OLETEN 40 mg IV enjeksiyonluk çözelti hazýrlamak için liyofilize toz ve çözücü (1 flakon) Klinik Özellikler

Omeprazol }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Peptik Ülser ve Gastro-Özofageal Reflü Ýlaçlarý > Omeprazol
TEBEM ÝLAÇ SANAYÝ TURÝZM VE TÝCARET ANONÝM ÞÝRKETÝ | 27 June  2023

4.   KLÝNÝK ÖZELLÝKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    OLETEN,

      Duodenum ülseri tedavisinde,

      Duodenum ülserinin nüksetmesinin önlenmesinde,

      Mide ülseri tedavisinde,

      Mide ülserinin nüksetmesinin önlenmesinde,

      Uygun antibiyotikler ve Helicobacter pylori (H. pylori) kombinasyonu ile peptik ülserin eradikasyonunda,

      NSAÝÃŽ ile iliþkili mide ve duodenum ülserlerinin tedavisinde,

      Riskli hastalarda NSAÝÃŽ ile iliþkili mide ve duodenum ülserlerinin önlenmesinde,

      Reflü özofajit tedavisinde,

      Reflü özofajiti iyileþmiþ olan hastalarýn uzun dönem tedavisinde,

      Gastro-özofageal reflü hastalýðýnýn semptomatik tedavisinde,

      Zollinger-Ellison sendromu'nun tedavisinde.

          4.2. Pozoloji ve uygulama þekli

          Pozoloji/Uygulama sýklýðý ve süresi:

          Oral tedaviye alternatif olarak:

          Oral yolla tedavi edilemeyen hastalar intravenöz yoldan günde 40 mg omeprazol ile tedavi edilebilirler.

          Zollinger-Ellison sendromu:

          Doz hastaya göre ayarlanmalýdýr. Baþlangýç için önerilen doz günde 60 mg olup, daha sýk ve daha yüksek dozlarýn kullanýlmasý gerekebilir. Dozun 60 mg'ý geçmesi halinde, dozun bölünerek günde 2 kez verilmesi gerekir.

          Uygulama þekli:

          I.V. enjeksiyon:

          OLETEN sadece intravenöz yoldan yavaþ olarak enjekte edilmelidir. OLETEN, infüzyon çözeltilerine ilave edilmemelidir. Çözeltinin hazýrlanmasýndan sonra enjeksiyon en az 2.5 dakikada, dakikada en fazla 4 mL uygulanacak þekilde yapýlmalýdýr. Çözelti hazýrlandýktan sonra en fazla 4 saat içinde uygulanmalýdýr. Uygulamadan önce ürünün sulandýrýlmasý ile ilgili talimatlar için Bölüm 6.6'ya bakýnýz.

          Özel popülasyonlara iliþkin ek bilgiler:

          Böbrek yetmezliði:

          Böbrek yetmezliði olan hastalarda doz ayarlamasý gerekmez (bkz. Bölüm 5.2).

          Karaciðer yetmezliði:

          Karaciðer yetmezliði olan hastalarda günlük 10-20 mg doz yeterli olabilir (bkz. Bölüm 5.2).

          Pediyatrik popülasyon:

          Çocuklarda i.v. kullaným ile ilgili deneyim sýnýrlýdýr.

          Geriyatrik popülasyon:

          65 yaþ ve üzerindeki yaþlý hastalarda doz ayarlamasý gerekmez (bkz. Bölüm 5.2).

          4.3. Kontrendikasyonlar

          OLETEN; omeprazole, substitue benzimidazollere ve ilacýn içeriðinde yer alan diðer bileþenlere karþý aþýrý duyarlýlýðý olanlarda kullanýlmamalýdýr.

          Omeprazol, diðer proton pompasý inhibitörleri gibi, nelfinavir ile eþ zamanlý kullanýlmamalýdýr (bkz. Bölüm 4.5).

          4.4. Özel kullaným uyarýlarý ve önlemleri

          4.5. Diðer týbbi ürünler ile etkileþimler ve diðer etkileþim þekilleri

          Diðer týbbi ürünlerin farmakokinetikleri üzerinde omeprazolün etkileri:

          Emilimleri pH'ya baðlý olan týbbi ürünler:

          Omeprazol ile tedavi esnasýnda azalan mide asiditesine baðlý olarak, absorbsiyonu mide pH'ýna baðlý olan týbbi ürünlerin emilimi azalabilir ya da artabilir.

          Nelfinavir, atazanavir:

          Atazanavir ve nelfinavir, omeprazol ile eþ zamanlý olarak kullanýldýðýnda plazma düzeyleri azalýr.

