PROQUAD 0.5 ml enj. süsp. hazırlamak için liyofilize toz içeren 1 flakon Klinik Özellikler

Kizamik + Kabakulak + Kızamıkcık + Sucicegi Aşısı }

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    Terapötik endikayonlar

    PROQUAD 12 aylıktan itibaren kişileri kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeğine karşı eş zamanlı aşılama için endikedir.

    PROQUAD özel durumlarda 9 aylıktan büyük kişilere uygulanabilir (örn., ulusal aşılama takvimlerine uyum için, salgın durumlarında veya kızamık prevalansının yüksek olduğu bir bölgeye seyahat durumunda; Bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1). Ancak bu uygulama aşı takviminde, etkili aşı olarak kabul edilmez.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

    PROQUAD resmi tavsiyelere uygun şekilde kullanılmalıdır.

      12 aylık ve daha büyük yaştaki kişiler

      12 aylıktan büyük kişiler su çiçeğine karşı optimal korunma için iki doz PROQUAD aşısı veya tek doz PROQUAD ve ardından monovalan su çiçeği aşısının ikinci dozunu almalıdır (Bkz. Bölüm 5.1). Herhangi bir canlı zayıflatılmış virüs aşısı uygulanırken birinci ve ikinci doz arasında en az bir ay bırakılmalıdır. İkinci dozun ilk dozdan sonraki üç ay içerisinde uygulanması tercih edilir.

      9- 11 aylık kişiler

      İmmünojenite ve güvenlilik verileri PROQUAD'ın özel durumlarda 9-11 aylık kişilere uygulanabileceğini göstermektedir (örn., resmi tavsiyelere uygunluk için veya erken koruma gerekli görüldüğünde). Bu tip durumlarda, kızamık ve su çiçeğine karşı korunmada bu aşının etkili olduğundan emin olmak için en erken 4 hafta sonra olmak üzere 12. aydan itibaren aşı tekrarlanmalıdır (Bkz. bölüm 4.4 ve 5.1).

      9 aylıktan küçük kişiler

      PROQUAD pediyatrik popülasyonun bu alt grubunda endike değildir. Dokuz aylıktan küçük

      çocuklarda PROQUAD'ın etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

      PROQUAD daha önce kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve su çiçeği aşısı almış kişilerde

      ikinci doz olarak kullanılabilir.

      Uygulama şekli

      Aşı intramusküler (İM) veya subkutan (SK) yolla enjekte edilmelidir.

      Tercih edilen enjeksiyon bölgeleri küçük çocuklarda uyluğun anterolateral bölgesi ve büyük çocuklar, adolesanlar ve yetişkinlerde deltoid bölgedir.

      Trombositopenisi ya da herhangi bir koagülasyon bozukluğu olan kişilerde aşı subkutan olarak enjekte edilmelidir.

      Ürünün kullanımı veya uygulanması sırasında alınacak önlemler için Bkz. Bölüm 6.6.

      Uygulanmadan önce tıbbi ürünün sulandırılmasına ilişkin önlemler için Bkz. Bölüm 6.6.

      AŞIYI DAMAR İÇİNE ENJEKTE ETMEYİNİZ.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği: Veri yoktur.

      Karaciğer yetmezliği : Veri yoktur.

      Pediyatrik popülasyon: Bkz. Bölüm 4.1.

      Geriyatrik popülasyon: Veri yoktur.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Su çiçeği, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını içeren aşılar veya, neomisinin de dahil

    olduğu yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık (Bkz. Bölüm 2, 4.4 ve 6.1).

    Kan diskrazileri, lösemi, herhangi bir tip lenfoma veya hematopoetik ve lenfatik sistemi

    etkileyen diğer malign neoplazmlar.

    Mevcut immün supresif tedavide kontrendikedir (yüksek kortikosteroid dozları dahil) (Bkz. Bölüm 4.8).

    PROQUAD topikal veya düşük doz parenteral kortikosteroidler alan kişilerde kontrendike değildir (örn. astım profilaksisi veya replasman tedavisi şeklinde).

