LIPIODOL ULTRA FLU. 480mg/10 ml 1 ampül Farmakolojik Özellikler

Iyodize Edilmiş Hashas Tohumu Yaği }

Çeşitli İlaçlar > X-RAY Kontrast Medya, İyotlu > Iyodize edilmis hashas tohumu yagi
Guerbet Tıbbi ve Kimya Mad. Tic. A.Ş. | 30 December  1899

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: SUDA ÇÖZÜNMEYEN KONTRAST MADDELER, ATC Kodu: V08AD01 (V: Diğer)

    Trans-Arteriyel Kemo-Embolizasyon'da selektif intraarteriyel hepatik enjeksiyon şeklinde kullanılan LIPIODOL, yağlı kontrast madde olarak, opaklaştırıcı özelliği sayesinde işleminin görüntülenmesi ve kontrol edilmesini sağlar. Bir taşıyıcı olarak, antikanser ilaçları hepatoselüler kanser nodüllerine taşır ve ayrıştırır; geçici embolik madde olarak, işlem sırasında oluşturulan embolizasyona katkıda bulunur.

    Trans-Arteriyel Kemo-Embolizasyon, selektif intraarteriyel hepatik enjeksiyon işlemi olarak lokal-bölgesel hedeflenmiş antikanser ilacın etkisini ikili arteriyel-portal embolizasyonun oluşturduğu iskemik nekroz etkisiyle birleştirir. LIPIODOL'ün opaklaştırıcı özellikleri ve

    hepatik tümörlere yönelimi birkaç ay boyunca devam ettiğinden etkili hasta izlemi için

    işlemden sonra da görüntüleme yapılabilir.

    Histerosalpingografide kullanıldığında, 1 yıldan uzun süreli infertilite gözlenen kadınlarda rastgele olarak LIPIODOL ile histerosalpingografi sonrası (n=73) infertilite tedavisi veya histerosalpingografisiz tedavi (n= 85) uygulandığında, 6 aylık takipte gebelik oranı sırasıyla %38,4 (23/73) ve %16,5 (14/85) (p = 0,002) olarak gözlenmiş, canlı doğum oranı ise sırasıyla %31,5 (23/73) ve %12,9 (11/85) (p = 0,005) olarak gözlenmiştir. 1 yıldan uzun süreli infertilite gözlenen kadınlarda rastgele olarak LIPIODOL ile histerosalpingografi (n=554) sonrası tedavi veya suda çözünür iyotlu kontrast maddeler ile histerosalpingografi sonrası infertilite tedavisi (n= 554) uygulandığında, 6 aylık takipte gebelik oranı sırasıyla %39,7 (220/554) ve %29,1 (161/554) (p < 0,001) olarak gözlenmiş, canlı doğum oranı ise sırasıyla %38,8 (214/552) ve %28,1 (155/552) (p = 0,005) olarak gözlenmiştir.

    Randomize kontrollü çalışmaların meta analizinde prosedürden sonraki 6 ay içinde gebelik için genel olasılık oranı (OR) LIPIODOL ile histerosalpingografi lehine şu şekilde ortaya koyulmuştur: histerosalpingografisiz tedaviye karşı (p <0.001, 3 çalışma, 382 kadın) OR = 3,47 [% 95 GA: 1,98; 6.08] ve suda çözünür iyotlu kontrast madde ile histerosalpingografiye karşı (p <0.001, 4 çalışma, 1510 kadın) OR = 1.59 [% 95 GA: 1.28; 1.98].

    Bu farklılıkların altında yatan mekanizmalar iyi tanımlanmamıştır. Aşağıdaki varsayımlar önerilmiştir:

      Mekanik etki: Fallop tüplerindeki birikintilerin tubal olarak yıkanması

      5.2. Farmakokinetik özellikler

      Genel özellikler

      İntralenfatik enjeksiyondan sonra

      Emilim

      İntralenfatik kullanım nedeniyle, gastrointestinal emilimi söz konusu değildir.

      Dağılım

      LIPIODOL kana serbest bırakılır, karaciğer ve akciğerler tarafından alınır ve yağlı damlacıklar pulmoner alveollerde, dalakta ve yağ dokuda parçalanır.

      Kontrast maddenin en yüksek oranı, yabancı cismin varlığına tepki verdiği lenf nodu retikulumunda birikir. Yağ damlacıkları, yalnızca birkaç gün sonra çok çekirdekli dev hücreler tarafından fagositoza uğrar.

      Enjekte edilen kontrast maddenin bir kısmı, torasik kanala lenf düğümleri yoluyla girer; buradan venöz açıda (angulus venosus) dolaşıma ulaşır. Kontrast madde partikülleri, yukarıda açıklanan yağ mikroembolizmalarına neden oldukları yerde akciğer kılcal damarlarında hapsolur.

      Biyotransformasyon

      Dokular ve depolama organları tarafından alındıktan sonra LIPIODOL'ün reabsorpsiyonu, birkaç günden birkaç aya veya yıla kadar bir sürede gerçekleşir. Bu durum sürekli ve düzenlidir ve kontrast madde görüntülerde görünür olduğu sürece, idrarda iyodürlerin varlığı saptanabilir.

      Kontrast ortamı, dev hücrelerde esteraz tarafından bozulur. Bu, böbrekler tarafından atılan parçalanma ürünü sodyum iyodürün oluşumuna yol açar.

      İyot çıkarıldıktan sonra kalan stearik asit etil esterin akıbeti bilinmemektedir.

      Eliminasyon

      Karaciğere ulaşan kontrast madde oranı Kupffer yıldızsı histiyositlerin esterazları tarafından parçalanır. Bu, esas olarak böbrekler yoluyla ama ayrıca karaciğer ve pankreas yoluyla atılan sodyum iyodür üretir. Enjekte edilen kontrast maddenin emilmesi, çeşitli vücut dokuları ve boşluklarında çok yavaş, ancak istikrarlı bir şekilde gerçekleşir. Vücut dokuları, iyodo ester molekülünü parçalayabilir ve onu çeşitli derecelerde yeniden emebilir.

      Erişkinlerde idrarla iyot atılması 3 ila 5 yıl içinde 50 µg/gün düzeyine düşer.

      Selektif intraarteriyel enjeksiyon sonrasında

      İyot temel olarak idrarda elimine edilir. Hepatik lezyonların tanısı için hepatik artere selektif intraarteriyel enjeksiyon sonrasında veya hepatoselüler karsinomun Trans-Arteriyel Kemo- Embolizasyonu için kullanıldığında LIPIODOL tümör dokusunda sağlıklı karaciğer dokusuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek konsantrasyonda bulunur.

      Rahimiçi enjeksiyon sonrasında

      Sıçanlarda, LIPIODOL fallop tüplerinden geçerek emileceği periton boşluğuna varır. Plazmadaki Tmax'a uygulamadan yaklaşık 8 saat sonra ulaşılır. Plazmada yarı ömür yaklaşık 18 saattir. 7 gün sonra, enjekte edilen dozun % 48'i elimine edilir (idrarda % 37, feçeste % 11).

      Doğrusallık / Doğrusal olmayan durum Herhangi bir çalışma yapılmamıştır.

      5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

      Farmakolojik güvenlilik, tek ve tekrarlı doz toksikolojisi, genotoksisite ve üreme ve gelişim fonksiyonları ile ilgili geleneksel çalışmalardan elde edilen klinik öncesi veriler insanlar açısından önemli risk göstermemiştir.

      Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. Pankreas Kanseri Pankreas Kanseri Pankreas karnın alt kısmında yatay şekilde bulunan bir organdır. Sindirime yardımcı olan enzimleri ve kan şekerini yönetmeye yardımcı olan hormonları vücuda dağıtmakla görevlidir.