BUDENOFALK 3 mg 50 kapsül Klinik Özellikler

Budezonid }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Barsak Antienflamatuarları > Budesonid
Ali Raif İlaç San. A.Ş. | 4 May  2012

4.1. Terapötik endikasyonlar

• İleumu (ince barsağın bir bölümünü) ve/veya asendan kolonu (kalın bağırsağın bir bölümünü) etkileyen hafif ve orta şiddette akut Crohn hastalığında,

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Yetişkinler:

Önerilen günlük doz, BUDENOFALK®’ın (3 mg budesonid içeren kapsül) yemeklerden yarım saat önce üç kez (sabah, öğlen ve akşam) birer kapsül alınmasıdır.

Tedavi süresi yaklaşık olarak 8 haftadır.

Genellikle, tam istenilen etkiye 2-4 haftadan sonra ulaşılır.

BUDENOFALK® tedavisi hemen kesilmemeli, gittikçe azalan dozlarla sonlandırılmalıdır. İlk hafta doz günde 2 kapsüle (sabah 1, akşam 1), ikinci hafta günde bir kapsüle (sabah) düşürülmeli ve sonra kesilmelidir.

Uygulama şekli:

Kapsüller yemeklerden önce, bol miktarda sıvı ile (örneğin bir bardak su) çiğnemeden yutulmalıdır.

Yutma sıkıntısı olan hastalar kapsülleri açıp, enterik kaplı pelletlerin tamamını bol miktarda suyla alabilirler. BUDENOFALK®’ ın etkisi bu şekilde azalmaz.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Orta ve şiddetli karaciğer bozukluğu olan hastalara dikkat edilmelidir;

Karaciğer fonksiyonları aşırı derecede bozuk olan hastalarda, BUDENOFALK®’ın ve diğer glukokortikosteroidlerin eliminasyon hızında azalma olabilir ve sistemik yararlanımda artışa yol açabilir. Bu yüzden bu hastalar budesonid tedavisine alınmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Çocuklarda çok fazla deneyim olmadığı için kullanılmamalıdır.
Geriyatrik popülasyon:

4.3. Kontrendikasyonlar

- Budesonid veya preparatın diğer bileşenlerinden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık durumlarında,

- Barsakların; bakteri, mantar, amip veya virüslere bağlı lokal enfeksiyonlarında,

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Budesonid tedavisi geleneksel oral steroid tedavisine göre daha düşük steroid düzeyine yol açar. Bu nedenle, başka steroid tedavisinden bu tedaviye geçildiğinde sistemik steroid düzeyi değişiklikleri ile ilgili belirtiler görülebilir.

Tüberküloz, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz, peptik ülser (gastrik veya duedonal), glokom, katarakt, ailede diyabet ve glokom öyküsü olan hastaların tedavisi sırasında yakın tıbbi izlem gereklidir.

Enfeksiyonlar:

İnflamatuvar yanıtın ve immün sistemin baskılanması enfeksiyona yatkınlığı ve enfeksiyon şiddetlerini artırır. Sepsis ve tüberküloz gibi atipik ve şiddetli enfeksiyonlar maskelenebilir ya da saptanmadan ileri evreye ulaşabilir.

Suçiçeği, immün yanıtı yetersiz olan hastalarda daha ağır bir seyir izleyebilir veya ölümcül olabilir. Hastalığı geçirmemiş kişiler; suçiçeği ya da zonalı (herpes zosterli) hastalarla temastan korunmalıdır. Eğer maruz kalırlarsa, derhal tibbi müdahaleye başvurmalıdırlar.

Suçiçeği pasif immünizasyonda kullanılan immunoglobulin, suçiçeğine maruz kalma durumuna karşın sistemik kortikosteroid ilaçları almış ya da bunları önceki 3 ay içinde kullanmış, bağışıklığı olmayan hastalar için endikedir. İmmünizasyon suçiçeğine maruz kalındığı andan itibaren 10 gün içinde verilmelidir. Suçiçeği doğrulandıysa, bu hastalık acil ve özel tedavi gerektirir.

Olası kızamık enfeksiyonunda da önlemler alınmalıdır. Aşılar:

İmmün yanıtı bozuk kişilerde canlı aşılar kullanılmamalıdır. Diğer aşılara (cansız aşılar) verilen antikor yanıtı azalabilir.

BUDENOFALK® hipotalamo-pitüiter-adrenal eksenin strese karşı yanıtını baskılayabilir. Bu nedenle cerrahi hastalarında ya da diğer stres durumlarına uğrayan hastalara destekleyici sistemik glukokortikosteroid verilmelidir.

BUDENOFALK®’ ın ketokonazol veya diğer CYP3A inhibitörlerle tedavisinden kaçınılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.5).

Sistemik glukokortikoidler ile görülen yan etkiler belirtilenden daha yüksek bir dozda meydana gelebilir.

BUDENOFALK®, her bir kapsülde 0,70 mmol (240 mg) sükroz içerir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glikoz-galaktoz malabsorbsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların BUDENOFALK®’ı kullanmamaları gerekir.

BUDENOFALK®, her bir kapsülde 0,03 mmol (12 mg) laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp laktoz yetmezliği ya da glikoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların BUDENOFALK®’ ı kullanmamaları gerekir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Östrojen ya da oral kontraseptif alan kadınlarda kortikosteroidlerin plazma konsantrasyonlarının ve etkilerinin arttığı bildirilmiştir. Bu etkileşim düşük doz oral kontraseptiflerle birlikte görülmez.

