygın

    Ödem

    4,2

    0,7

    Yaygın

    Araştırmalar

    Hiperglisemi (açken değil)*

    93,7

    19,0

    Çok yaygın

    Mutlak lenfosit düşüşü*

    73,2

    45,8

    Çok yaygın

    ANC düşüşü*

    58,5

    26,8

    Çok yaygın

    Total bilirubin artışı*

    40,1

    4,9

    Çok yaygın

    Lipaz artışı*

    39,4

    17,6

    Çok yaygın

    AST artışı*

    33,8

    2,8

    Çok yaygın

    ALT artışı*

    33,1

    3,5

    Çok yaygın

    Amilaz artışı*

    20,4

    7,0

    Çok yaygın

    Elektrokardiyogramda uzamış QT süresi

    10,6

    0,7

    Çok yaygın

    Kilo artışı

    5,6

    2,8

    Yaygın

    Yaralanma, zehirlenme ve prosedür komplikasyonları

    Konfüzyon

    6,3

    0

    Yaygın

    Düşme

    4,2

    0,7

    Yaygın

    *Sıklık, laboratuvar değerlerine dayanmaktadır.

    Seçilen advers reaksiyonların tanımı

    Gastrointestinal hastalıklar

    AML, İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL hastalarında bulantı, kusma ve ishal gözlenmiştir. İlerlemiş SM, SM-AHN ve MCL hastalarında bu olaylar, hastaların % 26'sında doz ayarlamasına veya dozlara ara verilmesine ve hastaların % 4,2'sinde tedavinin kesilmesine yol açmıştır. Olayların büyük kısmı tedavinin ilk 6 ayında meydana gelmiştir ve destekleyici profilaktik ilaçlarla iyi bir şekilde kontrol altına alınmıştır.

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar / risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    İnsanlarda doz aşımıyla ilgili olarak bildirilen deneyim sınırlıdır. 600 mg'a kadar tekli dozlar kabul edilebilir bir akut tolerabiliteyle uygulanmıştır. Gözlenen advers reaksiyonlar ishal, karın ağrısı ve kusma olmuştur.

    Midostaurin için bilinen spesifik bir antidot bulunmamaktadır. Doz aşımı durumunda hasta, advers reaksiyonların işaret ve belirtileri bakımından yakından izlenmeli ve uygun destekleyici tedavi başlatılmalıdır.

    Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir. Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz.