RELENZA rotadisk+diskhaler Klinik Özellikler

Zanamivir }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar > Zanamivir
Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | 17 May  2013

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    İnfluenza tedavisi:

    Zanamivir yetişkinlerde ve çocuklarda (5 yaşında veya daha büyük) influenza A ve B'nin her ikisinin de tedavisinde endikedir.

    Profilaksi:

    Zanamivir yetişkinlerde ve çocuklarda (5 yaşında veya daha büyük) influenza A ve B'nin her ikisinin de profilaksisinde endikedir.

    RELENZA influenza aşısının yerine geçmez.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    İnfluenza tedavisi:

    Önerilen RELENZA dozu, günlük toplam 20 mg doz inhale edilmesini sağlayacak şekilde beş gün boyunca, günde iki kez ikişer inhalasyondur (2x5 mg).

    Maksimum faydanın sağlanabilmesi için, tedaviye, belirtiler görülmeye başladıktan sonra mümkün olduğu kadar çabuk (yetişkinlerde tercihen iki gün; çocuklarda 36 saat içinde) başlanmalıdır.

    Profilaksi:

    Önerilen RELENZA dozu günlük toplam 10 mg doz inhale edilmesini sağlayacak şekilde

    10 gün boyunca günde 1 kez iki inhalasyondur (2x5 mg). Tedaviye enfekte kişiye maruziyetten sonra mümkün olan en kısa sürede ve 36 saat içerisinde başlanmalıdır. Eğer toplumsal salgın esnasında maruz kalma riski periyodu on günden daha uzun sürecekse uygulama süresi bir 28 güne kadar uzatılabilir.

    Tam doz profilaksi tedavisi reçete edildiği gibi tamamlanmalıdır.

    Uygulama şekli:

    RELENZA verilen Diskhaler cihazı kullanılarak sadece oral inhalasyon yolu ile solunum yoluna uygulanır.

    RELENZA ile aynı zamanda hızlı etkili bronkodilatörler gibi inhale ilaçları alması planlanan hastalarda, bu ilacın RELENZA'dan önce alınması önerilmektedir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Doz modifikasyonu RELENZA için gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

    Karaciğer yetmezliği:

    Doz modifikasyonu RELENZA için gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

    Pediyatrik popülasyon:

    Doz modifikasyonu RELENZA için gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

    Geriyatrik popülasyon:

    Doz modifikasyonu RELENZA için gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.2).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Zanaminivire veya bölüm 6.1 ‘de listelenmiş maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

    Süt proteini alerjisi olan hastalarda kontrendikedir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Şiddetli astım veya başka kronik solunum hastalıkları olan, tedavi edilmiş olan stabil olmayan kronik hastalıkları veya immün yetmezliği olan hastaların (bkz. Bölüm 5.1) sayısının sınırlı olması nedeniyle, bu gruplarda RELENZA'nın etkililik ve güvenliliğinin kanıtlanması mümkün olmamıştır. Sınırlı ve kesin olmayan veriler nedeniyle, huzur evi ortamında gribin önlenmesinde RELENZA'nın etkililiği kanıtlanmamıştır. ≥65 yaşındaki yaşlı hastaların tedavisinde de zanamivirin etkililiği kanıtlanmamıştır (bkz. Bölüm 5.1).

    RELENZA tedavisi gören hastalarda akut ve/veya şiddetli olabilen bronkospazm ve/veya solunum fonksiyonlarında azalma çok seyrek olarak bildirilmiştir. Bu hastaların bazılarının geçmişinde hiçbir solunum hastalığı hikayesi olmamıştır. Bu gibi reaksiyonların görüldüğü hastalar RELENZA tedavisini kesmeli ve derhal medikal değerlendirmeye tabi tutulmalıdır.

    Sınırlı deneyim nedeniyle, şiddetli astımı olan hastalarda beklenen faydaya göre riskin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir ve bronkokonstriksiyon olması durumunda yakın tıbbi takip ve uygun klinik imkanlar sağlanmadığı sürece RELENZA uygulanmamalıdır. Persistan astımı veya şiddetli Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olan hastalarda, RELENZA tedavisi esnasında altta yatan hastalığın yönetimi optimize edilmelidir.

