CLAROL 500 mg IV infüzyonluk çözelti hazırlamak için liyofilize toz ve çözücü Farmakolojik Özellikler

Klaritromisin }

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    ATC kodu: J01FA09

    Etki mekanizması:

    Klaritromisin makrolid grubuna ait bir antibiyotiktir. Klaritromisin antibakteriyel etkisini duyarlı bakterinin 50S ribozomal alt ünitelerine seçici olarak bağlanma yoluyla aktif amino asitlerin translokasyonu önleyerek gösterir. Bu duyarlı bakteride intrasellüler protein sentezini inhibe eder.

    Klaritromisinin 14-OH klaritromisin metaboliti ana ilaç metabolizmasının bir ürünü olup antimikrobiyal aktiviteye sahiptir. Bu metabolit Mycobacterium spp. dahil çoğu organizmaya karşı ana ilaca göre daha az aktiftir. Bir istisna olan Haemophilus influenza'ya karşı ana bileşiğe göre 2 kat daha etkilidir.

    Klaritromisin genellikle aşağıdaki organizmalara karşı in vitro olarak etkinlik gösterir.

    Gram pozitif bakteriler: Staphylococcus aureus (metisiline duyarlı), Streptococcus pyogenes (A grubu beta hemolitik streptokoklar), alfa hemolitik streptokoklar (viridans grubu), Streptococcus (Diplococcus) pneumoniae, Streptococcus agalactiae, Listeria monocytogenes.

    Gram negatif bakteriler: Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluenzae, Moraxella (Branhamella) catarrhalis, Neisseria gonorrhoeae, Legionella pneumophila, Bordetella pertussis, Campylobacter jejuni.

    Mikoplazma: Mycoplasma pneumoniae; Ureaplasma urealyticum.

    Diğer organizmalar: Chlamydia trachomatis, Mycobacterium avium, Mycobacterium leprae, Chlamydia pneumoniae.

    Anaeroblar: Makrolide duyarlı Bacteroides fragilis, Clostridium perfringens, Peptococcus türleri, Peptostreptococcus türler, Propionibacterium acnes.

    Klaritromisin bazı bakteriyel suşlara karşı bakterisidal aktivite gösterir. Bu organizmalar

    Streptococcus agalactiae; Moraxella (Branhamella) catarrhalis; Neisseria gonorrhoeae, Helicobacter pylori ve Campylobacter spp.

    Klaritromisinin H. pylori karşısındaki etkinliği nötral pH değerinde asit pH değerine göre daha fazladır.

    Duyarlılık aralıkları

    Aşağıdaki duyarlılık aralıkları Antimikrobiyal Duyarlılık Testleri Avrupa Komitesi (EUCAST) tarafından saptanmıştır.

    Duyarlılık aralıkları (MİK, mg/L)

    Mikroorganizma

    Duyarlı (≤)

    Dirençli (>)

    Staphylococcus spp.

    1 mg/L

    2 mg/L

    Streptococcus A, B, C ve G

    0,25 mg/L

    0,5 mg/L

    Streptococcus pneumonia

    0,25 mg/L

    0,5 mg/L

    Viridans grubu streptococcus

    YK (yetersiz kanıt)

    YK (yetersiz kanıt)

    Haemophilus spp.

    1 mg/L

    32 mg/L

    Moraxella catarrhalis

    0,25 mg/L

    0,5 mg/L

    Helicobacter pylori

    0,25 mg/L

    0,5 mg/L

    “YK" söz konusu türlerin ilaç ile tedavi için iyi bir hedef olduğuna ilişkin kanıtların yeterli olmadığını göstermektedir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim:

    Mikrobiyolojik olarak aktif metabolit 14-hidroksiklaritromisin, İ.V. uygulamayı takiben metabolitin daha düşük biyoyararlanımı ile gösterildiği gibi ilk geçiş metabolizması ile oluşturulur.

    Dağılım:

    İ.V. uygulamayı takiben elde edilen klaritromisin kan seviyeleri, yaygın patojenler için MİK'ların oldukça üzerindedir ve 14-hidroksiklaritromisin seviyeleri, önemli patojenler için (ör. H. influenzae) gerekli konsantrasyonları aşmaktadır.

    Biyotransformasyon:

    Veri bulunmamaktadır.

    Eliminasyon:

    60 dakika boyunca tek bir 500 mg İ.V. dozunu takiben, 24 saatte idrarla yaklaşık %33 klaritromisin ve %11 14-hidroksiklaritromisin atılır.

    Doğrusallık/Doğrusal olmayan durum:

    Klaritromisin ve 14-hidroksi metabolitinin farmakokinetiği doğrusal değildir; kararlı duruma İ.V. dozlamanın 3. gününde ulaşılır.

    CLAROL tartrazin veya diğer azo boyar maddeler, laktoz veya gluten içermez.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Fertilite, üreme ve teratojenisite

    Klaritromisin intravenöz (İ.V.) uygulaması ile ilgili hiçbir doğurganlık çalışması yapılmamıştır. Sıçanlarda yapılan oral doğurganlık ve üreme çalışmaları hiçbir yan etki göstermemiştir.

    İntravenöz embriyo-fetal toksisite çalışmaları, sıçanlarda 160 mg/kg/gün'e kadar (mg/m bazında önerilen maksimum insan dozunun (MRHD) ~1,5 katı) ve tavşanlarda 30 mg/kg/gün (mg/m bazında MRHD'nin ~0,6 katı) maternal toksik dozlarda embriyo-fetal toksisite veya teratojenite kanıtı göstermemiştir. Tavşanlarda 618 mg/m'lik MRHD'den 17 kat daha az olan intravenöz 33 mg/m dozunda in utero fetal kayıp meydana gelmiştir.

    Sıçanlarda, tavşanlarda ve maymunlarda yapılan oral teratojenisite çalışmaları, 1 g/gün P.O.'nun mg/m bazında MRHD'nin 1,5, 2,4 ve 1,5 katına kadar test edilen en yüksek dozlarda ilgili türler klaritromisinden herhangi bir teratojenisite göstermemiştir.

    Bununla birlikte, Sprague-Dawley sıçanlarında yapılan benzer bir çalışma, genetik

    değişikliklerin spontan ekspresyonuna bağlı gibi görünen düşük (%6) kardiyovasküler anormallik insidansını göstermiştir. Farelerde yapılan iki oral çalışma 1000 mg/kg/gün'de

    (%3-30) ortaya çıkarmıştır. Maymunlarda yalnızca anneler için açıkça toksik olan doz seviyelerinde embriyonik kayıp görülmüştür.

    Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, Chlamydia ve Frengi Belsoğukluğu, bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Cinsel ilişki yoluyla bulaşır ve dölyatağı boynunda, idrar yollarında, anüste, makatta ve boğazda enfeksyona sebep olabilir. Artrit Artrit Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.