VINCREST 2 mg/2 ml I V enjeksiyonluk çözelti Farmakolojik Özellikler

Vinkristin Sülfat }

Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 10 August  2021

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Antineoplastik ilaç, vinka alkaloidleri ve analogları ATC kodu: L01CA02

    Vinkristin sülfat, Vinca rosea adlı bitkiden izole edilen bir antineoplastik alkaloittir.

    Vinkristinin etki mekanizması tam olarak bilinmemesine rağmen iğ şeklindeki mitotik cismin mikrotübüler proteinlerine bağlanarak uygun şekilde polimerize olmalarını engeller ve hücre bölünmesinin metafaz safhasında durmasına neden olur.

    VİNCREST insanlarda geniş spektrumlu anti-tümör aktivite gösteren antineoplastik bir ilaçtır. Vinkristin sülfat kemik iliği koruyucusu olduğundan diğer kemoterapötik kanser ilaçlarıyla birlikte kullanıma uygundur.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim:

    Vinkristin oral olarak verildiğinde gastrointestinal sistemden az emilir. Ancak emilim oranı tam

    belirlenmemiştir. Doruk plazma seviyesine ulaştıktan hemen sonra plazmada trifazik olarak kaybolur. Eşit dozlar verilerek serum vinkristin konsantrasyon zaman eğrisi altındaki alan incelendiğinde ilacın i.v. infüzyon şeklinde uygulanmasının i.v. hızlı enjeksiyona göre daha fazla biyoyararlanım gösterdiği anlaşılmıştır.

    Dağılım:

    Vinkristin ve metabolitlerinin vücut doku ve sıvılarına dağılımının karakteristik özellikleri tam belirlenememiştir.

    Biyotransformasyon:

    Vinkristin büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur.

    İlacın haftada bir defadan fazla uygulanması muhtemelen gereksizdir.

    Eliminasyon:

    İlacın terminal yarılanma ömrü 15-155 saat arasındadır. Vinkristinin metabolik özellikleri henüz net olarak anlaşılmamıştır. Vinkristin ve metabolitleri çoğunlukla safra yoluyla atılır. Karaciğer ve biliyer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (bu durum serum alkalen fosfataz düzeyinin yükselmesiyle anlaşılır) vinkristinin eliminasyon yarılanma ömrünü anlamlı olarak uzattığı gösterilmiştir.

    Hastalardaki karakteristik özellikler:

    Karaciğer yetmezliği:

    Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastalarda metabolizmasının ve bundan dolayı vinkristinin atılımının azalması ile toksisite riskinde artış meydana gelir. Gerektiğinde doz ayarlaması yapılmalıdır. Direkt serum bilirubin değeri 3 mg/100 mL'nin (51 mikromol/L) üzerinde olan hastalarda vinkristin sülfat dozunun %50 oranında azaltılması önerilir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Birçok hayvan türünde, gebe hayvanlarda toksik olmayan dozlarda vinkristin embriyoletalite gibi teratojenik etkiler gösterebilmektedir.

    In vivo ve in vitro laboratuar testlerinde bu ürünün mutajenik olduğu kanıtlanmamıştır.

    Fare ve sıçanlarda intraperitoneal uygulamadan sonra, karsinojenisiteye dair herhangi bir ipucu bulunamamıştır, ancak bu çalışma kısıtlıdır.

    Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir. Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim Boyu ( Serviks ) Kanseri Rahim boynu (serviks) kanseri 35 yaş altı kadınlarda görülen vakalarda meme kanserinden sonra ikinci sırayı alır.Serviks kanserinin gelişmesi yıllarca sürebilir.