FLUTEL-F 27.5 mcg burun spreyi süspansiyon Farmakolojik Özellikler

Flutikazon Furoate }

Solunum Sistemi > Topikal Dekonjestanlar ve Diðer Nazal Ýlaçlar > Flucticasone furoate
World Medicine Ýlaç San. ve Tic. Ltd.Þti | 27 June  2023

Uygulamayý diðer burun deliðinde de tekrarlayýnýz.

Doktorunuz 2 püskürtme yapmanýzý söylediyse, 4'üncü ve 5'inci basamaklarý tekrarlayýnýz.

Özel popülasyonlara iliþkin ek bilgiler Böbrek yetmezliði

Böbrek yetmezliðinde doz ayarlamasý gerekmemektedir (Bkz. Bölüm 5.2).

Karaciðer yetmezliði

Karaciðer bozukluðu olan hastalarda herhangi bir doz ayarlamasý gerekmemektedir. Karaciðer bozukluðu olan hastalar kortikosteroidler ile iliþkili sistemik advers reaksiyonlar açýsýndan daha yüksek risk altýnda olabileceðinden þiddetli karaciðer bozukluðu olan hastalara doz uygulanýrken dikkatli olunmalýdýr (Bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

Pediyatrik popülasyon

2- 11 yaþ arasý çocuklarda kullanýmý:

2-6 yaþ aralýðý kullanýmý için yarar zarar durumu gözetilerek kullanýlmalýdýr.

Önerilen baþlangýç dozu, her burun deliðine günde bir kez uygulanan bir spreydir (her spreyde 27,5 mikrogram flutikazon furoat, günlük doz 55 mikrogram). Çocuklarda her burun deliðine günde bir kez uygulanan bir spreye (toplam günlük doz, 55 mikrogram) yeterli yanýt vermeyen hastalar; her burun deliðine günde bir kez iki sprey (toplam günlük doz 110 mikrogram) uygulayabilir. Belirtiler yeterince

kontrol altýna alýndýktan sonra dozun; her burun deliðine günde bir spreye (toplam günlük doz 55

mikrogram) düþürülmesi önerilir.

Bu ilacý kullanýrken bazý çocuklarýn büyüme hýzý daha yavaþ olabilir. Çocuklar semptomlarýn giderilmesini saðlamak için gereken en kýsa süre boyunca ilacý kullanmalýdýr.

FLUTEL-F bir yetiþkinin gözetimi altýnda kullanýlmalýdýr. 2 yaþýn altýndaki çocuklarda kullanýlmamalýdýr.

2 yaþýn altýndaki çocuklarda mevsimsel ve yýl boyu devam eden (pereniyal) alerjik rinitin tedavisinde intranazal flutikazon furoat kullanýmýnýn önerilmesi için yeterince veri yoktur.

Geriyatrik popülasyon

Normal yetiþkin dozu kullanýlýr (Bkz. Bölüm 5.2).

      FLUTEL-F içeriðindeki etkin maddeye veya Bölüm 6.1'de listelenen yardýmcý maddelerden herhangi birine karþý aþýrý duyarlýlýðý olanlarda kontrendikedir.

      5.1. Farmakodinamik özellikler

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    :

    Genel özellikler:

    Emilim:

    Flutikazon furoat karaciðer ve baðýrsakta tam olarak emilmez ve kapsamlý birinci geçiþ metabolizmasýna uðrar; bu da ihmal edilebilir sistemik maruziyet ile sonuçlanýr. Günde bir kez 110 mikrogram intranazal doz uygulamasý tipik olarak ölçülebilir plazma konsantrasyonlarý (<10 pg/ml) ile sonuçlanmaz. Ýntranazal

    flutikazon furoat için mutlak biyoyararlaným %0,50 olup, 110 mikrogramýn uygulanmasýndan sonra

    sistemik olarak 1 mikrogramdan az flutikazon furoat tespit edilir (Bkz. Bölüm 4.9).

    Daðýlým:

    Flutikazon furoatýn plazma proteinlerine baðlanma oraný %99'dan fazladýr. Flutikazon furoat vücutta yaygýn olarak daðýlýr ve kararlý plazma düzeylerindeki ortalama daðýlým hacmi 608 litredir.

    Biyotransformasyon:

    Flutikazon furoat sistemik dolaþýmdan, baþlýca hepatik metabolizma aracýlýðýyla sitokrom P450 enzimi CYP3A4 ile (toplam plazma klerensi 58,7 L/s) inaktif 17β-karboksilik metabolitine (GW694301X) dönüþtürülerek hýzla temizlenir. Baþlýca metabolizma yolu S-florometil karbotioat fonksiyonunun17β- karboksilik metaboliti oluþturmak üzere hidrolizidir. In vivo çalýþmalarda furoat kýsmýnýn flutikazon oluþturmak üzere parçalandýðýna dair bir kanýta rastlanmamýþtýr.

    Eliminasyon:

    Oral veya intravenöz flutikazon furoatýn esas olarak dýþký yoluyla eliminasyonu, bu kortikosteroidin ve metabolitlerinin safra yoluyla atýldýðýný göstermektedir. Ýntravenöz kullanýmý izleyen eliminasyon fazý yarý- ömrü 15,1 saattir. Oral ve intravenöz dozlarýn sýrasýyla %1'i ve %2'si, böbrekler yoluyla vücuttan atýlýr.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Böbrek bozukluðu:

    Saðlýklý gönüllülerde intranazal uygulama sonrasý flutikazon furoat, idrarda ölçülebilen düzeylerde çýkmaz. Dozla iliþkili materyalin %1'inden daha küçük bir bölümü idrara çýktýðýndan böbrek bozukluðunun, flutikazon furoat farmakokinetiðini etkilemesi beklenmemektedir.

