OSVAREN 435 mg/235 mg 180 film kaplı tablet Klinik Özellikler

Kalsiyum Asetat + Magnezyum Karbonat }

Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Kalsiyum Asetat ve Magnezyum Karbonat
Fresenius Medikal A.Ş | 25 September  2012

4.1. Terapötik endikasyonlar

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji /uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Semm fosfat seviyesine bağlı olarak günde 3-10 fılm-kaplı tablet. Günlük doz, gün boyunca kaç öğün yendiğine bağlı olarak alt dozlara bölünmelidir (genellikle günde 3 öğün)

Önerilen başlangıç dozu günlük 3 tablettir.

Gerektiğinde dozaj, günde en fazla 12 tablet olacak şekilde arttırılabilir.

OSVAREN® ile birlikte kullanıldığında diğer oral ilaçlann absorpsiyon hızı ve miktarı değişebilir, bu nedenle bu ilaçlann OSVAREN® uygulanmadan 2 saat önce veya 3 saat sonra alınması gereklidir.

Doz atlanması durumunda, sonraki doz ile devam edilmelidir (atlanan doz için aynca doz telafisi yapılmaz).

OSVAREN® uzun süreli kullanılabilir.

Uygulama şekli:

Maksimum fosfat bağlayıcı etkiyi elde edebilmek için, OSVAREN® yalnızca yemekle birlikte alınmalıdır. Ezilmemeli veya çiğnenmemelidir.

Kolay yutmayı sağlamak için tabletler su ile birlikte alınmalıdır.

Hasta tabletleri yutmakta zorluk çekiyorsa, tabletler çentik hizasından kınlmalı ve asetik asit tadının alınmaması için vakit kaybetmeden yutulmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/ Karaciğer yetmezliği:

Kronik böbrek yetmezliği hastalannda OSVAREN® kullanırken özellikle D vitamini metabolitleri ile kombine uygulama yapıldığı durumlarda hiperkalsemik episodlar gelişebilir.

Hastalar hiperkalseminin olası semptomlanna karşı uyarılmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Bu hasta gruplannda OSVAREN®’in kullanımı ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle çocuklar ve 18 yaşın altındaki ergenlerde OSVAREN®’in kullanımı önerilmez (bakınız bölüm 4.4)

Geriyatrik popülasyon:

Yaşlı hastalarda kullanımla ilgili özel bir bilgi yoktur.

OSVAREN® aşağıdaki durumlarda kontrendikedir:

- Hipofosfatemi,

- Klinik semptomlann olduğu veya olmadığı hiperkalsemi, ömeğin aşın dozda D vitamini, paraneoplastik sendrom (bronşial karsinoma, gögüs kanseri, renal hücre karsinoması, plazmasitoma), kemik metastazı, sarkoidozis veya immobilizasyon osteoporozisinin sonucu olarak,

- 2 mmol/l’nin üzerinde yükselmiş serum magnezyum seviyeleri ve/ veya hipermagnezemi semptomlan,

- AV-blok IIP,

- Myasthenia gravis,

- Etkin maddelerden veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşın duyarlılık.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Fosfat seviyesi yüksek olan hastalarda fosfat bağlayıcılann kullanımı, diyetisyen danışmanlığında olmalıdır ve hastaya uygulanan diyaliz türüne göre farklılık gösterebilir.

® 2
2 OSVAREN aşağıdaki durumlarda bir kalsiyum-fosfat ürünü ile 5.3 mmol /I ‘den daha fazla

ciddi hiperfosfatemi olması ihtimaline karşı dikkatle uygulanmalıdır (serum kalsiyum,

magnezyum ve fosfatının sürekli izlenmesi ile):

• tedaviye dirençli ise

• refrakter hiperkalemi

• klinik olarak anlamlı bradikardi veya bradikardinin eşlik ettiği AV-blok 11°

Serum fosfatı, serum magnezyumu, serum kalsiyumu ve kal si yum-fosfat ürününün sürekli moniterize edilmesi gereklidir, bu özellikle D vitamini preparatlannın ve tiazid diüretiklerinin eşzamanlı alındığı durumlarda önemlidir.

OSVAREN®’in yüksek dozlarda alınması ve uzun dönem uygulanması hipermagnezemi ile neticelenebilir. Hipermagnezemi çoğu zaman asemptomatiktir, fakat bazı vakalarda sistemik etkiler görülebilir.

Kronik böbrek yetmezliği hastalan OSVAREN kullanırken özellikle D vitamini metabolitleri ile kombine uygulama yapıldığı durumlarda hiperkalsemik episodlar gelişebilir.

Hastalar hiperkalseminin olası semptomlanna karşı uyanlmalıdır.

Hipermagnezemi ve hiperkal seminin semptomlan ve kontrolü için lütfen bölüm 4.9’a bakınız.

OSVAREN® ile uzun süreli tedavide vasküler ve yumuşak doku kalsifıkasyonlarının seyrine

2 2

ve görünümüne dikkat edilmelidir. Bu risk, kalsiyum-fosfat ürününü 4.5 mmol /I ’nin altına düşürerek azaltılabilir.

Dijital glikozidleri kullanan hastalarda, OSVAREN® yalnızca EKG kontrolü altmda ve serum kalsiyum seviyesi izlenerek uygulanmalıdır.

Kalsiyum tuzlarının alımındaki artış, yağ asitlerinin ve safra asidinin kalsiyum sabunu olarak çökelmesine neden olabilir ve bu durumda konstipasyon görülebilir.

Hastalar kalsiyum veya magnezyum yükü oluşmaması için kalsiyum veya magnezyum tuzlan içeren antiasitleri kullanmadan önce hekime danışmalıdır.

Diyare görülürse OSVAREN®’in dozajı azaltılmalıdır.

OSVAREN® sukroz içermektedir. Früktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyonu veya sukraz-izomaltaz yetersizliği gibi nadir herediter problemleri olan hastalar bu ilacı kullanmamalıdır.

OSVAREN® sodyum içermektedir. Bu, kontrollü bir sodyum diyeti uygulanan hastalarda göz önünde bulundurulmalıdır.

Çocuklarda ve Ergenlerde Kullanımı:

Bu hasta gruplannda OSVAREN®’in kullanımı ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle çocuklar ve 18 yaşın altındaki ergenlerde OSVAREN’in kullanımı önerilmez.

4.5 Diğer tıbbi ürünler ile etkileşim ve diğer etkileşim şekilleri

Beraber kullanıldığında OSVAREN® ile diğer ilaçlar arasında herhangi bir etkileşime sebep olmamak için, OSVAREN® uygulamasından 2 saat öncesine veya 3 saat sonrasına kadar başka herhangi bir oral tıbbi ürün alınmamalıdır (bakınız bölüm 4.2).

OSVAREN® tetrasiklinler, doksisilin, bifosfanatlar, florürler, siprofloksasin ve norfloksasin gibi bazı kinolonlar (giraz inhibitörleri), sefpodoksim ve sefuroksim gibi bazı sefalosporinler, ketakonazol, östramustin- preparatlan, antikolinerjikler, çinko, urso- ve çenodezoksikol asit ve halofantrin’in absorpsiyonunu etkiler.

Oral demir preparatları ile ilave tedavi uygulanması durumunda magnezyumun eş zamanlı alınmasının demir absorpsiyonunu etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

D vitamini ve türevleri kalsiyumun absorpsiyonunu arttırır. Tiazid diüretikleri kalsiyumun renal eliminasyonunu azaltır. OSVAREN® ile eşzamanlı tiazidler veya D vitamini türevleri alınıyorsa serum kalsiyum seviyesinin kontrolü gereklidir (bakınız bölüm 4.4).

Serum kalsiyum seviyelerinin yükselmesi ile glikozidlere duyarlılık ve dolaylı olarak aritmi riski artar (bakınız bölüm 4.4). Kalsiyum antagonistlerinin etkisi azalabilir. Artmış serum kalsiyum seviyeleri olan hastalarda adrenalin uygulanması ciddi aritmiye yol açabilir.

Levotiroksinin magnezyum karbonat, hidroksit ve aluminyum hidroksit ile kombinasyonu levotiroksinin absorpsiyonunun artmasına sebep olabilir.

OSVAREN®’in östrojenlerle birlikte kullanımı kalsiyum absorpsiyonunu arttırabilir.

Magnezyum tuzlan, gastrointestinal yolda digoksini adsorbe ederek biyoyararlanımını azaltabilir. Nitrofurantoinin adsorpsiyonu da söz konusu olabilir, bu ilacın biyoyararlanımının azalması ile anti-enfektif etkisinde de azalma olabilir. Ayrıca penisilaminin gastrointestinal yolda absorpsiyonu azalabilir ve farmakolojik etkilerinde azalma görülebilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Bilinen bir etkileşimi yoktur.

Pediyatrik popülasyon:

Pediyatrik popülasyonda etkileşim çalışmalanyla ilgili herhangi bir bilgi yoktur.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik Kategorisi C’dir.

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gebelik ve/veya embriyonal/ fetal gelişim ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir. İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

OSVAREN® gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi:

OSVAREN® herhangi bir teratojenik etkisi saptanmamış olmasına rağmen zorunlu olmadıkça hamilelerde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi:

Kalsiyum asetat ve magnezyum karbonat anne sütüne geçmektedir (bakınız bölüm 5.2). Bu nedenle, OSVAREN® ile tedavi sırasında emzirme önerilmez.

