TISSEEL LYO 2 ml trombin çöz. ve 2 ml fibrinojen çöz. içeren iki bileşenli fibrin yapıştırıcı Farmakolojik Özellikler

Fibrin Yapistirici }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar > K Vitamini ve Diğer Hemostatikler > Combinations
Baxter Turkey Renal Hizmetler A.Ş. | 29 October  2019

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Kan ve kan oluşturan organlar, Antihemorajik, K vitamini ve diğer

    ATC kodu: B02BC30

    Fibrin adezyon sistemi, fizyolojik kan pıhtılaşmasının son dönemini taklit eder. Fibrinojenin fibrin monomerleri ve fibrinopeptidlereparçalanmasıylafibrinojenin fibrine dönüşümü

    kalsiyum iyonlarının birlikte etkisiyle Faktör XIII'den oluşan Faktör XIIIa, fibrin liflerinin

    çapraz bağlanmasıyla pıhtıyı stabilize eder.

    Yarada iyileşme süreci ilerlerken, plazmin uyarısıyla fibrinolitik aktivite artar ve fibrinin fibrin yıkım ürünlerine dönüşümü başlar. Fibrinin proteolitik yıkımı anti-fibrinolitiklerce inhibe edilir. TISSEEL LYO bileşiminde bulunan aprotinin bir anti-fibrinolitik olarak pıhtının prematür yıkımını önler.

    Hemostazda etkinlik kardiyopulmoner cerrahi, dalak cerrahisi ve nöroşirürjide gösterilmiştir. Tutunmayı/yapışmayı desteklemek için doku yapıştırıcı veya sütür desteği olarak kullanılır: Gastrointestinal anastomozlar ve serebro-omurilik sıvısı veya dura mater ile temasın olabileceği nöroşirürji prosedürleri dahil olmak üzere ameliyatlarda etkililik gösterilmiştir.

    Hemostaz, yapışma ve doku tutunmasını gösteren klinik çalışmalar en az 4.706 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar hemostaz (n=1.300), gastrointestinal anastomozlar (n=1.114), nöroşirürji (n=511) dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çok sayıda cerrahi uzmanlık, cerrahi prosedür ve uygulama tekniklerinde gerçekleştirilmiştir.

    Çeşitli açık ve laparoskopik tekniklerle inguinal, femoral ve kesi fıtığı onarımı sırasında yama sabitlemede TISSEEL LYO'nun kullanımını göstermek üzere 2.625 hastada 21 açık ve karşılaştırmalı klinik çalışma yapılmıştır. TISSEEL LYO, halihazırda tercih edilen tüm cerrahi teknikler kullanılarak inguinal veya femoral fıtık onarımı sırasında yama sabitlemede zımbalar, çiviler veya sütürler kadar etkili olmuştur. TISSEEL LYO, nüks oranları ile değerlendirildiğinde, kesi fıtıklarının onarımında en az bunlar kadar etkili olmuştur. Ek olarak, kanıtlar, yama sabitleme yöntemleri arasında postoperatif komplikasyonlarda fark olmadığını göstermiştir. Birçok çalışmada postoperatif ağrı düzeyi, TISSEEL LYO grubunda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur.

    Kalp cerrahisi sırasında çocuklarda sınırlı deneyim mevcuttur (yaş 4-134 ay: n=14).

    Etkililik, tamamen heparinize hastalarda da gösterilmiştir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    TISSEEL LYO sadece epilezyonel kullanıma yöneliktir. İntravasküler uygulanması kontrendikedir. Dolayısıyla insanda intravasküler farmakokinetik çalışmalar yapılmamıştır.

    Değişik tür laboratuvar hayvanlarında farmakokinetik çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Fibrin yapıştırıcılar/hemostatikler endojen fibrin ile aynı yolla fibrinoliz ve fagositoz

    aracılığıyla metabolize olurlar.

    TISSEEL LYO'dan sistemik yararlanım yoktur.

    Emilim:

    Yerel olarak TISSEEL LYO uygulanan vücut bölgelerinden vücut sıvı ve dokularına emilimi olmaz.

    Dağılım:

    Vücutta karaciğerden doğal olarak üretilen fibrinojen en yoğun olarak plazmada bulunur. Kan plazmasının yaklaşık %5'i fibrinojendir. Plazmadaki fibrinojen miktarı yaklaşık olarak 5 g/litre'dir. Fibrinojen sadece kan plazmasında değil, aynı zamanda çeşitli vücut sıvılarında da (lenf sıvısı, iltihabi sıvı birikintileri vb) bulunur.

    Kanı pıhtılaştıran bir proteinolantrombinnormaldevücutsıvılarında bulunmaz. İhtiyaç halinde

    Kan Pıhtılaşması nedir

    erimeyen haline dönüştürür

    Aprotinin vücutta doğal olarak üretilmez ve bulunmaz. Sığır kaynaklı aprotinin intravenöz yoldan uygulandığında plazma yarılanma süresinin yaklaşık 150 dakika olduğu ve terminal yarılanma süresinin ise yaklaşık 10 saat olduğu bilinmektedir.

    Biyotransformasyon:

    Trombinin etkisiyle fibrinojenin fibrine dönüşümü sonucu oluşmuş fibrin monomerleri biraraya toplanır ve fibrin pıhtısı oluşur. Fibrin liflerinin çapraz bağlanmasıyla sabitleşen pıhtıdaki fibrin ise daha sonra yani pıhtıya artık gerek kalmadığı zaman fibrin yıkım ürünlerine dönüşür. Karaciğerde metabolize edilen fibrin yıkım ürünleri ise böbreklerden atılır.

    Vücuda dışarıdan uygulanan aprotinin lizozomal enzimler tarafından yavaş bir yıkıma uğrarlar.

    Eliminasyon:

    Fibrin yıkım ürünleri böbreklerden elimine olmaktadır.

    Tek bir intravenöz doz radyoaktif işaretli aprotinin uygulanması sonrası, radyoaktivitenin yaklaşık %25-40 kadarı idrarla elimine edilmiştir. Bir milyon KIU aprotininin 30 dakikada infüzyonu sonrası yaklaşık %2'si, 2 milyon KIU'luk daha yüksek bir doz aprotininin 30 dakikada infüzyonu sonrası ise yaklaşık %9'u idrarla değişmeden atılmaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Özel uygulama yöntemi (genellikle tek, sadece istisnai durumlarda birkaç mL'lik tekrar eden uygulama) ve etki mekanizmasının (diğer organ ve dokulara sistemik etki ya da dağılım olmaksızın lokal etki) yanı sıra doğası gereği, TISSEEL LYO'nun kronik toksisite, karsinojenite, üreme ve gelişim toksisitesi veya immün stimülasyonu üzerine mevcut klinik öncesi güvenlilik verisi bulunmamaktadır.

    Sıçan ve tavşanlarda yapılan tek-doz toksisite çalışmalarında TISSEEL LYO akut toksisiteye neden olmamıştır. Ayrıca, uygun in vitro testlerde hiçbir mutajenisite kanıtı görülmemiştir. Yapıştırıcı protein çözeltisi de mükemmel hücresel uygunluk ve non-sitotoksisite göstererek in vitro insan fibroblast kültürlerinde iyi tolere edilmiştir. Detaylı literatür incelemesi temel alındığında, çözücü/deterjan kalıntılarının TISSEEL LYO üzerindeki negatif etkisinin veya toksisitesinin ihmal edilebilir düzeylerde olduğu kabul edilmektedir.

    Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir.