Astra Zeneca İlaçları ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) İP Formülü

ZOLADEX DEPOT 3.6 mg (subkutan implant) Formülü

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti. | Güncelleme :10 Mayıs  2024

Beher 'Zoladex' Subkütan İmplant; enjektör içinde, uygulamaya hazır, beyaz ile krem beyazı renginde, 3.6 mg Goserelin'e eşdeğerde biyolojik olarak yıkılabilen bir matriks üzerine dağılmış biçimde yer alan Goserelin Asetat ile 18.0 mg Laktid/Glikolid kopolimeri içerir.



Farmakodinamik Özellikleri

Zoladex  (D-Ser(But)6 Azgly10 LHRH),   LHRH’un sentetik bir analoğudur. Zoladex kronik uygulamada, hipofizden LH sekresyonunun inhibisyonuna neden  olarak, erkeklerde serum testosteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum  estradiol konsantrasyonunu düşürür.Tedaviye son verilmesinden sonra bu etki geriye döner. İlk başta diğer LHRH agonistlerinde görüldüğü gibi Zoladex erkeklerde serum testesteron konsantrasyonunu ve kadınlarda serum estradiol konsantrasyonunu geçici olarak yükseltebilir.

Erkeklerde, ilk depo enjeksiyondan 21 gün sonra, testosteron konsantrasyonu kastrasyon düzeylerine düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece baskı devam eder.  Bu inhibisyon, prostat tümöründe gerileme ve hastaların çoğunluğunda semptomatik iyileşme gösterir.

 

Kadınlarda, ilk enjeksiyondan 21 gün sonra, serum estradiol konsantrasyonu düşer ve her 28 günde bir uygulanan tedaviye devam edildiği sürece, menopoz sonrası kadınlarda tesbit edilen düzeylere benzer düzeyde suprese  olarak kalır.   Hormona bağımlı ilerlemiş meme kanseri, endometriyozis, uterus miyomlarındaki  yanıt ve over içindeki foliküler gelişimin  baskılanması   bu supresyon ile ilişkilidir. Endometriyal incelme sonucu hastaların büyük çoğunluğunda amenoreye neden olur.

LHRH analogları ile tedavi esnasında bazı kadınlar menopoza girebilirler. Nadiren bazı kadınlar  tedavinin bitiminden sonra  yeniden adet kanaması görmeyebilirler.

 

Zoladex’in demir ile kombinasyonunun amenoreye sebep olduğu ve miyomlu anemik kadınlarda, hemoglobin konsantrasyonları ve ilgili hematolojik parametreleri düzelttiği gösterilmiştir. Bu kombinasyon hemoglobin konsantrasyonunun yalnızca demir tedavisiyle elde edilenden 1 gr/dl daha fazla yükselmesini sağlar.

i)             Prostat Kanseri: Hormonal müdahaleye uygun prostat kanserinde;

ii)            Meme Kanseri: Hormonal müdahaleye uygun premenopozal ve perimenopozal  kadınlarda görülen meme kanserinde kullanılır.

iii)          Endometriyozis: Endometriyozisin, ağrı dahil semptomlarının hafifletilmesinde ve endometrial lezyonların büyüklük ve sayısını azaltarak kontrol altına alınmasında;

iv)           Endometriyumun inceltilmesi: Zoladex, endometriyumun ablasyonu veya rezeksiyonu öncesi inceltilmesinde kullanılır.

v)            Miyoma uteri:Zoladex’e veya diğer LHRH analoglarına aşırı duyarlılığı olduğu bilinen hastalara Zoladex verilmemelidir.

Zoladex hamilelik veya laktasyonda kullanılmamalıdır.

Zoladex çocuklarda güvenirliği ve etkisi saptanmadığından, bu grup hastada kullanılmamalıdır.

 

Erkekler

Üretere ait tıkanma veya omurilikte sıkışma riski taşıyan erkek hastalarda Zoladex kullanımı dikkatle yapılmalı ve hastalar terapinin ilk ayında yakından izlenmelidir. LHRH analoğu ile tedaviye başlarken ilk olarak bir antiandrojen (Zoladex tedavisine başlamadan 3 gün önce ve tedavi başladıktan sonra 3 hafta günlük 300 mg siproterone asetat verilmesi gibi)  kullanılması düşünülmelidir. Böyle bir uygulamanın serum testosteronun tedavi başlangıcında olası yükselmesini önlediği bildirilmiştir. . Eğer, üretere ait bir tıkanma nedeniyle böbrek harabiyeti ve omurilikte sıkışma varsa veya gelişirse, bu komplikasyonların spesifik standart tedavileri uygulanmalıdır.

 

 

Kadınlar

Kadınlarda, LHRH agonistlerinin kullanılması, kemikte mineral dansite  kaybına neden olabilir. Erken evre meme kanseri tedavisi gören hastaların iki yıllık tedavilerini takiben, ortalama kemik mineral dansite kaybı femur başında %6.2 ve bel omurlarında ise %11.5 olmuştur. Tedavi bitiminden bir yıl sonra yapılan takipte bu kaybın kısmen dönüşümlü olduğu ve başlangıca göre iyileşmenin femur başında %3.4, bel omurlarında ise %6.4 olduğu bulunmuştur. Ancak bu düzelme çok sınırlı veriye dayanmaktadır.

 

Endometriosis tedavisi amacıyla Zoladex kullanan hastalarda hormon replasman tedavisinin (hergün estrojen + progesteron verilmesinin) kemik mineral dansite  kaybını ve vazomotor semptomları azalttığı gösterilmiştir.

'Zoladex',  bilinen metabolik kemik hastalığı olan kadınlarda dikkatle kullanılmalıdır.

Genel Anafilaksi bulguları ile birlikte seyredebilen aşırı duyarlılık reaksiyonları nadiren  bildirilmiştir.

Artralji bildirilmiştir. Spesifik olmayan paresteziler rapor bildirilmiştir.Genelde tedaviyi kesmeksizin yatışan ve çoğunlukla hafif seyreden deri  döküntüleri  görülebilir.

 

Zoladex uygulanan hastalarda bazen hipotansiyon ve hipertansiyon şeklinde kan basıncında değişiklikler gözlenmiştir. Bu değişiklikler genellikle geçicidir ve tedaviye devam ederken veya Zoladex tedavisi kesildikten sonra düzelme olur.  Bu değişiklikler nadiren Zoladex tedavisinin durdurulmasını da içeren tıbbi müdahale gerektirebilir.

 

Bu gruptan diğer ajanlarla olduğu gibi, ilk uygulamayı takiben çok nadir olarak  hipofizde apopleksi rapor edilmiştir.

 

Subkütan enjeksiyon bölgesinde hafif çürüme de dahil ara sıra görülebilen lokal reaksiyonlar oluşabilir.

 

Erkekler

Erkeklerdeki farmakolojik etkilerine, yüzde kızarmalar,  terleme ve libidoda azalma da dahil olup nadiren tedavinin durdurulmasını gerektirebilir. Ender olarak memede şişme ve hassasiyet görülebilir. Başlangıçta, prostat kanserli hastaların kemik ağrılarında geçici bir artma görülse de bu durum semptomatik olarak kontrol edilebilir. Üretere ait tıkanma ve omurilikte sıkışmanın görüldüğü izole vakalar tesbit edilmiştir.

 

 


Yetişkinler: 3.6 mg depot Zoladex Subkütan İmplant, her 28 günde bir ön abdominal duvara zerkedilir.

Böbrek veya karaciğer yetmezliği olanlarda herhangi bir doz ayarlaması yapılması gerekli değildir.

 

 Günümüzde, daha uzun tedavi süreleri ile ilgili klinik çalışmalar bulunmadığından, endometriyozisde  tedavi süresi 6 ay ile sınırlanmalıdır.

Kemik mineral dansitesi kaybı  göz önüne alınarak  tekrarlayan tedaviler uygulanmamalıdır. Endometriyozis tedavisi amacıyla Zoladex kullanan hastalarda hormon replasman tedavisinin (hergün estrojen+ progesteron verilmesinin) kemik  mineral dansite kaybını ve vazomotor semptomları azalttığı gösterilmiştir.

 

Endometriyumun İnceltilmesi İçin 4 veya 8 haftalık Kullanım: Uterusu büyük olan hastalar veya cerrahi işlem için daha esnek bir zamanlama sağlanabilmesi için ikinci bir depo uygulaması gerekli olabilir.

Uterus miyomları sonucu anemik olan kadınlara operasyondan önce 3 ay kadar Zoladex 3.6 mg depo ile birlikte ilave demir tedavisi uygulanabilir.

 

 

Yardımlı Üreme: Serum estradiol düzeylerinin erken foliküler fazdaki değerlere (yaklaşık  litrede 150 pikomole) düşürülmesini sağlamak amacıyla 3.6 mg Zoladex kullanılır.Bu genellikle 7. ve 21. günler arasına rastlar

Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri
Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir.
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük
Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.
Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri
En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

AstraZeneca Türkiye İlaç Sanayi ve Ticaret Ltd.Şti.
Geri Ödeme KoduA08701
Satış Fiyatı1990.47 TL [ 10 Mayıs 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı1990.47 TL [ 3 Mayıs 2024 ]
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699786880016
Etkin Madde Goserelin
ATC Kodu L02AE03
Antineoplastik ve İmmünomodülatör Ajanlar > Hormonlar > Goserelin
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
Eşdeğer bir ilaç bulunamadı