ACULAR LS steril göz damlası %0.4 5 ml Farmakolojik Özellikler

Ketorolak Trometamin }

Duyu Organları > Antienflamatuar İlaçlar > KetorolakOftalmik
AbbVie Tibbi İlaçlar San. Tic. Ltd. Şti. | 11 November  2011

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Oftalmik ilaçlar, non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar ATC kodu: S01BC05

    Ketorolak trometamin, sistemik olarak uygulandığında, analjezik, antiinflamatuvar ve antipiretik etkili bir nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçtır. Etki mekanizmasının prostaglandin biyosentezini

    inhibe etmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Prostaglandinlerin, çeşitli intraoküler inflamasyon türlerinin mediatörü oldukları gösterilmiştir. Sistemik olarak verilen ketorolak trometamin, pupillada konstriksiyona neden olmamaktadır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    26 sağlıklı gönüllüde, günde üç kez bir göze bir damla % 0.5'lik ketorolak trometamin oftalmik çözelti, diğer göze de bir damla taşıyıcı damlatılmıştır. Topikal oküler tedavi sırasında 10. günde

    26 gönüllünün 5'inin plazmasında saptanabilir konsantrasyonda (11-23 ng/mL aralığında) ketorolak bulunmuştur.

    Katarakt ekstraksiyonunun 12 saat ve 1 saat öncesinde hastaların gözlerine iki damla % 0.5'lik ketorolak trometamin oftalmik çözelti damlatıldığında, test edilen 9 gözün 8'inde aköz humörde ortalama ketorolak konsantrasyonu 95 ng/mL (40 – 170 ng/mL aralığında) olmuştur.

    Oküler farmakokinetik:

    Ketorolak trometaminin oküler farmakokinetiğine ait mevcut bilgiler aşağıdaki gibidir:

      Emilim: C işaretli ketorolak trometamin, tavşanlarda tek doz uygulamadan sonra göz içine hızla absorbe olmuştur. İntrakameral uygulamadan sonra T0,5 saat iken, topikal uygulamadan sonra; anesteziye alınmamış tavşanlarda humör aközde T1 saat; anesteziye alınmış tavşanlarda, ortalama 3,4 saat olarak bulunmuştur. Anestezi edilmemiş tavşanlarda, humör aköz ve korneadaki ilaç yarılanma ömrü sırasıyla 7,1 ve 8,2 saattir.

      5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

      Akut ve Kronik Toksisite

      Tavşanlarda ve sinmologus maymunlarında üç zaman aralığında (akut (1 gün), subkronik (10 ila

      42 gün) ve kronik (6 ve 12 ay)), ketorolak trometamin (trometamol) ile yapılan 12 preklinik toksikoloji çalışmasında; gerçekleştirilen ve ketorolak trometamin (trometamol) ile: subkronik

      çalışmada bulunan iki tavşan türünden biri olan Hollanda Kuşaklı Tavşanların taşıyıcıda kullanılan benzalkonyum klorür (BAK) koruyucu sistemine duyarlı bulunmuştur. Bu tavşan türünün göz kırpma oranının düşük olması ve iritasyona verdikleri göz yaşarması yanıtından dolayı hassas olduğu varsayılmaktadır. Bu hayvan çalışmalarındaki ketorolak uygulaması ile ilişkilendirilen başka oküler iritasyon veya toksisite bulunmamaktadır.

      Karsinojenez, Mutajenez, Fertilite Bozukluğu

      Ketorolak trometamin, ne 24 ay boyunca (insanlarda ve hayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 151 katı) 5 mg/kg/gün dozuna kadar oral olarak verildiği sıçanlarda, ne de 18 ay boyunca (insanlarda ve hayvanlarda %100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 60 katı) 2 mg/kg/gün dozunda oral olarak verildiği farelerde kanserojen bulunmamıştır.

      Ketorolak trometamin, Ames testinde veya ileri mutasyon testlerinde in vitro olarak mutajenik bulunmamıştır. Benzer şekilde, planlanmamış DNA sentezinde in vitro bir artışa veya farelerde kromozom kırılmasında in vivo bir artışa yol açmamıştır. Ancak, ketorolak trometamin, Çin hamsteri yumurtalık hücrelerinde kromozom bozukluklarında insidansın artmasına yol açmıştır.

      Ketorolak trometamin, insanlarda ve hayvanlarda % 100 absorpsiyon varsayıldığında, mg/kg bazında, önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 272 ve 484 katına kadar olan dozlarda sırasıyla erkek ve dişi farelere oral olarak uygulandığında fertiliteyi bozmamıştır.

      İnsanlarda ve hayvanlarda mg/kg bazında %100 absorbe olduğu varsayılarak, tavşanlara ve sıçanlara organogenez sırasında önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun sırasıyla

      109 ve 303 katına kadar oral yolla uygulandığında ketorolak trometamin teratojenik bulunmamıştır. İnsanlarda ve hayvanlarda mg/kg bazında %100 absorbe olduğu varsayılarak, sıçanlara gebelik döneminin 17. gününden sonra önerilen maksimum insan topikal oftalmik dozunun 45 katına kadar oral yolla uygulandığında, ketorolak trometamin distosiye ve yavru mortalitesinde artışa neden olmuştur.

      Travma Sonrası Bunalımı Travma Sonrası Bunalımı Travmatik bir olay, günlük olağan olayların dışında olan ve kişiyi derinden rahatsız eden bir olaydır.Birçok olay böyle bir etki gösterebilir. Parkinson  Hastalığı Parkinson Hastalığı Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.