Polifarma İlaçları DIMBUTOL 500 mg 50 tablet KUBFarmakolojik Özellikler

DIMBUTOL 500 mg 50 tablet Farmakolojik Özellikler

Etambutol Hcl }

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu: Antimikobakteriyel ATC kodu: J04AK02

Etambutol, M.Tuberculosis de dahil olmak üzere Mycobacterium türleri üzerine etkib olan bir oral kemoterapötik ajandır. Mikobakterilerin bir veya daha fazla metabolitlerini inhibe ederek, hücre metabolizmasını bozar, çoğalmalarını durdurur ve bakteri hücresinin ölümüne neden olur.

Etambutol ile diğer antitüberküloz ilaçlar arasında çapraz reziztans yoktur. Etambutol, tüberküloz tedavisinde tek başına kullanıldığında reziztans gelişebileceğinden, diğer antitüberküloz ajanlar ile birlikte kullanılmalıdır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

 Genel özellikler

Emilim:

Oral dozun yaklaşık % 80’i absorbe olur. 25 mg/kg tek bir oral dozu takiben 2-4 saat sonra serumda 2-5 pg/ml’lik bir pik düzeyi elde edilir. 24 saat sonra serum seviyesi tespit edilemeyecek düzevlere düşer.

Dağdım:

Etambutol akciğer, böbrek, eritrosit gibi birçok dokuya dağılır. Meninks inflamasyonu varsa serebrospinal sıvıya da geçer. Plasenta bariyerini geçtiği ve anne sütüyle itrah edildiği bildirilmiştir.

Biyotransformasyon:

Kısmen de karaciğerde metabobze olur. Ana metabolizma yolu, ilk alkol oksidasyonu ile başlar, arada aldehidik sonra dikarboksilik aside dönüşüm takip ederek gerçekleşir. İnaktif aldehit ve karboksilik asit metabobtleri oluşur.

Atılım:

Alınan dozun yaklaşık % 50’si 24 saat içinde değişmeden idrar ile itrah edibr. % 7-15’i inaktif aldehit ve karboksilik asit metabobtleri şekilde idrarla itrah edilir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Bulunmamaktadır.

Ağız Kanseri Ağız Kanseri Ağız kanserinin en yaygın türleri, dudak, dil, dişetidir. Nadiren yanak içi veya damak bölgelerini de içine alır. Lösemi Kan Kanseri Lösemi Kan Kanseri Lösemi, kan kanseridir ve vücudunun kan oluşturan dokularının hastalanması anlamına gelir. Birçok lösemi türü vardır; bazı lösemi türleri çocuklarda bazıları da yetişkinlerde sık görülür.