BERINERT P 500 IU/10 ml IV enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü Klinik Özellikler

C1 Esteraz Inhibitoru }

Kan ve Kan Yapıcı Organlar >
Csl Behring Biyoterapi İlaç Dış Tic. A.Ş | 6 April  2021

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    BERINERT P kalıtsal anjiyoödem tip I ve II ataklarının (KAÖ) tedavisinde ve prosedür öncesi akut

    atakların önlenmesinde endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Tedavisi, C1-esteraz inhibitörü eksikliği tedavisinde tecrübeli bir hekim gözetiminde başlatılmalıdır.

    Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi: Yetişkinler

    Akut anjiyoödem ataklarının tedavisi:

    Her bir vücut ağırlığı kilogramı başına 20 IU (20 IU/kg vücut ağırlığı) uygulanır.

    Prosedür öncesi anjiyoödem ataklarının önlenmesi:

    Tıbbi, diş veya cerrahi prosedürden 6 saatten daha az bir süre öncesinde 1000 IU uygulanır.

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği

    BERİNERT P'nin cinsiyet, ırk, geriatrik yaş ile tanımlanan veya böbrek veya karaciğer yetmezliği olan özel hasta popülasyonlarındaki farmakokinetiğini değerlendirmek için çalışmalar yürütülmemiştir.

    Pediyatrik popülasyon:

    Akut anjiyoödem ataklarının tedavisi:

    Her bir vücut ağırlığı kilogramı başına 20 IU (20 IU/kg vücut ağırlığı) uygulanır.

    Prosedür öncesi anjiyoödem ataklarının önlenmesi:

    Tıbbi, diş veya cerrahi prosedürden 6 saatten daha az bir süre öncesinde vücut ağırlığı kilogramı başına 15 ila 30 IU (15-30 IU/kg vücut ağırlığı) uygulanır. Doz, klinik durumlar göz önünde bulundurularak seçilmelidir (örn. prosedür türü ve hastalığın şiddeti)

    Geriyatrik Popülasyon

    BERİNERT P'nin geriyatrik popülasyondaki etkililiği ve güvenliliği kontrollü çalışmalarda değerlendirilmemiştir.

    BERİNERT P; ABD ve Avrupa'da gerçekleştirilen bir Kayıt Çalışmasında, kalıtsal anjiyoödemi olan 27 geriyatrik denekte (yaş aralığı 65 – 83) değerlendirilmiştir. Geriyatrik popülasyonda gözlenen güvenlilik profili, çalışılan daha genç popülasyonlarda gözlenen profil ile benzer olmuştur.

    Uygulama şekli:

    BERINERT P'nin sulandırılmasına ilişkin talimatlar için bölüm 6.6'ya bakınız. Sulandırılmış çözelti renksiz ve berrak olmalıdır.

    Çözelti, yavaş intravenöz enjeksiyon ile uygulanmalıdır. BERINERT P 500 IU/10 ML aynı zamanda

    infüzyon olarak da uygulanabilir (4 mL/dakika).

    4.3. Kontrendikasyonlar

    BERINERT P; etkin maddeye, bölüm 6.1'de listelenen yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda kontrendikedir.

    4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

    Alerjilere karşı bilinen eğilimi olan hastalarda; antihistaminler ve kortikosteroidler profilaktik olarak uygulanmalıdır.

    Alerjik veya anafilaktik türde reaksiyonlar meydana gelirse; BERINERT P uygulaması derhal durdurulmalı (örn. enjeksiyon/infüzyon kesilmeli) ve uygun bir tedavi başlatılmalıdır. Terapötik

    önlemler, istenmeyen etkinin türüne ve şiddetine bağlıdır. Şok tedavisi için mevcut tıbbi standartlar

    gözlemlenmelidir.

    Laringeal ödemi olan hastalar, destek olarak acil tedavi ile birlikte özellikle yakından izleme

    gerektirir.

    BERINERT P ile Kapiler Kaçış Sendromu (KKS) tedavisi veya izinsiz kullanımı önerilmemektedir (ayrıca bkz. bölüm 4.8.).

    Evde tedavi ve bireysel uygulama

    Bu tıbbi ürünün evde veya bireysel kullanımına ilişkin veriler kısıtlıdır. Evde tedavi ile ilişkili potansiyel riskler; uygulamanın kendisi ve özellikle aşırı duyarlılık gibi advers ilaç reaksiyonlarının yönetilmesi ile ilişkilidir. Bireyin evde kullanımına ilişkin karar; uygun eğitimin verildiğini ve kullanımın düzenli aralıklarla incelendiğini sağlayacak olan, uygulamayı yapan hekim tarafından verilmelidir.

    Virüs güvenliliği

    BERINERT P, insan plazmasından elde edilmektedir. İnsan plazmasından elde edilen ilaçlar, virüsler ve teorik olarak Varyant Creutzfeld-Jacob (v-CJD) gibi, çeşitli hastalıklara yol açabilen enfeksiyon yapıcı ajanlar içerebilirler. BERINERT P'de Varyant Creutzfeld-Jacob hastalığının bulaşma riski teorik olarak minumumken, klasik Creutxfeld-Jacob hastalığının bulaşma riski hiçbir kanıtla desteklenemez. Alınan önlemlere rağmen, bu tür ürünler halen potansiyel olarak hastalık bulaştırabilir.

