TIPRAXIN 4 G/0.5 G IV enjeksiyonluk/infüzyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz (1 adet) Klinik Özellikler

Piperasilin + Tazobaktam }

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

4.1. Terapötik endikasyonlar

Açık açılı glokom veya göz (oküler) hipertansiyonu olan, monoterapi ile yeterli göz içi basıncı düşüşü sağlanamayan yetişkin hastalarda, göz içi basıncını (GİB) düşürmek amacıyla kullanılmaktadır.

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

 Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yaşlılar dahil yetişkinlerde,

Önerilen doz etkilenmiş olan göze (gözlere) günde iki kere bir damla SİMBRİNZA’dır. Uygulama şekli:

Oküler (Göz) kullanım içindir.

Kullanmadan önce şişe iyice çalkalanmalıdır.

Kullanıldığında göz kapaklarının kapatılması veya nazolakrimal kanal üzerine 2 dakika boyunca hafifçe bastırılması sistemik emilimi azaltır. Böylelikle sistemik yan etkiler azalabilir ve lokal etki artabilir (bakınız Bölüm 4.4).

Damlalık ucunun ve solüsyonun kirlenmesini önlemek için, şişenin damlalık ucunun göz kapaklarına, gözün etrafına ya da diğer bölgelere değdirilmemesine dikkat edilmelidir. Kullanılmadığı zaman şişe sıkıca kapalı olarak saklanmalıdır.

SİMBRİNZA intraoküler basıncı azaltmak amacıyla diğer topikal oftalmik tıbbi ürünlerle eşzamanlı kullanılabilir. Eğer birden fazla topikal oftalmik ilaç kullanılıyorsa, ilaçların uygulanması arasında en az 5 dakika süre olmalıdır.

Eğer doz unutulursa, sonraki doz planlandığı gibi alınarak tedaviye devam edilmelidir. Doz etkilenen göz(ler)de günde iki kere bir damlayı aşmamalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler :

Karaciğer/Böbrek yetmezliği:

SİMBRİNZA karaciğer yetmezliği olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır ve dolayısıyla bu popülasyonda kullanımı tavsiye edilmez, (bakınız Bölüm 4.4).

SİMBRİNZA ciddi böbrek yetmezliği (kreatinin klirensi < 30 ml/dak) ya da hiperkloremik asidozu olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır. SİMBRİNZA brinzolamid bileşeni ve metaboliti ağırlıklı olarak böbreklerden atıldığı için, SİMBRİNZA bu hastalarda kontrendikedir (bakınız Bölüm 4.3).

Pediyatrik popülasyon:

SİMBRİNZAnın güvenliliği ve etkililiği 2 ila 17 yaş hastalarda belirlenmemiştir ve bu konuda herhangi bir veri bulunmamaktadır. Çocuklarda ve ergenlerde SİMBRİNZA kullanımı tavsiye edilmez, (bakınız Bölüm 4.4).

SİMBRİNZA güvenlik endişeleri sebebiyle yeni doğanlarda ve 2 yaşından küçük bebeklerde kullanılmamalıdır (bakınız Bölüm 4.3).

Geriyatrik popülasyon:

Önerilen doz etkilenmiş olan göze (gözlere) günde iki kere bir damla SİMBRİNZA’dır.

4.3. Kontrendikasyonlar

•Etkin maddelere veya içeriğindeki herhangi bir yardımcı maddeye veya sülfonamidlere aşırı duyarlılığı olanlar,

•Monoamin oksidaz (MAO) inhibitör tedavisi alanlar,

•Noradreneıjik iletiyi etkileyen antidepresan (ör; trisiklik antidepresanlar ve mianserin) kullananlar,

•Ciddi böbrek yetmezliği olanlar,

•Hiperkloremik asidozu olanlar,

•Yenidoğanlar ve 2 yaş altı bebekler.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Bu tıbbi ürün enjekte edilmemelidir. Hastalar SİMBRİNZA’yı yutmamaları konusunda bilgilendirilmelidir.

Oküler etkiler

SİMBRİNZA dar açılı glokomlu hastalar üzerinde araştırılmamıştır ve bu hastalarda kullanımı tavsiye edilmez.

Brinzolamidin komeal endotel fonksiyonu üzerindeki olası rolü komeal bozukluğu olan hastalarda araştırılmamıştır (bilhassa düşük endotel hücre sayılı hastalarda). Özellikle, kontakt lens kullanan hastalar üzerinde çalışılmamış olup; karbonik anhidraz inhibitörleri korneal hidrasyonu etkileyebileceğinden ve kontakt lens kullanma korneal riski artırabileceğinden, brinzolamid kullanımı önerildiğinde, bu hastaların dikkatle gözlenmesi tavsiye edilmektedir. Aynı şekilde, diabetes mellitus’u veya komeal distrofıleri olan hastalar gibi, komeal bozukluğu olan hastalarda, dikkatli bir gözlem tavsiye edilmektedir. SİMBRİNZA dikkatli bir takip ile kontakt lens kullananlarda uygulanabilir (bakınız aşağıdaki ‘Benzalkonium klorür’ bölümü).

Brimonidin tartarat oküler alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Eğer alerjik reaksiyonlar gözlenirse, tedavi sonlandırılmalıdır. Brimonidin tartarat ile ilgili geç oküler hipersensitivite reaksiyonları bildirilmiş olup bazı vakalarda bu durum GİB artışı ile ilişkilidir.

SİMBRİNZA ile yapılan tedavinin kesilmesinden sonra potansiyel etkiler çalışılmamıştır; SİMBRİNZA’nın GİB düşürücü etki süresi çalışılmamakla birlikte, brinzolamidin GİB düşürücü etkisinin 5 ila 7 gün boyunca sürmesi beklenir. Brimonidinin GİB-düşürücü etkisi daha uzun olabilir.

Sistemik etkiler

SİMBRİNZA karbonik anhidraz inhibitörü bir sülfonamid olan brinzolamid içerir ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik yoldan emilir. Sülfonamidlere atfedilebilen aynı tip advers reaksiyonlar topikal uygulama ile de görülebilir. Ciddi reaksiyon belirtileri veya hipersensitivite ortaya çıkarsa, ilacın kullanımı kesilmelidir.

Kardivak bozukluklar

SİMBRİNZA uygulamasını takiben, bazı hastalarda kan basıncında küçük miktarda azalmalar gözlenmiştir. Dolayısıyla, SİMBRİNZA ile birlikte antihipertansif ve/veya kardiyak glikozitler gibi tıbbi ürünler kullanıldığında veya ağır veya stabil olamayan ve kontrol edilemeyen kardiyovasküler hastalığı olanlarda kullanıldığında dikkatli olunmalıdır (bakınız Bölüm 4.5)

Depresyon, serebral veya koroner yetmezlik, Raynaud fenomeni, ortostatik hipotansiyon veya tromboanjiitis obliterans olan hastalarda SİMBRİNZA dikkatli kullanılmalıdır.

Asit/baz bozuklukları

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile asit-baz bozuklukları rapor edilmiştir. SİMBRİNZA bir karbonik anhidraz inhibitörü olan brinzolamid içerir ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik olarak emilir. Oral karbonik anhidraz inhibitörlerine atfedilebilen aynı tip advers reaksiyonlar (mesela asit baz bozuklukları) topikal uygulama ile de görülebilir, (bakınız Bölüm 4.5).

Renal yetmezlik riski olan hastalarda metabolik asidoz riski nedeniyle dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. SİMBRİNZA ciddi böbrek yetmezliği olanlarda kontrendikedir (bakınız Bölüm 4.3).

Hepatik yetmezlik

SİMBRİNZA karaciğer yetmezliği olan hastalar üzerinde çalışılmamıştır ve bu hastalar tedavi edilirken dikkatli olunmalıdır (bakınız Bölüm 4.2).

Zihinsel uyanıklık

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri, yaşlı hastalarda zihinsel uyanıklığı ve/veya fiziksel koordinasyon gerektiren işleri yapabilme yeteneğini bozabilir. SİMBRİNZA sistemik olarak emilmektedir ve bu nedenle topikal uygulamayla bu durum oluşabilir, (bakınız Bölüm 4.7).

Pedivatrik popülasvon

2-17 yaş çocuk ve ergenlerde SİMBRİNZA’nın güvenlik ve etkililiği tespit edilmemiştir. Brimonidin göz damlasının konjenital glokomun tıbbi tedavisinin bir parçası olarak kullanıldığı durumlarda, brimonidin alan yenidoğanlar ve bebeklerde bilinç kaybı, hipotansiyon, hipotoni, bradikardi, hipotermi, siyanoz ve apne gibi doz aşımı semptomları bildirilmiştir. Dolayısıyla, SİMBRİNZA 2 yaş altı çocuklarda kontrendikedir (bakınız Bölüm 4.3).

Merkezi sinir sistemi ile ilgili yan etki potansiyelinden ötürü 2 yaş ve üzerindeki çocuklar (özellikle 2-7 yaş grubu) ve/veya 20 kg veya altında olan çocukların bu ilaçla tedavi edilmesi önerilmez, (bakınız Bölüm 4.9).

Benzalkonyum klorür

SİMBRİNZA göz iritasyonuna ve kontakt lensin renginin solmasına neden olabilen benzalkonyum klorür içermektedir. Yumuşak kontakt lenslerle temasından kaçınılmalıdır. Bu nedenle, kontakt lensler takılı halde iken SİMBRİNZA uygulanmamalıdır ve hastalar lenslerini çıkardıktan sonra SİMBRİNZA uygulamasının ardından kontakt lensi yeniden takmadan önce 15 dakika beklenilmesi konusunda bilgilendirilmelidir.

Benzalkonyum klorürün punktat keratopati ve/veya toksik ülseratif keratopatiye yol açabileceği bildirilmiştir. Sık sık veya uzun süreli olarak kullanıldığı hastalarda yakın gözlem gerekmektedir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

SİMBRİNZA’nın diğer tıbbi ilaçlarla spesifik etkileşim çalışmaları yapılmamıştır.

Monoamin oksidaz inhibitör tedavisi alan hastalar ve noradreneıjik iletimi etkileyen antidepresanları (trisiklik antidepresanlar ve mianserin) kullanan hastalarda SİMBRİNZA kontrendikedir.

Trisiklik antidepresanlar SİMBRİNZA’nın oküler hipotansif yanıtını azaltabilir.

CNS depresanları (alkol, barbitüratlar, opiatlar, sedatifler veya anestezikler) ile birlikte kullanıldığında aditif veya güçlendirici etki olasılığı göz önüne alınarak dikkatli olunması önerilir.

SİMBRİNZA uygulamasından sonra dolaşımdaki katekolaminlerin düzeyi ile ilgili veri yoktur. Ancak, dolaşımdaki aminlerin metabolizması ve alimim etkileyebilecek tıbbi ürünleri (klorpromazin, metilfenidat, rezerpin, serotonin-norepinefrin gerialım inhibitörleri) kullanan hastalarda dikkatli olunması tavsiye edilir.

Alfa adreneıjik agonistler (mesela brimonidin tartarat), bir sınıf olarak, nabız ve kan basıncını azaltabilir. SİMBRİNZA uygulandıktan sonra bazı hastalarda kan basıncında küçük miktarda düşüşler gözlenmiştir. SİMBRİNZA ile birlikte antihipertansifler ve/veya kardiyak glikozidler gibi ilaçlar kullanılırken dikkatli olunması tavsiye edilir.

Alfa-adreneıjik agonistlerle etkileşebilecek veya bunların etkinliklerine engel olabilecek (izoprenalin ve prazosin gibi adreneıjik reseptör agonist veya antagonistler) sistemik bir ajanla (farmasötik formdan bağımsız olarak) birlikte kullanmaya başlandığında dikkatli olunması tavsiye edilir.

Brinzolamid bir karbonik anhidraz inhibitörüdür ve topikal olarak uygulanmasına rağmen sistemik olarak emilir. Oral karbonik anhidraz inhibitörleri ile asit-baz bozuklukları rapor edilmiştir. SİMBRİNZA kullanan hastalarda etkileşim potansiyeline dikkat edilmelidir.

Oral karbonik anhidraz inhibitörü ve topikal brinzolamid kullanan hastalarda karbonik anhidraz inhibisyonunun bilinen sistemik etkileri üzerine aditif etki potansiyeli mevcuttur. SİMBRİNZA ve oral karbonik anhidraz inhibitörlerinin birlikte kullanımı önerilmemektedir.

