Novartis İlaçları DESFERAL 500 mg 10 flakon KT Saklanması

DESFERAL 500 mg 10 flakon Saklanması

Deferoksamin Metansulfonat }

Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Deferoksamin Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. | Güncelleme : 17 May  2013

  • DESFERAL'in saklanması

    DESFERAL'i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

    25ï‚°C altındaki oda sıcaklığında saklayınız. Flakonlar tek kullanımlıktır.

    Bu ilacı çocukların görebileceği veya erişebileceği yerlerden uzak tutunuz.

    Son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız.

    Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra DESFERAL'i kullanmayınız.

    Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz DESFERAL'i kullanmayınız.

    Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

    Ruhsat sahibi: Novartis Sağlık, Gıda ve Tarım Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Kavacık / Beykoz / İstanbul

    Üretim yeri: Wasserburger Arzneimittelwerk GmbH

    Wasserburg / Almanya

    Bu kullanma talimatı ../../ tarihinde onaylanmıştır.

    AŞAĞIDAKİ BİLGİLER BU İLACI UYGULAYACAK SAĞLIK PERSONELİ İÇİNDİR.

    Sağlık mesleği mensubu için bilgiler Saklama İçin Özel Önlemler

    Flakon: 25 °C'nin üzerinde saklamayınız.

    Sulandırılarak hazırlanan çözelti: Yalnızca tek kullanımlıktır.

    Ürün, sulandırılarak hazırlandıktan hemen sonra kullanılmalıdır (3 saat içinde tedaviye başlanmalıdır). Valide edilmiş aseptik koşullar altında hazırlandığında, sulandırılarak hazırlanan çözelti uygulamadan önce oda sıcaklığında (25°C veya altı) maksimum 24 saat saklanabilir. Hemen kullanılmazsa, kullanımdaki saklama süreleri ve uygulamadan önceki koşullar kullanıcının sorumluluğundadır. Kullanılmayan çözelti atılmalıdır.

    Terapötik Endikasyonlar

    1. Tedavi amacıyla

      Kronik demir birikiminde demir şelasyonu monoterapisi için örneğin;

      • transfüzyonel hemosideroz, talasemi major, sideroblastik anemi, otoimmün hemolitik anemi

        ve diğer kronik anemilerde;

      • flebotomiyi engelleyen hastalıkların (şiddetli anemi, kalp hastalıkları, hipoproteinemi gibi) eşlik ettiği idyopatik (primer) hemokromatozda;

      • flebotomiyi tolere edemeyen hastalarda porfiria kutanea tarda ile bağlantılı demir

        birikiminde.

        Akut demir zehirlenmesinin tedavisinde.

        Son dönem böbrek yetersizliği olan (idame diyaliz uygulanan)

      • alüminyumla ilişkili kemik hastalığı,

      • diyaliz ensefalopatisi veya

      • alüminyumla ilişkili anemisi olan hastalardaki kronik alüminyum birikimi tedavisinde.

    2. Tanı amacıyla

    Demir ve alüminyum birikiminin tanısında kullanılır.

    Pozoloji ve Uygulama Yöntemi

    DESFERAL parenteral olarak uygulanabilir.

    Parenteral uygulama için:

    İlaç tercihen %10'luk bir çözelti formunda kullanılmalıdır, örn. 500 mg: 500 mg'lık bir flakonun içeriği 5 ml enjeksiyonluk su içinde çözülerek. Deri altına uygulandığında iğne dermise çok yakın sokulmamalıdır. %10 DESFERAL çözeltisi, rutin olarak kullanılan infüzyon çözeltileri (salin, glukoz, dekstroz veya dekstroz-salin) ile seyreltilebilir, ancak bunlar kuru madde için çözücü olarak kullanılmamalıdır. Çözünmüş DESFERAL ayrıca diyaliz sıvısına eklenebilir ve sürekli ayaktan periton diyalizi (CAPD) veya sürekli siklik periton diyalizi (CCPD) uygulanan hastalara intraperitoneal olarak verilebilir.

    Yalnızca berrak uçuk sarı DESFERAL çözeltileri kullanılmalıdır. Opak, bulanık veya rengi bozulmuş çözeltiler atılmalıdır. Heparin, DESFERAL çözeltileri ile farmasötik olarak geçimsizdir.

    Akut demir zehirlenmesinin tedavisi

    Dozaj:

    DESFERAL'in sürekli intravenöz uygulaması tercih edilen yoldur ve önerilen infüzyon hızı saatte 15 mg/kg'dır ve toplam intravenöz dozun herhangi bir 24 saatlik periyotta önerilen 80 mg/kg'ı aşmaması için, durum izin verir vermez, genellikle 4 ila 6 saat sonra azaltılmalıdır.

    Bununla birlikte, intravenöz infüzyon seçeneği mevcut değilse ve intramüsküler yol kullanılıyorsa, tek bir intramüsküler doz olarak uygulanan normal doz bir erişkin için 2 g ve bir çocuk için 1 g'dır.

    Kronik Aşırı Demir Yükü

    Doz:

    En düşük etkili doz kullanılmalıdır. Ortalama günlük doz muhtemelen 20 ila 60 mg/kg/gün arasında olacaktır. Serum ferritin düzeyleri < 2000 ng/mL olan hastalarda yaklaşık 25 mg/kg/gün, düzeyleri 2000 ile 3000 ng/mL arasında olan hastalarda ise yaklaşık 35 mg/kg/gün gerekir. Daha yüksek dozlar, yalnızca hasta için yarar istenmeyen etki riskinden daha ağır basıyorsa kullanılmalıdır.

    Daha yüksek serum ferritini olan hastalarda 55 mg/kg/gün'e kadar gerekebilir. Büyümeyi tamamlamış hastalarda çok yoğun şelasyonun gerekli olduğu durumlar dışında, günlük ortalama 50 mg/kg/gün dozunun düzenli olarak aşılması tavsiye edilmez. Ferritin değerleri 1000 ng/mL'nin altına düşerse, DESFERAL toksisitesi riski artar; bu hastaları özellikle dikkatle izlemek ve belki de toplam haftalık dozu düşürmeyi göz önünde bulundurmak gereklidir.

    Şelasyon tedavisini değerlendirmek için, başlangıçta günlük olarak 24 saatlik idrarla demir atılımı izlenmelidir. Doz, günde 500 mg'lık bir dozla başlanarak, demir atılımı platosuna ulaşılana kadar artırılmalıdır. Uygun doz belirlendikten sonra, idrarla demir atılım oranları birkaç haftalık aralıklarla değerlendirilebilir.

    Uygulama yolu:

    8-12 saatlik bir süre boyunca portatif, hafif bir infüzyon pompası kullanılarak yapılan yavaş subkutan infüzyon etkilidir ve özellikle ayakta tedavi gören hastalar için uygundur. Aynı günlük dozu 24 saatlik bir süre boyunca infüze ederek demir atılımında daha fazla artış sağlamak mümkün olabilir. DESFERAL normalde pompa ile haftada 5-7 kez kullanılmalıdır. Subkutan infüzyonları daha etkili olduğu için, intramüsküler enjeksiyonlar sadece subkutan infüzyonlar mümkün olmadığında verilir.

    DESFERAL, kan transfüzyonu sırasında intravenöz infüzyon yoluyla uygulanabilir. DESFERAL çözeltisi doğrudan kan torbasına konmamalıdır, ancak venöz enjeksiyon bölgesinin yakınında bulunan bir “Y†adaptörü vasıtasıyla kan hattına eklenebilir. DESFERAL'i her zamanki gibi uygulamak için hastanın pompası kullanılmalıdır. DESFERAL'in intravenöz bolusu kızarma, hipotansiyon ve akut kollapsa neden olabileceğinden, hastalar ve hemşireler infüzyonu hızlandırmaya karşı uyarılmalıdır (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

    Subkutan infüzyonlara devam edemeyecek durumda olan ve aşırı demir yüklenmesine bağlı kardiyak sorunları olan hastalarda sürekli intravenöz infüzyon önerilir.

    Yoğun şelasyon (i.v.) gereken durumlarda 24 saatlik idrarla demir atılımı düzenli olarak ölçülmeli ve doz buna göre ayarlanmalıdır. Yoğun şelasyon yapıldığında implante intravenöz sistemler kullanılabilir.

    Hattın ölü boşluğunda bulunabilecek kalıntı DESFERAL'in ani infüzyonunu önlemek için hat yıkanırken dikkatli olunmalıdır, çünkü bu, kızarma, hipotansiyon ve akut kollapsa neden olabilir (bkz. Bölüm 4.4 Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

    Demir depolama hastalığı ve belirli anemilerin teşhisi

    DESFERAL, 500 mg intramüsküler enjeksiyon şeklinde uygulanır. Daha sonra 6 saatlik bir süre boyunca idrar toplanır ve demir içeriği belirlenir.

    Bu 6 saatlik süre içinde 1-1.5 mg (18-27 mikro mol) demir atılımı, aşırı demir yüklenmesini düşündürür; 1.5 mg (27 mikro mol) üzerindeki değerler patolojik olarak kabul edilebilir.

    Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda aşırı alüminyum yüklenmesi tedavisi

    Erişkinler ve çocuklar:

    İdame hemodiyaliz veya hemofiltrasyon uygulanan hastalar: Haftada bir kez 5 mg/kg. Desferrioksamin testi sonrası serum alüminyum düzeyleri 300 ng/mL'ye kadar olan hastalar: DESFERAL bir diyaliz seansının son 60 dakikasında yavaş i.v. infüzyon şeklinde verilmelidir (diyalizattaki serbest ilaç kaybını azaltmak için). Desferrioksamin testi sonrası serum alüminyum değeri 300 ng/ml'nin üzerinde olan hastalar: DESFERAL, diyaliz seansından 5 saat önce yavaş i.v. infüzyon şeklinde verilmelidir.

    Üç aylık DESFERAL tedavisinin tamamlanmasından dört hafta sonra bir DESFERAL infüzyon testi yapılmalı, ardından 1 ay sonra ikinci bir test yapılmalıdır. Ardışık 2 infüzyon testinde ölçülen başlangıç değerinden < 50 ng/mL'den daha az serum alüminyum artışları, daha fazla DESFERAL tedavisinin gerekli olmadığını gösterir.

    CAPD veya CCPD almakta olan hastalar:

    Günün son değişiminden önce haftada bir kez 5 mg/kg. Bu hastalarda intraperitoneal yolun kullanılması önerilir. Bununla birlikte, DESFERAL i.m., yavaş i.v. veya s.c. infüzyon ile de verilebilir

    Son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda aşırı alüminyum yüklenmesi teşhisi

    >100 ng/mL serum ferritin düzeyleri ile ilişkili > 60 ng/mL serum alüminyum düzeyleri olan

    hastalarda bir DESFERAL infüzyon testi önerilir.

    Hemodiyaliz seansına başlamadan hemen önce, başlangıç seviye serum alüminyum seviyesini

    belirlemek için bir kan örneği alınır.

    Hemodiyaliz seansının son 60 dakikasında yavaş intravenöz infüzyon olarak 5 mg/kg doz

    verilir.

    Bir sonraki hemodiyaliz seansının başlangıcında (yani yukarıda bahsedilen DESFERAL infüzyonundan 44 saat sonra), serum alüminyum seviyesini bir kez daha belirlemek için ikinci kan örneği alınır.

    Yaşlılarda kullanım

    Özel bir dozaj rejimi gerekli değildir, ancak eşzamanlı böbrek yetmezliği dikkate alınmalıdır.

    Kontrendikasyonlar

    Hastalar duyarsızlaştırılamadığı sürece deferoksamin metansülfonata karşı aşırı duyarlılık.

    Özel Uyarılar ve Önlemler ve Etkileşimler

    Metal kompleksleri böbrekler yoluyla atıldığı için böbrek yetmezliği olan hastalarda DESFERAL dikkatli kullanılmalıdır. Bu hastalarda diyaliz, şelatlı demir ve alüminyumun eliminasyonunu artıracaktır.

    Tek başına kullanıldığında DESFERAL, alüminyumla ilişkili ensefalopatisi olan hastalarda nörolojik bozukluğu şiddetlendirebilir. Bu bozulma (nöbetler olarak kendini gösterir) muhtemelen yüksek dolaşım seviyelerine ikincil olarak beyin alüminyumundaki akut artışla ilişkilidir. Klonazepam ile ön tedavinin bu tür bozulmalara karşı koruma sağladığı gösterilmiştir. Ayrıca, aşırı alüminyum yüklenmesinin tedavisi, serum kalsiyumunun azalmasına ve hiperparatiroidizmin alevlenmesine neden olabilir.

    DESFERAL ile intravenöz yolla tedavi sadece yavaş infüzyonlar şeklinde uygulanmalıdır. Hızlı intravenöz infüzyon hipotansiyon ve şoka neden olabilir (örn. kızarma, taşikardi, kollaps ve ürtiker).

    Uygulama yerinde lokal tahriş daha sık meydana gelebileceğinden DESFERAL önerilenden daha yüksek konsantrasyonlarda ve/veya dozlarda s.c. uygulanmamalıdır. Aşırı demir yükü olan hastalar enfeksiyona özellikle duyarlıdır. DESFERAL'in Yersinia enterocolitica ve Y. pseudotuberculosis gibi bazı enfeksiyonları teşvik ettiğine dair raporlar bulunmaktadır. Hastalarda farenjit, yaygın karın ağrısı veya enterit/enterokolit ile birlikte ateş gelişirse, DESFERAL tedavisi kesilmeli ve uygun antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Enfeksiyon kaybolduktan sonra DESFERAL tedavisine devam edilebilir.

    Alüminyum ve/veya aşırı demir yüklenmesi nedeniyle DESFERAL alan hastalarda, bazıları ölümcül olan mukormikoz (şiddetli bir mantar enfeksiyonu) seyrek sıklıkla bildirilmiştir. Herhangi bir karakteristik belirti veya semptom ortaya çıkarsa, DESFERAL tedavisi kesilmeli, mikolojik testler yapılmalı ve derhal uygun tedaviye başlanmalıdır. DESFERAL almayan diyaliz hastalarında mukormikoz meydana geldiği rapor edilmiştir, bu nedenle ilacın kullanımı ile herhangi bir nedensel bağlantı kurulmamıştır.

    Uzun süreli DESFERAL tedavisi sırasında görme ve işitme bozuklukları bildirilmiştir. Bu, özellikle önerilenden daha yüksek tedavi alan hastalarda veya serum ferritin düzeyleri düşük olan hastalarda meydana gelmiştir. İdame diyalizi alan ve düşük ferritin düzeylerine sahip böbrek yetmezliği olan hastalar, advers reaksiyonlara özellikle yatkın olabilir; tek doz DESFERAL'den sonra görsel semptomlar bildirilmiştir. Bu nedenle, uzun süreli DESFERAL tedavisine başlamadan önce ve tedavi sırasında 3 aylık aralıklarla oftalmolojik ve odyolojik testler yapılmalıdır. Ortalama günlük dozun (mg/kg DESFERAL) serum ferritine (mikro g/L) oranı 0.025'in altında tutularak talasemi hastalarında odyometrik anormallik riski azaltılabilir. Ayrıntılı bir oftalmolojik değerlendirme önerilir (görsel alan ölçümleri, fundoskopi ve psödoizokromatik plakalar kullanılarak renk görme testi ve Farnsworth D-15 renk testi, yarık lamba incelemesi, görsel uyarılmış potansiyel çalışmaları).

    Görme veya işitme bozuklukları meydana gelirse, DESFERAL ile tedavi durdurulmalıdır. Bu tür rahatsızlıklar genellikle geri dönüşlüdür. DESFERAL tedavisi daha sonra daha düşük bir dozda yeniden başlatılırsa, risk-fayda oranı dikkate alınarak oftalmolojik/işitsel işlev yakından izlenmelidir.

    Düşük ferritin düzeyleri olan hastalarda veya küçük çocuklarda (tedavi başlangıcında <3 yaş) uygun olmayan yüksek dozlarda DESFERAL kullanımı da büyüme geriliği ile

    ilişkilendirilmiştir; doz azaltmanın, bazı durumlarda büyüme oranını tedavi öncesi seviyelere geri getirdiği bulunmuştur. Çocuklarda vücut ağırlığı ve boyunun üç ayda bir kontrol edilmesi önerilir. Aşırı dozda DESFERAL ile ilişkiliyse, büyüme geriliği, aşırı demir yüklenmesine bağlı büyüme geriliğinden ayırt edilmelidir. Doz 40 mg/kg'ın altında tutulduğunda, DESFERAL kullanımına bağlı büyüme geriliği seyrektir; Büyüme geriliği bu değerin üzerindeki dozlarla ilişkilendirilmişse, dozun azaltılması büyüme hızında geri dönüşle sonuçlanabilir, ancak öngörülen erişkin boyuna ulaşılamaz.

    Akut demir intoksikasyonu olan hastalarda ve ayrıca talasemik hastalarda aşırı yüksek i.v. DESFERAL'in dozları ile akut solunum sıkıntısı sendromu tarif edilmiştir (bkz. bölüm 4.8 İstenmeyen etkiler). Bu nedenle önerilen günlük dozlar aşılmamalıdır.

    Desferrioksaminin alüminyum seviyelerini etkileyeceği ve birlikte reçete edildiğinde

    eritropoietin için bir miktar doz ayarlaması gerektirebileceği unutulmamalıdır.

    Diğer İlaçlarla Etkileşimler ve Diğer Etkileşim Biçimleri

    C vitamininin oral yoldan verilmesi (bölünmüş dozlar halinde verilen günde maksimum 200 mg'a kadar), DESFERAL'e yanıt olarak demir kompleksinin atılımını artırmaya hizmet edebilir; daha yüksek dozlarda C vitamini ek bir etki yaratmaz. Bu tür kombine tedavi sırasında kardiyak fonksiyonun izlenmesi gereklidir. C vitamini sadece hasta düzenli olarak DESFERAL alıyorsa verilmeli ve DESFERAL tedavisinin ilk ayı içinde uygulanmamalıdır.

    DESFERAL ve yüksek dozlarda C vitamini (günde 500 mg'dan fazla) ile kombine tedavi gören şiddetli kronik demir depo hastalığı olan hastalarda kardiyak fonksiyon bozukluğu ile karşılaşılmıştır; C vitamini kesildiğinde bu durumun geri dönüşlü olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle kalp yetmezliği olan hastalara C vitamini takviyesi verilmemelidir.

    DESFERAL, uzun süreli bilinç kaybı olabileceğinden, proklorperazin (bir fenotiyazin türevi)

    ile birlikte kullanılmamalıdır.

    DESFERAL'e bağlı radyoaktif izleyicinin hızlı idrar atılımı nedeniyle Gallium görüntüleme sonuçları bozulabilir. Sintigrafiden 48 saat önce DESFERAL'in kesilmesi tavsiye edilir.

  • Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri  Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir.
    Gıda Alerjisi Gıda Alerjisi  Her yıl milyonlarca insan yiyeceklere alerji gösteriyor.
    Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.
    Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
    Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
    Geri Ödeme KoduA02256
    Satış Fiyatı 501.52 TL [ 3 May 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 501.52 TL [ 26 Apr 2024 ]
    Original / JenerikJenerik İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699504790108
    Etkin Madde Deferoksamin Metansulfonat
    ATC Kodu V03AC01
    Birim Miktar 500
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 10
    Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Deferoksamin
    İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

    İLAÇ FİYATLARIİlaç Fiyatları

    DESFERAL 500 mg 10 flakon Barkodu
    Tarihi İlaç Fiyatı
    3 May 2024501.52 TL
    26 Apr 2024501.52 TL
    22 Apr 2024501.52 TL
    15 Apr 2024501.52 TL
    5 Apr 2024501.52 TL
    1 Apr 2024501.52 TL
    26 Mar 2024501.52 TL
    11 Mar 2024501.52 TL
    2024 / 2008 İlaç Fiyatları