LORNATAT 5 mg/10 ml I.V infüzyonluk çözelti hazırlamak için konsantre (10 ampül) Farmakolojik Özellikler

L-ornithine + L-aspartate }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Karaciğer
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 10 January  2023

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Karaciğer tedavisi ATC kodu: A05BA

    Etki mekanizması:

    In vivo, L-ornitin L-aspartat etkisini, iki temel amonyak detoksifikasyon yolu olan, üre sentezi ve glutamin sentezi üzerinde, ornitin ve aspartat aminoasitleri aracılığıyla gösterir.

    Ürojenez, ornitinin hem karbamil transferaz ve karbamil fosfat sentetaz enzimlerinin aktivatörü, hem de üre sentezi için substrat olarak işlev gördüğü periportal hepatositlerde gerçekleşir.

    Glutamin sentezi, perivenöz hepatositlerde gerçekleşir. Hastalık durumlarında aspartat ve ornitinin metabolik ürünlerini de içeren diğer dikarboksilatlar hücrelere alınır ve burada glutamin formuna dönüştürülerek amonyak bağlamada kullanılır.

    Fizyolojik ve patofizyolojik koşullarda glutamat, amonyak bağlayıcı amino asit olarak işlev görür. Ortaya çıkan glutamin amino asidi, yalnızca amonyağın toksik olmayan formda atılmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda üre siklusunu (hücreler arası glutamin değişimi) aktive eder. Fizyolojik koşullarda ornitin ve aspartat, üre sentezi için sınırlayıcı faktör değildir.

    Hayvanlarda yapılmış deneysel çalışmalar, glutamin sentezindeki artışın, amonyak seviyesini düşürmek için devreye giren bir mekanizma olduğunu ortaya koymuştur. Bazı klinik çalışmalarda dallanmış zincirli amino asitlerin, aromatik aminoasitlere dönüşme oranı açısından iyileşme görülmüştür.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    L-ornitin-L-aspartat, hızlı bir şekilde, çabuk metabolize olan L-ornitin ve L-aspartat aminoasitlerine ayrılır. Farmakokinetik değerlendirmeler ağırlıklı olarak ornitin ile ilgilidir.

    Emilim:

    İntravenöz uygulamayı takiben, ornitinin 897±328 µmol/L olarak belirlenen maksimum plazma konsantrasyonuna (C) 0,55±0,16 saatte ulaşılır. İntravenöz infüzyon uygulamasından ortalama 7 saat sonra endojen ornitin seviyesine ulaşılmaktadır.

    Dağılım:

    L-ornitin ve L-aspartat için sırasıyla terminal yarı-ömrü (t) 4,5±1,3 saat ve 5,3±2,8 saat olarak ve dağılım hacimleri ise sırasıyla 9,1±3,7 L ve 8,8±3,7 L olarak belirlenmiştir.

    Biyotransformasyon:

    Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

    Eliminasyon:

    İnfüzyon sonrası bifazik bir durum izlemekte olup, bu fazın ilk aşamasında hızlı dağılım fazı t: 15-25 dk iken ikinci aşamasında daha yavaş nihai eliminasyon fazı t: 120-150 dk olmaktadır. İntravenöz uygulama sonrasında ornitin için plazma konsantrasyon zaman (AUC ) eğrisi altında kalan alan 1390±160 µmol.saat/L'dir.

    Aspartatın bir kısmı, dönüştürülmeden idrarla atılır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Farmakolojik güvenlilik çalışmalarından edinilen klinik öncesi veriler, doğru kullanılması halinde, tekrarlanan dozlardan sonra insanlarda herhangi bir toksisite riski veya mutajenite ortaya koymamıştır.

    Karsinojenik potansiyeline ilişkin herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

    Doz tayin çalışmasında, L-ornitin-L-aspartatın üreme toksisitesinin oldukça düşük olduğu gösterilmiştir.

    Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur. Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.