          Omeprazolün nelfinavir ile eþ zamanlý kullanýmý kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3). Omeprazol (günde bir kez 40 mg) ile eþ zamanlý kullanýmý, ortalama nelfinavir maruziyetini yaklaþýk % 40 ve farmakolojik olarak aktif metabolit M8'in ortalama maruziyetini yaklaþýk

          % 75-90 oranýnda azaltmýþtýr. Ayrýca etkileþim CYP2C19 inhibisyonunu da içermektedir.

          Omeprazolün nelfinavir ile eþ zamanlý kullanýmý önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4). Saðlýklý gönüllülerde, omeprazol (günde bir kez 40 mg) ve atazanavir 300 mg/ritonavir 100 mg'ýn birlikte uygulanmasý atazanavir maruziyetinde % 75'lik bir azalmaya yol açmýþtýr. Atazanavir dozunun 400 mg'a yükseltilmesi, atazanavir maruziyetine omeprazolün etkisini kompanse etmemektedir. Saðlýklý gönüllülerde, omeprazol (günde bir kez 20 mg) ile atazanavir 400 mg/ritonavir 100 mg'm birlikte uygulanmasý, günde bir kez atazanavir 300 mg/ritonavir 100 mg uygulamasýna göre atazanavir maruziyetinde yaklaþýk % 30'luk bir azalmaya yol açmýþtýr.

          Digoksin:

          Omeprazol (günde 20 mg) ve digoksinin saðlýklý gönüllülerde eþ zamanlý kullanýmý digoksinin biyoyararlanýmýný % 10 arttýrmýþtýr. Digoksin toksisitesi nadiren bildirilmiþtir. Bununla yaþlý hastalarda yüksek dozlarda omeprazol verildiðinde dikkatli olunmalýdýr. Sonrasýnda, digoksinin terapötik ilaç izlemesi desteklenmelidir.

          Klopidogrel:

          Saðlýklý gönüllüler ile yapýlan çalýþmalarýn sonuçlan, klopidogrel (300 mg yükleme dozu/75 mg günlük idame dozu) ve omeprazol (günde bir kez 80 mg) arasýnda farmakokinetik (FK)/farmakodinamik (PD) etkileþim olduðunu göstermiþtir. Klopidogrel ve omeprazol birlikte verildiði zaman klopidogrelin aktif metabolitine maruziyeti ortalama % 46 ve trombosit agsregasyonunun maksimum inhibisyonu ortalama % 16 oranýnda azalmýþtýr.

          Gözlemsel ve klinik çalýþmalarýn her ikisinde de bu FK/FD etkileþiminin önemli kardiyovasküler olaylar açýsýndan yarattýðý klinik sonuçlara iliþkin tutarlý olmayan veriler bildirilmiþtir, önlem olarak, omeprazol ve klopidogrelin eþ zamanlý kullanýmýndan kaçýnýlmalýdýr (bkz. Bölüm 4.4).

          Diðer týbbi ürünler:

          Posakonazol, erlotinib, ketokonazol ve itrakonazoltin emilimi anlamlý derecede azalmýþtýr ve bu yüzden klinik etkinlik bozulabilir. Posakonazol ve erlotinibin eþ zamanlý kullanýmýndan kaçýnýlmalýdýr.

          CYP2C19 tarafýndan metabolize edilen týbbi ürünler:

          Omeprazol, majör omeprazol metabolize edici enzim olan CYP2C19'u orta düzeyde inhibe eder. Bu sebeple, CYP2C19 enzimi aracýlýðýyla metabolize olan diazepam, fenitoin, varfarin (R-varfarin) ve diðer K vitamini antagonistleri ve silostazol gibi diðer ilaçlarýn metabolizmasýný yavaþlatabilir.

          Silostazol:

          40 mg omeprazolün saðlýklý deneklere verildiði bir çapraz çalýþmada, silostazolün Cmaks ve EAA deðerleri sýrasýyla %18 ve %26 artmýþ, aktif metabolitlerinden birinin deðerleri sýrasýyla %29 ve %69 artmýþtýr.

          Fenitoin:

          Omeprazol tedavisinin baþlanmasýndan itibaren ilk iki hafta süresince fenitoin plazma konsantrasyonunun izlenmesi önerilmekte olup eðer fenitoin doz ayarlamasý yapýlmýþsa, omeprazol tedavisi bitmek üzereyken izleme ve ileri doz ayarlamasý yapýlmalýdýr.

          Bilinmeyen mekanizma:

          Sakinavir:

          Omeprazolün sakinavir/ritonavir ile eþ zamanlý kullanýmý ile HIV-infekte olmuþ hastalarda iyi tolere edilen sakinavirin plazma seviyelerinde yaklaþýk % 70'e varan artýþ bildirilmiþtir.

          Takrolimus:

          Omeprazol ve takrolimusun birlikte kullanýlmasý durumunda takrolimusun plazma seviyesinde artýþ olduðu bildirilmiþtir. Renal fonksiyon (kreatinin klerens) dahil takrolimus konsantrasyonlarýnýn desteklenmiþ izlenimi yürütülmeli ve eðer gerekliyse takrolimus dozu ayarlanmalýdýr.

