Liba İlaçları LIBAVIT-K 20 mg 5 ampül KUBFarmakolojik Özellikler

LIBAVIT-K 20 mg 5 ampül Farmakolojik Özellikler

Menadion Sodyum }

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

      5.1. Farmakodinamik özellikler

      Farmakoterapötik grup: Kan ve kan yapıcı organlar; Antihemorajikler; Vitamin K ve Diğer

      Hemostatikler.

      ATC kodu: B02B A02.

      Menadion, K vitamininin yağda çözünen bir analoğudur. Libavit K'nın içerdiği menadion sodyumbisülfit ise menadionun suda çözünen ve karaciğerde menadiona çevrilen bir tuzudur. K vitamini karaciğerde pıhtılaşma faktörleri üretildikten sonra bunların aktif hale gelebilmeleri için gereklidir. Pıhtılaşma faktörleri (protrombin (faktör II), prokonvertin (faktör VII), plazma tromboplastin komponenti (faktör IX) ve Stuart faktörünün (faktör X)) karaciğerde üretildikten sonra K vitamini aracılığı ile glutamat rezidüleri gama karboksiglutamata (GIa) dönüştürülür. Bu dönüşüm söz konusu faktörlerin intrensek ve ekstrensek yolak aracılığı ile aktif hale gelebilmeleri için zorunludur. Dolayısıyla K vitamini eksikliğinde pıhtılaşma faktörlerinin aktiviteleri azalmaktadır. Parenteral uygulanan menadion ile 8-24 saat içinde normal protrombin seviyelerine ulaşılabilmektedir.

      5.2. Farmakokinetik özellikler

      Genel özellikler

Emilim:

Oral yoldan alındığında suda çözünen K vitamini olduğu için emiliminde safra asitlerine gereksinim duymazlar ve direkt kan akımına girerler. İntramüsküler uygulamadan sonra kolaylıkla absorbe olurlar.

Dağılım:

Başlangıçta karaciğerde konsantre olurlar, daha sonra bu konsantrasyon hızla azalır. Diğer

dokularda çok az miktarda birikir. Plasenta ve anne sütüne geçer.

Biyotransformasyon:

Karaciğerde hızlı bir şekilde metabolize edilir.

Eliminasyon:

Eliminasyonu böbrek/safra yoluyladır.

Asperger Sendromu Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır. En Yaygın Alerji Türleri En Yaygın Alerji Türleri Bağışıklık sistemi, polen, arı zehiri veya evcil hayvan gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjiler meydana gelir.