ADACEL POLIO 0.5 ml IM enj. için sus. içeren kul.haz.ENJ. Farmakolojik Özellikler

Difteri + Tetanoz + Boğmaca Toksoid + Filamentoz Hemaglutinin + Inaktif Cocuk Felci Virüsü Tip 1 2 3 + Pertakin + Frimbiya Tip 2 3 }

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup:

    Bakteriyel ve Viral Aşılar Kombinasyonu; Difteri - Boğmaca - Çocuk Felci – Tetanoz ATC Kodu: J07CA02

    Etki mekanizması:

    Difteri ve Tetanoz: Difteri toksinini üreten C. diphteriae suşları, şiddetli veya öldürücü hastalıkla karakterize üst solunum yolu sisteminde membran iltihabına ve toksinin neden olduğu (indüklediği) miyokard ve sinir sistemi hasarına neden olabilir. C. diphteriae'nin yaptığı hastalığa karşı korunma, difteri toksinine karşı nötralize edici antikorlar gelişimiyle olur. 0,01 IU/mL serum difteri antitoksin seviyeleri, bir miktar koruma için sağlanan en düşük seviye olarak kabul edilir. En az 0,1 IU/mL'lik antitoksin seviyesi genellikle koruyucu kabul edilir. Erişkinlerin %83,8'inde, adolesanların %97,1'inde ve 3,5 ila 4,1 yaşındaki çocukların en az %97,6'sında difteriye karşı 0,1 IU/ml'lik seroprotektif antitoksin seviyesine ulaşılmıştır.

    Tetanoz, son derece güçlü nörotoksin olan C. tetani tarafından oluşturulan akut ve bazen ölümcül bir hastalıktır. Toksin, iskelet kaslarının sertliği ve spazmı ile beraber nöromüsküler disfonksiyona neden olur. C. tetani'ye bağlı hastalığa karşı korunma, tetanoz toksinine karşı nötralize edici antikorlar gelişimiyle olur. Nötralizasyon tayini ile ölçülen, en az 0,01 IU/mL'lik bir serum tetanoz antitoksin seviyesi en düşük koruma seviyesi olarak kabul edilir. ADACEL POLIO'nun klinik çalışmalarında kullanılan Elisa yöntemi ile ölçülmüş, en az 0,1 IU/mL'lik serum tetanoz antitoksin seviyesi tetanoza karşı koruyucu olarak kabul edilir. 0,1 IU/mL'lik seviyeler uzun dönem koruma ile ilişkilidir. Tek bir ADACEL POLIO tekrar (rapel) dozundan bir ay sonra, erişkinlerin ve adolesanların %100'ünde ve 3,5 ila 4,1 yaşındaki çocukların %100'ünde seroprotektif tetanoz antitoksin seviyelerine ulaşılmıştır.

    Boğmaca: Boğmaca, B. pertussis'in neden olduğu bir solunum sistemi hastalığıdır. Bu gram negatif kokobasiller biyolojik olarak aktif çeşitli bileşenler oluştururlar, bunların boğmaca hastalığındaki veya immünizasyonundaki rolü tam olarak tespit edilememiştir. B. pertussis hastalığından korunma mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak, İsveç'te yapılan bir klinik çalışmada (İsveç I Etkililik Çalışması), ADACEL POLIO (yani PT, FHA, PRN ve FIM) ile aynı boğmaca bileşenlerinin Dünya Sağlık Örgütünün vaka tanımı ( 21 ardışık gün

    boyunca kültürlü paroksismal öksürük veya serolojik doğrulama veya doğrulanmış vaka ile epidemiyolojik bağlantı) kullanıldığında %85,2'lik etkinlikle bebeklerde boğmacaya karşı koruyuculuk göstermiştir. Aynı çalışmada, hafif hastalıklara karşı koruyucu etkinlik

    %77,9'dur.

    Klinik boğmacanın gelişimine karşı koruma sağlayan spesifik boğmaca aşısı bileşenlerine karşı minimum serum antikor seviyeleri belirlenememiştir. Ancak birkaç çalışma, boğmaca aşısı bileşenlerine karşı serum antikor cevabı varlığı ile klinik hastalığa karşı koruma arasında korelasyon göstermiştir.

    ADACEL POLIO'nun etkililiği, ADACEL POLIO uygulananlarda elde edilen boğmaca antikoru seviyelerinin, İsveç I etkililik çalışmasında Sanofi Pasteur'un DTaP aşısı ile ölçülen seviyeler ile karşılaştırmasına dayanmaktadır. Özellikle, ADACEL POLIO'nun hem çocuklarda hem de adolesan ve yetişkinlerde boğmacaya karşı İsveç I etkililik çalışmasında koruyucu olduğu bulunan seviyeden sürekli olarak daha yüksek antikor seviyeleri ortaya çıkardığı gösterilmiştir.

    Çocuk felci: İnaktive çocuk felci aşısı, her çocuk felci virüsüne karşı belirlenebilir seviyelerde nötralize edici antikor üretimini indüklemektedir. Tip spesifik nötralize edici antikorların tespiti koruma ile ilişkilendirilmiştir. Tüm klinik çalışmalarda, tüm yaş gruplarında aşılanan kişilerin %99,0 ila %100'ünde üç tipin hepsi için seroprotektif anti-poliovirüs antikor seviyelerine (≥1:8 seyreltme) ulaşılmıştır.

    Etki Süresi

    Tek bir doz ADACEL POLIO alan adolesan ve erişkinlerde serum antikor seviyelerinin uzun süreli takibi, tetanoz antitoksin (≥0,01 IU/ml) ve difteri antitoksin (≥0,01 IU/ml) için koruyucu seviyelerin, en az 5 yıl sonra sırasıyla katılımcıların %100'ünde ve en az

    %79,2'sinde devam ettiğini göstermektedir. Anti-poliovirüs antikorlarının koruyucu seviyeleri (≥1:8), hem adolesanlar hem de erişkinlerde 5 yıl sonra %98,2 ila %100,0 oranında devam etmektedir. Boğmacaya karşı koruyucu düzeyler net bir şekilde tanımlanmamış olsa da, boğmaca antikor düzeyleri 5 yıl sonra aşılama öncesi düzeylerden birkaç kat daha yüksek kalmaktadır.

    Tek bir doz ADACEL POLIO alan 3,5 ile 5 yaş arası çocuklarda serum antikor seviyelerinin uzun süreli takibi, tetanoz antitoksin (≥0,01 IU/ml) ve difteri antitoksin (≥0,01 IU/ml) için koruyucu seviyelerin, aşılamadan 3 yıl sonra katılımcıların %100'ünde devam ettiğini göstermektedir. Anti-poliovirüs antikorlarının koruyucu seviyeleri (≥1:8), 3 yıl sonra katılımcıların % 97,9 ila %100,0'ünde devam etmektedir. Boğmacaya karşı koruyucu seviyeler henüz net bir şekilde tanımlanmamış olsa da, boğmaca antikor seviyeleri 3 yıl sonra aşılama öncesi seviyelerden daha yüksek kalmaktadır.

    ADACEL POLIO ile sonraki tekrar (rapel) dozları uygulamak için en uygun aralık belirlenmemiştir. Buna rağmen, ADACEL ile yürütülen bir klinik çalışma, tetanoz ve difteri aşısının son dozundan sonra 2 yıl kadar kısa bir süre içinde ADACEL uygulanmasından sonra bildirilen advers olayların vaka sıklığı ve şiddeti, 10 yıla kadar uzun aralıklarda uygulama sonrasında gözlemlenenlere benzer olmuştur.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Farmakokinetik çalışma yapılmamıştır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Hayvanlardan elde edilen veriler beklenmedik bir bulgu ve hedef organ toksisitesi ortaya çıkarmamıştır.

    Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir. Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.