    Şiddetli humoral veya hücresel (primer veya edinsel) immün yetmezlik: örneğin, şiddetli kombine immün yetmezlik, agamaglobülinemi ve AIDS veya semptomatik HIV enfeksiyonu ya da 12 aylıktan küçük çocuklarda yaşa spesifik CD4+ T-lenfosit yüzdesi: CD4+ <%25, 12-35 aylık çocuklar: CD4+ < %20; 36-59 aylık çocuklar: CD4+ < %15 (Bkz. Bölüm 4.4 ve 4.8).

    Kızamık içeren aşıyla bilmeden aşılanan, bağışıklığı ciddi şekilde bozulmuş kişile rde, kızamık inklüzyon cisimciği ensefaliti, pnömoni ve yayılmış kızamık aşı virüsü enfeksiyonunun direkt sonucu olarak ölüm bildirilmiştir.

    Ailede konjenital veya kalıtsal immün yetmezlik öyküsü (aşı uygulanması muhtemel kişinin

    immün yeterliliği gösterilmedikçe kontrendikedir).

    Aktif, tedavi edilmeyen tüberküloz. Tüberküloz tedavisi altında olan çocuklar canlı kızamık virüs aşısıyla bağışıklandıklarında hastalık alevlenmesi yaşamamıştır. Bugüne kadar, tedavi edilmeyen tüberkülozu olan çocuklarda kızamık virüs aşılarının etkisine dair hiçbir çalışma bildirilmemiştir.

    38,5°C'den yüksek ateşle seyreden herhangi bir hastalık sırasında aşılama ertelenmelidir. Gebelikte kontrendikedir.

    Aşılamadan sonra 1 ay süreyle gebe kalınmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.6).

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Aşı uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyon için uygun tıbbi tedavi ve

    gözetim her zaman hazır bulundurulmalıdır.

    Ayrıca, canlı kızamık aşısı ve canlı kabakulak aşısı civciv embriyo hücre kültüründe üretilir. Geçmişte yumurta yedikten sonra anaflaktik, anaflaktoid veya başka erken tipte reaksiyonlar (örn., kurdeşen, ağız ve boğazda şişme, solunum güçlüğü, hipotansiyon veya şok) yaşamış kişiler erken tip aşırı duyarlılık reaksiyonları için daha yüksek risk taşıyabilir. Bu tip kişilerd e aşılama yapmadan önce potansiyel risk/yarar oranı dikkatle değerlendirilmelidir.

    Ailesel veya kişisel öyküsünde konvulsiyon veya öyküsünde serebral travma olan kişilere PROQUAD uygularken çok dikkatli olunmalıdır. Hekim aşılamadan sonra vücut ısısında yükselme olasılığının farkında olmalıdır (Bkz. Bölüm 4.8).

    Kızamık salgınları sırasında veya başka nedenlerle kızamık içeren bir aşıyla aşılanan 12 aylıktan küçük kişiler dolaşımlarında annelerinden gelen antikorların varlığı ve/veya bağışıklık sistemlerinin henüz olgunlaşmamış olması sebebiyle aşıya yanıt vermeyebilirler (Bkz. Bölüm 4.2 ve 5.1).

    Aşılanan kişiler PROQUAD aşılamasından sonra 6 hafta salisilat sınıfı ilaçları almaktan kaçınmalıdır çünkü yabanıl tip su çiçeği enfeksiyonu sırasında salisilatlar kullanıldıktan sonra Reye sendromu bildirilmiştir.

    PROQUAD aşılaması aşılanan kişilerin tümünde koruma sağlamayabilir. Bulaşma

    Duyarlı kişilerin büyük kısmında, aşılamadan 7-28 gün sonra burun veya boğaz salgıları yoluyla

    az miktarda canlı zayıflatılmış kızamıkçık virüs aşısının atıldığı saptanmıştır. Bu tip virüsün aşılanmış kişilerle temas eden duyarlı kişilere bulaştığını gösteren doğrulanmış kanıtlar yoktur. Buna bağlı olarak, teorik bir olasılık mevcut olmakla birlikte, yakın kişisel temas yoluyla bulaşma anlamlı bir risk kabul edilmez; ancak anne sütü yoluyla bebeklere kızamıkçık aşı virüsünün bulaştığı ve klinik hastalık bulgularına yol açmadığı belgelenmiştir (Bkz. Bölüm 4.6).

    Kızamık virüsünün daha da zayıflatılmış Enders Edmonston suşu veya kabakulak virüsünün Jeryl Lynn® suşunun aşılanan kişilerden duyarlı kişilere bulaştığına dair hiçbir rapor yoktur.

    Pazarlama sonrası deneyim, dissemine hastalığın da dahil olduğu su çiçeği enfeksiyonuyla sonuçlanan su çiçeği aşı virüsünün (Oka / Merck suşu) bulaşmasının, yüksek riskli bireylerin yanı sıra, aşılanmış sağlıklı kişiler (su çiçeği benzeri bir kızarıklık geliştiren veya geliştirmey en) ile onların temas ettiği sağlıklı kişiler arasında da nadiren meydana gelebileceğini göstermektedir. (Bkz. Bölüm 4.8).

    Su çiçeğine duyarlı yüksek riskli kişiler şunlardır:

      bağışıklığı bozulmuş kişiler (Bkz. Bölüm 4.3),

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Bir canlı virüs aşısı ile PROQUAD aşılaması arasında en az 1 ay bırakılmalıdır.

      Aşılanan kişiler PROQUAD ile aşılandıktan sonra 6 hafta salisilat kullanmaktan kaçınmalıdır (Bkz. Bölüm 4.4).

      PROQUAD ile eş zamanlı olarak immün globulin (IG) veya Varisella- Zoster İmmün Globulini

      (VZİG) verilmemelidir.

      PROQUAD ile immün globulinlerin birlikte uygulanması, beklenen immün yanıtı azaltabilir. Kan veya plazma transfüzyonlarından veya immün globulinlerin (İG) uygulanmasından sonra aşılama en az 3 ay ertelenmelidir. Ancak transfüzyon veya İG uygulaması ile aşılama arasında bırakılması önerilen uygun süre transfüzyonun tipine veya İG'nin dozu ve endik asyonuna göre değişir (örn., VZİG için 5 ay).

      Varisella- zoster virüs antikoru içeren kan ürünlerinin (VZİG veya diğer immün globulin preparatları) PROQUAD'ın 1 dozundan sonraki bir ay içerisinde uygulanması aşıya verilen immün yanıtı ve dolayısıyla koruyucu etkililiği azaltabilir. Bu nedenle, zorunlu olduğu düşünülmedikçe, bu ürünlerden herhangi birinin PROQUAD'ın 1 dozundan sonraki ayda uygulanmasından kaçınılmalıdır.

      Ayrı ayrı uygulanan canlı zayıflatılmış kızamık, kabakulak ve kızamıkçık virüs aşılarının tüberkülin deri testinin duyarlılığında geçici azalmaya yol açtığı bildirilmiştir. Bu nedenle, tüberkülin testi yapılacaksa, PROQUAD ile aşılamadan önce herhangi bir zamanda, onunla aynı anda veya en az 4-6 hafta sonra yapılmalıdır.

      Diğer aşılarla eş zamanlı uygulama:

      Klinik çalışmalar PROQUAD'ın PCV13 ve/veya hepatit A aşısıyla veya tek bileşen olarak ya da kombine şekilde difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, Haemophilus influenzae tip b, inaktif polyomiyelit veya hepatit B antijeni içeren aşılarla eş zamanlı (ancak ayrı enjeksiyon bölgelerine) olarak uygulanabileceğini göstermiştir. Bu klinik çalışmalarda immün yanıtların etkilenmediği gösterilmiştir. Uygulanan aşıların güvenlilik profilleri benzer bulunmuştur (Bkz. Bölüm 4.8).