CYP3A4 (başlıca), CYP2A6, CYP2B6, CYP2C8 ve CYP2C9 dahil olmak üzere sitokrom P-450 izoenzimleri brinzolamid metabolizmasından sorumludur. Ketokonazol, itrakonazol, klotrimazol, ritonavir ve troleandomisin gibi CYP3A4 inhibitörlerinin, brinzolamid metabolizmasını CYP3A4 ile inhibe etmeleri beklenir. CYP3A4 inhibitörlerinin eş zamanlı verilmesi durumunda dikkat edilmesi önerilmelidir. Ancak, renal eliminasyonun majör yol olmasından dolayı, brinzolamid birikimi olası değildir. Brinzolamid sitokrom P-450 izoenzimlerinin bir inhibitörü değildir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Pediyatrik popülasyon

Pediyatrik popülasyonlara ilişkin veri bulunmamaktadır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi : C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü ( Kontrasepsiyon )

Topikal oküler SİMBRİNZA uygulamasının insan doğurganlığı üzerine herhangi bir etkisi bulunduğuna dair veri yoktur.

SİMBRİNZA doğum kontrolü uygulamayan çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda önerilmez. Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Gebelik dönemi

Gebe kadınlarda SİMBRİNZA kullanımına dair veri ya yoktur ya da çok kısıtlıdır. Brinzolamid sistemik uygulama sonrasında sıçanlarda teratojeniktir, ancak tavşanlarda böyle bir etki görülmemiştir. Oral brimonidin ile yapılan hayvan deneyleri, üreme toksisitesi açısından direkt zararlı etkilere işaret etmemiştir. Hayvan deneylerinde, brimonidin sınırlı miktarda plasentayı geçmiş ve fetal dolaşıma girmiştir. SİMBRİNZA gebelik döneminde ve doğum kontrolü uygulamayan çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlarda önerilmez.

Laktasyon dönemi

Topikal SİMBRİNZA’nın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Mevcut farmakodinamik/toksikolojik hayvan verileri ile ortaya koyulduğu üzere, oral uygulamayı takiben, minimal seviyede brinzolamid anne sütüne geçmektedir. Brimonidin oral uygulandığında anne sütüne geçmektedir. SİMBRİNZA emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Klinik dışı veriler brinzolamid veya brimonidinin fertilite üzerine herhangi bir etkisini göstermemiştir. Topikal oküler SİMBRİNZA uygulamasının insan fertilitesi üzerine herhangi bir etkisi bulunduğuna dair veri yoktur.

Üreme yeteneği olan hastalarda kullanımı konusunda kararı hekim değerlendirmelidir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

SİMBRİNZA araç ve makine kullanma becerisi üzerinde orta dereceli etkiye sahiptir.

SİMBRİNZA araç veya makine kullanımı becerisini etkileyecek şekilde baş dönmesi, yorgunluk ve/veya sersemliğe neden olabilir.

Geçici bulanık görme veya diğer görsel rahatsızlıklar araç ya da makine kullanımını etkileyebilir. Uygulamadan sonra görmede bulanıklık meydana gelmesi durumunda, araç veya makine kullanılmadan önce görme bulanıklığı düzelinceye kadar beklenmelidir.

Oral karbonik anhidraz inhibitörleri, yaşlı hastalarda zihinsel uyanıklığı ve/veya fiziksel koordinasyon gerektiren işleri yapabilme yeteneğini bozabilir, (bakınız Bölüm 4.4).

4.8. İstenmeyen etkiler

Güvenlik profilinin özeti

Günde iki kez SİMBRİNZA dozu ile yapılan klinik çalışmalarda en sık advers reaksiyonlar oküler hiperemi ve oküler alerjik reaksiyonlar olup hastaların yaklaşık %6-7 kadarında gözlenmiştir ve disguzi (uygulama sonrası acı veya alışılmamış bir ağız tadı) hastaların yaklaşık %3 kadarında gözlenmiştir. SİMBRİNZA güvenlik profili her bir bileşenine benzerdir (brinzolamid 10 mg/mL ve brimonidin 2 mg/mL).

Advers reaksiyonların tablolu özeti

Aşağıdaki advers reaksiyonlar klinik çalışmalarda günde iki kere SİMBRİNZA dozuyla ve ayrıca her bir bileşenin (brinzolamid ve brimonidin) ayrı ayrı uygulandığı klinik çalışmalar ve pazarlama sonrası sürveyans çalışmalarında bildirilmiştir. Aşağıdaki sırayla sınıflandırılmışlardır: çok yaygın (> 1/10), yaygın (> 1/100 - <1/10), yaygın olmayan (>1/1,000 - <1/100), seyrek (>1/10,000 - <1/1,000), çok seyrek (<1/10,000) veya bilinmiyor (eldeki verilerle hesaplanamıyor). Her sıklık grubunda, advers reaksiyonlar azalan şiddet sırasıyla sunulmuştur.

Sistem Organ Sınıfı

Advers reaksiyonlar

Enfeksiyonlar ve enfestasyon hastalıkları

Yaygın olmayan: nazofarenjit2, farenjit2, sinüzit2 Bilinmiyor: rinit2

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: kırmızı kan hücrelerinde azalma2, kan klorür seviyesi artışı2

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan: hipersensitivite3

Psikiyatri hastalıkları

Yaygın olmayan: apati2, depresyon2,3, depresif ruh hali2, insomnia1, libido azalması2, kabus2, sinirlilik2

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygın: somnolans1, baş dönmesi3, disguzi1

Yaygın olmayan: baş ağrısı1, motor disfonksiyon2, amnezi2,

bellek bozukluğu2, parestezi2

Çok seyrek: senkop3

Bilinmiyor: tremor2, hipoestezi2, aguzi2

Göz hastalıkları

Yaygın: göz alerjisi1, keratit1, göz ağrısı1, oküler rahatsızlık1, bulanık görme1, anormal görme3, oküler hiperemi1, konjonktival solukluk3

Yaygın olmayan: komeal erozyon1, komeal ödem2, blefarit1, komeal depozitler (keratik presipitat1, konjonktival bozukluk (papillalar)1, fotofobia1, fotopsi2, gözde şişme2, göz kapağında ödem1, konjonktival ödem1, gözde kuruluk1, gözde akıntı1, görsel keskinlik azalması2, lakrimasyon artışı1, ptergium2, gözkapağında eritem1, meibomianitis2, diplopia2, parlama2, gözde hipoaestezi 2, skleral pigmentasyon2, subkonjonktival kist2,anormal göz algısı1, astenopia1

Çok seyrek: uveitis3, miyozis3 Bilinmiyor: görme bozuklukları2, madarosis2

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Yaygın olmayan: vertigo1, tinitus2

Kardiyak sistem hastalıkları

Yaygın olmayan: kardiyo-respiratuvar distress2, anjina pektoris2, aritmi3, çarpıntı2,3, düzensiz kalp hızı2, bradikardi2,3, taşikardi3

Vasküler sistem hastalıkları

Yaygın olmayan: hipotansiyon1 Çok seyrek: hipertansiyon3

Solunum, göğüs ve mediastinal sistem hastalıkları

Yaygın olmayan:dispne2, bronşiyal hiperaktivite2, faringolaringeal ağrı2, boğazda kuruluk1, öksürük2, epistaksis2, üst solunum yolunda konjesyon2, nazal konjesyon1, rinore2, boğazda tahriş2, burunda kuruluk1, postnazal akıntı1, horlamaBilinmiyor: astım2

Gastrointestinal sistem hastalıkları

Yaygın: ağız kuruluğu1

Yaygın olmayan:dispepsi\özofajit2, abdominal rahatsızlık1,, ishal2, kusma2, bulantı2, bağırsak hareketlerinde artış2, flatulans2, oral hipoestezi 2, oral parestezi1

Hepato-bilier sistem hastalıkları

Bilinmiyor: anormal karaciğer fonksiyon testleri2

Sistem Organ Sınıfı

Advers reaksiyonlar

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Yaygın olmayan: kontakt dermatit1, ürtiker2, döküntü2, makülopapüler döküntü2, genel kaşıntı 2, alopesi2, deride sertleşme2

Bilinmiyor: yüzde ödem3, dermatit2,3, eri tem2,3

Kas-iskelet, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın olmayan: sırt ağrısı2, kas spazmları2, kas ağrısı2 Bilinmiyor: artalji2, ekstremitelerde ağrı2

