Pierre Fabre İlaçları IZOSOL S 15 G krem KUBFarmakolojik Özellikler

IZOSOL S 15 G krem Farmakolojik Özellikler

Diflukortolon Valerat + Izokonazol }

Dermatolojik İlaçlar > Topikal Antifungaller > Diflukortolon valerat + izokonazol
Pierre Fabre İlaç A.Ş. | 9 October  2015

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik Grup: Topikal kullanım için Potent (Grup III) kortikosteroidle kombine antifungal (imidazol türevi)

ATC kodu: D01AC20

İzokonazol nitrat derinin yüzeysel mantar hastalıklarının tedavisi için kullanılır. Çok geniş spektrumlu bir antimikrobiyal etkinliğe sahiptir. Dermatofitlere, maya ve maya benzeri mantarlara (Pityriasis versicolor ‘a neden olan organizmalar da dahil), küf mantarlarına olduğu gibi ayrıca Erythrasmd ya neden olan organizmalara karşı da etkilidir.

Diflukortolon valerat derinin iltihabi ve alerjik durumlarında iltihabı önler ve kaşıntı, yanma veya ağrı gibi sübjektif şikayetleri hafifletir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Genel özellikler

İzokonazol nitrat Emilim:

İzokonazol nitrat cilde hızla penetre olur ve uygulamadan 1 saat sonra canlı deride ve boynuzsu tabakada maksimal etkin madde konsantrasyonuna ulaşılır.

Perkütan absorbsiyon sonucu sistemik yüklenme çok azdır. Boynuzsu tabaka uzaklaştırıldıktan sonra yapılan 4 saatlik uygulama süresince dahi uygulanan dozun %l’inden daha azı sistemik dolaşıma geçmiştir.

Biyotransformasyon:

Miktarsal açıdan en önemli metabolitler olarak 2,4-dikloromandelik asit ve 2-(2,6-diklorobenziloksi)-2-(2,4-diklorofenil)-asetik asit gösterilmiştir. İzokonazol, deride metabolizasyon sonucu inaktive edilmemektedir.

Eliminasyon:

İzokonazol nitratın vücuttaki akıbetini takip etme açısından, perkütan olarak absorbe edilen miktar yeterli değildir. Bunun için 0,5 mg 3H işaretli izokonazol nitrat intravenöz olarak enjekte edilmiş ve izokonazolün tamamen metabolize ve hızla elimine edildiği görülmüştür. İşaretli maddenin 1/3’ü idrar, 2/3’ü safra ile atılır. Total dozun %75’i 24 saat içinde itrah edilir.

Diflukortolon valerat Emilim:

İzokonazol, diflukortolon valeratın penetrasyonunu ve perkütan absorbsiyonunu etkilemez. Perkütan olarak absorbe edilen kortikosteroid miktarı düşüktür. 4 saat süren uygulamada topikal uygulanan İZOSOL S’in % Tinden azı perkütan olarak absorbe edilmiştir.

Dağılım:

Diflukortolon valerat bir saat içinde boynuzsu tabakada takriben 150 fg/ml (=300 fmol/1) seviyelerine ulaşarak cilde hızla penetre olur. Bu etkin madde seviyeleri en az 7 saat devam eder. Derin epidermal tabakada kortikosteroid seviyeleri 0,15 fg/ml (=0,3 fmol/1) kadardır.

Biyotransformasyon:

Diflukortolon valerat ciltte kısmen hidrolize olarak aynı etkinliğe sahip diflukortolona dönüşür. Sistemik dolaşıma giren diflukortolon valerat dakikalar içinde diflukortolon ve ilgili yağ asidine hidrolize edilir. Plazmada diflukortolonun yanı sıra 11-keto-diflukortolon ve iki ayrı metaboliti daha belirlenmiştir.

Eliminasyon:

Diflukortolon plazmadan 4-5 saatlik, metabolitleri ise takriben 9 saatlik yarılanma ömrü ile elimine edilir (i.v. enjeksiyon sonrası yarılanma süreleri) ve %75’i idrar, %25’i dışkı ile atılır.

Farmakoki ııetik/farmakodi ııamik ilişki(ler)

İZOSOL S’in tavşanlara topikal olarak uygulanmasrndan sonra deride kortikosteroid içermeyen preperata göre daha yüksek antimikotik düzeyleri elde edilmiştir. Bu durum kortikosteroidin vazokonstriktif etkisi sonucu perkütan absorbsiyonun gecikmesi olarak değerlendirilmiştir.

Derideki antimikotik ve kortikosteroid konsantrasyonlarr İZOSOL S’de bulunan 10/1 oranmdan daha yüksek oranda gözlenmiştir, bu da antimikotik etkinliliğinin kortikosteroid tarafmdan bozulmadrğmr göstermektedir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Tekrarlanan dermal ve sübkutan uygulamalarr takiben yaprlan sistemik tolerans çalrşmalarmda diflukortolon valeratm etkisi, tipik glukokortikoidlerle aynrdrr. Aktif madde kombinasyonunun tekrarlanan dermal uygulamasmr takiben, sadece tipik glukokortikoid etkileri gözlenmiştir. Bu sonuçlardan yola çrkrlarak, geniş alanlara uygulama ve/veya oklüzyon tedavisi gibi aşrrr koşullarda bile İZOSOL S’in terapötik kullanrmmr takiben, tipik glukokortikoid yan etkileri drşmda başka bir yan etki beklenmez. İzokonazol nitratla muhtemel bir etkileşim yoktur.

Tekrarlanan doz sistemik tolerans çalrşmalarmdan elde edilen sonuçlara göre, İZOSOL S ile tedavi srrasmda sistemik antimikotik bir etki görülmesi beklenmemektedir.

İZOSOL S ile yaprlan embriyotoksisite çalrşmalarr, glukokortikoidler için tipik olan sonuçlan vermiştir, yani uygun test sistemi embriyoletal ve/veya teratojenik etkileri göstermiştir.

Bu bulgular rşrğmda İZOSOL S’in gebelik esnasmda reçetelenmesi özel dikkat gerektirmektedir.

Epidemiyolojik çalrşmalarm sonuçlan “4.6 Gebelik ve laktasyon” başlrklr bölümde özetlenmiştir.

Üreme toksisitesini değerlendirmek için yürütülen spesifik çalrsmalarda, izokonazol nitrat, üreme siklusunun hiçbir fazmda herhangi bir yan etkiye yol açmamrştrr. Özellikle, etkin madde teratojenik potansiyel göstermemiştir. Kontrollü klinik çalrşma yaprlmadrğr halde, hamilelik srrasmda izokonazol nitrat içeren preparatlarm kullanrlmasma ilişkin deneyimler, embriyotoksik etki riski olmadrğmr göstermiştir.

Gen, kromozom ve genom mutasyonlarmm araştrrrlmasr ile ilgili in vitro ve in vivo deneylerde, diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat’m mutajenik potansiyellerine dair bir veriye rastlanmamrştrr.

Diflukortolon valerat ve izokonazol nitrat’la spesifik tümorijenisite çalrşmasr yaprlmamrştrr. Farmakodinamik etki modeline, genotoksik potansiyele dair kanrt olmamasma, yaprsal özelliklerine ve kronik toksisite testlerinin sonuçlarma (proliferatif değişikliklere dair belirti yok) bakrldrğmda, her iki etkin maddenin de tümorijenik potansiyeli olduğuna dair hiçbir kanrt yoktur.

İZOSOL S’in dermal uygulamasmda sistemik etkili dozlara ulaşrlmadrğmdan, tümör oluşumunda etkisinin olmasr beklenmez.

Diflukortolon valeratın yalnız ve izokonazol nitratla kombine halde, tekrarlanan dermal uygulamalarıyla, yapılan lokal tolerans çalışmalarından alman sonuçlara göre, İZOSOL S ile tedavisi sırasında, glukokortikoidler için bilinen yan etkiler dışında, deride bir değişiklik olması beklenmez.

Tavşan gözünde yürütülen mukozal tolerans araştırma sonuçları gözün kazara İZOSOL S ile kontaminasyonunda, hafif konjonktival iritasyon görülebileceğini göstermektedir.

Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir.