MAVIRET 100 mg/40 mg 84 film kaplı tablet Klinik Özellikler

Glekabrevir + Pibrentasvir }

Enfeksiyona Karşı Kullanılan (Antienfektif) İlaçlar > Virüslere Karşı Direkt Etkili İlaçlar
AbbVie Tibbi İlaçlar San. Tic. Ltd. Şti. | 30 October  2018

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    MAVIRET yetişkinlerde ve 12 yaşından 18 yaşına kadar olan adölesanlarda, Kronik Hepatit

    C virüsü (HCV) enfeksiyonunun tedavisinde endikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.1).

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    MAVIRET, HCV enfeksiyonu olan hastaların tedavisinde deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve izlenmelidir.

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

    Yetişkinler ve 12 yaşından 18 yaşına kadar olan adölesanlar

    MAVIRET için önerilen doz, yemekle birlikte günde bir kez aynı anda ağızdan alınan üç

    tablettir (bkz. Bölüm 5.2).

    Tablo 1 ve 2, kompanse karaciğer hastalığı olan (sirozu olan ya da olmayan), HCV genotip 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 ile enfekte olmuş hasta popülasyonunu esas alarak, önerilen MAVIRET tedavi süresini vermektedir.

    Tablo 1: Tedavi görmemiş hastalar için önerilen süre

    Hasta Popülasyonu

    Önerilen Tedavi Süresi

    Sirozu olmayan

    Sirozu olan

    GT 1-6

    8 hafta

    8 hafta

    Eş zamanlı insan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu bulunan hastaları kapsar.

    Tablo 2: Tedavi deneyimi olan hastalar için önerilen süre

    Hasta Popülasyonu

    Önerilen Tedavi Süresi

    Sirozu olmayan

    Sirozu olan

    NS5A inhibitörü naif* GT 1, 2, 4-6

    8 hafta

    12 hafta

    NS5A inhibitörü deneyimli GT 1, 2, 4-6

    16 hafta

    16 hafta

    GT 3 (herhangi bir tedavi deneyimi olan)

    * PR, SOF + PR, SOF + R, SMV + SOF, SMV + PR, TVR + PR ya da BOC + PR deneyimi

    olan. Eş zamanlı insan bağışıklık yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonu bulunan hastaları

    kapsar.

    Unutulan doz

    MAVIRET'in herhangi bir dozu kaçırıldığında, reçetelendirilen doz 18 saat içerisinde alınabilir. MAVIRET'in alındığı saatin üzerinden 18 saatten fazla zaman geçmişse, kaçırılan doz alınmamalı ve hasta bir sonraki dozu olağan doz planına uygun olarak almalıdır. Hastalara çift doz almamaları gerektiği söylenmelidir.

    Doz uygulaması sonrası 3 saat içinde kusma meydana gelirse, ek bir MAVIRET dozu alınmalıdır. Doz alındıktan sonra 3 saatten daha uzun sürede kusma meydana gelirse, ek bir MAVIRET dozu gerekmez.

    Uygulama şekli:

    Film kaplı tabletler, oral kullanım içindir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

    Böbrek yetmezliği:

    Diyaliz gören hastalar dahil olmak üzere herhangi bir derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda MAVIRET dozunun ayarlanması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).

    Karaciğer yetmezliği:

    Hafif (Child-Pugh A) derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda MAVIRET dozunun ayarlanması gerekli değildir. MAVIRET, orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan ya da karaciğer dekompansasyon öyküsü bulunan hastalarda kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 5.2).

    Karaciğer veya böbrek nakli hastaları:

    12 haftalık tedavi süresi sirozu olan veya sirozu olmayan karaciğer veya böbrek nakilli hastalarda değerlendirilmiş ve önerilmektedir (bkz. Bölüm 5.1). peg-IFN + ribavirin +/- sofosbuvir ya da sofosbuvir+ribavirintedavideneyimiolangenotip-3 enfeksiyonu bulunan

    HIV-1 ko-enfeksiyonu olan hastalar

    Tablo 1 ve 2'deki dozlama önerilerini takip ediniz. HIV antiviral ajanlarla dozlama önerileri

    için, Bölüm 4.5'e bakınız.

    Pediyatrik popülasyon:

    12 yaşından 18 yaşına kadar olan adölesanlarda herhangi bir doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2). MAVIRET'in 12 yaşından küçük çocuklarda güvenliliği ve etkililiği henüz belirlenmemiştir. Herhangi bir veri mevcut değildir.

    Geriyatrik popülasyon:

    Yaşlı hastalarda MAVIRET için doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Bölüm 5.1 ve 5.2).

    4.3. Kontrendikasyonlar

      Orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan ya da karaciğer

      dekompansasyon öyküsü bulunan hastalarda (bkz. Bölüm 4.2, 4.4 ve 5.2),

      Atazanavir içeren ürünler, atorvastatin, simvastatin, dabigatran eteksilat, etinilöstradiol içeren ürünler, güçlü P-gp ve CYP3A indükleyicileri (ör, rifampisin, karbamazepine, St. John's wort (sarı kantaron otu- Hypericum perforatum), fenobarbital, fenitoin ve primidon) ile birlikte kullanım (bkz. Bölüm 4.5).

      durumlarında kontrendikedir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    HCV/HBV (hepatit B virüsü) koenfeksiyonu

    Direkt etkili antiviraller ile tedavi sırasında ya da sonrasında, bazıları ölümcül olan hepatit B virüsünün (HBV) reaktivasyonu vakaları bildirilmiştir. Tedaviye başlamadan önce hastaların tümünde HBV taraması gerçekleştirilmelidir. HBV/HCV ko-enfekte hastalar, HBV'nin reaktivasyonu riski altındadır, bu nedenle güncel klinik kılavuzlara uygun olarak izlenmeleri ve yönetilmeleri gerekir.

    Karaciğer yetmezliği

    MAVIRET, orta veya şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan ya da karaciğer dekompansasyon öyküsü bulunan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 5.2).

    İlerlemiş karaciğer hastalığı belirtisi bulunan hastalarda karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği riski

    MAVIRET de dahil olmak üzere HCV NS3/4A proteaz inhibitörü içeren rejimlerle tedavi edilmiş hastalarda, pazarlama sonrası ölümle sonuçlanan vakaları da içeren karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği vakaları bildirilmiştir. Bu olaylar belirsiz ölçekte bir popülasyon tarafından gönüllü olarak bildirildiğinden bunların sıklığını güvenilir şekilde tahmin etmek veya ilaç maruziyetiyle rastgele bir ilişki kurmak her zaman mümkün değildir.

    Şiddetli sonuçlar yaşayan hastaların çoğunluğunda, MAVIRET ile tedaviye başlamadan önce orta veya şiddetli karaciğer yetmezliğiyle (Child-Pugh B veya C) ilerlemiş karaciğer hastalığı

    olayıyla birlikte (yani assit, varis kanaması, ensefalopati öyküsü) hafif karaciğer yetmezliğiyle kompanse sirozu bulunduğu (Child-Pugh A) bildirilen bazı hastalar da bulunmaktadır. Sirozu bulunmayan veya kompanse sirozu olan (Child-Pugh A) hastalarda nadiren karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği bildirilmiştir; bu hastaların çoğunda portal hipertansiyon kanıtı bulunmaktadır. Birlikte uygulanması önerilmeyen bir ilaçla birlikte kullanan veya karaciğerle ilgili ciddi tıbbi ya da cerrahi ek hastalıklar gibi karışıklığa neden olan faktörleri bulunan hastalarda da vakalar meydana gelmiştir. Vakalar tipik olarak tedavinin ilk 4 haftası içinde (27 gün medyan) meydana gelmiştir.

    Kompanse sirozu (Child Pugh A) veya portal hipertansiyon gibi ilerlemiş karaciğer hastalığı belirtisi bulunan hastalarda, klinik olarak endike olduğu üzere hepatik laboratuvar testleri uygulanmalıdır ve sarılık, assit, hepatik ensefalopati ve varis kanaması varlığı gibi karaciğer dekompansasyonu belirtileri ve semptomları gözlemlenmelidir. Karaciğer dekompansasyonu/yetmezliği belirtisi geliştiren hastalarda MAVIRET kesilmelidir.

    MAVIRET orta ila şiddetli karaciğer yetmezliği (Child-Pugh B veya C) olan veya karaciğer

    dekompansasyonu öyküsü olan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3, 4.8 ve 5.2).

    Daha önce NS5A- ve/veya NS3/4A-inhibitörünü içeren bir rejimin başarısız olduğu hastalar Genotip 1 ile enfekte olup (ve çok sınırlı sayıda genotip 4 ile enfekte) daha önceki tedavi rejimlerinin başarısız olduğu ve MAVIRET'e dirençli olabilecek hastalar MAGELLAN-1 ve B16-439 çalışmalarında değerlendirilmiştir (bkz. Bölüm 5.1). Beklenildiği gibi, başarısızlık riski her iki sınıfa maruz kalanlarda en yüksekti. Başarısızlık riskini başlangıçtaki dirence göre öngören bir direnç algoritması belirlenmemiştir. Biriken çift sınıf direnci, MAGELLAN- 1 çalışmasında MAVIRET ile yeniden tedavisi başarısız olan hastalar için genel bir bulguydu. Genotip 2, 3, 5, 6 ile enfekte hastalarda yeniden tedaviye dair veri mevcut değildir. Daha önce NS3/4A ve/veya NS5A inhibitörlerine maruz kalan hastaların, yeniden tedavisi için MAVIRET önerilmemektedir.

    İlaç-ilaç etkileşimleri

    Bölüm 4.5'te belirtildiği gibi, bazı tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması önerilmemektedir.

    Diyabetik hastalarda kullanımı

    HCV enfeksiyonunun doğrudan etki eden antivirallerle klirensi, karaciğer fonksiyonunda değişikliklere yol açabilir ve bu durum, beraberinde kullanılan ilaçların güvenli ve etkili kullanımını etkileyebilir. Örneğin; pazarlama sonrası vaka raporlarında ve yayınlanmış epidemiyolojik çalışmalarda diyabetik hastalarda ciddi semptomatik hipoglisemi ile sonuçlanan değiştirilmiş kan şekeri kontrolü bildirilmiştir. Bu vakalarda hipoglisemi yönetimi, diyabet tedavisi için beraberinde kullanılan ilaçların bırakılmasını veya doz modifikasyonu yapılmasını gerektirmiştir.

    Güvenli ve etkili kullanım için ilgili laboratuvar parametrelerinin (örn., varfarin alan hastalarda Uluslararası Normalize Edilmiş Oran (INR), diyabetik hastalarda kan şekeri düzeyleri) veya dar terapötik indekse sahip CYP P450 substratları (örn., belirli immünosüpresanlar) gibi beraberinde kullanılan ilaçların ilaç konsantrasyonlarının sık sık izlenmesi önerilir. Beraberinde kullanılan ilaçlarda doz ayarlaması yapılması gerekebilir.

    Her bir film kaplı tablet 7,48 mg laktoz içermektedir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktaz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacı kullanmaması gerekir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    MAVIRET'in başka ilaçlar üzerindeki potansiyel etkisi

    Glekaprevir ve pibrentasvir, P-glikoproteinin (P-gp), meme kanseri direnç proteininin (BCRP) ve organik anyon taşıyıcı polipeptid (OATP) 1B1/3'ün inhibitörleridir. MAVIRET ile eş zamanlı uygulama, P-gp (örn., dabigatran, eteksilat, digoksin), BCRP (örn., rosuvastatin), ya da OATP1B1/3 (örn., atorvastatin, lovastatin, pravastatin, rosuvastatin, simvastatin) substratları olan tıbbi ürünlerin plazma konsantrasyonunu arttırabilir. P-gp, BCRP ve OATP1B1/3'ün duyarlı substratlarıyla etkileşim konusundaki spesifik öneriler için Tablo 3'e bakınız. Diğer P-gp, BCRP veya OATP1Bl/3 substratları için doz ayarlaması gerekebilir.

    Glekaprevir ve pibrentasvir sitokrom P450 (CYP)3A ve uridin glukuronosiltransferaz (UGT)1A1'in in vivo zayıf inhibitörleridir. MAVIRET ile beraber uygulandığında, maruz kalışta CYP3A (midazolam, felodipin) veya UGT1Al (raltegravir)'in duyarlı substratları için klinik olarak anlamlı artışlar gözlenmedi.

    Hem glekaprevir hem pibrentasvir safra tuzu eksport pompasını (BSEP) in vitro inhibe eder. CYP1A2, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, UGT1A6, UGT1A9, UGT1A4, UGT2B7, OCT1,

    OCT2, OAT1, OAT3, MATE1 veya MATE2K'in anlamlı inhibisyonu beklenilmemektedir.

    K vitamini antagonistleriyle tedavi edilen hastalar

    MAVIRET tedavisi sırasında karaciğer fonksiyonu değişebileceğinden, Uluslararası Normalize Edilmiş Oran (INR) değerlerinin yakından izlenmesi önerilmektedir.

    Başka ilaçların MAVIRET üzerindeki potansiyel etkisi

    Güçlü P-gp / CYP3A indükleyicileri ile birlikte kullanım

    Güçlü P-gp ve CYP3A indükleyicileri olan ilaçlar (örn., rifampisin, karbamazepin, St. John's wort (Hypericum perforatum), fenobarbital, fenitoin ve primidon) glekaprevir veya pibrentasvir plazma konsantrasyonlarını önemli ölçüde azaltabilir ve MAVIRET'in terapötik etkisinin azalmasına veya virolojik cevap kaybına neden olabilir. Bu tıbbi ürünlerin MAVIRET ile birlikte uygulanması kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

    MAVIRET'in orta dereceli P-gp / CYP3A indükleyicileri (örn., okskarbazepin, eslikarbazepin, lumakaftor, krizotinib) olan tıbbi ürünlerle birlikte uygulanması, glekaprevir ve pibrentasvir plazma konsantrasyonlarını azaltabilir. Orta dereceli indükleyicilerin birlikte uygulanması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4).

    Glekaprevir ve pibrentasvir, P-gp ve/veya BCRP'nin dışa akış taşıyıcı substratlarıdır. Glekaprevir, ayrıca, OATP1B1/3'ün karaciğer alınım taşıyıcı substratıdır. P-gp ve BCRP'yi inhibe eden tıbbi ürünlerle (örn., siklosporin, kobisistat, dronedaron, itrakonazol, ketokonazol, ritonavir) MAVIRET'in birlikte uygulanması glekaprevir and pibrentasvirin eliminasyonunu yavaşlatarak antivirallerin plazma maruziyetini artırabilir. OATP1Bl/3'ü inhibe eden tıbbi ürünler (örn., elvitegravir, siklosporin, darunavir, lopinavir) glekaprevirin sistemik konsantrasyonlarını artırabilir.

    Belirlenmiş ve diğer potansiyel tıbbi ürün etkileşimleri

    Tablo 3, MAVIRET ve eşzamanlı tıbbi ürünlerin konsantrasyonları üzerindeki en küçük kareler ortalama oranı (%90 Güven Aralığı) etkisini vermektedir. Okun yönü, glekaprevir, pibrentasvir ve eşzamanlı uygulanan tıbbi üründeki maruziyetlerindeki (Cve Eğri Altındaki Alan (EAA) ve C) değişikliğin yönünü göstermektedir (↑ = artış (% 25'ten fazla),

    ↓ = düşüş (% 20'den fazla), ↔ = değişiklik yok (% 20'ye eşit ya da küçük düşüş ya da % 25'e eşit ya da küçük artış)). Etkileşimler bu tablo ile sınırlandırılmış değildir.

    Tablo 3: MAVIRET ve diğer tıbbi ürünler arasındaki etkileşimler

    Tedavi alanına/olası etkileşim mekanizması na göre tıbbi

    ürünler

    Tıbbi ürün seviyeleri üzerindeki etkisi

    C

    EAA

    C

    Klinik Yorumlar

    ANJIYOTENSİN-II RESEPTÖR BLOKERLERİ

    Losartan 50 mg tek doz

    ↑losartan

    2,51

    (2,00, 3,5)

    1,56

    (1,28, 1,89)

    --

    Doz ayarlaması

    gerekmez.

    ↑losartan

    karboksilik asit

    2,18

    (1,88-2,53)

    ↔

    --

    Valsartan

    80 mg tek doz (OATP1B1/3

    inhibisyonu)

    ↑valsartan

    1,36

    (1,17,1,58)

    1,31

    (1,16,1,49)

    --

    Doz ayarlaması

    gerekmez.

    ANTİARİTMİKLER

    Digoksin

    0,5 mg tek doz (P-gp inhibisyonu)

    ↑ Digoksin

    1,72

    (1,45, 2,04)

    1,48

    (1,40, 1,57)

    --

    Dikkatli olunması ve digoksinin terapötik konsantrasyonunun takibi önerilir.

    ANTİKOAGÜLANLAR

    Dabigatran eteksilat 150 mg tek doz (P-gp

    inhibisyonu)

    ↑ dagibatran

    2,05

    (1,72, 2,44)

    2,38

    (2,11, 2,70)

    --

    Eş zamanlı uygulama kontrendikedir. (bkz. Bölüm 4.3).

    ANTİKONVÜLSANLAR

    Karbamazepin 200 mg günde iki kez

    (P-gp/CYP3A

    indüksiyonu)

    ↓ glekaprevir

    0,33

    (0,27, 0,41)

    0,34

    (0,28, 0,40)

    --

    Eşzamanlı uygulama Glekaprevir/Pibren- tasvir'in terapötik etkisini

    azaltabilir ve kontrendikedir (bkz Bölüm 4.3).

    ↓ pibrentasvir

    0,50

    (0,42, 0,59)

    0,49

    (0,43, 0,55)

    --

    Fenitoin, fenobarbital, primidon

    Araştırılmamıştır

    Beklenilen: ↓glekaprevir ve ↓ pibrentasvir

    ANTİMİKOBAKTERİYELLER

    Rifampisin 600 mg tek doz (OATP1B1/3

    İnhibisyonu)

    ↑ glekaprevir

    6,52

    (5,06, 8,41)

    8,55

    (7,01, 10,4)

    --

    Eşzamanlı uygulama kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3)

     pibrentasvir

    

    

    --

    Rifampisin 600 mg günde bir kez

    (P-gp/BCRP/ CYP3A

     glekaprevir

    0,14

    (0,11, 0,19)

    0,12

    (0,09, 0,15)

    --

     pibrentasvir

    0,17

    (0,14, 0,20)

    0,13

    (0,11, 0,15)

    --

    ETİNİLÖSTRADİOL İÇEREN ÜRÜNLER

    Etinilöstradiol (EE)/

    Norgestimat 35mcg/250mcg günde bir kez

    ↑ EE

    1,31

    (1,24, 1,38)

    1,28

    (1,23, 1,32)

    1,38

    (1,25, 1,52)

    Glekaprevir/Pibren- tasvir'in etinilöstradiol içeren ürünlerle birlikte uygulanması ALT yükselme riski nedeniyle kontrendikedir (bkz Bölüm 4.3).

    Kontraseptif progestajen olarak levonorgestrel, noretindron veya

    norgestimat için doz ayarlaması gerekmez.

    ↑

    norelgestromin

    

    1,44

    (1,34, 1,54)

    1,45

    (1,33, 1,58)

    ↑ norgestrel

    1,54

    (1,34, 1,76)

    1,63

    (1,50,1,76)

    1,75

    (1,62,1,89)

    EE/Levonorge strel 20 mcg/100 mcg günde bir kez

    ↑ EE

    1,30

    (1,18, 1,44)

    1,40

    (1,33, 1,48)

    1,56

    (1,41, 1,72)

    ↑ norgestrel

    1,37

    (1,23, 1,52)

    1,68

    (1,57, 1,80)

    1,77

    (1,58, 1,98)

    BİTKİSEL ÜRÜNLER

    St. John's wort (Hypericum perforatum)

    (P-gp/CYP3A

    indüksiyonu)

    Araştırılmamıştır.

    Beklenen:  glekaprevir ve  pibrentasvir

    Eş zamanlı uygulama Glekaprevir/Pibren- tasvir'in tedavi edici etkisini azaltabilir ve

    kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

    HIV-ANTİVİRAL AJANLAR

    Atazanavir +

    ↑ glekaprevir

    ≥ 4,06

    ≥ 6,53

    ≥ 14,3

    Atazanavir ile eş

    ritonavir

    (3,15, 5,23)

    (5,24, 8,14)

    (9,85, 20,7)

    zamanlı

    300/100 mg

    günde bir kez

    ↑ pibrentasvir

    ≥ 1,29

    (1,15, 1,45)

    ≥ 1,64

    (1,48, 1,82)

    ≥ 2,29

    (1,95, 2,68)

    uygulama ALT

    yükselme riski

    nedeniyle

    kontrendikedir (bkz.

    Bölüm 4.3).

    Darunavir +

    ↑ glekaprevir

    3,09

    4,97

    8,24

    Darunavir ile eş

    ritonavir

    (2,26, 4,20)

    (3,62, 6,84)

    (4,40, 15,4)

    zamanlı uygulama

    800/100 mg

     pibrentasvir

    

    

    1,66

    önerilmez.

    günde bir kez

    (1,25, 2,21)

    Efavirenz/

    tenofovir

    

    1,29

    1,38

    Efavirenz ile

    emtrisitabin/

    (1,23, 1,35)

    (1,31, 1,46)

    eşzamanlı uygulama

    tenofovir

    Glekaprevir/Pibren-

    disoproksil

    tasvir 'in terapötik

    fumarat

    Efavirenz/emtrisitabin/tenofovir disoproksil fumaratın glekaprevir ve

    etkisini

    600/200/300 mg

    pibrentasvir üzerindeki etkisi bu çalışmada doğrudan ölçülmedi ancak

    azaltabildiğinden

    günde bir kez

    glekaprevir ve pibrentasvir maruziyetleri geçmiş kontrollerden anlamlı

    önerilmemektedir.

    olarak daha düşüktü.

    Tenofovir

    disoproksil fumarat

    ile klinik olarak

    anlamlı etkileşimler

    beklenmemektedir.

    Elvitegravir/ kobisistat/ emtrisitabin/ tenofovir alafenamid

     tenofovir

    

    

    

    Doz ayarlaması

    gerekmez.

    ↑ glekaprevir

    2,50

    (2,08, 3,00)

    3,05

    (2,55,3,64)

    4,58

    (3,15, 6,65)

    (P-gp, BCRP ve

    OATP'in

    kobisistat

    ile inhibisyonu, OATP'in

    elvitegravir'le inhibisyonu)

    (1,39, 1,76)

    (1,63, 2,19)

    Lopinavir /

    ↑ glekaprevir

    2,55

    4,38

    18,6

    Eş zamanlı

    ritonavir

    (1,84, 3,52)

    (3,02, 6,36)

    (10,4, 33,5)

    uygulama

    400/100 mg

    ↑ pibrentasvir

    1,40

    2,46

    5,24

    önerilmez.

    günde iki kez

    (1,17, 1,67)

    (2,07, 2,92)

    (4,18, 6,58)

    Raltegravir 400 mg günde iki kez

    ↑ raltegravir

    1,34

    (0,89, 1,98)

    1,47

    (1,15, 1,87)

    2,64

    (1,42, 4,91)

    Doz ayarlaması

    gerekmez.

    (UGT1A1

    inhibisyonu)

    HCV-ANTİVİRAL AJANLAR

    Sofosbuvir

    400 mg tek doz

    ↑ sofosbuvir

    1,66

    (1,23, 2,22)

    2,25

    (1,86, 2,72)

    --

    Doz ayarlaması

    gerekmez.

    (P-gp/BCRP inhibisyonu)

    ↑GS-331007

    

    

    1,85

    (1,67, 2,04)

     glekaprevir

    

    

    

     pibrentasvir

    

    

    

    HMG-COA REDÜKTAZ İNHİBİTÖRLERİ

    Atorvastatin 10

    mg günde bir

    kez

    (OATP1B1/3, P-gp, BCRP,

    ↑ atorvastatin

    22,0

    (16,4, 29,5)

    8,28

    (6,06, 11,3)

    --

    Atorvastatin ve

    CYP3A

    simvastatin ile

    İnhibisyonu)

    birlikte uygulama

    Simvastatin 5

    ↑ simvastatin

    1,99

    2,32

    --

    kontrendikedir (bkz.

    mg günde bir

    (1,60, 2,48)

    (1,93, 2,79)

    Bölüm 4.3).

    kez

    ↑simvastatin

    (OATP1B1/3,

    P-gp, BCRP,

    asit

    10,7

    (7,88, 14,6)

    4,48

    (3,11, 6,46)

    --

    İnhibisyonu)

    Lovastatin 10

    ↑ lovastatin

    

    1,70

    --

    Eş zamanlı

    mg, günde bir

    (1,40, 2,06)

    uygulama

    kez

    5,73

    4,10

    önerilmez.

    (OATP1B1/3,

    (4,65, 7,07)

    (3,45, 4,87)

    Kullanılırsa,

    P-gp, BCRP,

    İnhibisyonu)

    ↑ lovastatin asit

    --

    lovastatin dozu 20

    mg/günü geçmemeli

    ve hastalar

    izlenmelidir.

    Pravastatin 10

    mg günde bir

    kez (OATP1B1/3

    ↑ pravastatin

    2,23

    (1,87, 2,65)

    2,30

    (1,91, 2,76)

    --

    Dikkatli

    kullanılması

    önerilir. Pravastatin

    İnhibisyonu)

    dozu günde 20 mg'ı

    Rosuvastatin 5

    geçmemelidir ve

    mg günde bir

    rosuvastatin dozu

    kez (OATP1B1/3,

    ↑ rosuvastatin

    5,62

    (4,80, 6,59)

    2,15

    (1,88, 2,46)

    --

    günde 5 mg'ı

    geçmemelidir.

    BCRP

    İnhibisyonu)

    Fluvastatin Pitavastatin

    Araştırılmamıştır

    Beklenilen: ↑fluvastatin ve ↑ pitavastatin

    Fluvastatin ve pitavastatin

    muhtemeldir ve kombinasyon tedavisi sırasında dikkatli olunması önerilir. DEA tedavisi başlangıcında düşük

    doz statin tedavisi önerilir.

    İMMÜNOSÜPRESANLAR

    Siklosporin mg tek doz

    100

    ↑ glekaprevir

    1,30

    (0,95, 1,78)

    1,37

    (1,13, 1,66)

    1,34

    (1,12, 1,60)

    Glekaprevir/Pibren- tasvir, günde 100 mg'dan fazla sabit siklosporin dozlarına ihtiyaç duyan hastalarda önerilmez.

    Kombine kullanım zorunlu ise, yararın riskten fazla olduğu durumda yakın klinik takiple kullanım

    düşünülebilir

    ↑ pibrentasvir

    ↔

    ↔

    1,26

    (1,15, 1,37)

    Siklosporin mg tek doz

    400

    ↑ glekaprevir

    4,51

    (3,63, 6,05)

    5,08

    (4,11, 6,29)

    --

    ↑ pibrentasvir

    ↔

    1,93

    (1,78, 2,09)

    --

    ↑takrolimus

    1,50

    (1,24, 1,82)

    1,45

    (1,24, 1,70)

    --

    MAVIRET'in

    takrolimus ile kombine kullanımında dikkatli olunmalıdır.

    Takrolimus maruziyetinde artış beklenir. Bu nedenle, takrolimus'un terapötik ilaç takibi önerilir ve buna göre takrolimus dozu ayarlanır.

    Takrolimus 1 mg tek doz

     glekaprevir

    

    

    

    (CYP3A4 ve P-

    gp inhibisyonu)

     pibrentasvir

    

    

    

    PROTON POMPASI İNHİBİTÖRLERİ

    Omeprazol

    20 mg günde bir kez

    (artmış gastrik

    pH'da)

     glekaprevir

    0,78

    (0,60, 1,00)

    0,71

    (0,58, 0,86)

    --

    Doz ayarlaması

    gerekmez.

     pibrentasvir

    

    

    --

    Omeprazol

    40 mg günde bir kez (kahvaltıdan 1

    saat önce)

     glekaprevir

    0,36

    (0,21, 0,59)

    0,49

    (0,35, 0,68)

    --

     pibrentasvir

    

    

    --

    Omeprazol

    40 mg günde bir kez

    (akşam, yemek

    olmaksızın)

     glekaprevir

    0,54

    (0,44, 0,65)

    0,51

    (0,45, 0,59)

    --

     pibrentasvir

    

    

    --

    VİTAMİN K ANTAGONİSTLERİ

    antagonistleri

    antagonistleri ile INR'nin yakından izlenmesi önerilir. Bunun nedeni MAVIRET tedavisi sırasında karaciğer fonksiyon

    değişikliklerinin oluşmasıdır.

    DEA=doğrudan etkili antiviral

      Nihai rifampisin dozundan 24 saat sonra, rifampisinin glekaprevir ve pibrentasvir üzerindeki etkisi.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi: C

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara ve doğum kontrolüne yönelik veri bulunmamaktadır. MAVIRET'in etinilöstradiol ile kombinasyonu kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3)

      Gebelik dönemi

      MAVIRET'in gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri (300'den az gebelik sonucu) mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir. Glekaprevir veya pibrentasvir ile sıçanlar/farelerde yürütülen çalışmalar üreme toksisitesi açısından doğrudan veya dolaylı zararlı etkileri göstermemektedir. Glekaprevirin tavşanlar üzerindeki klinik maruziyetinin değerlendirilmesine engel olan embriyo-fetus kaybıyla ilişkili maternal toksisite tavşanda glekaprevirle gözlenmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

      Önlem olarak, MAVIRET'in gebelik sırasında kullanılmaması önerilmektedir.

      Laktasyon dönemi

      Glekaprevir ve pibrentasvirin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Hayvanlardaki farmakokinetik veriler, glekaprevir ve pibrentasvir'in anne sütüne geçtiğini göstermiştir (ayrıntılar için bkz. Bölüm 5.3). Anne sütü alan bebekteki risk dışlanamaz. Emzirmenin bebeğe ve tedavinin anneye yararı dikkate alınarak emzirmenin sürdürülmesi veya MAVIRET tedavisinin kesilmesi konusunda bir karara varılmalıdır.

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Glekaprevir ve/veya pibrentasvirin insanlarda fertilite üzerindeki etkilerine ilişkin herhangi bir veri yoktur. Hayvan çalışmaları, glekaprevir ve pibrentasvirin, önerilen dozda insanlardaki maruziyetten daha yüksek maruziyetlerde fertilite üzerinde zararlı etkisine işaret etmemektedir (bkz. Bölüm 5.3).

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      MAVIRET araç ve makine kullanımı üzerinde etkiye sahip değildir veya etkisi ihmal

      edilebilir düzeydedir.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Güvenlilik profilinin özeti

      MAVIRET'in kompanse karaciğer hastalığı olan (sirozu olan veya sirozu olmayan) ve 8, 12 veya 16 hafta tedavi edilen hastalardaki güvenlilik değerlendirilmesi yaklaşık 2.300 hastayı değerlendiren ruhsatlandırma ile ilgili Faz 2 ve 3 çalışmalarına dayandırıldı. En sık bildirilen advers reaksiyonlar (insidans ≥%10) baş ağrısı ve yorgunluktu. MAVIRET ile tedavi edilen hastaların %0,1'inden daha azında ciddi advers reaksiyon (geçici iskemik atak) meydana geldi. MAVIRET ile tedavi edilip advers reaksiyonlar nedeniyle tedaviyi kalıcı olarak bırakan hastaların oranı %0,1 idi. Sirozu olan hastalardaki advers reaksiyonların tipi ve şiddeti genel olarak siroz olmayan hastalarınkine benzerdi.

      Advers reaksiyonlar vücut sistem organ sınıfı ve sıklığa göre aşağıda listelenmektedir. Sıklıklar aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: çok yaygın (≥ 1/10), yaygın (≥ 1/100 ila < 1/10), yaygın değil (≥ 1/1.000 ila < 1/100), seyrek (≥ 1/10.000 ila < 1/1.000) veya çok seyrek (< 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

      Bağışıklık sistemi hastalıkları

      Yaygın olmayan : Anjiyoödem

      Sinir sistemi hastalıkları

      Çok yaygın : Baş ağrısı

      Gastrointestinal hastalıklar

      Yaygın : Diyare, mide bulantısı

      Deri ve deri altı doku hastalıkları

      Bilinmiyor : Prurit (kaşıntı)

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

      Çok yaygın : Yorgunluk

      Yaygın : Asteni

      Seçilmiş advers reaksiyonların tanımı

      Diyaliz görenler dahil olmak üzere şiddetli böbrek yetmezliği bulunan hastalardaki advers

      reaksiyonlar

      MAVIRET'in güvenliliği, kronik böbrek hastalığı olan (diyaliz görenler dahil olmak üzere) ve kompanse karaciğer hastalığına sahip (sirozu olan ya da olmayan) genotip 1, 2, 3, 4, 5 ya da 6 kronik HCV enfeksiyonu bulunan hastalarda EXPEDITION-4 (n=104) ve EXPEDITION-5 (n=101) çalışmalarında değerlendirilmiştir. Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda görülen en yaygın advers reaksiyonlar EXPEDITION-4'te kaşıntı (%17) ve yorgunluk (%12), EXPEDITION-5'te kaşıntı (%14,9) idi.