    Astım veya KOAH'ı olan hastalarda RELENZA kullanımı uygun görülürse, hastaya RELENZA kullanımında potansiyel bronkospazm riskine dair bilgi verilmeli ve hasta hızlı etkili bir bronkodilatörü yanında bulundurmalıdır. İdame inhale bronkodilatör tedavisi alan

    alan hastalarda RELENZA kullanımından önce bronkodilatörlerini kullanmaları tavsiye

    edilmelidir (bkz. Bölüm 4.2).

    Zanamivir inhalasyon tozu nebulizatör veya mekanik ventilasyon ile uygulama için önceden hazırlık gerektirmeyen solüsyon içinde hazırlanmamalıdır. Zanamivir inhalasyon tozu ile hazırlanmış solüsyonu nebulizasyon veya mekanik ventilasyon ile alan influenza hastalarında, formülasyondaki laktozun ekipmanın doğru çalışmasını engellediğinin rapor edildiği bir ölüm vakasını da içeren hastaneye yatma durumu rapor edilmiştir. Zanamivir inhalasyon tozu sadece birlikte sunulan cihaz ile uygulanmalıdır (bkz. Bölüm 4.2.).

    RELENZA grip aşısının yerini tutmaz ve RELENZA kullanımı kişilerin yıllık aşılama için değerlendirilmesini etkilememelidir. Gribe karşı koruma, RELENZA uygulandığı sürece devam eder. RELENZA, ancak güvenilir epidemiyolojik verilerin gribin toplum içinde dolaştığını göstermesi durumunda grip tedavisi ve önlenmesi için kullanılmalıdır.

    RELENZA sadece influenza virüslerinin neden olduğu hastalığa karşı etkilidir. RELENZA'nın influenza virüsleri dışındaki ajanlardan kaynaklanan herhangi bir hastalığa karşı etkili olduğuna dair kanıt bulunmamaktadır.

    İnfluenza hastalarına RELENZA uygulanması sırasında, özellikle çocuklarda ve ergenlerde nöropskiyatrik semptomlar bildirilmiştir. Bu nedenle, hastalar davranışsal değişiklikler açısından yakından takip edilmelidir ve her bir hasta için tedavinin devam ettirilmesine dair yarar ve risklerin değerlendirilmesi gerekmektedir (bkz. Bölüm 4.8).

    Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmamaları gerekir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Diğer ilaçların zanamivir üzerine etkileri

    Zanamivir renal filtrasyon aracılığıyla elimine edilir. Klinik olarak anlamlı ilaç etkileşmeleri olası değildir.

    Zanamivirin diğer ilaçlar üzerine etkileri

    Zanamivir, sitokrom P450 (CYP) enzimlerinden CYP1A1/A2, 2A6, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4'ü inhibe etmemektedir. Zanamivir, renal taşıyıcı OAT1, 2, 3 ve 4; OCT 1 ve 2; OCT2-A; OCT3 ve ürat taşıyıcısı hURAT1'i de etkilememektedir.

    28 gün boyunca verildiğinde zanamivir influenza aşısının bağışıklık cevabını azaltmamıştır.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

    Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

    Pediyatrik popülasyon:

    Hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi C'dir

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon) ile ilgili bir veri bulunmamaktadır.

    Gebelik dönemi

    Zanamivirin gebelik sırasında güvenli kullanımı tespit edilmemiştir.

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik /ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim /ve-veya/ doğum /ve-veya/ doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

    İnhalasyon yoluyla uygulanmasını takiben zanamivirin sistemik emilimi düşüktür; ancak insanlarda plasentayı geçip geçmediğine dair bilgi bulunmamaktadır. Gebe kadınlarda zanamivir kullanımına yönelik sınırlı veri bulunmaktadır (300'den daha az gebelik). Hayvan çalışmaları, üreme toksisitesi üzerine doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri olduğunu göstermemiştir (bkz. Bölüm 5.3). Önlem olarak, RELENZA'nın gebelik döneminde kullanımından kaçınılmalıdır; RELENZA gerekli olmadıkça (anneye olacak yararı fetüse muhtemel riskinden üstün gelmedikçe) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

    Laktasyon dönemi

    İnhalasyon yoluyla uygulanmasını takiben zanamivirin sistemik maruziyeti düşüktür; ancak insanlarda süt ile atılıp atılmadığına dair bilgi bulunmamaktadır. Emzirilen çocuğa olan risk göz ardı edilemez. Tedavinin anneye olan faydasıyla emzirmenin çocuğa faydası göz önünde bulundurularak emzirmenin durdurulması veya RELENZA tedavisinin bırakılması/ başlanmamasına dair karar verilmelidir.

    Üreme yeteneği / Fertilite

    Hayvan çalışmaları, erkek veya dişi üreme toksisitesi üzerine klinik olarak anlamlı etkileri olduğunu göstermemiştir (bkz. Bölüm 5.3).

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    RELENZA'nın araç ve makine kullanım becerisi üzerine bir etkisi yoktur veya ihmal edilebilir bir etkisi bulunmaktadır.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    RELENZA kullanımından sonra, geçmiş solunum hastalığı (astım, KOAH) öyküsü olan hastalarda seyrek ve geçmiş solunum hastalığı (astım, KOAH) öyküsü olmayan hastalarda çok seyrek şekilde akut bronkospazm ve/veya solunum fonksiyonunda ciddi düşüş raporlanmıştır (bkz. Bölüm 4.4).

    Tedaviyle en azından ilişkili olma olasılığı olan advers olaylar aşağıda listelenmiştir. Sıklık sınıflandırması aşağıdaki gibidir:

    Çok yaygın ≥1/10

    Yaygın ≥1/100 ve < 1/10 Yaygın olmayan ≥1.000 ve < 1/100 Seyrek ≥1/10.000 ve < 1/1.000

    Çok seyrek ≤ 1/10.000

    Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Yaygın olmayan: Orofarinkste ödem dahil alerjik tipte reaksiyonlar Seyrek: Anaflaktik ve anaflaktoid reaksiyonlar, yüzde ödem

    Sinir sistemi hastalıkları

    Yaygın olmayan: Zanamivir inhalasyonundan kısa bir süre sonra hastalarda ateş ve dehidrasyon gibi influenza semptomlarına eşlik eden vaso-vagal benzeri reaksiyonlar rapor edilmiştir.

    Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

    Yaygın olmayan: Bronkospazm, dispne, boğazda gerginlik veya konstriksiyon

    Deri ve derialtı doku hastalıkları Yaygın: Döküntü Yaygın olmayan: Ürtiker

    Seyrek: Eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolizi de içeren ciddi deri reaksiyonları

    Psikiyatrik hastalıkları

    Grip hastalarında RELENZA uygulaması sırasında konvülsiyonlar ve bilinç düzeyinde baskılanma, anormal davranış, halüsinasyonlar ve sayıklama gibi psikiyatrik olaylar bildirilmiştir. Bu semptomlar temelde çocuklarda ve adölesanlarda bildirilmiştir. Konvülsiyonlar ve psikiyatrik semptomlar RELENZA kullanmayan grip hastalarında da bildirilmiştir.

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Semptomlar

    İnhale zanamivirin doz aşımında bildirilen klinik bulgu ve semptomlar, inhale zanamivirin

    terapötik dozlarının kullanımında ve/veya mevcut hastalık sırasında görülenlere benzer olmuştur.

    Tedavi

    Zanamivir düşük molekül ağırlığına, düşük protein bağlama ve düşük dağılım hacmine sahip olduğu için hemodiyaliz ile uzaklaştırılması beklenir. İleri tedavi, klinik açıdan uygun olduğu veya ulusal zehirlenme merkezince önerildiği şekilde olmalıdır.

    Yeni bir RELENZA ROTADİSKİ koyu renkli tekerleğin üzerine yerleştiriniz.

    þÿ

    Blisterin yazılı kısmının yukarıda, yüzünün ise aşağı gelecek şekilde yerleştiğinden emin olun. Blisterler tekerlekteki boşluklara tam olarak yerleşir.

    Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir.