EXCALIBA PLUS 40 mg/ 10 mg/ 25 mg film kaplı tablet (28 tablet) Klinik Özellikler

Olmesartan Medoksomil + Amlodipin Besilat }

Kalp Damar Sistemi > Anjiyotesin II Antagonistleri Kombinasyonları
MENARİNİ İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş | 10 December  2019

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    Esansiyel hipertansiyon tedavisinde kullanılır.

    Ek tedavi

    EXCALİBA PLUS, iki bileşenli formülasyon olarak kullanılan olmesartan medoksomil ve amlodipin kombinasyonu tedavisi ile kan basıncının yeterli düzeyde kontrol altına alınamadığı yetişkin hastalarda endikedir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4, 4.5 ve 5.1).

    İkame tedavisi

    EXCALİBA PLUS iki bileşenli kombinasyon (olmesartan medoksomil ve amlodipin veya olmesartan medoksomil ve hidroklorotiyazid) ve tek bileşenli formülasyon (hidroklorotiyazid veya amlodipin) olarak alınan olmesartan medoksomil, amlodipin ve hidroklorotiyazid kombinasyonunda kan basıncı yeterli oranda kontrol edilen hastalarda ikame tedavisi olarak endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi Yetişkinlerde

    EXCALİBA PLUS için önerilendozgündebirtablettir.

    Ek tedavi

    EXCALİBA PLUS 40 mg/10 mg/12,5 mg, kan basıncı iki bileşenli kombinasyon olarak olmesartan medoksomil 40 mg ve amlodipin 10 mg ile veya EXCALİBA PLUS 40 mg/5 mg/12,5 mg ile yeterli düzeyde kontrol edilemeyen hastalarda kullanılabilir.

    Üçlü bileşen kombinasyonuna değiştirmeden önce ayrı ayrı bileşenlerin dozajının aşamalı bir titrasyonu önerilmektedir. Klinik açıdan uygun olduğunda, iki bileşenli kombinasyondan üç bileşenli kombinasyona doğrudan değişiklik düşünülebilir.

    İkame tedavisi

    Aynı anda iki bileşenli kombinasyon (Olmesartan medoksomil ve amlodipin veya olmesartan medoksomil ve hidroklorotiyazid) ve tek bileşenli formülasyon (hidroklorotiyazid veya amlodipin) olarak alınan olmesartan medoksomil, amlodipin ve hidroklorotiyazid kombinasyonunun sabit dozlarıyla kontrol edilen hastalar aynı bileşen dozlarını içeren EXCALİBA PLUS ile değiştirilebilir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4, 4.5 ve 5.1).

    Önerilen maksimum EXCALİBA PLUS dozu günde 40 mg/10 mg/25 mg'dır.

    Uygulama şekli

    Tabletler yeterli miktarda sıvı ile yutularak alınır (örn. bir bardak su).

    Tabletler çiğnenmemelidir ve her gün aynı zamanda alınmalıdır. EXCALİBA PLUS yemekle ya da aç karnına alınabilir.

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

    Böbrek yetmezliği

    Hafif ila orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi 30-60 ml/dk), bu hasta grubunda 40 mg olmesartan medoksomil dozajı ile ilgili sınırlı deneyim nedeniyle maksimum doz EXCALİBA PLUS 20 mg/5 mg/12,5 mg'dır. Orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda potasyum ve kreatinin serum konsantrasyonlarının izlenmesi önerilir.

    Şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi<30 ml/dk) EXCALİBA PLUS

    kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 5.2).

    Karaciğer yetmezliği

    EXCALİBA PLUS, hafif ila orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

    Orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda maksimum doz günde 1 kez EXCALİBA PLUS 20 mg/5 mg/12,5 mg'ı aşmamalıdır. Karaciğer bozukluğu olan hastalarda kan basıncı ve böbrek fonksiyonunun yakından izlenmesi önerilir.

    Tüm kalsiyum antagonistlerinde olduğu gibi, amlodipinin yarılanma ömrü karaciğer fonksiyonu bozuk olan hastalarda uzamaktadır. Bu nedenle, EXCALİBA PLUS bu hastalarda dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Şiddetli derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda amlodipinin farmakokinetik özellikleri çalışılmamıştır. Amlodipin karaciğer yetmezliği olan

    hastalarda en düşük dozla başlatılmalı ve yavaş yavaş titre edilmelidir.

    EXCALİBA PLUS şiddetli karaciğer yetmezliği (bkz. Bölüm 4.3 ve 5.2), kolestaz veya safra

    tıkanıklığı olan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

    Pediyatrik popülasyon

    Güvenlilik ve etkililik verileri bulunmaması nedeniyle EXCALİBA PLUS'ın 18 yaşın altındaki hastalarda kullanımı önerilmemektedir.

    Geriyatrik Popülasyon

    Yaşlı hastalarda; özellikle günde 40 mg/10 mg/25 mg'lık maksimum EXCALİBA PLUS dozunda dikkatli kullanım ve kan basıncının yakından takip edilmesi önerilmektedir. Yaşlı hastalarda, doz artışı dikkatli bir şekilde yapılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 ve 5.2).

    75 yaş ve üstü yaşlı hastalarda EXCALİBA PLUS kullanımı ile ilgili sınırlı veri bulunmaktadır. Kan basıncının yakından takip edilmesi ve daha dikkatli olunması önerilir.

    4.3. Kontrendikasyonlar

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

      Hipovolemi veya sodyum eksikliği olan hastalar:

      Etkin diüretik tedavisi, diyet ile alınan tuzun kısıtlanması, ishal veya kusma nedeniyle volüm ve/veya sodyum azalması olan hastalarda özellikle ilk doz sonrası semptomatik hipotansiyon gelişebilir. EXCALİBA PLUS uygulamasından önce bu durumun düzeltilmesi veya tedavinin başlangıcında yakın tıbbi takip yapılması önerilir.

      Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin uyarılmasıyla diğer durumlar:

      Vasküler tonusu ve renal fonksiyonu esas olarak renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin aktivitesine bağlı olan hastalarda (örn. şiddetli konjestif kalp yetmezliği veya böbrek arter stenozu dahil altta yatan bir böbrek hastalığı olan hastalar), bu sistemi etkileyen ilaçlarla tedavi, akut hipotansiyon, azotemi, oligüri veya nadiren akut renal yetmezlik ile ilişkilendirilmiştir.

      Renovasküler hipertansiyon:

      Bilateral renal arter stenozu veya fonksiyon gören tek böbreğinin arterinde stenozu olan

      hastalar renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen ilaçlar ile tedavi edildiğinde, ciddi

      hipotansiyon ve renal yetmezlik riskinde artış vardır.

      Renal yetmezlik ve böbrek transplantasyonu:

      Renal yetmezliği olan hastalarda EXCALİBA PLUS kullanıldığında potasyum ve kreatinin

      serum konsantrasyonlarının periyodik olarak izlenmesi önerilir.

      EXCALİBA PLUS'ın şiddetli renal yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi<30 ml/dk) kullanımı önerilmez (bkz. Bölüm 4.2, 4.3 ve 5.2).

      Renal yetmezliği olan hastalarda tiyazid diüretikle ilişkili azotemi meydana gelebilir.

      Progresif böbrek yetmezliği görülürse diüretik tedavinin kesilmesi düşüncesiyle tedavinin dikkatli bir şekilde yeniden değerlendirilmesi gerekir. Yakın zamanda böbrek transplantasyonu yapılmış hastalarda veya son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi<12 ml/dk) EXCALİBA PLUS uygulaması ile ilgili deneyim yoktur.

      Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin dual blokajı (RAAS):

      Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ADE) inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blokörleri ya da aliskirenin birlikte kullanılması durumunda hipotansiyon, senkop, hiperkalemi riskinin arttığı ve böbrek fonksiyonunun azaldığına (akut böbrek yetmezliği dahil) dair kanıtlar bulunmaktadır. RAAS'ın dual blokajına yol açtığından ADE-inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blokörleri ya da aliskirenin birlikte kullanılması önerilmez (bkz. Bölüm 4.5 ve 5.1).

      Eğer dual blokaj tedavisi mutlaka gerekli görülürse sadece uzman gözetimi altında yapılmalı ve böbrek fonksiyonu, elektrolitler ve kan basıncı yakından sık sık takip edilmelidir.

      Diyabetik nefropatisi bulunan hastalarda ADE-inhibitörleri ve anjiyotensin II reseptör

      blokörleri birlikte kullanılmamalıdır.

      Hepatik yetmezlik:

      Hepatik yetmezliği olan hastalarda amlodipin ve olmesartan medoksomile maruz kalım artar

      (bkz. Bölüm 5.2).

      Ayrıca, karaciğer yetmezliği ve ilerleyen karaciğer hastalığı olan hastalarda tiyazid tedavisi sırasında sıvı ve elektrolit dengesindeki küçük değişiklikler, hepatik koma halini hızlandırabilir.

      Hafif ile orta derecede karaciğer yetmezliği olan hastalarda EXCALİBA PLUS dikkatle

      kullanılmalıdır.

      Orta dereceli karaciğer yetmezliği olan hastalarda olmesartan medoksomil dozu 20 mg'ı aşmamalıdır (bkz. Bölüm 4.2).

      Karaciğer yetmezliği olan hastalarda, amlodipin doz aralığındaki en düşük dozda başlatılmalı ve hem tedavi başında hem de doz artırılırken dikkatli olunmalıdır.

      EXCALİBA PLUS kullanımı, şiddetli karaciğer yetmezliği, kolestaz veya safra tıkanıklığı

      olan hastalarda kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3).

      Aort kapağı veya mitral kapak stenozu, obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati:

      EXCALİBA PLUS'ın amlodipin bileşeninden dolayı, tüm diğer vazodilatörler ile olduğu gibi,

      aort kapağı veya mitral kapak stenozu veya obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati bulunan

      hastalarda özellikle dikkatli kullanım gereklidir.

      Primer aldosteronizm:

      Primer aldosteronizm hastaları, genellikle, renin anjiyotensin sisteminin inhibisyonu yoluyla etki eden antihipertansif ilaçlara yanıt vermezler. Dolayısıyla, EXCALİBA PLUS'ın bu hastalarda kullanılması önerilmez.

      Metabolik ve endokrin etkiler:

      Tiyazid tedavisi glukoz toleransını azaltabilir. Diyabetik hastalarda, insülinin veya oral hipoglisemik ajanların dozaj ayarlamaları gerekebilir (bkz. Bölüm 4.5). Tiyazid tedavisi sırasında gizli diabetes mellitus aşikar duruma gelebilir. Kolesterol ve trigliserid düzeylerindeki artışlar tiyazid diüretik tedavisiyle ilişkili oldukları bilinen istenmeyen etkilerdir. Tiyazid tedavisi gören bazı hastalarda hiperürisemi meydana gelebilir ve yatkın hastalarda guta neden olabilir.

      Elektrolit dengesizliği:

      Diüretik tedavi uygulanan her hastada olduğu gibi, uygun aralıklarla serum elektrolitlerinin izlemi yapılmalıdır.

      Hidroklorotiyazid dahil tiyazidler sıvı veya elektrolit dengesizliğine neden olabilir (hipokalemi, hiponatremi ve hipokloremik alkaloz). Sıvı ve elektrolit dengesizliğinin uyarı belirtileri ağız kuruluğu, susuzluk, zayıflık, letarji, uykulu olma, huzursuzluk, kas ağrıları veya kramplar, kas yorgunluğu, hipotansiyon, oligüri, taşikardi ve mide bulantısı veya kusma gibi gastrointestinal bozukluklardır (bkz. Bölüm 4.8).

      Karaciğer sirozu olan hastalarda, brisk diürezi olan hastalarda, ağızdan yetersiz elektolit alımı olanlarda ve birlikte kortikosteroid veya adrenokortikotropik hormon (ACTH) kullanan hastalarda hipokalemi riski çok daha yüksektir (bkz. Bölüm 4.5).

      Öte yandan özellikle kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve diyabeti olan hastalarda EXCALİBA PLUS'ın bir bileşeni olan olmesartan medoksomil ile tedavi anjiyotensin-II reseptörlerinin (AT) antagonizmine bağlı olarak hiperkalemiye neden olabilir. Risk altındaki hastalarda serum potasyum düzeyleri yakından takip edilmelidir. EXCALİBA PLUS'ın potasyum tutucu diüretiklerle, potasyum preparatları ile, potasyum içeren yapay tuzlarla ya da potasyum düzeylerini artırıcı diğer ilaçlarla (örn. heparin sodyum) birlikte kullanımı serum potasyum düzeylerini artırabileceğinden potasyum düzeyleri yakından takip edilmelidir (bkz. Bölüm 4.5).

      Olmesartan medoksomilin diüretik kaynaklı hiponatremiyi azaltacağı veya önleyeceği konusunda bir bilgi yoktur. Klorür eksikliği genellikle hafif olur ve çoğu zaman tedavi gerektirmez.

      Tiyazid diüretikleri, bilinen bir kalsiyum metabolizma bozukluğu olmayan durumlarda kalsiyumun atılımını azaltır ve aralıklı ve hafif yükselmiş serum kalsiyum konsantrasyonlarına neden olabilirler.

      Hiperkalsemi gizli hiperparatiroidizmin bir işareti olabilir. Paratiroit fonksiyon testleri

      yapılmadan önce tiyazid tedavisi kesilmelidir.

      Tiyazidlerin, idrarla magnezyum atılımını artırdığı gösterilmiştir; bu durum hipomagneziye

      neden olabilir.

      Ödemli hastalarda sıcak havalarda dilüsyonel hiponatremi meydana gelebilir.

      Lityum:

      Diğer anjiyotensin II reseptör antagonistleri gibi, EXCALİBA PLUS ve lityumun eş zamanlı uygulanması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.5).

      Kalp yetmezliği:

      Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin inhibe edilmesi sonucunda, duyarlı bireylerde

      böbrek fonksiyonlarında değişiklikler beklenebilir.

      Böbrek fonksiyonu renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin faaliyetine bağlı olabilen şiddetli kalp yetmezliği olan hastalarda ADE-inhibitörleri ve anjiyotensin reseptör antagonisti ile tedavi, oligüri ve/veya ilerleyen azotemi ve (nadiren) akut böbrek yetmezliği ve/veya ölümle ilişkilendirilmiştir.

      Kalp yetmezliği olan hastalar dikkatli bir şekilde tedavi edilmelidir. Amlodipin ile ağır kalp yetmezliği olan hastalarla yapılan uzun vadeli plasebo kontrollü bir çalışmada (NYHA III ve IV), pulmoner ödem için bildirilen görülme sıklığı plasebo grubuna kıyasla amlodipin grubunda daha yüksek bulunmuştur (bkz. Bölüm 5.1). Amlodipin de dahil kalsiyum kanal blokörleri; kardiyovasküler olayları ve ölüm riskini artırabileceğinden konjestif kalp yetmezliği olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

      Sprue-benzeri enteropati:

      Çok nadir durumlarda, olmesartan alan hastalarda ilaca başlandıktan sonra birkaç ay ile birkaç yıl sonrasında, muhtemelen lokalize gecikmiş hipersensitivite nedeniyle şiddetli, kronik diyare ile kilo kaybı bildirilmiştir. Hastaların bağırsak biyopsisi genellikle villöz atropi göstermiştir. Bir hasta olmesartan ile tedavi sırasında bu semptomları geliştirirse ve başka belirgin bir etiyolojinin bulunmadığı durumlarda olmesartan tedavisi hemen kesilmelidir ve yeniden başlanmamalıdır. Olmesartanı bıraktıktan sonraki haftada diyarede bir iyileşme olmazsa başka bir uzmanın da (örn. gastroenterolog) görüşünün alınması düşünülmelidir.

      Koroidal efüzyon akut miyop ve sekonder dar açılı glokom:

      Bir sülfonamid türü olan hidroklorotiyazid, görme alanı kusuru olan koroidal efüzyon, kısa süreli akut miyop ve akut dar açılı glokom ile sonuçlanan idiyosinkratik bir reaksiyona yol açabilir. Semptomlar, görüş keskinliğinin azalmaya başlaması veya oküler ağrı içerir ve bu sempomlar tipik olarak ilaca başladıktan saatler veya haftalar içinde ortaya çıkar. Akut dar açılı glokom tedavi edilmezse kalıcı görme kaybına yol açabilir. Primer tedavi, hidroklorotiyazidin mümkün olan en kısa süre içerisinde kesilmesidir. İntraoküler basınç kontrol altına alınamazsa acil tıbbi ve cerrahi tedavileri başvurulması düşünülebilir. Sülfonamid ve penisilin alerjisi geçmişi, akut dar açılı glokom gelişimine yönelik bir risk faktörü olabilir (bkz. Bölüm 4.8).

      Gebelik:

      Gebelik sırasında anjiyotensin II reseptör antagonistlerinin kullanımı başlatılmamalıdır. Anjiyotensin II reseptör antagonistleri tedavisinin sürdürülmesinin gerekli olduğu düşünülmedikçe, gebeliği düşünen hastalar, gebelikte kullanım için tesis edilen bir güvenlilik profili uygun alternatif anti hipertansif tedavilere yönlendirilmelidir. Gebelik tespit edildikten sonra, anjiyotensin II reseptör antagonistleriyle tedavi hemen kesilmelidir ve uygun olması durumunda alternatif bir tedavi başlatılmalıdır (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.6).

      Pediyatrik popülasyon:

      EXCALİBA PLUS, çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde endike değildir.

      Yaşlı hastalar:

      Yaşlı hastalarda doz artırımları dikkatle yapılmalıdır (bkz. Bölüm 5.2).

      Işığa duyarlılık:

      Tiyazid diüretiklerinin kullanımı sırasında ışığa duyarlılık reaksiyonlarına ilişkin vakalar bildirilmiştir (bkz. Bölüm 4.8). Eğer EXCALİBA PLUS tedavisi sırasında ışığa duyarlılık reaksiyonu gelişirse, tedavinin durdurulması önerilmektedir. Eğer diüretik tedavinin yeniden başlatılması gerekli ise, güneş ışığı veya yapay (suni) UVA ışınlarına maruz kalan alanların korunması önerilmektedir.

      Melanom dışı cilt kanseri:

      Danimarka Ulusal Kanser Kayıtlarına dayanarak yapılan iki epidemiyolojik çalışmada; artan kümülatif hidroklorotiyazid maruziyeti ile melanom dışı cilt kanseri [bazal hücreli karsinom ve skuamöz hücreli karsinom] riskinde artış gözlenmiştir. Hidroklorotiyazidin fotosensitivite yapıcı etkisi melanom dışı cilt kanserinde olası bir mekanizma olarak rol oynayabilir.

      Hidroklorotiyazid alan hastalar melanom dışı cilt kanseri riski hakkında bilgilendirilmeli ve yeni lezyonlar için ciltlerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve şüpheli deri lezyonlarını derhal bildirmeleri önerilmelidir. Hastalara deri kanseri riskini minimum düzeye indirmek üzere güneş ışığı ve UV ışını maruziyetini sınırlandırmaları ve maruziyet durumunda yeterli koruma uygulamaları tavsiye edilmelidir. Şüpheli deri lezyonları, histolojik biyopsi incelemeleri de dahil edilerek acil olarak incelenmelidir. Melanom dışı deri kanseri öyküsü olan hastalarda hidroklorotiyazid kullanımının dikkatli bir şekilde tekrar gözden geçirilmesi de gerekebilir (ayrıca bkz. Bölüm 4.8).

      Diğer

      Diğer tüm antihipertansif ilaçlarla olduğu gibi, iskemik kalp hastalığı veya iskemik serebrovasküler hastalığı olan hastalarda aşırı kan basıncı azalması miyokard enfarktüsü veya inme ile sonuçlanabilir.

      Hidroklorotiyazide karşı hipersensitivite reaksiyonları alerji veya bronşiyal astım hikayesi olan ya da olmayan hastalarda görülmekle birlikte, alerji veya bronşiyal astım hikayesi olanlarda görülme olasılığı daha yüksektir.

      Tiyazid grubu diüretiklerle, sistemik lupus eritamatozusun aktif hale gelebildiği veya alevlenebildiği bildirilmiştir.

      Etnik farklılıklar:

      Tüm diğer anjiyotensin II reseptör antagonistleri ile olduğu gibi olmesartanın kan basıncı düşürücü etkisi siyah ırktan hastalarda, siyah olmayan hastalara kıyasla daha düşüktür. Ancak EXCALİBA PLUS ile yapılan siyah ırktan hastaların katıldığı (%30) üç klinik çalışmadan birinde bu etki görülmemiştir (bkz. Bölüm 5.1).

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      EXCALİBA PLUS kombinasyonuyla ilişkili potansiyel etkileşimler:

      Eş zamanlı kullanımı tavsiye edilmez

      Lityum:

      Lityumun anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ve nadiren anjiyotensin II reseptörü

      antagonistleriyle eş zamanlı olarak uygulanması sırasında, serum lityum konsantrasyonunda geri döndürülebilir artışlar ve toksisite bildirilmiştir. Ayrıca, lityumun böbrek klirensi tiyazidlerce düşürülür ve sonuç olarak lityum toksisitesi riski artabilir. Dolayısıyla, EXCALİBA PLUS ve lityumun eş zamanlı uygulanması önerilmemektedir (bkz. Bölüm 4.4). Kombinasyon kullanımının zorunlu olduğu durumlarda serum lityum düzeylerinin dikkatle izlenmesi önerilir.

      Dikkat gerektiren eş zamanlı kullanım

      Baklofen:

      Antihipertansif etkinin kuvvetlenmesi/artışı meydana gelebilir.

      Non-steroidal anti inflamatuvar ilaçlar:

      NSAİD'ler (asetilsalisilik asit (> 3 g/gün), COX-2 inhibitörleri ve seçici olmayan NSAİD'ler) tiyazid diüretiklerin ve anjiyotensin II reseptörü antagonistlerinin antihipertansif etkisini azaltabilir.

      Böbrek fonksiyonu sorunlu olan bazı hastalarda (örn. su kaybı olan hastalar veya böbrek fonksiyonu sorunlu olan yaşlı hastalarda), siklooksijenazı ve anjiyotensin II reseptör antagonistini inhibe eden ajanların bir arada uygulanması, olası akut böbrek yetmezliği dahil olmak üzere böbrek fonksiyonunda genellikle geri dönüşümlü olan daha fazla bozulmaya neden olabilir. Dolayısıyla, kombinasyon özellikle yaşlılarda dikkatle kullanılmalıdır. Hastalar yeterli derecede hidrate edilmeli ve eş zamanlı tedavinin başlamasından sonra ve sonrasında periyodik olarak böbrek fonksiyonları izlenmelidir.

      Hesaba katılması gereken eş zamanlı kullanım

      Amifostin:

      Antihipertansif etkinin kuvvetlenmesi/artışı meydana gelebilir.

      Diğer antihipertansif ilaçlar:

      EXCALİBA PLUS'ın kan basıncını azaltıcı etkisi diğer antihipertansif ilaçların kullanımıyla

      artabilir.

      Alkol, barbiturat, narkotikler veya antidepresanlar:

      Ortostatik hipotansiyon şiddetlenebilir.

      Olmesartan medoksomil ile ilişkili potansiyel etkileşimler:

      Eş zamanlı kullanımı tavsiye edilmez

      ADE-inhibitörleri, anjiyotensin II-reseptör blokörleri veya aliskiren:

      Klinik çalışma verileri, renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin (RAAS), ADE-inhibitörleri, anjiyotensin II reseptör blokörleri ya da aliskirenin kombine kullanımıyla ikili blokajının, tekli RAAS-etkili ajanın kullanımına kıyasla daha yüksek sıklıkta hipotansiyon, hiperkalemi ve böbrek fonksiyonunda azalma (akut böbrek yetmezliği dahil) gibi advers olaylarla ilişkili olduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 4.3, 4.4 ve 5.1).

      Potasyum düzeyini etkileyen ilaçlar:

      Potasyum tutucu diüretikler, potasyum takviyeleri veya potasyum içeren tuz ikameleri ve

      serum potasyum düzeylerini artırabilecek diğer ilaçların (örn. heparin,) eş zamanlı kullanımı

      (bkz. Bölüm 4.4) serum potasyumunda artışa neden olabilir. Potasyumu etkileyecek ilaçların

      EXCALİBA PLUS ile birlikte reçete edilmesi gerekirse serum potasyumun izlenmesi

      önerilmektedir.

      Ek Bilgi

      Safra asidi bağlayıcı kolesevelam:

      Safra asidi bağlayıcı kolesevelam hidroklorürün olmesartan ile eş zamanlı uygulanması, olmesartanın sistemik maruziyetini ve doruk plazma konsantrasyonunu azaltır ve t'yi düşürür. Olmesartan medoksomilin kolesevelam hidroklorürden en az 4 saat önce uygulanması ilaç etkileşim etkisini azaltmıştır. Olmesartan medoksomilin kolesevelam hidroklorür dozundan en az 4 saat önce uygulanması düşünülmelidir (bkz. Bölüm 5.2).

      Antasit (alüminyum magnezyum hidroksit) ile tedaviden sonra olmesartanın

      biyoyararlanımında orta derecede bir azalma gözlenmiştir.

      Olmesartan medoksomilin varfarinin farmakokinetik özellikleri veya farmakodinamik özellikleri veya digoksinin farmakokinetik özellikler üzerinde önemli bir etkisi yoktur.

      Olmesartan medoksomil ile pravastatinin birlikte uygulanması, sağlıklı gönüllülerde her iki bileşenin farmakokinetik özellikleri üzerinde klinik olarak anlamlı etki göstermemiştir.

      Olmesartanın insan sitokromu P450 enzimleri 1A1/2, 2A6, 2C8/9, 2C19, 2D6, 2E1 ve 3A4 üzerinde in vitro klinik olarak anlamlı inhibitör etkisi yoktur ve sıçan sitokrom P450 aktivitesi üzerinde de etki göstermemiştir veya bu etkileri çok düşük düzeyde olmuştur. Yukarıda sayılan sitokrom P450 enzimleriyle metabolize olan ilaçlarla olmesartan arasında klinik olarak anlamlı etkileşimler beklenmemektedir.

      Amlodipin ile ilişkili potansiyel etkileşimler:

      Dikkat gerektiren eş zamanlı kullanım

      Diğer ilaçların amlodipin üzerindeki etkileri

      CYP3A4 inhibitörleri:

      Amlodipinin güçlü veya orta düzey CYP3A4 inhibitörleriyle (proteaz inhibitörleri, azol antifungaller, eritromisin veya klaritromisin gibi makrolidler, verapamil veya diltiazem) birlikte kullanılması amlodipin maruziyetinde anlamlı bir artışa yol açabilir. Bu farmakokinetik varyasyonların klinik anlamı yaşlı insanlarda daha belirgin olabilir. Bu nedenle, klinik izleme ve doz ayarlaması gerekebilir.

      CYP3A4 indükleyicileri:

      CYP3A4'ün bilinen indükleyicilerinin birlikte uygulanması halinde, amlodipinin plazma konsantrasyonu değişebilir. Bu sebeple, özellikle güçlü CYP3A4 indükleyicileri (örn., rifampisin, sarı kantaron) ile birlikte ilaç kullanımı sırasında ve sonrasında kan basıncının izlenmesi ve doz ayarlaması yapılması düşünülmelidir.

      Amlodipinin greyfurt veya greyfurt suyuyla birlikte uygulanması bazı hastalarda biyoyararlanımı artırarak kan basıncını düşürücü etkileri artırabileceğinden tavsiye edilmez.

      Dantrolen (infüzyon):

      Hayvanlarda, verapamil ve intravenöz dantrolen uygulamasından sonra hiperkalemiyle ilişkili

      ölümcül ventriküler fibrilasyon ve kardiyovasküler kollaps gözlemlenmiştir. Hiperkalemi

      riskinden dolayı, malign hipertermiye duyarlı olan hastalarda ve malign hipertermi tedavisi sırasında amlodipin gibi kalsiyum kanal blokörleriyle birlikte eş zamanlı uygulamasından kaçınılması önerilmektedir.

      Amlodipinin diğer ilaçlara etkileri:

      Amlodipinin kan basıncını düşürme etkisi diğer antihipertansif ilaçlarına kan basıncı düşürme etkisini artırır.

      Klinik etkileşim çalışmalarında, amlodipin atorvastatin, digoksin veya varfarinin farmakokinetik özelliklerini etkilememiştir.

      Simvastatin:

      10 mg amlodipin çoklu dozlarının 80 mg simvastatin ile birlikte uygulanması, tek başına simvastatine göre simvastatin maruziyetinde %77 artışa yol açmıştır. Amlodipin kullanan hastalarda simvastatin dozu günde 20 mg olarak sınırlandırılmalıdır.

      Takrolimus:

      Amlodipin ile birlikte uygulandığında kandaki takrolimus seviyesinin artma riski bulunmaktadır. Ancak bu etkileşimin farmakokinetik mekanizması tam olarak anlaşılmış değildir. Takrolimus toksisitesinden kaçınmak için, takrolimus ile tedavi gören bir hastaya amlodipin uygulandığında, hastanın kan takrolimus seviyesinin izlenmesi ve gerektiğinde takrolimus dozunun ayarlanması gerekir.

      Rapamisin Mekanik Hedef (mTOR) İnhibitörleri:

      Sirolimus, temsirolimus ve everolimus gibi mTOR inhibitörleri CYP3A substratlarıdır. Amlodipin zayıf bir CYP3A inhibitörüdür. mTOR inhibitörlerinin eşzamanlı kullanımı ile amlodipin, mTOR inhibitörlerinin maruziyetini artırabilir.

      Siklosporin:

      Renal transplant hastaları ile yürütülen prospektif bir çalışmada; siklosporinin amlodipin ile birlikte uygulanması ile, siklosporin çukur düzeylerinde ortalama %40'lık bir artış gözlemlenmiştir. EXCALİBA PLUS'ın siklosporin ile birlikte uygulanması siklosporin maruziyetini arttırabilir. Birlikte kullanım sırasında siklosporin çukur düzeyleri izlenmeli ve gerektiğinde siklosporin dozu azaltılmalıdır.

      Hidroklorotiyazid ile ilişkili potansiyel etkileşimler:

      Eş zamanlı kullanımı tavsiye edilmez

      Potasyum düzeyini etkileyen ilaçlar:

      Hidroklorotiyazidin potasyum tüketen etkisi (bkz. Bölüm 4.4) potasyum kaybı ve hipokalemi ile ilişkili diğer ilaçlarla birlikte uygulandığında artabilir (örn. diğer kaliüretik diüretikler, laksatifler, kortikosteroidler, ACTH, amfoterisin, karbenoksolon, penisilin G sodyum veya salisilik asit türevleri). Dolayısıyla, bunlarla eş zamanlı kullanımı tavsiye edilmez.

      Dikkat gerektiren eş zamanlı kullanım

      Kalsiyum tuzları:

      Tiyazid diüretikleri, azalan atılıma bağlı olarak serum kalsiyumunu artırabilir. Eğer kalsiyum

      destekleyici ajanların verilmesi gerekiyorsa, serum kalsiyum düzeyleri izlenmeli ve kalsiyum

      dozu uygun şekilde ayarlanmalıdır.

      Kolestiramin ve kolestipol reçineleri:

      Hidroklorotiyazid emilimi, anyonik değişim reçinelerinin mevcudiyetinde bozulur.

      Dijital glikozitler:

      Tiyazid kaynaklı hipokalemi veya hipomagnezemi, dijitalis kaynaklı kardiyak aritmilerin

      başlamasına sebep olabilir.

      Serum potasyum bozukluklarının etkilendiği ilaçlar:

      EXCALİBA PLUS serum potasyum bozukluklarından etkilenen ilaçlar (örn. dijital glikozitler ve antiaritmikler) ve torsades de pointes (ventriküler taşikardi) indükleyen ilaçlar (bazı antiaritmikler dahil) ile uygulandığında serum potasyumunun periyodik izlenmesi ve EKG önerilir; hipokalemi torsades de pointes için predispozan faktördür:

        Sınıf Ia antiaritmikler (örn. kinidin, hidrokinidin, dizopiramid)

        4.6. Gebelik ve laktasyon

        Genel Tavsiye

        Gebelik Kategorisi: D

        Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

        Planlı bir hamilelikten önce, uygun bir alternatif tedaviye geçilmelidir.

        Gebelik dönemi

        Gebelik döneminde tüm trimesterlerde EXCALİBA PLUS kullanılması kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

        Olmesartan medoksomil

        Anjiyotensin II reseptör antagonistlerinin gebelik döneminde kullanımı kontrendikedir (bkz. Bölüm 4.3 ve 4.4).