      Karaciğer veya böbrek nakli hastalarında advers reaksiyonlar

      alan hastaların %5'inde ya da daha fazlasında görülen advers reaksiyonlar baş ağrısı (% 17), yorgunluk (% 16), bulantı (% 8) ve kaşıntı (% 7) idi.

      HCV/HIV-1 ko-enfekte hastalarda güvenlilik

      HCV/HIV-1 ko-enfekte hastalardaki genel güvenlilik profili (ENDURANCE-1 ve

      EXPEDITION-2), HCV mono-enfekte hastalarda gözlenen ile karşılaştırılabilirdir.

      Uyuşturucu kullanan kişiler (UKK) ve opioid kullanım bozukluğu için ilaçlı tedavi (İT) gören kişilerde advers reaksiyonlar

      HCV GT 1-6 enfeksiyonu olan UKK'de ve İT görenlerde MAVIRET'in güvenliliği, 62 hastanın halen/yakın zamanda UKK (kişinin MAVIRET'e başlamadan önceki 12 ay içinde uyuşturucu enjeksiyonu yaptığını bildirmesi yoluyla tanımlanır), 959 hastanın önceden UKK olarak tanımlandığı (kişinin MAVIRET'e başlamadan en az 12 ay önce uyuşturucu enjeksiyonu yaptığını bildirmesi yoluyla tanımlanır) ve 3.282 hastanın hiçbir uyuşturucu enjeksiyonu bildirmediği (UKK olmayan); 225 hastanın opioid kullanım bozukluğu için eş zamanlı İT kullanımı bildirdiği ve 4.098 hastanın İT kullanımı bildirmediği Faz 2 ve 3 çalışmaların verilerine dayanır.

      MAVIRET'in genel güvenliliği, halen/yakın zamanda kendini UKK olarak tanımlayan hastalarda, daha önce UKK olanlarda ve uyuşturucu enjeksiyonu öyküsü bildirmeyen hastalarda benzerdi. MAVIRET'in güvenliliği, opioid kullanım bozukluğu için eş zamanlı İT kullanımı bildiren ve İT kullanımı bildirmeyen hastalar arasında benzerdi.

      Pediyatrik popülasyon

      HCV GT1-6 enfeksiyonu bulunan adölesanlarda MAVIRET'in güvenliliği, 8 ila 16 hafta boyunca MAVIRET ile tedavi edilen 12 yaşından 18 yaşına kadar olan 47 hastada gerçekleştirilen açık etiketli bir Faz 2/3 çalışmasından sağlanan verilere dayanmaktadır. Gözlemlenen advers reaksiyonlar, yetişkinlerde MAVIRET ile yapılan klinik çalışmalarda gözlemlenen advers reaksiyonlar ile benzerdir.

      Serum bilirubin yükselmeleri

      Total bilirubinde normalin üst sınırının (NÜS) en az 2 katı yükselmeler hastaların %1,3'ünde bilirubin taşıyıcıları ve metabolizmasının glekaprevir aracılı inhibisyonu ile meydana geldi. Bilirubindeki yükselmeler asemptomatik ve geçiciydi ve tipik olarak tedavi sırasında erken meydana geldi. Bilirubin yükselmeleri çoğunluklu olarak indirekt idi ve ALT yükselmesiyle ilişkili değildi. Direkt hiperbilirubinemi hastaların %0,3'inde bildirildi.

      Pazarlama sonrası deneyim

      Hepatobiliyer hastalıklar: Karaciğer dekompansasyonu, karaciğer yetmezliği (bkz. Bölüm 4.4)

      Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e- posta:tufam@titck.gov.tr; tel 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Sağlıklı hastalara uygulandığı bildirilen en yüksek dozlar, glekaprevir için 7 gün boyunca günde bir kez 1200 mg ve pibrentasvir için 10 gün boyunca günde bir kez 600 mg şeklindedir. Asemptomatik serum ALT yükselmeleri (>5x NÜS) ≥7 gün günde bir kez çoklu dozlarda glekaprevir (700 mg veya 800 mg) uygulamasını takiben 70 sağlıklı kişinin 1'inde gözlendi. Doz aşımı durumunda, hasta her türlü toksisite semptom ve bulgusu açısından izlenmelidir (bkz Bölüm 4.8). Uygun semptomatik tedavi derhal başlatılmalıdır. Glekaprevir ve pibrentasvir anlamlı olarak hemodiyalizle uzaklaştırılmamaktadır.

      Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.