BESIVANCE %0.6 oftalmik süspansiyon 5 ml Kısa Ürün Bilgisi

Besifloksasin }

Duyu Organları > Antienfektifler
Bausch-Lomb Sağlık ve Optik Ürünler Ticaret A.Ş. | 15 May  2015

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    BESIVANCE 6 mg/ml göz damlası, süspansiyon Steril

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Her 1 ml'de

    Etkin madde

    6 mg besifloksasin'e eşdeğer 6,63 mg besifloksasin hidroklorür

    Yardımcı maddeler

    Koruyucu olarak Benzalkonyum Klorür (% 0.01) Yardımcı maddeler için 6.1'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Göz damlası, süspansiyon

    Beyazımsı – hafif sarı, opak süspansiyon


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      BESIVANCE aşağıda listesi verilen bakterilerin hassas suşlarından kaynaklanan bakteriyel konjonktivitin tedavisinde endikedir.

      Aerococcus viridans*

      CDC coryneform grup G Corynebacterium pseudodiphtheriticum* Corynebacterium striatum* Haemophilus influenzae

      Moraxella catarrhalis* Moraxella lacunata* Pseudomonas aeruginosa* Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermidis Staphylococcus hominis* Staphylococcus lugdunensis* Staphylococcus warneri* Streptococcus mitis grubu Streptococcus oralis Streptococcus pneumoniae Streptococcus salivarius*

      *Bu organizmalar için etkililik 10 enfeksiyondan daha az sayıda çalışılmıştır.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Pozoloji, uygulama sıklığı ve süresi:

      Etkilenmiş göz(ler)e 7 gün boyunca , günde 3 kez, 4-12 saat ara ile 1 damla damlatınız.

      Uygulama şekli:

      Kullanmadan önce kapalı şişeyi (baş aşağı olacak şekilde) ters çeviriniz ve bir kez sallayınız. Şişe ters durumda iken kapağını çıkartınız. Başınızı arkaya atınız, şişeyi ters şekilde iken hafifçe sıkarak etkilenmiş göz(ler)e bir damla damlatınız.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

      Bildirilmemiştir.

      Karaciğer yetmezliği:

      Bildirilmemiştir.

      Pediyatrik popülasyon:

      Bir yaşın altındaki bebeklerde besifloksasinin etkililik ve güvenliliği kanıtlanmamıştır.

      Bir ve üzerindeki yaştaki çocuklarda besifloksasin oftalmik süspansiyonun bakteriyel konjonktivitte etkililiği kontrollü klinik çalışmalarda gösterilmiştir. (Bkz. Klinik Çalışmalar)

      Bazı kinolonların immatür hayvanlarda artropatiye neden olduğu gösterildiği halde, kinolonların oftalmik uygulamalarının ağırlık taşıyan eklemler üzerinde etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunmamaktadır.

      Geriyatrik popülasyon:

      İlacın etkililik ve güvenliliğinde genç ve yaşlı hastalar arasında bir farklılık gözlemlenmemiştir.

      4.3. Kontrendikasyonlar

      BESIVANCE,

        Besifloksasin ve içerdiği diğer yardımcı maddelere hassasiyeti olan hastalarda,

        4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

          Sadece topikal kullanım içindir.

          GÖZ İÇİNE ENJEKTE EDİLMEZ.

          BESIVANCE sadece topikal oftalmik uygulama içindir ve subkonjonktival olarak enjekte edilmemeli, gözün ön kamarasına direkt olarak uygulanmamalıdır.

          4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

          BESIVANCE ile spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamıştır. Eğer birden fazla topikal oftalmik tıbbi ürün kullanılacaksa uygulamalar arasında en az 15 dakika olmasına dikkat edilmelidir.

          Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

          Bildirilmemiştir.

          Pediyatrik popülasyon

          Bildirilmemiştir.

          4.6. Gebelik ve laktasyon

          Gebelik kategorisi: C

          Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

          Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlarda BESIVANCE kullanımı ve/veya BESIVANCE kullanan kadınlarda kontrasepsiyon gerekliliği ile ilgili bilgi mevcut değildir.

          Gebelik dönemi:

          Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik ve/veya embriyonel/fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

          Gebelik sırasında BESIVANCE kullanımına ilişkin, ilaca bağlı risklerin bildirimi için gerekli insan verisi bulunmamaktadır; bununla birlikte oküler uygulama ile besifloksasine sistemik maruziyet düşüktür.

          Besifloksasinin organogenez sırasında veya doğum öncesi / sonrası dönemde gebe sıçanlara oral yoldan uygulanması, klinik açıdan önemli sistemik maruziyet düzeylerinde embriyofetal olarak veya yavrular üzerinde advers etkilere yol açmamıştır. (Lütfen aşağıdaki veriye bakınız.)

          Veri

          Hayvan verileri

          Sıçanlarda yapılan bir embriyofetal gelişim çalışmasında, organogenez sırasında 1.000 mg / kg / güne kadar oral dozlarda besifloksasin uygulaması, sıçan fetüslerinde iç organ veya iskelet malformasyonları ile ilişkili bulunmamıştır, ancak bu doz maternal toksisite (düşük ağırlık artışı ve yiyecek tüketimi) ve maternal mortalite ile ilişkilendirilmiştir. Ayrıca implantasyon sonrası kayıpta artış, fetal vücut ağırlıklarında azalma ve fetal ossifikasyonda düşüş de gözlenmiştir. Bu dozda, anne sıçanlardaki ortalama Cyaklaşık 20 mcg / mL olup bu değer, önerilen insan oftalmik dozunda (RHOD) insanlarda ölçülen ortalama plazma konsantrasyonlarının yaklaşık

          46.500 katıdır. Bu embriyofetal gelişim çalışmasının Advers Etki Gözlenmeyen Düzey (NOAEL) değeri 100 mg / kg / gün olarak saptanmıştır (C, 5 mcg / mL, RHOD'da insanlarda ölçülen ortalama plazma konsantrasyonunun yaklaşık 11.600 katı).

          Sıçanlarda yapılan prenatal ve postnatal gelişim çalışmasında fetal ve maternal toksisite için de NOAEL 100 mg/kg/gün olarak belirlenmiştir. 1000 mg/kg/gün dozda sıçan yavruları kontrol grubundan daha az ağırlıklı idi ve neonatal sağkalım oranları daha düşüktür. Her ne kadar bu doz grubunda sağ kalan ve maturiteye erişen yavrular aktivite, öğrenme ve hatırlamanın da dahil olduğu davranışsal eksiklikler göstermemiş olsalar ve üreme kapasiteleri normal görünse de gelişimsel işaretleri ve cinsel olgunluğa erişimleri gecikme göstermiştir.

          Laktasyon dönemi:

          BESIVANCE'in anne sütüne geçip geçmediği, emzirilen bebek üzerindeki etkileri veya süt üretimi üzerindeki etkileri hakkında veri bulunmamaktadır. Bununla birlikte, topikal oküler uygulama sonrasında besifloksasine sistemik maruziyet düşüktür (Lütfen Klinik Öncesi Güvenlik Verileri Bölümü'ne bakınız.) ve topikal oküler uygulamadan sonra anne sütünde ölçülebilir besifloksasin seviyelerinin bulunup bulunmayacağı bilinmemektedir.

          Emzirmenin gelişim ve sağlık üzerindeki faydaları, annenin BESIVANCE'a olan klinik ihtiyacı ve BESIVANCE'in emzirilen bebek üzerindeki olası advers etkileri ile birlikte düşünülmelidir.

          Üreme yeteneği /Fertilite

          Sıçanlarda yapılan üreme ve erken embriyonik gelişim çalışmasında besifloksasin 500mg/kg/gün dozunda, erkek ve dişi sıçanlarda fertiliteyi etkilememiştir. Bu doz, insanlarda önerilen günlük oftalmik dozun 10.000 katından fazladır.

          4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

          Hastalar ilaç uygulanan gözde geçici bulanık görme, kızarıklık, ağrı veya kaşınma yaşayabilirler. Uygulama sırasında hastada görme bulanıklığı oluşursa hasta araç ve makine kullanmadan önce görüşünün düzelmesini beklemelidir.

