RHOPHYLAC 300 µG/2 ml IM/IV enjeksiyon için çözelti içeren kullanıma hazır enjektör { CSL Behring } Farmakolojik Özellikler

Anti-d (rh) Insan Immunoglobulini }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > İmmünoglobülinler > AntiD (rh) İmmunoglobulin
Csl Behring Biyoterapi İlaç Dış Tic. A.Ş | 18 April  2017

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: immün sera ve immünoglobulinler: Anti-D (Rh) immünoglobulin. ATC Kodu: J06BB01

    Etki mekanizması

    RHOPHYLAC insan eritrositlerinin Rh (D) antijenine karşı özel antikorlar (IgG) içerir.

    Ayrıca örneğin anti-Rh C antikorları gibi diğer Rh antijenlerine karşı antikorlar da içerebilir.

    Hamilelik ve özellikle doğum süresince fetal kan hücreleri maternal dolaşıma geçebilir. Kadının Rh (D)-negatif ve fetüsün Rh (D)-pozitif olduğu durumlarda, kadın Rh(D) antijenine bağışıklık kazanabilir ve plasentayı geçerek yenidoğanda hemolitik bozukluklara neden olabilecek anti-Rh (D) antikorları üretebilir.

    Rh (D)-pozitif fetal kırmızı kan hücrelerine maruziyetten sonra gereken süre içinde uygun dozda anti-D immünoglobülin uygulanması ile sağlanan pasif bağışıklık, Rh (D) uyuşmazlığı vakalarının % 99'unu önlemektedir.

    Anti-D immünoglobülinlerin, Rh (D)-pozitif kırmızı kan hücrelerine karşı gelişen bağışıklığı önleme mekanizması bilinmemektedir. Bu etki, kırmızı kan hücrelerinin immunokompetan bölgelere ulaşmadan dolaşımdan uzaklaştırılması gibi bir mekanizmaya ya da yabancı antijenin algılanması ve uygun bölgelerdeki uygun hücreler tarafından antijenin, antikor varlığında veya yokluğunda sunulması gibi daha karmaşık mekanizmalara bağlı olabilir.

    Farmakodinamik etkiler

    Rh (D) izoimmünizasyonunun önlenmesi

    Rh(D)-negatif sağlıklı erkek gönüllülerde 5 mL Rh(D)-pozitif kırmızı kan hücresi enjeksiyonundan 48 saat sonra hem intramüsküler veya hem de intravenöz yolla RHOPHYLAC 200 mikrogram (1.000 IU) uygulanmasıyla 24 saat içinde Rh(D)-pozitif kırmızı kan hücreleri hemen hemen tamamen uzaklaştırılmıştır. İntravenöz RHOPHYLAC uygulanması Rh (D) pozitif kırmızı kan hücrelerinin kısa süre içinde kaybolmasını sağlarken, intramüsküler uygulamada anti-D IgG'nin öncelikle enjeksiyon bölgesinden absorbe olması gerektiğinden, Rh (D) pozitif kırmızı kan hücrelerinin uzaklaştırılması gecikmektedir. İntravenöz RHOPHYLAC uygulanmasından 2 saat sonra enjekte edilen Rh (D) pozitif kırmızı kan hücrelerinin ortalama %70'i vücuttan temizlenmektedir. İntramüsküler enjeksiyon sonrası, Rh (D) pozitif kırmızı kan hücrelerinin aynı seviyeye 12 saat sonunda ulaştığı ölçülmüştür.

    Ayrıca RHOPHYLAC'ın etkililik, güvenlilik ve farmakokinetiği hamile kadınlarda yapılan üç klinik çalışma ile desteklenmiştir. Bir klinik çalışmada, RHOPHYLAC 200 mikrogram (1.000 IU) 139 protokol gönüllülerine postpartum uygulanmıştır. Diğer iki klinik çalışmada, RHOPHYLAC 300 mikrogram (1.500 IU), 408 protokol gönüllüsüne antepartum ve ayrıca Rh (D) pozitif bir bebek doğumu yapmış olan 256 gönüllüye ise postpartum uygulanmıştır. Bu çalışmada yer alan hastaların hiçbiri Rh(D) antijenine karşı antikor geliştirmemiştir.

    RHOPHYLAC 300 ile yapılan klinik çalışmalarda 207 protokol gönüllülerinde intravenöz olarak ve 201 protokol gönüllülerinde intramusküler olarak antepartum RHOPHYLAC 300 dozu verilmiştir. Vakaların %99'undan fazlasında postpartum ve antepartum uygulama yöntemi aynı olmuştur.

    RHOPHYLAC'ın 200 mikrogramdan (1.000 IU) daha düşük dozları için klinik çalışma yapılmamıştır.

    Pediyatrik popülasyon

    Rh (D) pozitif kan veya Rh (D) pozitif kırmızı kan hücresi içeren diğer ürünlerin uyuşmayan tranfüzyonundan sonra, pediyatrik gönüllülerde RHOPHYLAC'ın güvenliliği ve etkililiği klinik çalışmalarda belirlenmemiştir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel Özellikler

    Emilim:

    İntravenöz kullanım için insan anti-D immünglobulin biyoyararlanımı tam ve hemendir.

    İntramüsküler yolla verilen insan anti-D immünglobulin, alıcının dolaşımına yavaşça absorbe olur ve genellikle 2-3 gün sonra maksimuma ulaşır.

    Dağılım:

    IgG, plazma ve ekstravasküler sıvı arasında hızlı bir şekilde dağılır.

    Biyotransformasyon:

    Geçerli değildir.

    Eliminasyon:

    İnsan anti-D immünglobulini yaklaşık 3-4 haftalık bir yarılanma ömrüne sahiptir. Bu yarılanma ömrü hastadan hastaya değişebilir.

    IgG ve IgG kompleksleri retiküloendotelyal sistem hücrelerinde parçalanır. Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Doğrusallık klinik çalışmalarda incelenmemiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Antikor indüksiyonu ve antikorların etkilenmesinden dolayı anti-D immünoglobulin açısından önemli sınırlı klinik öncesi veri mevcuttur. Tekrarlı doz testleri ve embriyofetal toksisite çalışmaları gerçekleştirilmemiştir ve gerçekleştirilmeye uygun değillerdir.

    İmmünoglobulinlerin mutajenik etkilerine ilişkin potansiyeli üzerinde çalışma yapılmamıştır.

    Asperger Sendromu Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir.