PERGOVERIS 150 IU/75 IU enjeksiyonluk çözelti İCİN toz ve çözücü (3 flakon) Farmakolojik Özellikler

Follitropin Alfa + Lutropin Alfa }

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > Gonadotropinler ve diğer ovulasyon uyarıcılar
Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret AŞ | 2 April  2019

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Seks hormonları ve genital sistem modülatörleri, gonadotropinler. ATC kodu: G03GA30.

PERGOVERIS, genetik mühendisliği yoluyla çin hamsteri över (CHO) hücrelerinde üretilen bir insan folikül uyarıcı hormon ve luteinize hormon preparatıdır.

Etki mekanizması

Follitropin alfa ve lutropin alfa kombinasyonunun klinik çalışmalardaki etkisi hipogonadotropik hipogonadizmli kadınlarda gösterilmiştir.

LH ve FSH eksikliği olan anovulatuar kadınlarda, foliküler gelişimin uyarılmasında lutropin alfa uygulamasıyla elde edilen primer etki, FSH uyarısıyla büyümüş olan foliküller tarafından östradiol sekresyonunda artıştır.

Farmakodinamik etkiler

Klinik çalışmalarda, şiddetli FSH ve LH eksikliği olan hastalar, merkezi bir laboratuarda ölçüldüğü üzere <1.2 IU/L’lik bir endojen serum LH düzeyi ile belirlenmiştir. Bununla birlikte, farklı laboratuarlarda yapılmış LH ölçümleri arasında değişiklikler olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu çalışmalarda, ovulasyon oranı siklus başına % 70-75’dir.

Klinik etkililik

Bir klinik çalışmada, hipogonadotropik hipogonadizmli ve endojen serum LH konsantrasyonu

1.2    IU/L olan kadınlarda uygun r-hLH (lutropin alfa) dozu araştırılmıştır. Günlük 75 IU r-hLH dozu (150 IU follitropin alfa (r-hFSH) ile kombinasyonda) yeterli foliküler gelişim ve östrojen üretimi ile sonuçlanmıştır. Günlük 25IU r-hLH dozu (150 IU follitropin alfa (r-Hfsh) ile kombinasyonda) ise yeterli folikül gelişimini sağlayamamıştır. Bu yüzden, PERGOVERIS’in 1 flakondan daha az uygulanması, yeterli foliküler gelişimin sağlanması için gerekli LH aktivitesini garanti etmeyebilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Follitropin alfa ve lutropin alfa, ayrı ayrı follitropin alfa ve lutropin alfa olarak aynı farmakokinetik profili göstermiştir.

Follitropin alfa

Emilim:

Subkutan uygulama sonrasında mutlak biyoyararlılık yaklaşık %70’tir. Tekrarlanan uygulamalar sonrasında follitropin alfa üç kat birikerek 3-4 gün içinde kararlı duruma ulaşmaktadır. Endojen gonadotropin salgıları baskılanmış kadınlarda, follitropin alfa’nın, ölçülemeyen LH seviyelerine karşın, foliküler gelişimi ve steroidogenesisi etkili bir biçimde uyardığı görülmüştür.

Dağılım:

Follitropin alfa, intravenöz uygulama sonrasında, başlangıçta 2 saatlik yarı ömür ile ekstraselular sıvı aralığına dağılır. Dağılımın kararlı durum hacmi 10 L’dir.

Biyotransformasvon:

Follitropin alfa uygulamasının ardından FSH metabolizması insanlarda çalışılmamıştır. Eliminasvon:

1 günlük terminal yarı ömür ile vücuttan atılır.

Toplam klirens 0.6 L/saattir ve follitropin alfa dozunun sekizde biri idrar ile atılır.

Lutropin alfa Emilim:

Subkutan uygulamayı takiben, bağıl bioyararlanım yaklaşık % 60’dır, terminal yarı-ömür uzamıştır. Lutropin alfanın tek ve tekrarlanan uygulamaları sonrasında lutropin alfanın farmakokinetiği karşılaştırılabilirdir ve lutropin alfanın akümülasyon oranı minimaldir. Ortalama rezidens süresi yaklaşık 5 saattir

Dağılım:

intravenöz uygulamayı takiben, lutropin alfa yaklaşık 1 saatlik başlangıç yarılanma ömrüyle hızla dağılır ve yaklaşık 10-12 saatlik plazma terminal yarılanma ömrü ile vücuttan atılır. Dağılımın kararlı durum hacmi 10-14 L civarındadır.

Biyotransformasvon:

Bilgi bulunmamaktadır.

Eliminasvon:

Toplam klirens yaklaşık 2 L/saattir ve dozun % 5’den azı idrar ile atılır.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum:

Lutropin alfa Eğri Altındaki Alan (AUC) ile tayin edildiği gibi, doğrudan uygulanan doza bağlı lineer farmakokinetik gösterir.

Farmakokinetik/farmakodinamik ilişkiler:

Lutropin alfa’nın farmakokinetik profili, idrar kaynaklı hLH’ninkine benzerdir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi veriler, tekrarlanan doz toksisitesi, genotoksisite, güvenlilik farmakolojisine ilişkin konvansiyonel çalışmalara dayanarak insanlar için özel bir tehlike ortaya koymamaktadır.

Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. Mesane Kanseri Mesane Kanseri Mesane kanseri her zaman mukozada başlar. Erken safhalarda bu tabakada sınırlı kalır ve hücre içindeki karsinom olarak nitelendirilir.