    Bu tip ürünlerin enfeksiyon yapıcı ajanları bulaştırma riski, plazma verenlerin belirli virüslere önceden maruz kalıp kalmadığının izlenmesi, belirli virüs enfeksiyonlarının halihazırda varlığının test edilmesi ve belirli virüslerin yok edilmesi ve/veya inaktivasyonu ile azaltılmıştır.

    HIV, HBV, HCV gibi zarflı virüsler, HAV ve Parvovirüs B19 gibi zarflı olmayan virüsler için alınan önlemlerin etkili olduğu düşünülmektedir. Bütün bu önlemlere rağmen, bu ürünler hala potansiyel olarak hastalık bulaştırabilirler. Ayrıca, henüz bilinmeyen enfeksiyon yapıcı ajanların bu ürünlerin içerisinde bulunma ihtimali mevcuttur.

    Doktor, bu ilacı hastaya reçete etmeden veya uygulamadan önce hastası ile risk ve yararlarını tartışmalıdır.

    Ayrıca;

    BERINERT P kullanılması gerekiyorsa hekim tarafından, hastalık yapıcı etkenlerin hastaya bulaşmasını önlemek için uygun aşıların (Hepatit A, Hepatit B vb.) yaptırılması önerilebilir.

    Hastalar açısından BERINERT P her uygulandığında, hastayla ürünün seri numarası arasındaki bağlantının korunabilmesi için, ürünün adı ve seri numarası kaydedilmelidir.

    BERİNERT P her 100 mL çözeltide 486 mg'a kadar (yaklaşık 21 mmol) sodyum içerir. Bu durum kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Herhangi bir etkileşim çalışması gerçekleştirilmemiştir.

    Fertilite, Gebelik ve Laktasyon Genel tavsiye

    Gebelik kategorisi: C

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (kontrasepsiyon)

    Veri yoktur.

    Gebelik dönemi

    BERINERT P'nin gebe kadınlarda kullanımından kaynaklanan risk artışı olmadığını gösteren veriler kısıtlıdır. BERINERT P insan plazmasının fizyolojik bir bileşenidir. Bu nedenle hayvanlar üzerinde üreme ve gelişim toksisitesine ilişkin çalışmalar gerçekleştirilmemiştir ve insanlarda gebelik, doğum öncesi ve sonrası gelişime ilişkin advers etki beklenmemektedir. Bu nedenle, BERINERT P gebelik döneminde yalnızca açık bir şekilde gerekli ise kullanılmalıdır.

    Laktasyon dönemi

    BERINERT P'nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir; fakat yüksek molekül ağırlığı nedeniyle BERINERT P'nin anne sütüne geçmesi olası değildir. Ancak, kalıtsal anjiyoödem şikayeti olan kadınlarda emzirme konusu tartışmaya açıktır. Emzirmenin durdurulup durdurulmayacağına veya BERINERT P tedavisinin durdurulup durdurulmayacağına/tedaviden kaçınılıp kaçınılmayacağına ilişkin karar verilirken, emzirmenin çocuk açısından faydası ve BERINERT P tedavisinin emziren anne açısından faydası dikkate alınmalıdır.

    Üreme yeteneği/fertilite

    BERINERT P insan plazmasının fizyolojik bir bileşenidir. Bu nedenle hayvanlar üzerinde üreme ve gelişim toksisitesine ilişkin çalışmalar gerçekleştirilmemiştir ve insanlarda gebelik, doğum öncesi ve sonrası gelişime ilişkin advers etki beklenmemektedir.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    BERINERT P'nin, araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır veya ihmal edilebilir etkiye sahiptir.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    Aşağıdaki advers reaksiyonlar, pazarlama sonrası deneyimlere ve bilimsel literatürlere dayanmaktadır. Advers reaksiyonların sıklığı şu şekilde listelenmektedir: (çok yaygın ≥1/10, yaygın (≥1/100 ila <1/10, yaygın olmayan ≥1/1.000 ila <1/100, seyrek ≥1/10.000 ila <1/1.000, çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

    BERINERT P ile istenmeyen reaksiyonlar seyrek görülmektedir.

    Organ sınıfı

    Çok

    yaygın

    Yaygın

    Yaygın

    olmayan

    Seyrek

    Çok seyrek

    Vasküler hastalıklar

    Tromboz gelişimi*

    Bağışıklık sistemi hastalıkları

    Alerjik veya anafilaktik reaksiyonlar

    (örn. taşikardi, hiper- veya

    hipotansiyon, kızarıklık, ürtiker,

    Şok

    dispne, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı)

    Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine

    ilişkin hastalıklar

    Sıcaklık artışı, enjeksiyon bölgesinde

    reaksiyon

    *Fatal sonuçlu tekli vakalarda, ekstrakorporal dolaşım altında kalp ameliyatı öncesinde, sırasında veya sonrasında Kapiler Kaçış Sendromu profilaksisi veya tedavisi için yüksek BERINERT P dozları ile tedavi girişimlerinde.

    Bulaşıcı ajanlara ilişkin güvenlilik için bölüm 4.4.'e bakınız. Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır.

    Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    BERINERT P ile doz aşımına ilişkin herhangi bir vaka rapor edilmemiştir.

    Kalp Krizi Kalp Krizi Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir. Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Aşırı Alkol Kullanımı, Alkolizm Alkol bağımlılığı, alkol kullanımı ve alkol sorunları arasındaki farkı açıklamak güçtür. Örneğin, geçmişte alkol kullanmış olan bir kimsenin mutlaka alkol bağımlısı olması gerekmez.