Pharma Plant İlaçları TAZACNE % 0.1 krem KUBKlinik Özellikler

TAZACNE % 0.1 krem Klinik Özellikler

Tazarotene }

Dermatolojik İlaçlar > Topikal Antipsoriatik İlaçlar
Pharma Plant İlaç San. ve Tic. A.Ş. | 7 April  2020

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Plak Psöriazis

    TAZACNE, plak psöriyazisli hastaların topikal tedavisinde endikedir.

    Akne Vulgaris

    TAZACNE, akne vulgarisli hastaların topikal tedavisinde endikedir.

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi Psöriazis

    TAZACNE ince bir tabaka halinde (2 mg/cm2) günde bir sefer akşamları, psöriatik lezyonları kaplayacak şekilde uygulanır. Eğer uygulama öncesinde duş alınmışsa, krem uygulamasından önce cilt kurulanmalıdır. Eğer emoliyanlar kullanılacaksa, TAZACNE uygulamasından en az bir saat önce kullanılmalıdır. Etkilenmemiş cilt irritasyona açık olabileceğinden dolayı TAZACNE etkilenmemiş cilt alanlarına uygulanmamalıdır.

    Akne

    Cilt nazikçe temizlenir. Cilt kurulandıktan sonra, ince bir tabaka halinde (2 mg/cm2) TAZACNE %0,1 günde tek sefer akşamları akne lezyonlarının olduğu bölgeye uygulanır. Etkilenen bölgeye gerekli miktarda ürün uygulanır.

    TAZACNE sadece topikal kullanım içindir. TAZACNE, oftalmik, oral ya da vajina içi kullanım için uygun değildir. Göz ile temas ederse, su ile iyice yıkanmalıdır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Haricen hastalıklı deriye sürülerek kullanılır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek / Karaciğer yetmezliği

    Özel bir kullanımı yoktur.

    Pediatrik popülasyon:

    Tazaroten'in 18 yaş altındaki psöriazisli hastalarda ve 12 yaş altındaki akneli hastalarda güvenlilik ve etkililik çalışmaları yapılmamıştır.

    Geriatrik popülasyon:

    Akne tedavisi için tazaroten krem kullanımı 65 yaş ve üzerindeki hastalarda klinik olarak test edilmemiştir.

    Plak psöriazis hastalığı için Tazaroten kremin klinik çalışmasında toplam deneklerden 120'si 65 yaş üzeridir. Bu denekler ve daha genç denekler arasında güvenlilik ve etkililikte hiçbir genel fark gözlenmemiştir. Şu anda, yaşlı ve genç hastaların yanıtlarındaki farklılıklara ilişkin başka hiçbir klinik deneyim yoktur, ancak bazı yaşlı bireylerde daha fazla hassasiyet göz ardı edilemez.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Gebelik

    Tazaroten Krem hamile bir kadına verildiğinde fetusa zarar verebilir. Tazaroten sıçanlarda ve tavşanlarda topikal veya sistemik uygulamadan sonra retinoidler ile ilişkili teratojenik ve gelişimsel etkilerini ortaya çıkarır. Tazaroten Krem hamile olan veya hamile olabilecek kadınlarda kontrendikedir. (Bkz. Bölüm 4.6.)

    Hipersensitivite

    İlacın içeriğinde bulunan maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık.

    Püstüler psöriyazis, eritrodermik psöriyazis, kıvrım yerlerine (intertriginöz), yüz ve saçlı deriye uygulanmamalıdır.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Embriyofetal Toksisite

    Tazarotenik aside sistemik maruziyet tedavi edilen vücut yüzey alanının büyüklüğüne bağlıdır. Topikal olarak yeterli vücut yüzey alanının üzerinde uygulanan hastalarda maruziyet, oral olarak uygulanan hayvanlardakiyle aynı miktarda olabilir. Sadece yüz bölgesindeki aknenin tedavisinde yüzey alanı küçük olduğundan sistemik maruziyet daha az olmasına rağmen, tazaroten teratojenik bir maddedir ve insanlarda teratojenite için gerekli maruziyet seviyesi bilinmemektedir.