          4.8. İstenmeyen etkiler

          Klinik çalışmalar farklı değişkenlerin olduğu ortamlarda gerçekleştirildiği için bir klinik çalışmada bildirilen istenmeyen etki oranları aynı veya farklı ilaçlar ile gerçekleştirilen klinik çalışmalardaki oranlar ile doğrudan karşılaştırılamaz. Aşağıda sunulan veriler besifloksasin oftalmik süspansiyon uygulanan, bakteriyel konjonktivit belirtileri olan ve yaşları 1-98 arasında değişen yaklaşık 1000 hastayı yansıtmaktadır.

          En sık raporlanan istenmeyen etki konjonktival kızarıklık olup %2 hastada rastlanmaktadır.

          Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın (≥ 1/10); yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan (≥ 1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

          Besivance alan hastalardaki diğer istenmeyen etkiler yaklaşık %1-2 oranında rastlanmakta olan bulanık görme, göz ağrısı, göz irritasyonu, gözde kaşıntı ve başağrısı olarak raporlanmıştır.

          Sinir sistemi hastalıkları

          Yaygın: Baş ağrısı

          Göz hastalıkları

          Yaygın: Konjonktivada kızarıklık, görmede bulanıklık, gözde ağrı, gözde iritasyon, gözde kaşıntı.

          Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

          Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

          4.9. Doz aşımı ve tedavisi

          Oküler uygulama ile ilgili olarak bir doz aşımı bildirilmemiştir. Doz aşımı söz konusu olursa, semptomatik ve destekleyici tedavi uygulanmalıdır.


          5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

            5.1. Farmakodinamik özellikler

            Farmakoterapötik grup : Oftalmik antiinfektif ilaçlar/kinolonlar ATC kodu : S01AE08

            Besifloksasin oftalmik süspansiyon bir florokinolon antibakteriyeldir.

            Besifloksasin oftalmik süspansiyon N-1 siklopropil grubu bulunan 8-kloro florokinolondur. Bileşik bakteriyel DNA giraz ve topoizomeraz IV inhibisyonuna bağlı olarak Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilere karşı aktivitesi bulunmaktadır. DNA giraz replikasyon, transkripsiyon ve bakteriyel DNA'nın tamiri için gereken esansiyel bir enzimdir. Topoizomeraz IV bakteriyel hücre divizyonu sırasında kromozomal DNA'nın bölümlere ayrılması için gerekli olan esansiyel bir enzimdir.

            Besifloksasin genel olarak bir kez dilüe edilmiş minimum inhibitor konsantrasyonlar (MİK) içerisinde, minimum bakterisidal konsantrasyonlarda bakterisid etkiye sahiptir.

            Besifloksasinin de dahil olduğu florokinolonların etki mekanizması aminoglikozid, makrolid ve beta laktam antibiyotiklerden farklıdır. Bu nedenle, besifloksasin bu antibiyotiklere dirençli olan patojenlere, bu antibiyotikler de besifloksasine dirençli olan patojenlere karşı aktif olabilir. İn vitro çalışmalar besifloksasin ve bazı florokinolonlar arasında çapraz direnç olduğunu göstermiştir.

            Besifloksasine karşı in vitro direnç çok basamaklı mutasyonlarla gelişir ve Staphylococcus aureus için 3.3 x 10'dan, Streptococcus pneumonia için 7 x 10'dan daha düşük bir sıklıkta gerçekleşir.

            Besifloksasin 4.1. Terapötik endikasyonlar kısmında tanımlandığı gibi klinik araştırmalarda tedavi edilen hem in vitro hem de konjonktival enfeksiyonlarda en çok aşağıdaki bakterileri izole etmede etkinlik göstermiştir:

            Aerococcus viridans*

            CDC coryneform grup G Corynebacterium pseudodiphtheriticum* Corynebacterium striatum* Haemophilus influenzae

            Moraxella catarrhalis* Moraxella lacunata* Pseudomonas aeruginosa* Staphylococcus aureus Staphylococcus epidermidis Staphylococcus hominis* Staphylococcus lugdunensis* Staphylococcus warneri* Streptococcus mitis grubu Streptococcus oralis Streptococcus pneumoniae Streptococcus salivarius*

            *Bu organizmalar için etkililik 10 enfeksiyondan daha az sayıda çalışılmıştır.

            1-98 yaş arasındaki hastalara 5 gün boyunca, günde 3 kez Besivance uygulanan, randomize, çift- kör, plasebo kontrollü çok merkezli bir klinik araştırmada Besivance bakteriyel konjonktivitli hastalarda plaseboya üstünlük göstermiştir. Klinik iyileşme, Besivance ile tedavi edilen grup için

            %45 (90/198) iken plasebo ile tedavi edilen grup için %33 (63/191) olarak bulunmuştur. (fark % 12, %95 GA %3-%22). Mikrobiyolojik sonuçlar, nedensel patojenlerin eradikasyon oranları açısından Besivance ile tedavi edilen grup için %91 (181/198), plasebo grubunda %60 (114/191) olarak bulunmuştur; eradikasyon oranları arasındaki fark %31'dir (%95 GA, %23-%40) ve istatistiksel olarak anlamlıdır. Mikrobiyolojik eradikasyon, anti-infektif çalışmalarda her zaman klinik sonuçlar ile korele değildir.

            5.2. Farmakokinetik özellikler

            Genel özellikler

            Emilim:

            Bakteriyel konjonktivit tanısı ile günde 3 kez (toplam 16 doz) bilateral BESIVANCE alan erişkin hastalarda besifloksasin plazma konsantrasyonu ölçüldü. İlk ve son dozu takiben her hastada maksimum plazma konsantrasyonu 1.3 ng/mL'den düşüktür. 1. günde ortalama besifloksasin Cmax 0.37 ng/mL, 6. günde 0.43 ng/mL idi. Çoklu uygulamayı takiben plazmada ortalama eliminasyon yarılanma ömrü 7 saat olarak hesaplanmıştır.

            Sıçanlarda besifloksasin tek oral uygulamayı takiben hızla emilmiş ve plazmada maksimum konsantrasyon uygulamadan 2 saat sonra gözlenmiştir.

            Dağılım:

            Her iki göze, tek damla BESIVANCE uygulanan sağlıklı, erişkin hastalarda gözyaşı sıvısında besifloksasin konsantrasyonu ölçülmüştür. Bu çalışmanın sonuçları, ortalama tek doz uygulamayı takiben en az 24 saat için gözyaşında 1.6 µg/g üzerinde yüksek besifloksasin konsantrasyonu (Cmax=610 ± 540 µg/g) göstermiştir.

            Tavşan ve maymunlara topikal oküler besifloksasin uygulamasını takiben besifloksasin hızla ve yaygın olarak oküler dokuya dağılır. Besifloksasinin oküler uygulmasını takiben hayvan ve insanlarda sistemik maruziyet plazma proteinlerine düşük bağlanma (<50%) nedeniyle çok düşüktür,

            Biyotransformasyon:

            İn vitro ve in vivo çalışmaların sonuçları besafloksasinin metabolik olarak stabil olduğunu ve minimal metabolize olduğunu göstermektedir.

            Eliminasyon:

            İnsanlarda tekrarlanmış oküler uygulamayı takiben, besifloksasin sistemik dolaşımdan görünür terminal eliminasyon yarılanma ömrü 6.8 saat ile elimine olmuştur. Besifloksasinin atılımı insanlarda çalışılmamıştır.

            Hayvanlarda yapılan oküler ve sistemik farmakokinetik çalışmaların sonuçları besifloksasinin öncelikli olarak fekal ve üriner yol ile değişmeden elimine edildiğini göstermektedir. Sıçanlarda [14C] besifloksasin oral uygulamasını takiben, uygulanan dozun %80'inden fazlası 24 saat içinde elimine edilmiştir. [14C] Besifloksasin tek veya tekrar edilen topikal oküler uygulamaları sonucunda oküler olmayan dokularda en yüksek radyoaktivite oküler uygulama ile uyumlu olarak gastrointestinal yolak, böbrek ve mesanenin de dahil olduğu boşaltım organlarında gözlenmiştir.

            Hastalardaki karakteristik özellikler

            Pediyatrik popülasyon: Bir yaşın altındaki bebeklerde besifloksasinin etkililik ve güvenliliği kanıtlanmamıştır. Bir ve üzerindeki yaştaki çocuklarda besifloksasin oftalmik süspansiyonun bakteriyel konjonktivitte etkililiği kontrollü klinik çalışmalarda gösterilmiştir.

            5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

            Hayvanlarda besifloksasinin karsinojenik potansiyelini araştıran uzun süreli çalışmalar yapılmamıştır.

            Besifloksasin, in vitro mutajenik aktivitesi Salmonella typhimurium TA98, TA100, TA1535, TA1537 ve Escherichia coli WP2uvrA bakteriyel test suşlarında Ames test ile (3.33 mcg/plate'e kadar) gözlenmemiştir.

            Ancak, S. typhimurium suşu TA102 ve E. coli suşunda WP2(pKM101) mutajeniktir. Bu suşlardaki pozitif cevap diğer kinolonlarda da görülmüştür ve topoizomeraz inhibisyonu ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.

            Besifloksasin in vitro ortamda CHO hücrelerinde kromozomal sapmayı indüklemişti ve ≥ 1500 mg/kg oral dozlarda in vivo bir fare mikronükleus serisinde pozitiftir. Besifloksasin, oral yolla 2,000mg/kg'ya varan dozlarda test bileşiği verilen sıçan hepatosit kültüründeki programlanmamış

            DNA sentezini indüklememiştir. Fertilite ve erken embriyonik gelişim çalışmasında besifloksasin 500mg/kg/gün oral dozda erkek ve dişi sıçanlarda fertiliteyi etkilememiştir. Bu doz, insanda oftalmik olarak kullanılması önerilen dozun 10,000 katından fazladır.

            1 yaş ve üzerindeki 1161 bakteriyel konjonktivitli hastanın katıldığı ve Besivance oftalmik süspansiyon %0.6 ile moksifloksasin oftalmik süspansiyon %0.5'in klinik ve antimikrobiyal etkililiğinin karşılaştırıldığı, çok merkezli, çift-maskeli, paralel gruplu, aktif-kontrollü, bir eşit etkinlik klinik çalışmasında; Besivance oftalmik süspansiyon moksifloksasin oftalmik süspansiyona eşit bir güvenlilik ve etkililik (klinik ve mikrobiyolojik) göstermiştir.

            6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

              6.1. Yardımcı maddelerin listesi

              Benzalkonyum klorür

              DuraSite (polikarbofil, edetat disodyum dihidrat ve sodyum klorür) Mannitol

              Poloksamer 407 Sodyum hidroksit Enjeksiyonluk su

              6.2. Geçimsizlikler

              Bilinen bir geçimsizlik yoktur.

              6.3. Raf ömrü

              24 ay.

              Şişe ilk açıldıktan sonra 30ºC'nin altındaki oda sıcaklığında saklanması şartıyla 31 gün içinde kullanılmalıdır.

              6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

              25ºC'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Güneşten koruyunuz.

              6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

              Besifloksasin oftalmik süspansiyon 5ml steril oftalmik süspansiyon olarak; 7.5ml lik, beyaz, düşük dansiteli polietilen (LDPE) şişede kontrollü damlalıklı, taba rengi polipropilen kapakla sunulmaktadır. Emniyet belirteci, kapak ve şişe boynu çevresine yerleştirilen bant ile sağlanır.

              6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

              Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliği†ne uygun olarak imha edilmelidir.

              Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. Parkinson  Hastalığı Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Bausch-Lomb Sağlık ve Optik Ürünler Ticaret A.Ş.
    Satış Fiyatı 394.51 TL [ 26 Apr 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 394.51 TL [ 22 Apr 2024 ]
    Original / JenerikOriginal İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699856712278
    Etkin Madde Besifloksasin
    ATC Kodu S01AE08
    Birim Miktar 0.006
    Birim Cinsi ML
    Ambalaj Miktarı 5
    Duyu Organları > Antienfektifler
    İthal ( ref. ülke : A.b.d. ) ve Beşeri bir ilaçdır. 
    BESIVANCE %0.6 oftalmik süspansiyon 5 ml Barkodu