Bionorica İlaçları SINUPRET şurup KUBFarmakolojik Özellikler

SINUPRET şurup Farmakolojik Özellikler

Mine cicegi Otu; Gentian Koku; Kuzukulagi Otu; Kuzukulagi Otu Kuru Ekstresi }

Solunum Sistemi
Bionorica İlaç Ticaret Ltd.Şti | 23 August  2022

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

i

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Diğer soğuk algınlığı preparatları ATC kodu: R05X

    Etki mekanizması

    SİNUPRET® bir takım farmakodinamik etki sergiler. SİNUPRET®'in sekretolitik aktivitesinin, Kistik Fibroz Transmembran Geçirgenliği Regülatörü (CFTR) aktivasyonu aracılığıyla kısmen sağlandığı görülmektedir.

    Farmakodinamik etkiler

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    SİNUPRET®'in sırasıyla arttırılmış klorür sekresyonu aracılığıyla solunum yolu yüzey sıvı hidrasyonunu arttırarak ve siliyer vuruş frekansının stimülasyonu ile sekretolitik ve sekretomotorik aktivite gösterdiğini kanıtlamaktadır.

    Buna ek olarak, SİNUPRET® akut enflamasyon modellerinde hücre akışını ve ödem oluşumunu hafifletmektedir.

    Ayrıca SİNUPRET®, in vitro insan rinovirüs, adenovirüs, parainfluenza, solunum sinsisyal virüsü ve influenza A gibi ilgili solunum sistemi virüslerinin çoğalmasının inhibisyonu ile anti-viral aktivite sergiler ve aynı zamanda nöraminidaz aktivitesini inhibe eder. In vivo, parainfluenza virüsü ile enfeksiyonun ardından SİNUPRET® farelerde mortalite oranında azalmaya yol açmıştır.

    In vitro çalışmalar aynı zamanda ilgili solunum yolu bakterilerine (örn.; Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae) karşı da anti-bakteriyel etkinliği kanıtlamıştır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    i

    Tüm etkin maddeler hakkında detaylı bilgi olmadığı için farmakokinetik ve biyoyararlanım üzerine çalışma yürütülmemiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    SİNUPRET®'in sırasıyla arttırılmış klorür sekresyonu aracılığıyla solunum yolu yüzey sıvı hidrasyonunu arttırarak ve siliyer vuruş frekansının stimülasyonu ile sekretolitik ve sekretomotorik aktivite gösterdiğini kanıtlamaktadır.

    SİNUPRET® Şurup ile ilgili klinik öncesi veriler tamamlanmamıştır. Geleneksel kullanıma dayanarak uzun yıllardır insanlarda güvenli kullanıma ilişkin yeterli kanıt bulunmaktadır.

    Kronik Toksisite

    Tekrarlanan doz toksisite çalışmalarında, köpeklere (39 hafta) ve sıçanlara (26 hafta) oral olarak Sinupret kuru ekstre uygulandığında köpeklerde ve sıçanlarda hiçbir toksik etkinin görülmediği (NOAEL) değeri 320 mg/kg'dır. Önerilen terapötik SİNUPRET® Şurup dozu vücut yüzey alanına dönüştürüldüğünde bu değer köpeklerde 178 katına sıçanlarda 52 katına eşdeğerdir.

    Mutajenite

    In vitro Salmonella typhimurium geri mutasyon analizi (AMES) ve fare lenfoma testinin yanı sıra fareler ve sıçanlarda yapılan bir dizi in vivo çalışmada (UDS testi, mikronükleus testi), farklı Sinupret formülasyonları için mutajenik potansiyel saptanmamıştır (Sinupret kaplı tabletler, Sinupret damlaları, Sinupret doğal kuru ekstresi).

    Üreme ve Gelişimsel Toksisite

    Sinupret Damla veya Sinupret için çeşitli türlerde (sıçan ve tavşan) teratojenik etki ve fertilite, embriyo-fetal veya doğum öncesi ve sonrası gelişim üzerinde hiçbir etki gözlenmemiştir.

    Sinupret kuru ekstre ile tavşanlarda üreme toksisitesi üzerine yapılan çalışmalar, araştırılan en yüksek doz olan 800 mg/kg vücut ağırlığına kadar embriyo-fetal gelişimin etkilenmediğini ve teratojenik etkinin meydana gelmediğini göstermiştir.

    Vücut yüzey alanına dönüştürüldükten sonra, güvenlilik faktörü 258'e karşılık gelen bu terapötik SİNUPRET® Şurup dozu önerilir.

    Karsinojenisite

    SİNUPRET® Şurup'un uzun süreli uygulamasını içeren karsinojenisite çalışmaları mevcut değildir.

    Fototoksisite

    Fototoksisite ile ilgili herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.

    Güvenlilik farmakolojisi

    Çeşitli Sinupret formülasyonlarının (Sinupret damlaları, Sinupret kuru ekstre) reseptör bağlama afinitesi ve nörofarmakolojik, kardiyovasküler ve solunum güvenliliği üzerine yapılan çalışmalar, güvenlilikle ilgili herhangi bir bulgu ortaya koymamıştır.

    Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez. Deri Kanseri Deri Kanseri Deri kanseri çok rastlanan bir hastalıktır. Üç ana türü bulunur ;genelde kemirici ülser olarak bilinen bazal hücreli karsinom, yassı hücreli karsinom ve kötü huylu tümör.