    Topikal tazaroten için klinik çalışmalara katılan 13 gebe mevcuttur. Vakaların dokuzu topikal tazaroten ile diğer dördü de kontrol ile tedavi edilmiştir. Tazaroten krem ile tedavi edilen vakaların birinde gebelik tedaviye bağlı olmayan non-medikal nedenlerden dolayı sonlandırılmıştır. Klinik çalışma süresince topikal tazarotene maruz kalan diğer sekiz gebe sağlıklı görünen bebekler dünyaya getirmişlerdir. Gestasyon zamanları ile maruziyet ve zamanlama arasındaki bağlantı kesin olmadığı için bu bulguların önemi bilinmemektedir.

    Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar

    Çocuk doğurma potansiyeli olan kadınlar Tazaroten Kremin potansiyel riski ve yeterli doğum kontrol yöntemleri konusunda uyarılmalıdır. Doğurganlık dönemi devam eden bir kadının tedavi başlangıcında gebe olabileceği ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır. TAZACNE tedavisine başlamadan 2 hafta içinde gebelik testi negatif sonuç vermelidir. Tedaviye normal menstrüal periyotta başlanmalıdır.

    Lokal irritasyon

    TAZACNE uygulaması bazı hassas bireylerin derilerinde aşırı tahrişe neden olabilir. Bazı bireyler aşırı kaşıntı, yanma, deride kızarıklık ya da soyulmayla karşılaşabilir. Bu etkiler oluşursa, ilaç cildin bütünlüğü sağlanana kadar kesilmelidir veya dozaj hastanın tolere edebileceği bir aralığa azaltılmalıdır. Ancak, düşük sıklıktaki uygulamanın etkinliği kanıtlanmamıştır. Alternatif olarak % 0,1 konsantrasyon ile tedavi edilen psöriasis hastalarının tedavisi düşük konsantrasyonla değiştirilebilir. Uygulama sıklığı, klinik terapötik yanıtın ve cilt toleransının dikkatli gözlemi ile yakından takip edilmelidir. Tedaviye devam edilebilir, ya da hasta tedaviyi tolere edebilir hale geldikçe ilaç konsantrasyonu ya da uygulama sıklığı arttırılabilir.

    Güçlü bir kurutucu etkisi olan topikal ilaçlar ve kozmetiklerin eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır. TAZACNE kullanımına başlamadan önce bu tür preperatların etkileri hafifleyene kadar hastanın cildinin dinlenmesi tavsiye edilir.

    TAZACNE, şiddetli tahrişe neden olabileceğinden egzamalı cilde uygulanmamalıdır.

    Rüzgar ya da soğuk hava gibi durumlar TAZACNE kullanan hastalarda daha rahatsız edici olabilir.

    Fotosensitivite ve Güneş Yanığı Riski

    Tıbbi olarak gerekli görülmedikçe yanma duyarlılığında artış nedeniyle, güneş ışığına (güneş lambası dahil) maruz kalmaktan kaçınılmalıdır ve bu gibi durumlarda, TAZACNE kullanımı sırasında maruziyet en aza indirilmelidir. Hastalar TAZACNE kullanırken güneş koruyucu (minimum 15 SPF'li) ve koruyucu giysi kullanmaları konusunda uyarılmalıdır. Güneş yanığı olan hastaların tamamen iyileşene kadar TAZACNE kullanmaması tavsiye edilmelidir. İşi sebebiyle önemli derecede güneşe maruz kalabilen hastalar ve güneş ışığına doğal duyarlılığı olan hastalar TAZACNE kullanırken özellikle dikkatli olmalıdır.

    Tazaroten Krem fotosensitizan ilaç (örn. tiazidler, tetrasiklinler, florokinolonlar, fenotiazinler, sülfonamidler) kullanan vakalarda fotosensitivite olasılığını arttırabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

    TAZACNE benzil alkol içermektedir ancak kullanım yolu nedeniyle uyarı gerektirmemektedir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Tazaroten Krem ile hiçbir resmi ilaç-ilaç etkileşim çalışması yapılmamıştır.

    İrritasyona yol açan veya güçlü kurutucu etkisi olan farmasötik ve kozmetik preparatların eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Genel Tavsiye

    Gebelik Kategorisi : X

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Çocuk doğurma potansiyeline sahip kadınlar potansiyel risk konusunda uyarılmalı ve TAZACNE kullanımı sırasında uygun doğum kontrol yöntemleri kullanmalıdır. Normal menstrüasyon döneminde başlanması gereken TAZACNE tedavisine başlanmadan önceki 2 hafta içinde, insan koriyonik gonadotropin (hCG) için en az 50 mIU/ml duyarlılıkta bir gebelik testinin sonucu negatif olmalıdır.

    Gebelik dönemi

    TAZACNE gebelik döneminde uygulandığı takdirde ciddi doğum kusurlarına yol açmaktadır. TAZACNE gebe kadınlarda veya gebe kalma olasılığı bulunan kadınlarda kontrendikedir (Bkz. Bölüm 4.3.). Bu ilacın gebelik sırasında kullanılması veya bu ilacı kullanırken hastanın gebe kalması durumunda tedavi sonlandırılmalı ve fetüse ilişkin olası zararlar hastaya açıklanmalıdır.

    Hayvanlarda dermal uygulama ardından malformasyonlar gözlenmemiştir. Ancak fetüslerde, sistemik uygulanan retinoidin etkilerine bağlı iskelet değişimleri görülmüştür. Oral uygulama ardından teratojenik etkiler gözlenmiştir.

    Gebelik sırasında kullanımın güvenliliği belirlenmemiştir. Sıçanlarda ve tavşanlarda oral uygulama ardından teratojenik ve embriyotoksik etkiler gözlenmiştir. Fetüs gelişimi sırasında yapılan dermal uygulama çalışmalarında, iskelet değişimleri ile doğumda ve laktasyon dönemi sonunda düşük yavru ağırlığı gözlenmiştir.

    Sıçanlara, gebeliğin 6 ile 17 günleri arasında tazaroten jel %0,05 formülasyonunun 0,25 mg/kg/gün uygulanması azalmış fetal vücut ağırlıkları ve azalmış iskelet ossifikasyonu ile sonuçlanmıştır. Tavşanlara, gebeliğin 6 ile 18 günleri arasında tazaroten jel 0,25 mg/kg/gün lokal uygulanması spina bifida, hidrosefali ve kalp anomalileri gibi bilinen retinoid malformasyonlarının tek insidansı ile birlikte kaydedilmiştir.

    Kontrollü bir farmakokinetik çalışmada, sıçanlarda ve tavşanlarda topikal 0,25 mg/kg/gün tazaroten jel formülasyon dozunda maksimum tazarotenik aside sistemik maruziyet sırasıyla, psöriatik bir hastanın tazaroten %0,1 krem 2 mg/cm2 ile %35 vücut yüzey alanı tedavisinin

    1.2 ve 13 katı ve akneli bir hastanın tazaroten %0,1 krem 2 mg/cm2 ile %15 vücut yüzey alanı tedavisinin 4 ve 44 katıdır.

    Kontrollü bir farmakokinetik çalışmada, tazaroten deney hayvanlarına ağız yoluyla verildiğinde, sıçanlarda gelişimsel gecikmeler görülmüştür. Sıçanlarda ve tavşanlarda teratojenik etkiler ve implantasyon sonrası kayıplar gözlenmiştir. Sıçanlarda ve tavşanlarda maksimum sistemik ilaç maruziyeti sırasıyla, psöriatik bir hastanın tazaroten %0,1 krem 2 mg/cm2 ile %35 vücut yüzey alanı tedavisinin 1,1 ve 26 katı ve akneli bir hastanın tazaroten

    % 0,1 krem 2 mg/cm2 ile %15 vücut yüzey alanı tedavisinin 3,5 ve 85 katıdır.

    Dişi sıçanlara tazarotenin 2 mg/kg/gün oral olarak çiftleşmeden 15 gün önce ve gestasyonun

    7. gününe kadar uygulanmasından sonra implantasyon bölgelerinde sayı azalması, azalmış

    yavrulama boyutu, canlı fetüs sayısında azalma ve fetal vücut ağırlığında azalma gibi retinoidlerin bir dizi klasik gelişimsel etkileri gözlenmiştir. Bu dozda retinoidle ilişkili malformasyonlar düşük bir insidansla gözlenmiştir. Tazaroten %0,1 kremle tedavi edilen psöriatik hastada, vücut yüzey alanının %35'i üzerine 2 mg/cm2 olarak uygulanması ile görülen sistemik maruziyet 3,4 kat ve Tazaroten % 0,1 kremle tedavi gören akne hastalarında, 2 mg/cm2 %15 vücut yüzey alanında maksimum sistemik maruziyetin 11 kat doz olduğu gözlendi.

    Laktasyon dönemi

    Tazarotenin anne sütüne atılması ile ilgili veri mevcut değildir ancak hayvanlara ilişkin veriler, süte atılımın olası olduğunu göstermektedir. Tazarotenin emzirme sırasında güvenli kullanımı tespit edilmemiştir. Bu nedenle emzirme yararı ve tedavi yararı göz önünde bulundurularak emzirme veya TAZACNE kullanımı durdurulmalıdır.

    Üreme yeteneği / Fertilite

    Erkek ve dişi sıçanlarda topikal uygulama ardından fertilite üzerinde etki bildirilmemiştir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    TAZACNE tedavisinin, araç veya makine kullanma becerisi üzerine bilinen bir etkisi yoktur.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Klinik çalışmalarda gözlemlenen yan etkilerin görülme sıklığı MedDRA sınıflandırmasına göre aşağıda liste halinde sunulmaktadır:

    Çok yaygın ≥ 1/10, yaygın ≥1/100, <1/10; yaygın olmayan ≥1/1.000, <1/100; seyrek

    ≥1/10.000, <1/1.000; çok seyrek <1/10.000, bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

    İnsan dermal güvenlik çalışmasında %0,1 Tazaroten alerjik kontakt sensitizasyona, fototoksisiteye veya fotoalerjiye neden olmamıştır.

    Deri ve deri altı doku hastalıkları:

    Çok yaygın

      Kaşıntı (pruritus)

      Yanma hissi

      Eritem ve iritasyon

      Yaygın

      Deri soyulması

      Spesifik olmayan deri döküntüsü,

      iritan kontakt dermatit

      Ciltte ağrı

      Psörizisde kötüleşme

      Kaşıntılı, inflamasyonlu ve kuru deri

    Yan etkilerin oluşma sıklığının tazaroten konsantrasyonuyla ilgili olduğu ve kullanım süresine bağlı olduğu görülmektedir.

    Pazarlama sonrası deneyim:

    Tazarotenin pazarlama sonrası klinik uygulamada kullanımı sırasında aşağıdaki advers reaksiyonlar belirlenmiştir. Bu reaksiyonlar büyüklüğü belirsiz olan bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiği için sıklıklarının güvenilir bir şekilde tahmin edilmesi veya nedensel bir ilişki kurulması mümkün değildir.

    Deri ve deri altı doku hastalıkları:

    Kabarıklık, cilt renginde değişme (deri hiperpigmentasyonu ve hipopigmentasyonu dahil)

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99)

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Tazarotenin aşırı dermal kullanımı belirgin kızarıklık, soyulma veya lokal rahatsızlığa yol açabilir.

    TAZACNE oral kullanım için değildir. İlacın oral kullanımı durumunda, Vitamin A (hipervitaminoz A) veya diğer retinoidlerin alımı ile aynı belirti ve semptomlar (şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, uyuşukluk, iritabilite ve pruritus) oluşabilir. Oral kullanım söz konusu olursa hastalar izlenmeli ve gerekirse uygun destekleyici ölçümler yapılmalıdır.

    İnme İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar. Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.