Simetidin ve budesonidin birlikte uygulanımı, budesonidin plazma seviyelerinde klinik açıdan anlamlı olmayan bir miktar yükselmeye neden olabilir. Omeprazol ile birlikte uygulanımı budesonidin farmakokinetiğini değiştirmez.

Kolestiramin gibi steroid bağlayıcı sentetik reçinelerle ve antiasitlerle potansiyel etkileşimler

®

göz ardı edilemez. Kolestiramin ve antiasitler BUDENOFALK® ile aynı anda verildiğinde benzer etkileşimler budesonidin etkisini azaltacaktır. Bu yüzden bu preparatlar birbirinden en az 2 saat arayla alınmalıdır.

Farmakodinamik etkileşimler:

• Kardiyak glikozidler: Potasyum eksikliği glikozidin etkisini potansiyalize edebilir.

• Salüretikler: Potasyum atılımı artabilir.

Farmakokinetik etkileşimler:

• Sitokrom P450 3A (CYP3A)

CYP3A inhibitörleri: Ketokonazol, ritonavir, troleandromisin, eritromisin, siklosporin, greyfurt suyu: Kortikosteroid etkisini artırabilir.

CYP3A indükleyen ilaçlar: Karbamazepin ve rifampisin intestinal mukozadaki budesonidin sistemik ve lokal düzeyini azaltabilir.

Budesonid dozunun ayarlanması gerekebilir.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Budenofalk®’ ın gebe kadınlarda kullanımına ilişkin yeterli veri mevcut değildir.

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar üreme toksisitesinin bulunduğunu göstermiştir (bkz. Bölüm 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

Çocuk doğurma çağındaki kadınlarda öncelikle gebelik ihtimali dışlanmalı, daha sonra BUDENOFALK® tedavisine başlanmalı ve uygun kontrasepsiyon tedavi sırasında uygulanmalıdır.

Gebelik dönemi

®

BUDENOFALK® gerekli olmadıkça (fötus üzerindeki potansiyel yararları potansiyel risklerinden üstün gelmedikçe) gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Laktasyon dönemi

Budesonidin insan ya da hayvan sütü ile atıldığına ilişkin yetersiz/sınırlı bilgi mevcuttur. Budesonidin süt ile atılmasına yönelik fizikokimyasal ve eldeki farmakodinamik/toksikolojik veriler nedeniyle memedeki çocuk açısından bir risk olduğu göz ardı edilemez. BUDENOFALK® emizirme döneminde kullanılmamalıdır.

Üreme yeteneği/Fertilite

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

4.8. İstenmeyen etkiler

Aşağıdaki sıklık verilerine göre yan etkiler değerlendirilmiştir:

Çok yaygın ( > 1/10); yaygın ( > 1/100 ila < 1/10); yaygın olmayan ( > 1/1.000 ila 1/100); seyrek ( > 1/10.000 ila < 1/1.000); çok seyrek ( < 1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Bazen sistemik glukokortikosteroidlerin tipik yan etkileri meydana gelebilir. Bu yan etkiler doza, tedavinin süresine, diğer glukokortikosteroid preparatları ile daha önceden yapılan veya

birlikte yapılan tedaviye ve kişisel duyarlılığa bağlıdır.

®

BUDENOFALK ’ın glukokortikoidlerle ilgili yan etkileri, eşit dozlarda oral prednizolon tedavisiyle kıyaslandığında yaklaşık olarak yarısı kadar daha az olduğu klinik çalışmalarda gösterilmiştir.

®

BUDENOFALK®’ın rapor edilen yan etkileri şunlardır; Aşağıda verilen, çok seyrek görülen yan etkilerin bir kısmı, uzun süreli kullanım sonrasında gözlenmiştir.

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Bilinmiyor: Bağışıklık yanıtının oluşumuna engel olur (örneğin enfeksiyon riskini arttırır).

Metabolizma ve beslenme hastalıkları:

Çok seyrek: Bacaklarda ödem, Cushing sendromu

Bilinmiyor: Cushing sendromu, ay dede yüzü, trunkal obezite, azalmış glukoz toleransı, diyabet, ödem oluşumu ile sodyum birikimi, potasyum atılımı artışı, adrenal korteksin inaktivite ve/veya atrofi, çocuklarda büyüme geriliği, seks hormon salınımında bozukluk (örneğin; amenore, hirşutizm, empotans).

Psikiyatrik hastalıkları:

Bilinmiyor: Depresyon, irritabilite, öfori.

Sinir sistemi hastalıkları

Çok seyrek: Psödo tümör serebri, kimi zaman ergenlerde optik disk şişmesi.

Göz hastalıkları:

Bilinmiyor: Glokom, katarakt

Vasküler hastalıkları:

Bilinmiyor: Hipertansiyon, artmış tromboz riski, vaskülit (uzun süreli tedavi sonrası geri çekilme sendromu).

Gastrointestinal hastalıkları:

Bilinmiyor: Mide şikayetleri, duodenal ülser, pankreatit
Deri ve deri altı doku hastalıkları:

Bilinmiyor: Alerjik ekzantem, deride damarlanma ve kanama, ekimoz, steroid akne, yara iyileşmesinde gecikme, kontakt dermatit

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Budesonidin doz aşımıyla ilgili bugüne kadar herhangi bir olgu bildirilmemiştir.

BUDENOFALK®’ ın özellikleri nedeniyle, toksik hasara yol açacak bir doz aşımı beklenmemektedir.

Mide Kanseri Mide Kanseri Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir. Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.