          Metotreksat:

          Bazý hastalarda, proton pompasý inhibitörleri ile birlikte verildiðinde metotreksat düzeylerinin arttýðý bildirilmiþtir. Yüksek doz metotreksat uygulanmasýnda, omeprazol uygulamasýnýn geçici olarak býrakýlmasý gerekebilir.

          Diðer ilaçlarýn omeprazolün farmakokinetiði üzerindeki etkisi:

          CYP2C19 ve/veya CYP3A4 inhibitörleri:

          Omeprazol CYP2C19 ve CYP3A4 ile metabolize olduðundan, CYP2C19 veya CYP3A4 veya her ikisini de inhibe ettiði bilinen klaritromisin ve vorikonazol gibi ilaçlar, omeprazolün metabolizma hýzýný azaltarak, omeprazolün serum düzeylerinin artmasýna sebep olabilir. Omeprazol ile vorikonazolün birlikte kullanýlmasý, omeprazole maruziyetin iki kattan fazla artmasý ile sonuçlanmýþtýr. Omeprazolün yüksek dozlarý iyi tolere edildiðinden, geçici olarak birlikte kullanýldýðýnda omeprazol için doz ayarlamasý gerekli deðildir. Bununla birlikte, þiddetli karaciðer bozukluðu olan hastalarda ve uzun dönemli tedavi gerekiyorsa, doz ayarlamasý düþünülmelidir.

          CYP2C19 ve/veya CYP3A4 indükleyicileri:

          CYP2C19 veya CYP3A4 veya her ikisini de indüklediði bilinen rifampisin gibi ilaçlar omeprazolün metabolizma hýzýný arttýrarak, omeprazol serum düzeylerinin azalmasýna neden olabilir

          Özel popülasyonlara iliþkin ek bilgiler Pediyatrik popülasyon:‌

          Omeprazolün pediyatrik kullanýmýný tavsiye etmek için yeterli veri yoktur.

          4.6. Gebelik ve laktasyon

          Genel Tavsiye‌

          Gebelik kategorisi: C

          Çocuk doðurma potansiyeli bulunan kadýnlar/doðum kontrolü (Kontrasepsiyon) Çocuk doðurma potansiyeli bulunan kadýnlarda üreme yeteneði üzerine etkilerine iliþkin yeterli veri mevcut deðildir. Doðum kontrol haplarý ile omeprazol arasýnda herhangi bir etkileþim bildirilmemiþtir.

          Gebelik dönemi:

          Hayvanlar üzerinde yapýlan çalýþmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal geliþim ve/veya doðum ve/veya doðum sonrasý geliþim üzerindeki etkiler bakýmýndan yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). Ýnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

          Üç adet prospektif epidemiyolojik çalýþma (1000'den fazla uygulamaya ait sonuçlan içerir), omeprazolün hamilelerde ve fetus veya yeni doðan saðlýðý üzerinde herhangi bir advers etkisi olmadýðýný göstermektedir.

          OLETEN gebelikte ancak anneye saðlayacaðý faydalar fetüs için potansiyel risklere üstünse kullanýlmalýdýr.

          Laktasyon dönemi:

          Omeprazol anne sütüne geçer, ancak terapötik dozlarda kullanýldýðýnda çocuk üzerine etkisi olmasý beklenmez. Emzirme döneminde kullanýlmamasý daha doðrudur.

          Üreme yeteneði/Fertilite

          Üreme yeteneði/Fertilite üzerine etkisine dair çalýþma yapýlmamýþtýr.

          4.7. Araç ve makine kullanýmý üzerindeki etkiler

          OLETEN araba ve makine kullanýmýný etkilememektedir. Baþ dönmesi ve görsel bozukluklar gibi advers ilaç reaksiyonlarý görülebilir (bkz. Bölüm 4.8). Bu advers reaksiyonlardan etkilenen hastalar araba ve makine kullanmamalýdýrlar.

          4.8. Ýstenmeyen etkiler

          En yaygýn yan etkiler (hastalarýn % 1-10'unda) baþ aðrýsý, karýn aðrýsý, kabýzlýk, ishal,

          midede gaz birikmesi ve mide bulantýsý/kusmadýr.

          Klinik çalýþmalarda ve pazarlama sonrasýnda aþaðýdaki olaylar advers etki olarak rapor edilmiþtir. Bunlarýn hiçbiri doz ile iliþkili bulunmamýþtýr.

          Sistem organ sýnýfýna göre aþaðýda listelenen istenmeyen olaylarýn sýklýk dereceleri þu þekilde tanýmlanmýþtýr:

          Çok yaygýn (>1/10); yaygýn (>1/100 ila <1/10); yaygýn olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000); çok seyrek (<1/10.000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

          Kan ve lenf sistemi hastalýklarý:

          Seyrek: Lökopeni, trombositopeni

          Çok seyrek: Agranülositoz, pansitopeni

          Baðýþýklýk sistemi hastalýklarý:

          Seyrek: Ateþ, anjiyoödem ve anaflaktik reaksiyon/þok gibi aþýrý duyarlýlýk reaksiyonlarý

          Metabolizma ve beslenme hastalýklarý:

          Seyrek: Hiponatremi

          Bilinmiyor: Hipomagnezemi; aðýr hipomagnezemi hipokalsemiye neden olabilir.

          Psikiyatrik hastalýklar:

          Yaygýn olmayan: Uykusuzluk

          Seyrek: Ajitasyon, konfüzyon, depresyon Çok seyrek: Agresyon, halusinasyon

          Sinir sistemi hastalýklarý:

          Yaygýn: Baþ aðrýsý

          Yaygýn olmayan: Sersemlik, parestezi, uyku hali Seyrek: Tat alma bozukluklarý

          Göz Hastalýklarý:

          Seyrek: Bulanýk görme

          Kulak ve Ýç kulak Hastalýklarý

          Yaygýn olmayan: Baþ dönmesi

          Solunum, göðüs bozukluklarý ve mediastinal hastalýklar:

          Seyrek: Bronkospazm

          Gastrointestinal Hastalýklar

          Yaygýn: Karýn aðrýsý, ishal, kabýzlýk, midede gaz birikmesi, bulantý ve kusma, fundik bez

          polipleri (beningn)

          Seyrek: Aðýz kuruluðu, stomatit, gastrointestinal pamukçuk Bilinmiyor: Mikroskopik kolit.

          Hepatobiliyer hastalýklar:

          Yaygýn olmayan: Karaciðer enzimlerinde artýþ Seyrek: Sarýlýk eþlik eden veya etmeyen hepatiti

          Çok Seyrek: Hepatik yetmezlik, önceden varolan karaciðer hastalýðý olanlarda ensefalopati

          Deri ve deri altý doku bozukluklarý

          Yaygýn olmayan: Dermatit, kaþýntý, döküntü, ürtiker Seyrek: Alopesi, fotosensitivite

          Çok seyrek: Eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz

          (TEN)

          Bilinmiyor: Subakut kütanöz lupus eritematozus (Bkz. Bölüm 4.4)

          Kas iskelet bozukluklarý, bað doku ve kemik hastalýklarý

          Yaygýn olmayan: Kalça, el bileði ya da omurgada kýrýk Seyrek: Artralji, miyalji

          Çok seyrek: Kas zayýflýðý

          Böbrek ve idrar hastalýklarý:

          Seyrek: Ýnterstisyel nefrit

          Üreme sistemi ve meme bozukluklarý

          Çok seyrek: Jinekomasti

          Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine iliþkin hastalýklar:

          Yaygýn olmayan: Halsizlik, periferal ödem Seyrek: Aþýrý terleme

          Ciddi hastalýðý olanlarda, izole vakalarda, özellikle yüksek dozlardaki omeprazolün intravenöz tedavisi sonrasýnda irreversibl görme bozukluklarý bildirilmiþtir. Bununla birlikte bu belirtilerin omeprazol tedavisi ile nedensel bir iliþkisi saptanamamýþtýr.

          Þüpheli advers reaksiyonlarýn raporlanmasý

          Ruhsatlandýrma sonrasý þüpheli ilaç advers reaksiyonlarýnýn raporlanmasý büyük önem taþýmaktadýr. Raporlama yapýlmasý, ilacýn yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak saðlar. Saðlýk mesleði mensuplarýnýn herhangi bir þüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr; eposta: tufam@titck.gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks:0 312 218 35 99)

          4.9. Doz aþýmý ve tedavisi

      Ýnsanlarda omeprazol doz aþýmý ile ilgili sýnýrlý deneyim mevcuttur. Literatürde, 560 mg dozlarýna kadar tanýmlýdýr ve omeprazolün oral tek dozlarýnýn 2.400 mg'ý (olaðan önerilen klinik dozun 120 katý) geçtiði nadir raporlar alýnmýþtýr. Mide bulantýsý, kusma, baþ dönmesi, karýn aðrýsý, diyare ve baþ aðrýsý bildirilmiþtir. Ayrýca tek olgularda apati, depresyon ve konfüzyon tanýmlanmýþtýr.

      Parkinson  Hastalýðý Parkinson Hastalýðý Hastalýk ilk kez 1817 de Ýngiliz doktor James Parkinson tarafýndan tanýmlanmýþ ve Dr. Parkinson hastalýðý “sallayýcý felç” olarak kaleme almýþ. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (Ýnsanlarda Baðýþýklýk Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalýðýna sebep olur.