GLYCERYL TRINITRATE DBL 50 mg/10 ml 1 ampül Farmakolojik Özellikler

Gliserol Trinitrat }

Kalp Damar Sistemi > Kalp Hastalığında Kullanılan Vazodilatörler > Gliseril Trinitrat
Orna İlaç Tekstil Kimyevi Maddeler San.ve Dış Tic.Ltd.Şti. | 17 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Organik nitratlar ATC kodu: C01DA02

Organik bir nitrat olan gliseril trinitrat vazodilatördür. Gliseril trinitratın asıl farmakolojik etkisi damar düz kaslarının gevşemesidir. Gliseril trinitrat doza bağlı olarak, hem arteryel hem de venöz yatağı genişletir. Büyük venler dahil post-kapiller damarların dilatasyonu kanın periferik göllenmesini artırır ve kalbe venöz geri dönüşü azaltır, dolayısıyla sol ventrikül diyastol sonu basıncını (ön-yük) azaltır.

Arteriyollerdeki gevşeme sistemik damar direncini (art-yük) azaltır, dolayısıyla miyokardın oksijen tüketimi azalır ve bu şekilde daha iyi bir oksijen sunumu ve tüketimi dengesi sağlanır.

Gliseril trinitratın terapötik dozları sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncını düşürür. Genellikle etkili koroner perfüzyon sağlanır, ancak eğer kan basıncı çok fazla düşerse ya da artan kalp atım hızı nedeniyle diyastolik dolum zamanı azalırsa, doz azaltılabilir.

Gliseril trinitrat artmış santral venöz basıncı ve pulmoner kapiller oklüzyon basıncını, pulmoner damar direncini ve sistemik damar direncini azaltır. Kalp atım hızı genellikle hafifçe yükselir, bu durum kan basıncındaki düşüşe karşılık refleks olarak meydana gelir. Kardiyak indeks artabilir, azalabilir ya da değişmez.

Artmış sol ventrikül dolum basıncı ve sistemik damar direnci ile birlikte azalmış kardiyak indeksi olan hastalarda kardiyak indekste düzelme olabilir. Alternatif olarak, dolum basınçları ve kardiyak indeks normalse intravenöz gliseril trinitrat ile kardiyak indeks hafifçe düşebilir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

 Genel özellikler

Emilim:

GLYCERYL TRINITRATE DBL intravenöz kullanımda hızlı etki göstermektedir. Ancak, kanda spontan hidrolize uğrayabilir. İntravenöz uygulamayı takiben farmakodinamik özellikler açısından bireyler arasında farklılıklar gözlenebilir. Eritrositlere yüksek oranda bağlanır ve damar duvarında birikir.

Ağız yolundan alınan gliseril trinitrat barsaklardan tamamen emilir. Gliseril trinitratın plazma konsantrasyonu ve klinik etkisi arasındaki ilişki tespit edilmemiştir.

Dağılım:

İntravenöz olarak kullanıldığında gliseril trinitratın dağılım hacmi 3.3 L/kg’dır. Yaklaşık % 60 oranında plazma proteinlerine bağlanır.

Biyotransformasyon:

Gliseril trinitrat gerekli olan sabit infüzyon seviyesinin korunması için hızlıca metabolize olur. Metabolizması, dinitrat ve mononitratlara hidroliz ile gerçekleşir. GLYCERYL TRINITRATE DBL yoğun olarak karaciğerde ilk geçiş metabolizmasına uğramaktadır. Gliseril trinitrat karaciğerde, diğer birçok hücrede (örn; eritrositler) bir veya daha fazla nitrat grubunun moleküler ayrılması ile olduğu gibi, metabolize olur.

Eliminasyon:

Gliseril trinitratın yarılanma ömrü kısadır (1-4 dakika). İntravenöz uygulamada yarılanma ömrü 2,0-2,5 dakikalık değerler olarak rapor edilmiştir.

Gliseril trinitrat metabolizmasına ek olarak, metabolitlerinin de böbrek yoluyla eliminasyonu vardır. İnaktif metabolitleri idrardan atılmaktadır.

Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum: Bilgi bulunmamaktadır.

5.3 Klinik öncesi güvenilirlik verileri

Sıçanlarda intravenöz uygulamadan sonra (LD50 17-41 mg/kg), ve köpeklerde intravenöz uygulamadan sonra (LD50 19-24 mg/kg) akut toksisite bildirilmiştir. Otopside patolojik bulguya rastlanmamıştır.

Sıçanlarda günde 2.5, 5.0 ve 10.0 mg/kg dozlarda yapılan subakut çalışmalarda, ve köpeklerde günde 1.0 ve 3.0 mg/kg dozlarda yapılan çalışmalarda çok az reaksiyon ortaya çıkmıştır. Sıçanlarda, tedavi verilen grupta ve kontrol grubunda vücut ağırlığı ve besin tüketimi baskılanması meydana gelmiştir. Tedavi gören ve kontrol gruplarında enjeksiyon bölgesinde hafif doku iritasyonu kaydedilmiştir. Köpeklerde açıkça ilaca ilişkin klinik ve patolojik bulgular yoktu. Farklı türlerde tekrar edilen doz toksisitesi çalışmalarının sonuçları da ilaca has klinik bir toksisite belirtisi ortaya koymamıştır. Gliseril trinitrat potansiyel mutajenik etki bakımından yeterince test edilmemiştir. İntravenöz, intraperitoneal ve topikal uygulamalar ile yapılan hayvan çalışmalarından yeterince bulgu sağlanmıştır. Fertilite ve embriyotoksisite çalışmaları sonucunda embriyo ya da fertilite üzerinde toksik etki bulunmamıştır. Teratojenik etkisinin olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmamıştır. 1mg/kg/gün (i.p) veya 28 mg/kg/gün (topikal) uygulama sıçanlarda doğum ağırlığını azaltmıştır. Gliseril trinitratın tümörojen etkisi hakkında yeterli uzun süreli çalışma bulunmamaktadır.

Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.