        Gebeliğin ilk üç aylık döneminde ADE-inhibitörleriyle tedavi görmenin ardından teratojenite riskiyle ilgili epidemiyolojik kanıtlar kesin değildir; bununla birlikte küçük bir risk artışı ihtimal dışı bırakılamaz. Anjiyotensin II reseptör antagonistleri ile ilgili kontrollü epidemiyolojik veriler olmamasına rağmen, bu ilaç sınıfı için de benzer riskler mevcut olabilir. Sürekli anjiyotensin II reseptör blokörü tedavisinin gerekli olduğu düşünülmedikçe, gebeliği düşünen hastalar, gebelikte kullanım için belirlenmiş bir güvenlilik profili bulunan alternatif anti hipertansif tedavilere geçilmelidir. Gebelik tanısı konulduğunda, anjiyotensin II reseptör antagonistleriyle tedavi hemen kesilmelidir ve uygun olması durumunda alternatif bir tedavi başlatılmalıdır.

        Gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde anjiyotensin II reseptör antagonistleriyle tedavi

        görmenin insan fetotoksisitesine (böbrek fonksiyonlarında azalma, oligohidramnios ve

        kafatası kemikleşmesinin gecikmesi) ve neonatal toksisiteye (böbrek yetmezliği, hipotansiyon, hiperkalemi) neden olduğu bilinmektedir (bkz. Bölüm 5.3).

        Anjiyotensin II reseptör antagonistlerine maruziyetin gebeliğin 2. trimesterinden itibaren gerçekleşmesi durumunda, renal fonksiyonunun ve kafatasının ultrason ile kontrol edilmesi önerilmektedir. Anneleri anjiyotensin II reseptör antagonistleri almış olan yenidoğanlar hipotansiyon açısından yakından izlenmelidir (bkz Bölüm 4.3 ve 4.4).

        Hidroklorotiyazid

        Gebelik sırasında, özellikle ilk üç aylık dönem boyunca, hidroklorotiyazid ile sınırlı deneyim vardır. Hayvan çalışmaları yetersizdir.

        Hidroklorotiyazid plasentayı geçer. Hidroklorotiyazidin farmakolojik etki mekanizması temelinde 2. ve 3. üç aylık dönem sırasında kullanımı fetüs-plasenta perfüzyonunu tehlikeye sokabilir ve sarılık, elektrolik denge bozukluğu ve trombositopeni gibi fötal ve neonatal etkiler yaratabilir.

        Hidroklorotiyazid, hastalığın gidişatı üzerinde faydalı bir etki olmaksızın plazma hacmi azalması ve plasental hipoperfüzyon riski sebebiyle gebelik ödemi, gebelik hipertansiyonu veya preeklampsi için kullanılmamalıdır.

        Hidroklorotiyazid başka bir tedavinin kullanılamadığı nadir durumlar haricinde hamile kadınlarda esansiyel hipertansiyon için kullanılmamalıdır.

        Amlodipin

        Gebelikte maruziyet olayları ile ilgili sınırlı sayıdaki veriler, amlodipin ve diğer kalsiyum reseptör antagonistlerinin fetüsün sağlığı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunu göstermemektedir. Ancak doğum eyleminin uzaması riski bulunabilir.

        Laktasyon Dönemi

        Emzirme döneminde EXCALİBA PLUS tavsiye edilmemektedir ve özellikle bir yeni doğan veya prematüre bebeğin anne sütüyle beslenmesi süresince, laktasyonda kullanım ile ilgili daha iyi güvenlik profiline sahip alternatif tedaviler tercih edilebilir.

        Olmesartan emziren sıçanların sütüne geçer. Ancak olmesartanın insan sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir. Amlodipin insan sütüne geçer. Bebek tarafından alınan maternal dozun oranı, çeyrekler açıklığında tahmini olarak %3-7 ve en fazla %15 hesaplanmıştır. Amlodipinin infantlar üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Emzirmeye devam etme/etmeme veya amlodipin tedavisine devam etme/ etmeme ile ilgili karar; emzirmenin çocuğa yararı ve amlodipin tedavisinin anneye faydası göz önünde bulundurularak verilmelidir. Dihidropiridin tipi benzer kalsiyum kanal blokörleri süte geçer. Emzirme sırasında olmesartan ve amlodipin kullanımı üzerine bir veri olmadığından, bu dönemde EXCALİBA PLUS kullanımı önerilmemektedir ve özellikle yeni doğanlar veya prematüre bebeklerin anne sütüyle beslenmesi süresince, laktasyonda kullanım ile ilgili daha iyi güvenlilik profillerine sahip alternatif tedaviler tercih edilir.

        Hidroklorotiyazid anne sütüne az miktarda geçmektedir. Yüksek dozlarda tiyazid yoğun

        diüreze neden olarak süt üretimini inhibe edebilir. EXCALİBA PLUS'ın emzirme sırasında

        kullanılması önerilmez. EXCALİBA PLUS emzirme sırasında kullanılırsa doz mümkün olan

        en alt düzeyde tutulmalıdır.

        MedDRA Sistem Organ

        Sınıfı

        Advers reaksiyonlar

        Sıklık

        EXCALİBA

        PLUS

        Olmesartan

        Amlodipin

        HCTZ

        Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

        Üst solunum yolu

        enfeksiyonu

        Yaygın

        Nazofarenjit

        Yaygın

        İdrar yolu enfeksiyonu

        Yaygın

        Yaygın

        Sialadenit

        Seyrek

        İyi huylu

        Melanom dışı cilt

        Bilinmiyor

        neoplazmlar,

        kanseri (Bazalhücreli

        belirtilmemiş

        hücreli

        Üreme Yeteneği/Fertilite

        Kalsiyum kanal blokörleriyle tedavi edilen bazı hastalarda spermatozoa başında geri

        dönüşümlü biyokimyasal değişiklikler bildirilmiştir.

        Amlodipinin üreme yeteneği üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin klinik veriler yetersizdir. Sıçanlarla yapılan bir çalışmad, erkek üreme yeteneği üzerinde olumsuz etkiler tespit edilmiştir (bkz. Bölüm 5.3).

        4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

        Araç veya makine kullanma kabiliyeti üzerindeki etkileri konusunda çalışma yapılmamıştır. Ancak, antihipertansif tedavi alan hastalarda baş dönmesini de içeren sersemlik hali, baş ağrısı, mide bulantısı veya yorgunluğun ara sıra meydan gelebileceği ve bu semptomların reaksiyon verme yeteneğini bozabileceği akılda tutulmalıdır. Özellikle tedavinin başında olmak üzere dikkatli davranılması önerilir.

        4.8. İstenmeyen etkiler

        EXCALİBA PLUS güvenliliği amlodipin ve hidroklorotiyazid ile birlikte olmesartan

        medoksomil alan 7.826 hasta üzerindeki klinik deneylerde incelenmiştir.

        Klinik çalışmalar, ruhsatlandırma sonrası güvenlilik çalışmaları ve spontan bildirimlerden elde edilen advers reaksiyonlar; EXCALİBA PLUS ve aynı zamanda her bir bileşenin güncel güvenlilik profiline dayanarak ayrı ayrı olmesartan medoksomil, amlodipin ve hidroklorotiyazid için Tablo 1'de özetlenmiştir.

        EXCALİBA PLUS ile tedavi sırasında en sık rapor edilen advers reaksiyon periferik ödem,

        baş ağrısı ve baş dönmesini de içeren sersemlik halidir.

        İstenmeyen etkilerin sınıflandırılmasında aşağıda belirtilen terminoloji kullanılmıştır: Çok yaygın (≥1/10)

        Yaygın (≥1/100 - <1/10)

        Yaygın olmayan (≥1/1.000 - <1/100)

        Seyrek (≥1/10.000 - <1/1.000)

        Çok seyrek (< 1/10.000)

        Bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor)

        Tablo 1: EXCALİBA PLUS ve tek tek bileşenlerle advers reaksiyonun genel özeti

        (kist ve polip

        dahil)

        karsinom)

        Kan ve lenf sistemi hastalıkları

        Lökopeni

        Çok seyrek

        Seyrek

        Trombositopeni

        Yaygın

        olmayan

        Çok seyrek

        Seyrek

        Kemik iliği depresyonu

        Seyrek

        Nötropeni/agranülositoz

        Seyrek

        Hemolitik anemi

        Seyrek

        Aplastik anemi

        Seyrek

        Bağışıklık sistemi hastalıkları

        Anafilaktik reaksiyon

        Yaygın

        olmayan

        İlaca karşı aşırı

        duyarlılık

        Çok seyrek

        Metabolizma ve beslenme hastalıkları

        Hiperkalemi

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Hipokalemi

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        Anoreksi

        Yaygın

        olmayan

        Glikozüri

        Yaygın

        Hiperkalsemi

        Yaygın

        Hiperglisemi

        Çok seyrek

        Yaygın

        Hipomagnezemi

        Yaygın

        Hiponatremi

        Yaygın

        Hipokloremi

        Yaygın

        Hipertrigliseridemi

        Yaygın

        Çok

        yaygın

        Hiperkolesterolemi

        Çok

        yaygın

        Hiperürisemi

        Yaygın

        Çok

        yaygın

        Hipokloremik alkaloz

        Çok

        seyrek

        Hiperamilazemi

        Yaygın

        Psikiyatrik

        hastalıklar

        Konfüzyon durumu

        Seyrek

        Yaygın

        Depresyon

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Apati

        Seyrek

        İrritabilite

        Yaygın

        olmayan

        Huzursuzluk

        Seyrek

        Ruhsal değişiklikler

        (anksiyete dahil olmak üzere)

        Yaygın

        olmayan

        Uyku bozuklukları (uykusuzluk dahil

        olmak üzere)

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Sinir sistemi

        Yaygın

        Yaygın

        Baş ağrısı

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Seyrek

        Postüral baş dönmesi

        Yaygın

        olmayan

        Presenkop

        Yaygın

        olmayan

        Disguzi

        Yaygın

        olmayan

        Hipertoni

        Çok seyrek

        Hipoestezi

        Yaygın

        olmayan

        Parestezi

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Periferik nöropati

        Çok seyrek

        Uyku hali

        Yaygın

        Senkop

        Yaygın

        olmayan

        Konvülsiyonlar

        Seyrek

        İştah kaybı

        Yaygın

        olmayan

        Titreme

        Yaygın

        olmayan

        Ekstrapiramidal

        bozukluk

        Bilinmiyor

        Göz hastalıkları

        Görme bozukluğu (görmede bulanıklık ve

        diplopi dahil)

        Yaygın

        Seyrek

        Lakrimasyon azalışı

        Seyrek

        Miyopun kötüleşmesi

        Yaygın

        olmayan

        Ksantopsi

        Seyrek

        Akut miyopi, akut açı kapanması glokomu

        (bkz. Bölüm 4.4)7

        Bilinmiyor

        Koroidal efüzyon

        Bilinmiyor

        Kulak ve iç kulak hastalıkları

        Vertigo

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Kulak çınlaması

        Yaygın

        olmayan

        Kardiyak hastalıklar

        Çarpıntı

        Yaygın

        Yaygın

        Taşikardi

        Yaygın

        olmayan

        Miyokart enfarktüsü

        Çok seyrek

        Aritmi (bradikardi,

        ventriküler taşikardi ve atriyal fibrilasyon dahil)

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Anjina pektoris

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın olmayan (anjina pektorisin kötüleşmesi

        dahil)

        Vasküler

        hastalıklar

        Hipotansiyon

        Yaygın

        Seyrek

        Yaygın

        olmayan

        Ateş basması

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        Ortostatik hipotansiyon

        Yaygın

        olmayan

        Vaskülit (nekrotizan

        anjiit dahil)

        Çok seyrek

        Seyrek

        Tromboz

        Seyrek

        Embolizm

        Seyrek

        Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıklar

        Öksürük

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Bronşit

        Yaygın

        Dispne

        Yaygın

        Seyrek

        Farenjit

        Yaygın

        Rinit

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Akut interstisyel

        pnömoni

        Seyrek

        Solunum zorluğu

        Yaygın

        olmayan

        Pulmoner ödem

        Seyrek

        Gastrointestinal

        hastalıklar

        Diyare

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Mide bulantısı

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Konstipasyon

        Yaygın

        Yaygın

        Ağız kuruluğu

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Karın ağrısı

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Değişen bağırsak

        alışkanlıkları (diyare ve kabızlık dahil)

        Yaygın

        Meteorizm

        Yaygın

        Dispepsi

        Yaygın

        Yaygın

        Gastrit

        Çok seyrek

        Gastrik irritasyon

        Yaygın

        Gastroenterit

        Yaygın

        Gingival hiperplazi

        Çok seyrek

        Paralitik ileus

        Çok

        seyrek

        Pankreatit

        Çok seyrek

        Seyrek

        Kusma

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        Sprue-benzeri

        enteropati (bkz. Bölüm 4.4)

        Çok seyrek

        Hepato-bilier

        hastalıklar

        Hepatit

        Çok seyrek

        Sarılık (intrahepatik kolestatikikter)

        Çok seyrek

        Seyrek

        Deri ve deri altı

        Alopesi

        Yaygın

        doku hastalıkları

        olmayan

        Anjiyoödem

        Seyrek

        Çok seyrek

        Alerjik dermatit

        Yaygın

        olmayan

        Eritema multiforme

        Çok seyrek

        Eritem

        Yaygın

        olmayan

        Kutanöz lupus

        eritamatöz benzeri reaksiyonlar

        Seyrek

        Ekzantem

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Eksfolyatif dermatit

        Çok seyrek

        Hiperhidrosis

        Yaygın

        olmayan

        Işığa karşı aşırı

        duyarlılık reaksiyonları

        Çok seyrek

        Yaygın

        olmayan

        Kaşıntı

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Purpura

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Quincke ödemi

        Çok seyrek

        Döküntü

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Kutanöz lupus

        eritamatözün tekrar

        aktivasyonu

        Seyrek

        Toksik epidermal

        nekroliz

        Bilinmiyor

        Seyrek

        Cilt renk değişimi

        Yaygın

        olmayan

        Stevens-Johnson

        sendromu

        Çok seyrek

        Ürtiker

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Kas-iskelet bozuklukları, bağ dokus ve kemik hastalıkları

        Kas spazmı

        Yaygın

        Seyrek

        Yaygın

        Eklem şişmesi

        Yaygın

        Kas zayıflığı

        Yaygın

        olmayan

        Seyrek

        Ayak bileği şişmesi

        Yaygın

        Artralji

        Yaygın

        olmayan

        Artrit

        Yaygın

        Sırt ağrısı

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Parezi

        Seyrek

        Miyalji

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Böbrek ve idrar

        Polakiüri

        Yaygın

        yolu hastalıkları

        Üriner frekans artışı

        Yaygın

        olmayan

        Akut böbrek yetmezliği

        Seyrek

        Hematüri

        Yaygın

        İdrar yapma bozukluğu

        Yaygın

        olmayan

        Noktüri

        Yaygın

        olmayan

        İnterstisiyel nefrit

        Seyrek

        Böbrek yetmezliği

        Seyrek

        Seyrek

        Üreme sistemi ve meme hastalıkları

        Erektil disfonksiyon

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Jinekomasti

        Yaygın

        olmayan

        Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

        Asteni

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        Periferal ödem

        Yaygın

        Yaygın

        Yorgunluk

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Göğüs ağrısı

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Ateş

        Seyrek

        Grip benzeri

        semptomlar

        Yaygın

        Letarji

        Seyrek

        Halsizlik

        Yaygın

        olmayan

        Yaygın

        olmayan

        Ödem

        Çok yaygın

        Ağrı

        Yaygın

        Yaygın

        olmayan

        Yüzde ödem

        Yaygın

        olmayan

        Araştırmalar

        Kan kreatinin

        seviyesinde artış

        Yaygın

        Seyrek

        Yaygın

        Kan üre seviyesinde

        artışı

        Yaygın

        Yaygın

        Yaygın

        Kan ürik asit

        seviyesinde artış

        Yaygın

        Kan potasyum

        seviyesinde azalma

        Yaygın

        olmayan

        Gamma glutamil

        transferaz artışı

        Yaygın

        olmayan

        Alanin aminotransferaz

        artışı

        Yaygın

        olmayan

        Aspartat

        aminotransferaz artışı

        Yaygın

        olmayan

        Karaciğer enzimlerinde artış

        Yaygın

        Çok seyrek (çoğunlukla kolestaz ile

        Kan kreatin fosfokinaz

        Yaygın

        artışı

        Kilo kaybı

        Yaygın

        olmayan

        Kilo artışı

        Yaygın

        olmayan

        Anjiyotensin II reseptör blokörlerinin alımıyla geçici olarak ilişkili bir rabdomiyoliz vakası bildirilmiştir. Amlodipin ile tedavi edilen hastalarda bir ekstrapiramidal bir sendrom vakası

                   rapor                  edilmiştir.                             

        Melanom dışı cilt kanseri: Epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen mevcut verilere dayanarak, hidroklorotiyazid ve melanom dışı cilt kanseri arasında kümülatif doza bağımlı ilişki gözlenmiştir (ayrıca bkz. Bölüm 4.4 ve 5.1).

        Olmesartan medoksomil ve amlodipinin sabit doz kombinasyonu ile klinik çalışmalarda veya pazarlama sonrası deneyimde başka advers reaksiyonlar bildirilmiş ve EXCALİBA PLUS, olmesartan medoksomil monoterapisi veya amlodipin monoterapisi için halen advers reaksiyon bildirilmemiştir veya ikili kombinasyonlar için daha yüksek sıklıkta bildirilmiştir (Tablo-2).

        Tablo 2: Olmesartan medoksomil ve amlodipin kombinasyonu

        Sistem Organ Sınıfı

        Sıklık

        Advers reaksiyonlar

        Bağışıklık sistemi hastalıkları

        Seyrek

        İlaca karşı aşırı duyarlılık

        Gastrointestinal hastalıklar

        Yaygın olmayan

        Üst abdominal ağrı

        Üreme sistemi ve meme hastalıkları

        Yaygın olmayan

        Libido azalması

        Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

        Yaygın

        Çukur bırakan ödem

        Yaygın olmayan

        Letarji

        Kas-iskeleti bağ doku ve kemik

        hastalıkları

        Yaygın olmayan

        Kol ve bacaklarda ağrı

        Olmesartan medoksomil ve hidroklorotiyazid sabit doz kombinasyonu ile klinik çalışmalarda veya pazarlama sonrası deneyimde başka advers reaksiyonlar bildirilmiş ve EXCALİBA PLUS, olmesartan medoksomil monoterapisi veya hidroklorotiyazid monoterapisi için halen advers reaksiyon bildirilmemiştir veya ikili kombinasyonlar için daha yüksek sıklıkta bildirilmiştir (Tablo:3).

        Tablo 3: Olmesartan medoksomil ve hidroklorotiyazid kombinasyonu

        Sistem Organ Sınıfı

        Sıklık

        Advers reaksiyonlar

        Sinir sistemi hastalıkları

        Seyrek

        Bilinç bozuklukları (bilinç kaybı gibi)

        Deri ve

        deri altı doku hastalıkları

        Yaygın

        olmayan

        Egzama

        Kas-iskelet, bağ doku ve

        kemik hastalıkları

        Yaygın

        olmayan

        Kol ve bacaklarda ağrı

        Araştırmalar

        Seyrek

        Ortalama hemoglobin ve hamatokrit değerlerde

        ufak düşüşler

        Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

        Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine

        olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye

        Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-

        posta: tufam@titck.gov.tr; tel:08003140008; Faks:03122183599).

        4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Yüksek Tansiyon Yüksek Tansiyon Hipertansiyon sürekli anormal derecede yüksek olan kan basıncıdır. Tansiyon atardamarlarınızdaki kanın basıncıdır. Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.