    Karaciðer bozukluðu:

    Karaciðer bozukluðu olan hastalarda intranazal flutikazon furoat ile yapýlmýþ bir çalýþma bulunmamaktadýr. Karaciðer bozukluðu olan hastalara flutikazon furoatýn inhale uygulamasýndan sonra (flutikazon furoat ya da flutikazon furoat/vilanterol þeklinde), elde edilen veriler intranazal uygulama için de geçerlidir. Tek doz oral inhale 400 mikrogramlýk flutikazon furoatla ilgili bir çalýþmada, orta derecede karaciðer yetmezliði (Child Pugh B) olan hastalarda saðlýklý deneklere kýyasla, artan Cmaks (%42) ve EAA(0-∞) (%172) ile orta düzeyde kortizol düzeylerinde azalma (ortalama olarak %23) ile sonuçlanmýþtýr. Oral inhale flutikazon

    furoat/vilanterolun 7 gün süreyle tekrarlý dozlarýndan sonra orta dereceli ila þiddetli karaciðer bozukluðu (Child-Pugh B - C) olan hastalarda, saðlýklý gönüllüler ile karþýlaþtýrýldýðýnda, flutikazon furoat sistemik maruziyetinde artýþ olmuþtur (EAA(0–24) ile ölçüldüðünde ortalama iki kat). Flutikazon furoat sistemik maruziyetinde orta dereceli karaciðer bozukluðu olan hastalardaki artýþ (flutikazon furoat/vilanterol 200/25 mikrogram), saðlýklý gönüllüler ile karþýlaþtýrýldýðýnda serum kortizol düzeyinde ortalama %34'lük bir düþüþ ile iliþkilendirilmiþtir. Þiddetli karaciðer bozukluðu olan hastalarda serum kortizol üzerinde herhangi bir etki olmamýþtýr (flutikazon furoat/vilanterol 100/12,5 mikrogram). Bu bulgulara dayanýlarak, 110 mikrogram intranazal flutikazon furoatýn orta derecede þiddetli karaciðer bozukluðu (Child-Pugh B) olan hastalardaki öngörülen ortalama maruziyetinin, kortizol supresyonu ile sonuçlanmasý beklenmez.

    Pediyatrik popülasyon:

    Hastalarýn çoðunda, günde bir kez 110 mikrogram dozunda verilen flutikazon furoat tipik olarak plazmada ölçülemeyecek düzeylerdedir (<10 pikogram/mL). Pediyatrik hastalarýn %15,1'inde günde bir kez 110 mikrogram intranazal flutikazon furoatý takiben ve yalnýzca %6,8'sinde günde bir kez 55 mikrogram intranazal flutikazon furoatý takiben ölçülebilir düzeyler tespit edilmiþtir. Daha küçük çocuklarda (6 yaþýn altýndaki çocuklar) flutikazon furoatýn ölçülebilir düzeylerinin daha yüksek insidansýna dair bir kanýt yoktur. 55 mikrogramda ölçülebilir düzeye sahip deneklerde ortalama flutikazon furoat konsantrasyonu 2-5 yaþ ve 6-11 yaþ için sýrasýyla 18,4 pikogram/mL ve 18,9 pikogram/mL'dir. 110 mikrogramda ölçülebilir düzeylere sahip olan deneklerde ortalama flutikazon furoat konsantrasyonu 2-5 yaþ ve 6-11 yaþ için sýrasýyla 14,3 pikogram/mL ve 14,4 pikogram/mL'dir. Sonuçlar 12 yaþ üzeri ergenlerde görülen sonuçlar ile benzerdir (55 mikrogramda ölçülebilir düzeye sahip deneklerde ortalama konsantrasyon 15,4 pikogram/mL, 110 mikrogramda ölçülebilir düzeye sahip deneklerde ortalama konsantrasyon 21,8 pikogram/mL).

    Geriyatrik popülasyon:

    Bu yaþ grubuna ait farmakokinetik veriler yalnýzca az sayýda (≥ 65 yaþ, n=23/872; %2.6) hastadan derlenmiþtir. Plazmada ölçülebilen flutikazon furoat konsantrasyonlarý insidansýnýn ileri yaþlardaki hastalarda, gençlerdekinden daha yüksek olduðunu gösteren hiçbir kanýt yoktur.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Genel toksikoloji çalýþmalarýndan elde edilen bulgular, diðer glukortikoidlerle gözlemlenenlere benzer olup, aþýrý farmakolojik aktivite ile iliþkilidir. Önerilen nazal dozlarýn minimum sistemik maruziyetle sonuçlandýðý göz önünde bulundurulduðunda, bu bulgularýn insanlar için geçerli olmasý muhtemel deðildir. Konvansiyonel genotoksisite testlerinde flutikazon furoat ile genotoksik etki gözlemlenmemiþtir. Ayrýca, sýçanlar ve farelerde yürütülen iki yýllýk inhalasyon çalýþmalarýnda tümör insidansýnda tedaviyle iliþkili artýþ olmamýþtýr.

        Mikrokristalin selüloz/Karmelloz sodyum Glikoz (susuz)

        Feniletil alkol Disodyum edetat Polisorbat 80 Benzalkonyum klorür

        Hidroklorik asit (deriþik)

        Sodyum hidroksit

        Saf su

        Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basýncýdýr. Tansiyon atardamarlarýnýzdaki kanýn basýncýdýr. Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklý kiþileri farklý biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniþ alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?