      PROQUAD'ın başka herhangi bir aşıyla birlikte kullanımını destekleyen veriler yetersizdir.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Özel popülasyonlara ilişkin etkileşim çalışması yapılmamıştır.

      Pediyatrik popülasyon:

      Pediyatrik popülasyona ilişkin ilave etkileşim çalışması yapılmamıştır.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      :‌‌

      Gebelik kategorisi: C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü(Kontrasepsiyon)

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar aşılamadan sonra 1 ay gebe kalmaktan kaçınmalıdır. PROQUAD kullanan çocuk doğurma potansiyeli olan kadınların gebeliği ertelemeleri önerilmektedir.

      Gebelik dönemi

      Gebe kadınlar PROQUAD kullanmamalıdırlar. Gebe kadınlarda PROQUAD kullanımıyla ilgili çalışma bulunmamaktadır. PROQUAD'ın gebe kadınlarda fetüste hasara neden olup olmadığı ya da üreme kapasitesine etkisi bilinmemektedir. İnsanlara yönelik mevcut risk bilinmemektedir.

      PROQUAD'ın hamile kadınlarda kullanımı için yeterli veri mevcut değildir. PROQUAD ile hayvan üreme ve geliştirme çalışmaları yapılmamıştır.

      Laktasyon dönemi

      Çalışmalar canlı zayıflatılmış kızamıkçık aşısıyla aşılanmış, doğumdan sonra emziren kadınların anne sütüne virüs geçebildiğini ve emzirilen bebeğe virüsün bulaştığını göstermiştir. Kızamıkçık enfeksiyonuna dair serolojik bulguları olan bebeklerin hiçbirinde semptomatik hastalık görülmemiştir. Su çiçeği aşı virüsünün anne sütüne geçtiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Kızamık veya kabakulak aşı virüsünün anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Bu nedenle, emziren bir kadına PROQUAD uygulamayı düşünürken dikkatli olunmalıdır.

      Üreme yeteneği (fertilite)

      PROQUAD ile hayvan çalışmaları yürütülmemiştir. PROQUAD, fertiliteyi olumsuz etkileme potansiyeli yönünden değerlendirilmemiştir.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Araç veya makine kullanma yeteneğine etkileri inceleyen hiçbir çalışma yapılmamıştır. PROQUAD'ın araç ve makine kullanma becerisi üzerinde hiçbir etkisi olması beklenmez veya ihmal edilebilir bir etkisi olması beklenir.

      4.8. İstenmeyen etkiler

        Güvenlilik profilinin özeti

        5 klinik çalışmada, PROQUAD 12- 23 aylık 6038 çocuğa eş zamanlı başka aşılar olmaksızın uygulanmıştır. Bu çalışmalardaki çocuklar ya PROQUAD'ın mevcut, buzdolabında saklanabilen formülasyonunu veya daha önceki formülasyonunu aldılar. Bu çocuklar aşılamadan sonra altı hafta izlendiler. İki farklı formülasyonun güvenlilik profili tek dozdan sonra benzerdi. PROQUAD'ın daha önceki formülasyonunu alan çocuklarda, Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merc k) alan çocuklara göre anlamlı olarak daha yüksek oranda bildirilen, aşıya bağlı yegane sistemik reaksiyonlar ateş (≥39,4°C rektal eş değeri veya anormal ateş) ve kızamık benzeri döküntüydü.

        Hem ateş hem de kızamık benzeri döküntü genellikle aşılamadan sonraki 5 -12 gün içinde gelişti, kısa süreliydi ve uzun süren sekeller bırakmadan iyileşti. Enjeksiyon bölgesinde ağrı/hassasiyet/acı PROQUAD alan kişilerde istatistiksel olarak daha düşük oranda bildirildi.

        PROQUAD alan kişilerde Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) alan kişilere göre enjeksiyon bölgesinde aşıya bağlı olarak daha sık bildirilen tek advers reaksiyon enjeksiyon bölgesinde döküntüydü.

        7 klinik çalışmada, tek başına verilen PROQUAD'dan sonra gözlenen ateş oranları (≥39,4°C rektal eşdeğeri) %10,1 ile %39,4 arasındaydı. Buna karşılık, 3 klinik çalışmada PCV13 ve/veya hepatit A aşısı ile eş zamanlı olarak PROQUAD verildikten sonra gözlenen ateş oranları (≥39,4°C rektal eşdeğeri) %15,2 ile %27,2 arasındaydı.

        PROQUAD'ın DTPa-HBV-IPV/Hib aşısı ile eş zamanlı olarak uygulandığı bir klinik çalışmada ,

        ≥38°C rektal eşdeğeri ateş oranları eş zamanlı uygulamadan sonra %69,3, tek başına PROQUAD verildikten sonra %61,1 ve tek başına DTPa-HBV-IPV/Hib verildikten sonra %57,3'dü; ≥39,4°C rektal eşdeğeri ateş oranları eş zamanlı uygulamadan sonra %22,6, tek başına PROQUAD verildikten sonra %20,5 ve tek başına DTPa-HBV-IPV/Hib verildikten sonra %15,9'du.

        Tek başına veya eş zamanlı olarak uygulandıktan sonra PROQUAD'ın genel güvenlilik profili benzerdi.

        PROQUAD'ın ikinci dozunu alan çocuklar

        Sekiz klinik çalışmada PROQUAD'ın ikinci dozundan sonra ortaya çıkan advers reaksiyonların toplam oranları genel olarak ilk dozdan sonrakiyle benzer veya daha düşüktü. Bu çalışmalardan üçünde, ikinci dozdan sonra enjeksiyon bölgesinde eritem ve şişlik oranları ilk dozdan sonraki oranlara kıyasla istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti; ancak geri kalan beş çalışmada, bu reaksiyonların her birinin oranları ilk doz ve ikinci dozdan sonra benzerdi. Sekiz çalışmanın hepsinde ateş oranı ilk doza kıyasla ikinci dozdan sonra daha düşüktü.

        PROQUAD'ı intramusküler yolla alan çocuklar

        İntramusküler ve subkutan uygulama yollarının genel güvenlilik profilleri benzerdi; ancak İM grubunda her bir dozdan sonra enjeksiyon bölgesinde advers reaksiyonlar yaşayan hastaların sayısı daha azdı (çalışma hakkında bilgi için Bkz. Bölüm 5.1).

        Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) ile primer bağışıklamadan sonra 4-6 yaşındayken PROQUAD uygulanan çocuklar

        image

        PROQUAD alan çalışma grubunda görülen advers reaksiyonların oranları ve tipleri, Merck Sharp&Dohme Corp. tarafından üretilen kızamık, kabakulak ve kızamıkçık aşısı ve Canlı Su çiçeği Aşısı (Oka/Merck) uygulanan gruplarda gözlenenler ile benzerdi (çalışma hakkında bilgi için Bkz. Bölüm 5.1).

        Daha önce kızamık, kabakulak, kızamıkçık ve su çiçeği aşıları uygulanmayan 2 yaşından büyük çocuklarda spesifik çalışmalar yürütülmemiştir.

        PROQUAD kullanımı sırasında rapor edilen en yaygın advers olaylar şunlardı: enjeksiyon bölgesinde reaksiyonlar (ağrı/hassasiyet/acı, kızarıklık, şişlik veya morluk dahil); ≥39,4°C rekta l eşdeğeri ateş; irritabilite; döküntü (kızamık benzeri döküntü, su çiçeği benzeri döküntü ve enjeksiyon bölgesinde döküntü dahil); üst solunum yolu enfeksiyonu, kusma ve diyare.

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Kolon, Rektum yada Bağırsak Kanseri Bağırsak kanseri kolon veya rektumda (arka geçit) herhangi bir bölgede ortaya çıkabilir.Kolorektal kanser erken safhalarda teşhis edilmesi halinde daha kolay ve daha başarılı bir şekilde tedavi edilir. Gıda Alerjisi Gıda Alerjisi Her yıl milyonlarca insan yiyeceklere alerji gösteriyor.