Böbrek ve üriner sistem hastalıkları

Yaygın olmayan: renal ağrı2 Bilinmiyor: pollaküri2

Üreme sistemi ve meme hastalıkları

Yaygın olmayan: erektil disfonksiyon2

Genel ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın olmayan: ağrı2, göğüste rahatsızlık2, anormal hissetme2, sinirlilik2, huzursuzluk2, ilaç kalıntısıBilinmiyor: göğüs ağrısı2, periferik ödem2,3

1    SİMBRİNZA ile gözlenen advers reaksiyon

2    Brinzolamid monoterapisi ile gözlenen ilave advers reaksiyon

3    Brimonidin monoterapisi ile gözlenen ilave advers reaksiyon

Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı

Disguzi, SİMBRİNZA kullanımı ile ilişkilendirilen, en yaygın ortaya çıkan sistemik advers reaksiyondur (%3.4). Göz damlasının nazolakrimal kanal yoluyla nazofarenksten geçmesiyle oluşması muhtemeldir ve büyük ölçüde SİMBRİNZA’nın brinzolamid bileşeninden kaynaklanır. Nazolakrimal tıkama veya ilaç damlatıldıktan sonra göz kapağının hafifçe kapatılması bu etkinin gelişimini azaltmaya yardımcı olabilir (bakınız Bölüm 4.2).

SİMBRİNZA karbonik anhidrazın bir sülfonamid inhibitörü olan ve sistemik olarak emilen brinzolamid içerir. Gastrointestinal, sinir sistemi, hematolojik, renal ve metabolik etkiler genellikle sistemik karbonik anhidraz inhibitörleri ile ilişkilendirilir. Oral karbonik anhidraz inhibitörlerine atfedilen aynı tipteki advers reaksiyonlar topikal uygulama ile ortaya çıkabilir.

Genellikle SİMBRİNZA’nın brimonidin bileşeninden kaynaklanan advers reaksiyonlar oküler alerjik tip reaksiyonlar, halsizlik ve/veya sersemlik ve ağız kuruluğudur. Brimonidin kullanımı kan basıncında minimal azalmaya yol açabilir. SİMBRİNZA dozu uygulanan bazı hastalarda, brimonidin monoterapisinde gözlenene benzer kan basıncında azalma ortaya çıkabilir.

Şüpheli advers reaksiyonların bildirilmesi

Bu tıbbi ürüne ait şüpheli advers reaksiyonlarının bildirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bildirim yapılması, tıbbi ürünün yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu EK V’deki ulusal bildirim sistemiyle bildirmeleri gerekmektedir.

4.9 Doz aşımı

Eğer SİMBRİNZA ile doz aşımı oluşursa, tedavi, semptomatik ve destekleyici olmalıdır. Hastanın hava yollan açık tutulmalıdır.

SİMBRİNZA’nın brinzolamid bileşenine bağlı, elektrolit dengesizliği, asidoz gelişmesi ve olası santral sinir sistemi etkileri görülebilir. Serum elektrolit seviyeleri (özellikle potasyum) ve kan pH değerleri takip edilmelidir.

Yetişkinlerde SİMBRİNZA brimonidin bileşeninin kazara yutulmasıyla ilgili çok sınırlı veri mevcuttur. Günümüze kadar raporlanan tek advers olay hipotansiyondur. Hipotansiyon epizodunu takiben posthipotansif hipertansiyon rapor edilmiştir.

Diğer alfa2-agonistlerin oral doz aşımında hipotansiyon, asteni, kusma, letaıji, sedasyon, bradikardi, aritmi, miyozis, apne, hipotoni, hipotermi, solunum depresyonu ve nöbetler gibi semptomlar bildirilmiştir.

Pedivatrik popülasvon

SİMBRİNZA’nın brimonidin bileşeninin çocuklar tarafından kazara alınmasını takiben ortaya çıkan ciddi advers etkiler bildirilmiştir. Bu olgularda, CNS depresyonu semptomları, tipik geçici koma veya düşük bilinç düzeyi, letaıji, somnolans, hipotoni, bradikardi, hipotermi, solukluk, solunum depresyonu ve apne ortaya çıkmıştır ve yoğun bakım ünitesine yatış gerekli olmuştur (endike olduğunda entübasyonla birlikte). Bütün olguların genellikle 6-24 saat içinde tam olarak iyileştiği bildirilmiştir.

Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır. Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.