ELLEACNELLE 21 draje {Prestafarma} Farmakolojik Özellikler

Siproteron Asetat + Etinilestradiol }

Ürogenital Sistem ve Cinsiyet Hormonları > Antiandrojenler > Siproteron ve Östrojen
Prestafarma İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 23 March  2012

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Genito üriner sistem ve seks hormonları ATC kodu: G03HB01

ELLEACNELLE, androjen reseptörlerini bloke eder. Ayrıca androjen sentezini, hem hipotalamo-hipofız-over sistemindeki negatif geri dönüşüm etkisiyle; hem de androjen sentez enzimlerinin inhibisyonuyla azaltır.

ELLEACNELLE uygulamasında, akne ve sebore oluşumunda önemli rol oynayan sebase bezlerinin aşırı fonksiyonu engellenir ve mevcut akne odakları, genellikle 3-4 aylık bir tedaviden sonra iyileşir. Deri ve saçın yağlanma sorunları umumiyetle daha çabuk kaybolur. Sebore ile çoğu zaman birlikte görülen saç dökülmesi de önlenir. ELLEACNELLE cinsel olgunluk çağındaki kadınlarda özellikle yüzde kıllanmalar şeklinde kendini gösteren hafif hirsutismus olgularında faydalıdır, ancak tedavinin başarısı aylar süren bir uygulamadan sonra beklenmelidir.

Siproteron asetatlın antiandrojen etkisinin yanı sıra bariz gestagen etkisi de vardır. Siproteron asetat’ın tek başına verilmesi durumunda oluşabilecek siklus bozuklukları, ELLEACNELLE’de etinilestradiol kombinasyonuyla önlenmiştir. Bu, ürün siklik olarak talimatlara uygun kullanıldığı sürece geçerlidir.

ELLEACNELLE, polikistik över sendromuna sahip kadınlarda androgenizasyon belirtilerini hafifletir, endokrin parametrelerinin düzelmesini sağlar, kist oluşumu ve över hacmini küçültür ve tekrar düzenli menstruasyonların oluşmasına yardımcı olur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

Siproteron asetat;

Em il im:

Oral uygulanmasını takiben siproteron asetat, geniş doz aralığında, hızla ve tamamen emilir. ELLEACNELLE alımım takiben 1,6 saat sonra 15 ng/ml doruk serum konsantrasyonuna ulaşır. Siproteron asetatın mutlak biyoyararlanımı neredeyse tamdır (yaklaşık %88). Etinilestradiol-siproteron asetat kombinasyonundaki siproteron asetatın relatif biyoyararlanımı sulu mikrokristalin süspansiyonla karşılaştırıldığında %109’dur.

Dağılım:

Siproteron asetatın btiyük bölümü sadece plazma albüminine bağlanır. Toplam ilaç düzeyinin yaklaşık %3.5-4.0’ü serbest olarak bulunur. Çünkü proteine bağlanma spesifik değildir, seks hormonu bağlayıcı globulin (SHBG) seviyesindeki değişiklikler siproteron asetatın farmakokinetiğinİ etkilemez.

Blvotransformasvon:

Siproteron asetat hidroksilasyon ve konjugasyonun da dahil olduğu çeşitli yollarla metabolize olur. İnsan plazmasındaki ana metabolit 15 p-hidroksi türevidir. Siproteron asetatın serumdaki toplam arındırması 3,6 ml/dk/kg olarak bildirilmiştir,

Eliminasvon:

Siproteron asetat serum değerleri, 0.8 saat ve 2.3 gün yarı ömür ile karakterize, iki fazlı düşüş gösterir. Alınan dozun bir kısmı safra sıvısıyla değişmeden atılır. Büyük bölümü ise metabolitler halinde 3:7 oranında idrar ve safra yoluyla atılır. Böbrek ve safra atılımı 1.9 gün yanlanma ömrü ile ilerlemektedir. Plazma metabolitleri benzer oranla (yarılanma ömrü 1.7 gün) atılır.

Birikme:

Plazmadan (serum) terminal dispozisyon fazının uzun yarılanma ömrüne göre ve bir tedavi döngüsünce biriken günlük alman siproteron asetata göre, ana maksimum ilaç serum değerleri, l.ve 3. tedavi dönemlerinin sonunda sırasıyla 15 ng/mlden, (l.gtin) 21 ng/ml ve 24 ng/ml’ye yükselir. Zamana karşı konsantrasyon altındaki alan profili 2.2 kat (1.döngü sonunda) ve 2.4 kat (3. döngü sonunda) artmıştır. Kararlı durum şartlan 16 gün sonra yakalanmıştır. Uzun dönemli tedavide, siproteron asetat tedavi döngüsü boyunca faktör 2 ile birikir.

Doğrusallık/doğrusal olmayan durum: Doğrusal kinetik sergiler.

Etinilestradiol: Emilim:

Oral uygulanan etinilestradiol hızla ve tamamen emilir. Etinilestradiol-siproteron asetat

kombinasyonu alımını takiben 1.7 saatte, yaklaşık 80 pg/ml olan doruk ilaç serum düzeylerine erişilir. Plazmadan terminal dispozisyon fazının yarılanma ömrüne göre ve günlük alıma göre, kararlı haldeki plazma seviyelerine 3-4 gün içinde ulaşılır ve tek bir doz ile kıyaslandığında %30-40 daha yüksektir. Etinilestradiolün relatif biyoyararlanımı (referans: sulu m i kro kristal in süspansiyonu) neredeyse tamdır.

Etinilestradiolün sistemik biyoyararlanımı diğer ilaçlarca her iki tarafa da yönlendirilebilir. Bununla beraber C vitamininin yüksek dozlarıyla etkileşimi yoktur.

Dağılım:

Etinilestradiol için görünür dağılım hacmi yaklaşık 5 l/kg ve plazmadan metabolik klerens oranı yaklaşık 5 ml/dk/kg olarak tayin edilmiştir.

Etinilestradiol serum albuminine yüksek oranda fakat non-spesifık olarak bağlanır. İlaç düzeyinin %2’si serbest olarak bulunur.

Biyotransformasvon:

Emilim ve karaciğerden ilk geçiş esnasında etinilestradiol metabolize olur, bu da azalmış mutlak ve değişken oral biyoyararlanıma neden olur.

Eliminasvon:

Etinilestradiol plazma değerleri yarılanma ömürleri 1-2 saat ve 20 saat olarak karakterize, iki fazlı düşüş gösterir. Analitik sebeplerden ötürü bu parametreler, yalnızca yüksek dozlar için hesaplanabilir. Etinilestradiolün metabolitleri yaklaşık 1 gün yanlanma ömrüyle 4:6 oranında idrar ve safra yoluyla atılır.

Etinilestradiol SHBG ve globulin bağlayan kortikosteroid (CBG)’in hepatik sentezini devamlı kullanıldığı sürece, indükler. Bununla beraber, SHBG indüksüyon miktarı, birlikte uygulanan progestinin kimyasal yapısına ve dozuna bağlıdır. Etinilestradiol-siproteron asetat kombinasyonu ile tedavi esnasında serumdaki SHBG konsantrasyonu lOOnmol/l’den 300nmol/rye yükselir ve CBG’nin serum konsantrasyonu 50 j^g/ml’den 95 fig/ml’ye yükselir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

10.KÜB metninde yer alan bilgiler dışında ilgili veri bulunmamaktadır.

Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.