Üreme yeteneği/ Fertilite:

Üreme yeteneği/ fertilite üzerine bilinen bir etkisi yoktur.

Araç ve makine kullanabilme üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

4.8. İstenmeyen etkiler

İlaca bağlı olduğu kabul edilen istenmeyen etkiler gösterdikleri sıklıklara gore aşağıda listelenmiştir.

Sıklıklar şu şekilde tanımlanır: çok yaygın: (>1/10); yaygın :(> 1/100 ve <1/10); yaygın değil :(>1/1,000 ve <1/100); seyrek: (>1/10,000 ve <1/1,000); çok seyrek: (<1/10,000); bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Gastrointestinal bozukluklar

Yaygın:

Yumuşak dışkı; gastrik irritasyona bağlı bulantı, anoreksi, şişkinlik hissi, geğirme, konstipasyon, diyare.

Metabolizma ve beslenme ile ilgili bozukluklar

Yaygın:

Asemptomatik veya semptomatik hiperkalsemi, asemptomatik hipermagnezemi Yaygın değil:

Orta veya şiddetli semptomatik hiperkalsemi, semptomatik hipermagnezemi Çok seyrek:

Hiperkalemi, magnezyumun indüklediği osteal mineralizasyon bozuklukları Hiperkalsemi ve hipermagnezeminin semptomları için bölüm 4.9’a bakınız.

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Akut hipermagnezemi (asemptomatik veya akut sistemik toksisite görülen) asetilkolin salimim inhibe ederek santral ve peripheral nöral aktiviteyi baskılar. Sistemik toksisite 2.5 mmol/1 serum konsantrasyonunda beklenebilir, ciddi nörotoksik yan etkiler 3 mmol/1 ve üzerinde görülür. 2.5 - 5.0 mmol/1 konsantrasyonlannda gastrointestinal bozukluklar (bulantı, anoreksi, konstipasyon), kistospazm, kas güçsüzlüğü, letaıji, derin-tendon reflekslerinin kaybolması ve AV-iletiminin ve ventriküler stimulus iletiminin aksadığı gözlemlenmiştir. 5 -10 mmol/1 serum magnezyum seviyelerinde vazodilatasyonun indüklediği arteriyel hipotansiyon, paralitik ileus, flasid felç ve koma gözlemlenmiştir. 10 mmol/l’den daha yüksek seviyelerde solunum arresti ve kardiyak arrest meydana gelir.

Hiperkalsemi semptomlan başlangıçta kas güçsüzlüğü ve gastrointestinal bozukluklar (kann ağnsı, konstipasyon, bulantı ve kusma) olarak görülür. Ciddi hiperkalsemi bilinç bozukluklan

ile karakterizedir (örneğin letarji, disoryantasyon, sersemlik hissi, ve bazı çok ciddi vakalarda koma). Serum kalsiyum seviyesi 3.5 mmol/l’den fazla olan hastalarda hiperkalsemik kriz görülebilir, semptomlan:

- Poliüri, polidipsi

- Bulantı, anoreksi, konstipasyon, pankreatit (seyrek)

- Aritmi, QT- intervalinin kısalması, adinami, hipertansiyon

- Psödo-paralize kadar gidebilen kas zayıflığı

- Psikoz, komaya kadar gidebilen uyku hali

Uzun süre aşırı doza maruz kalmak adinamik osteopati gelişmesine sebep olabilir.

Acil tedavi

Semptomatik tedaviye ilave olarak, hipermagnezeminin tedavisi için diyalizattaki magnezyum konsantrasyonu ve OSVAREN® dozu azaltılır.

Serum kalsiyum seviyeleri 2.5 mmol/l’nin üzerine çıkarsa, semptomatik tedavinin yanı sıra doz azaltılması ve/veya diyalizat kalsiyumunun 1.25 mmol/l’ye düşürülmesi düşünülmelidir. Hiperkalsemi durumunda (serum kalsiyumu > 2.75 mmol/1) OSVAREN® ile tedaviye geçici olarak ara verilebilir. Serum kalsiyum seviyesi 3.5 mmol/l’den fazla olan hastalara terapötik müdahale için kalsiyum içermeyen diyalizatla hemodiyaliz uygulanır. Kalsiyum içermeyen diyalizatla yapılan tedavi sırasında, hipokalsemi ve adverse kardiyovasküler reaksiyon riskinin minimize edilmesi için serum kalsiyum konsantrasyonunun yakından izlenmesi gereklidir.

Mide Kanseri Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir. Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.