BESIVANCE %0.6 oftalmik süspansiyon 5 ml Klinik Özellikler

Besifloksasin }

Duyu Organları > Antienfektifler
Bausch-Lomb Sağlık ve Optik Ürünler Ticaret A.Ş. | 15 May  2015

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    BESIVANCE aşağıda listesi verilen bakterilerin hassas suşlarından kaynaklanan bakteriyel konjonktivitin tedavisinde endikedir.

    Aerococcus viridans*

    CDC coryneform grup G Corynebacterium pseudodiphtheriticum* Corynebacterium striatum* Haemophilus influenzae

    Moraxella catarrhalis* Moraxella lacunata* Pseudomonas aeruginosa* Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermidis Staphylococcus hominis* Staphylococcus lugdunensis* Staphylococcus warneri* Streptococcus mitis grubu Streptococcus oralis Streptococcus pneumoniae Streptococcus salivarius*

    *Bu organizmalar için etkililik 10 enfeksiyondan daha az sayıda çalışılmıştır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

    Etkilenmiş göz(ler)e 7 gün boyunca , günde 3 kez, 4-12 saat ara ile 1 damla damlatınız.

    Uygulama şekli:

    Kullanmadan önce kapalı şişeyi (baş aşağı olacak şekilde) ters çeviriniz ve bir kez sallayınız. Şişe ters durumda iken kapağını çıkartınız. Başınızı arkaya atınız, şişeyi ters şekilde iken hafifçe sıkarak etkilenmiş göz(ler)e bir damla damlatınız.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

    Bildirilmemiştir.

    Karaciğer yetmezliği:

    Bildirilmemiştir.

    Pediyatrik popülasyon:

    Bir yaşın altındaki bebeklerde besifloksasinin etkililik ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

    Bir ve üzerindeki yaştaki çocuklarda besifloksasin oftalmik süspansiyonun bakteriyel konjonktivitte etkililiği kontrollü klinik çalışmalarda gösterilmiştir. (Bkz. Klinik Çalışmalar)

    Bazı kinolonların immatür hayvanlarda artropatiye neden olduğu gösterildiği halde, kinolonların oftalmik uygulamalarının ağırlık taşıyan eklemler üzerinde etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

    Geriyatrik popülasyon:

    İlacın etkililik ve güvenliliğinde genç ve yaşlı hastalar arasında bir farklılık gözlemlenmemiştir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    BESIVANCE,

      Besifloksasin ve içerdiği diğer yardımcı maddelere hassasiyeti olan hastalarda,

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        Sadece topikal kullanım içindir.

        GÖZ İÇİNE ENJEKTE EDİLMEZ.

        BESIVANCE sadece topikal oftalmik uygulama içindir ve subkonjonktival olarak enjekte edilmemeli, gözün ön kamarasına direkt olarak uygulanmamalıdır.

        4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

        BESIVANCE ile spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Eğer birden fazla topikal oftalmik tıbbi ürün kullanılacaksa uygulamalar arasında en az 15 dakika olmasına dikkat edilmelidir.

        Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

        Bildirilmemiştir.

        Pediyatrik popülasyon

        Bildirilmemiştir.

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Gebelik kategorisi: C

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda BESIVANCE kullanımı ve/veya BESIVANCE kullanan kadınlarda kontrasepsiyon gerekliliği ile ilgili bilgi mevcut değildir.

        Gebelik dönemi:

        Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

        Gebelik sırasında BESIVANCE kullanımına ilişkin, ilaca bağlı risklerin bildirimi için gerekli insan verisi bulunmamaktadır; bununla birlikte oküler uygulama ile besifloksasine sistemik maruziyet düşüktür.

        Besifloksasinin organogenez sırasında veya doğum öncesi / sonrası dönemde gebe sıçanlara oral yoldan uygulanması, klinik açıdan önemli sistemik maruziyet düzeylerinde embriyofetal olarak veya yavrular üzerinde advers etkilere yol açmamıştır. (Lütfen aşağıdaki veriye bakınız.)

        Veri

        Hayvan verileri

        Sıçanlarda yapılan bir embriyofetal gelişim çalışmasında, organogenez sırasında 1.000 mg / kg / güne kadar oral dozlarda besifloksasin uygulaması, sıçan fetüslerinde iç organ veya iskelet malformasyonları ile ilişkili bulunmamıştır, ancak bu doz maternal toksisite (düşük ağırlık artışı ve yiyecek tüketimi) ve maternal mortalite ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca implantasyon sonrası kayıpta artış, fetal vücut ağırlıklarında azalma ve fetal ossifikasyonda düşüş de gözlenmiştir. Bu dozda, anne sıçanlardaki ortalama Cyaklaşık 20 mcg / mL olup bu değer, önerilen insan oftalmik dozunda (RHOD) insanlarda ölçülen ortalama plazma konsantrasyonlarının yaklaşık

        46.500 katıdır. Bu embriyofetal gelişim çalışmasının Advers Etki Gözlenmeyen Düzey (NOAEL) değeri 100 mg / kg / gün olarak saptanmıştır (C, 5 mcg / mL, RHOD'da insanlarda ölçülen ortalama plazma konsantrasyonunun yaklaşık 11.600 katı).

        Sıçanlarda yapılan prenatal ve postnatal gelişim çalışmasında fetal ve maternal toksisite için de NOAEL 100 mg/kg/gün olarak belirlenmiştir. 1000 mg/kg/gün dozda sıçan yavruları kontrol grubundan daha az ağırlıklı idi ve neonatal sağkalım oranları daha düşüktür. Her ne kadar bu doz grubunda sağ kalan ve maturiteye erişen yavrular aktivite, öğrenme ve hatırlamanın da dahil olduğu davranışsal eksiklikler göstermemiş olsalar ve üreme kapasiteleri normal görünse de gelişimsel işaretleri ve cinsel olgunluğa erişimleri gecikme göstermiştir.

        Laktasyon dönemi:

        BESIVANCE'in anne sütüne geçip geçmediği, emzirilen bebek üzerindeki etkileri veya süt üretimi üzerindeki etkileri hakkında veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte, topikal oküler uygulama sonrasında besifloksasine sistemik maruziyet düşüktür (Lütfen Klinik Öncesi Güvenlik Verileri Bölümü'ne bakınız.) ve topikal oküler uygulamadan sonra anne sütünde ölçülebilir besifloksasin seviyelerinin bulunup bulunmayacağı bilinmemektedir.

        Emzirmenin gelişim ve sağlık üzerindeki faydaları, annenin BESIVANCE'a olan klinik ihtiyacı ve BESIVANCE'in emzirilen bebek üzerindeki olası advers etkileri ile birlikte düşünülmelidir.

        Üreme yeteneği /Fertilite

        Sıçanlarda yapılan üreme ve erken embriyonik gelişim çalışmasında besifloksasin 500mg/kg/gün dozunda, erkek ve dişi sıçanlarda fertiliteyi etkilememiştir. Bu doz, insanlarda önerilen günlük oftalmik dozun 10.000 katından fazladır.

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        Hastalar ilaç uygulanan gözde geçici bulanık görme, kızarıklık, ağrı veya kaşınma yaşayabilirler. Uygulama sırasında hastada görme bulanıklığı oluşursa hasta araç ve makine kullanmadan önce görüşünün düzelmesini beklemelidir.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        Klinik çalışmalar farklı değişkenlerin olduğu ortamlarda gerçekleştirildiği için bir klinik çalışmada bildirilen istenmeyen etki oranları aynı veya farklı ilaçlar ile gerçekleştirilen klinik çalışmalardaki oranlar ile doğrudan karşılaştırılamaz. Aşağıda sunulan veriler besifloksasin oftalmik süspansiyon uygulanan, bakteriyel konjonktivit belirtileri olan ve yaşları 1-98 arasında değişen yaklaşık 1000 hastayı yansıtmaktadır.

        En sık raporlanan istenmeyen etki konjonktival kızarıklık olup %2 hastada rastlanmaktadır.

        Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

        Besivance alan hastalardaki diğer istenmeyen etkiler yaklaşık %1-2 oranında rastlanmakta olan bulanık görme, göz ağrısı, göz irritasyonu, gözde kaşıntı ve başağrısı olarak raporlanmıştır.

        Sinir sistemi hastalıkları

        Yaygın: Baş ağrısı

        Göz hastalıkları

        Yaygın: Konjonktivada kızarıklık, görmede bulanıklık, gözde ağrı, gözde iritasyon, gözde kaşıntı.

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

        Oküler uygulama ile ilgili olarak bir doz aşımı bildirilmemiştir. Doz aşımı söz konusu olursa, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.

        Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.