Glaxo Smithkline İlaçları ARIXTRA 2.5 mg/0.5 ml enjeksiyonluk sol.10 kul.haz.şırınga İP Formülü

ARIXTRA 2.5 mg/0.5 ml enjeksiyonluk sol.10 kul.haz.şırınga Formülü

Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş | Güncelleme :13 Temmuz  2012

Herbir kullanıma hazır şırınga, 0.5 ml enjeksiyonluk solüsyon içinde 2.5 mg fondaparinuks sodyum içerir.

Farmakodinamik özellikleri: Fondaparinuks aktif faktör X (Xa)’nın sentetik ve selektif bir inhibitörüdür. Fondaparinuksun antitrombotik aktivitesi antitrombin III (ATIII) aracılı Faktör Xa’nın selektif inhibisyonu ile sağlanır. ATIII’e selektif olarak bağlanan fondaparinuks, Faktör Xa’nın ATIII ile nötralizasyonunu arttırır (yaklaşık 300 kat). Faktör Xa’nın nötralizasyonu koagülasyon kaskadını bloke eder ve hem trombin oluşumunu hem de trombus gelişimini önler. Fondaparinuks trombini (aktif Faktör II) inaktive etmez ve trombositler üzerine etkisi yoktur.

2.5 mg dozda fondaparinuks plazmada aktif parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), aktif pıhtılaşma zamanı (ACT) veya protrombin zamanı (PT)/Uluslararası Normalleştirilmiş Oran (INR) testleri gibi rutin koagülasyon testlerini veya kanama zamanını veya fibrinolitik aktiviteyi etkilemez.

Fondaparinuks heparinin indüklediği trombositopenili hastaların serumlarıyla çapraz reaksiyona girmez.

Klinik çalışmalar

Arixtra klinik programı, kalça kırığı, major diz cerrahisi veya kalça replasman cerrahisi gibi alt ekstremitelerinde major ortopedik cerrahi geçiren hastalarda proksimal ve distal derin ven trombozu (DVT) ve pulmoner embolizm (PE) gibi venöz tromboembolik olayların (VTE) önlenmesi için Arixtra’nın etkinliğini göstermek üzere tasarlanmıştır. 8000’in üzerinde hastada (kalça kırığı - 1711, kalça replasmanı - 5829, major diz cerrahisi - 1367) kontrollü Faz II ve III klinik çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalarda post-operatif olarak 6-8 saatte başlanmış günde bir kere 2.5 mg Arixtra ile cerrahi operasyondan 12 saat önce günde bir kere 40 mg veya operasyondan 12-24 saat sonra günde iki kere 30 mg enoksaparin karşılaştırılmıştır.

Bu çalışmaların analizinde, Arixtra’nın önerilen doz rejimi ile enoksaparin cerrahiden sonra 11. güne kadar gerçekleştirilen ve cerrahinin çeşidinden bağımsız olarak değerlendirilmiş VTE oranında anlamlı bir azalma ile ilişkili bulunmuştur(% 54-% 95 Güven aralığı ile, % 44; % 63). Son nokta olaylarının çoğunluğu önceden takvimlendirilmiş bir venografi ile teşhis edilmiş ve esas olarak distal DVT’den oluşmuştur. Fakat proksimal DVT’nin insidansı da anlamlı olarak azalmıştır. PE’yi içeren semptomatik VTE’nin insidansı tedavi gruplarında ise anlamlı olarak farklı değildir.

Cerrahiden 12 saat önce başlanan günde bir kere 40 mg enoksaparin ile karşılaştırmalı yapılan çalışmalarda, major kanama enoksaparin grubundaki hastalarda %2.6 oranında, önerilen dozda tedavi edilen fondaparinuks hastalarında ise %2.8 oranında gözlenmiştir.

Farmakokinetik özellikleri: Absorpsiyon:Fondaparinuks subkütan uygulamadan sonra tamamen ve hızlıca absorbe edilir (mutlak biyoyararlanım %100). Sağlıklı genç deneklerde 2.5 mg Arixtra ile plazma maksimum konsantrasyonuna subkütan uygulamadan 2 saat sonra ulaşılmıştır (ortalama Cmaks=0.34 mg/l). Ortalama Cmaks değerinin yarısı kadar plazma konsantrasyonlarına uygulamadan 25 dakika kadar sonra ulaşılır.

Yaşlı sağlıklı deneklerde fondaparinuksun farmakokinetiği 2 - 8 mg arasında subkütan uygulamada doğrusal olarak artar. Günde bir kez uygulama ile kararlı plazma seviyesi Cmaks ve EAA’da 1.3 kat artışla 3 - 4. günde elde edilmiştir.

Günde bir kez 2.5 mg fondaparinuks kullanan kalça protezi cerrahisi geçiren hastalarda fondaparinuks için tahmin edilen ortalama (%CV) kararlı faz farmakokinetik parametreleri şöyledir: Cmaks (mg/l) = 0.39 (%31), Tmaks(s) = 2.8 (%18) ve Cmin (mg/l) =0.14 (%56). Artan yaş ile bağlantılı olarak, kalça kırığı hastalarında fondaparinuks kararlı plazma konsantrasyonu ise şöyledir: Cmaks (mg/l)=0.50 (%32), Cmin (mg/l) =0.19 (%58).

Dağılım: Fondaparinuksun dağılım hacmi sınırlıdır (7-11 lt). İn vitro, fondaparinuks plazma konsantrasyonuna bağlı olarak yüksek oranda ve spesifik olarak ATIII protein

Kalp Krizi Kalp Krizi
Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.
Mide Kanseri Mide Kanseri
Mide kanseri genellikle mideyi tümüyle kaplayan ve mukus üretmekle görevli hücrelerde başlar. Bu kanser tipine adenokarsinom denir.
Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı
Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş
Geri Ödeme KoduA00887
Satış Fiyatı TL
Önceki Satış Fiyatı
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699522957682
Etkin Madde Fondaparinuks Sodyum
ATC Kodu B01AX05
Kan ve Kan Yapıcı Organlar > Antitrombotik İlaçlar > Fondaparinuks Sodyum
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı