TURKTIPSAN VITAMIN C 500 mg/5 ml IM/IV/SC enjeksiyon ve infüzyon için çözelti içeren ampül (5 ampül) Kısa Ürün Bilgisi

Vitamin C }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > C Vitamini (Askorbik Asit) ve Kombinasyonları > C Vitamini
Turktıpsan Sağlık Turizm Eğitim Ve Ticaret A.Ş | 17 July  2018

  • 1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

    TURKTIPSAN VÄ TAMÄ N C 500 mg/5 mL IV enjeksiyon ve infüzyon için çözelti içeren ampul

    Steril

  • 2.   KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

    Etkin madde

    Her ampul (5 mL);

    Askorbik asit (C vitamini) 500 mg

    Yardımcı maddeler

    Her bir ampulde;

    Metil paraben (E218) 4 mg

    Propil paraben(E216) 0.5 mg

    Sodyum Hidroksit y.m*

    *Yeterli miktarda

    Diğer yardımcı maddeler 6.1'e bakınız.


  • 3.   FARMASÖTİK FORMU

    Enjeksiyonluk çözelti.

    5 mL'lik amber renkli cam ampul içerisinde steril ve berrak çözelti.


    4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

      4.1. Terapötik endikasyonlar

      -Ciddi C vitamini (askorbik asit) eksikliğinde,

      -Oral kullanımının yetersiz olduğu, mümkün olmadığı veya kontrendike olduğu durumlarda C vitamini eksikliğinin giderilmesi veya önlenmesinde kullanılır.

      4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

      Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

      EriÄ¢kinler için doz:

      Ciddi C vitamini eksikliğinde 500-1000 mg/gün dozda, en fazla 10 güne kadar kullanılır.

      Oral kullanımının yetersiz olduğu, mümkün olmadığı veya kontrendike olduğu durumlarda C vitamini eksikliğinin giderilmesi veya önlenmesi amacıyla 200-500 mg/gün dozda kullanılır.

      Çocuklar için doz:

      Ciddi C vitamini eksikliği tedavisi amacıyla bulguların iyileÄ¢mesine göre günde 1-2 kez, 2 hafta- 3 ay arası süreyle 100-300 mg/gün dozda kullanılır.

      Parenteral beslenen ve oral alımı mümkün olmayan preterm bebekler, 0-12 ay çocuklarda 15- 25 mg/kg/gün, 1-18 yaÄ¢ arası çocuklarda 80 mg/gün parenteral C vitamini kullanılır.

      YaÄ¢lılar için özel bir doz önerisi yoktur.

      Uygulama şekli:

      Ä ntravenöz yoldan verilir. Ä ntravenöz yoldan uygulama yapılırken yavaÄ¢ infüzyonla uygulanmalıdır. Hızlı intravenöz enjeksiyon geçici olarak sersemliğe neden olabilir.

      image

      Mavi nokta yukarıda bulunacak Ä¢ekilde tutulur. Ampulün baÄ¢ kısmı ok yönü nd e aÄ¢ağıya çekilir. Testere kullanılmasına gerek yoktur.

      Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

      Böbrek yetmezliği:

      Dikkatli kullanılmalıdır.

      Karaciğer yetmezliği:

      Özel bir doz önerisi verilmemiÄ¢tir.

      Pediyatrik Popülasyon:

      Ciddi C vitamini eksikliği tedavisi amacıyla bulguların iyileÄ¢mesine göre günde 1-2 kez, 2

      hafta- 3 ay arası süreyle 100- 300 mg/gün dozda kullanılır.

      Parenteral beslenen ve oral alımı mümkün olmayan preterm bebekler, 0-12 ay çocuklarda 15- 25 mg/kg/gün, 1-18 yaÄ¢ arası çocuklarda 80 mg/gün parenteral C vitamini kullanılır.

      Geriyatrik popülasyon:

      Özel bir doz önerisi yoktur.

      4.3. Kontrendikasyonlar

        Askorbik asit veya ürünün içerdiği yardımcı maddelerin herhangi birine karÄ¢ı aÄ¢ırı duyarlılık reaksiyonu olduğu bilinen kiÄ¢ilerde kullanılmamalıdır.

        Hiperoksalüride kullanılmamalıdır.

      4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

        Tüm kaynaklara bağlı akut ve kronik C vitamini alımı 9-13 yaÄ¢ arası çocuklarda

        >1200 mg/gün, 14-18 yaÄ¢ arası genç eriÄ¢kinlerde >1800 mg/gün ve yetiÄ¢kinlerde

        >2000 mg olduğunda advers etki riskini artırır.

        Böbrek yetmezliği olanlar C vitamininin toksik etkilerine düÄ¢ük dozlarda duyarlı olabilirler ve ürün dikkatli kullanılmalıdır.

        C vitamini, demir absorbsiyonunu artırdığından yüksek dozlar, talasemi, polisitemi, lösemi ya da sideroblastik anemili hastalarda tehlikeli olabilir.

        C vitamininin yüksek dozlarının, orak hücreli anemi hastalarında orak hücre krizleri ile iliÄ¢kili olduğu konulmuÄ¢tur.

        C vitamininin hızla çoğalan ve geniÄ¢ Ä¢eklide yayılmıÄ¢ tümörleri Ä¢iddetlendirebildiği düÄ¢ünülmektedir. Bu nedenle ilerlemiÄ¢ kanserlerde askorbik asit reçete edilirken dikkatli olunmalıdır.

        Teorik olarak C vitamininin yüksek dozları, ürik asit atılımı üzerindeki etkisinden dolayı duyarlı hastalarda gut artritine neden olabilir.

        BaÄ¢ka tek vitamin veya multivitamin preparatları, diğer baÄ¢ka ilaçlar alan veya tıbbi bakım altındaki hastalar bu ürünü almadan önce bir sağlık profesyoneline danıÄ¢malıdır (bkz. bölüm 4.5 ve 4.9).

        Okzalat nefropatisi, nefrolitiyazis ve renal yetmezlik

        UzamıÄ¢ yüksek doz C vitamini kullanımı okzalat nefropatisine yol açabilir. Renal yetmezlikte,

        nefrolitiyazisde, yaÄ¢lı ve 2 yaÄ¢ altındaki çocuk hastalarda C vitamini kullanırken okzalat taÄ¢ı geliÄ¢me riski artmıÄ¢tır.Okzalat taÄ¢ı geliÄ¢en hastalarda C vitamini tedavisi kesilmelidir. C vitamini tedavisi alan tüm hastalarda böbrek fonksiyonları izlenmelidir.

        G6PD Eksikliği

        Yüksek doz C vitamini G6PD eksikliği olan hastalarda hemolize yol açabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.

        Hemakromatozis

        Desferrioksamin yan etkilerini ve toksisitesini arttırabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır. Laboratuvar Test Ä nterferansı

        Glukoz oksidaz ve bakır sülfat kullanılarak gerçekleÄ¢tirilen glukoz ölçümlerinde, nitrit ve bilirubin tayinleri ve lökosit sayımında yanlıÄ¢ pozitif ve negatif sonuçlara yol açabilir.

        TURKTIPSAN VÄ TAMÄ N C, her 5 mL'lik dozunda 1 mmol (23 mg)'dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermezâ€.

        TURKTIPSAN VÄ TAMÄ N C, metil paraben (E218) ve propil paraben (E216) içeriğinden dolayı alerjik tepkilere (muhtemelen gecikmiÄ¢) ve olağandıÄ¢ı bronÄ¢ daralmasına neden olabilir.

      4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

      Tekil bileÄ¢enler için literatürde çeÄ¢itli potansiyel etkileÄ¢imler bildirilmektedir. Bu nedenle baÄ¢ka herhangi bir ilaç kullanan, besin takviyesi alan veya tıbbi tedavi gören hastalar bu ürünü almadan önce bir hekime ya da sağlık profesyoneline danıÄ¢malıdır.

      İlaç etkileşimleri

      Varfarin: Yüksek dozlarda C vitamini varfarinin etkililiğini engelleyebilir.

      Dikumarol: C vitamininin alımından sonra protrombin zamanının kısaldığı istisnai bir vaka mevcuttur.

      Disülfiram: Kronik ya da yüksek dozlarda C vitamini disülfiramın etkililiğini engelleyebilir. Desferrioksiamin: C vitamini, özellikle kalpte, kardiyak yetersizliğe neden olacak Ä¢ekilde

      doku demir toksisitesini artırabilir.

      Siklosporin: C vitamini de dahil olmak üzere antioksidan takviyesi kandaki siklosporin seviyelerini azaltabilir.

      Indinavir (proteaz inhibitörleri): Yüksek doz C vitamini indinavir serum konsantrasyonunu anlamlı biçimde düÄ¢ürdüğünden, indinavirin etkililiğini engelleyebilir.

      Etinilestradiol: Günlük 1 gram dozajda C vitamini, oral kontraseptif preparatlardan etinilestradiolün biyoyararlanımını artıtabilir ki bu da etinilestradiolden kaynaklanan advers etkileri artırabilir. Askorbik asit ile tedavide eÄ¢ zamanlı etinilestradiol kullanılıyorsa hasta etinilestradiolün advers etkileri bakımından izlenmelidir.

      Asetilsalislik asit: EÄ¢ zamanlı kullanım halinde C vitamininin idrarla atılımında artma, asetilsalisilik asitin atılımında azalma meydana gelir. Asetilsalisilik asitin, C vitamini absorbsiyonunu yaklaÄ¢ık 1/3 oranında düÄ¢ürdüğü bulunmuÄ¢tur. Bu etkiler doza bağlı etkilerdir ve kronik olarak yüksek doz asetilsalisilik asit kullanan kiÄ¢ilerde C vitamini takviyesi gerekli olabilir. Kardiyovasküler endikasyonlar için düÄ¢ük doz asetilsalisilik asit kullanımında ise C vitamini takviyesi ilavesi gerekli değildir.

      Salisilik asit: Salisilatlar bağırsak duvarından aktif transportu inhibe etmektedir.

      Ä zoprenalin: Ä zoprenalinin kronotropik etkisi, C vitamini ile eÄ¢ zamanlı verildiğinde azalır.

      Alkol: Alkol tüketimi C vitamininin kandaki seviyelerini düÄ¢ürmektedir. EÄ¢ zamanlı kullanımın etkileri bilinmemektedir.

      Meksiletin: C vitamininin yüksek dozları ile meksiletin eÄ¢ zamanlı uygulandığında meksiletinin renal atılımı hızlanabilir.

      Barbitüratlar (Primidon): Barbitüratlar (Primidon) ile eÄ¢ zamanlı verildiğinde, C vitamininin üriner atılımı artabilir.

      Amfetamin ve trisiklik anti depresanlar: C vitamini, amfetaminlerin ve trisiklik antidepresanların renal tübüler reabsorbsiyonunu düÄ¢ürmüÄ¢tür.

      Flufenazin ve diğer fenotiyazinler: C vitamininin fenotiazinlerin terapötik etkisini düÄ¢ürdüğü rapor edilmiÄ¢tir. Flufenazinin konsantrasyonu da düÄ¢ebilir.

      Kortikosteroidler: Kortikositeroidler C vitamini oksidasyonunu artırır. Ancak klinik olarak anlamlı değildir.

      Tetrasiklinler: Tetrasiklinler C vitamininin hücre içi metabolizmasını ve böbrek tubulüsleri seviyesinde geri emilimi inhibe etmektedir.

      Amigdalin: Siyanür zehirlenmesi riskinin yüksek dozda C vitamini (>4000 mg) ve amigdalinin aynı anda alınması neticesinde arttığına dair bir vaka rapor edilmiÄ¢tir.

      Alüminyum: Alüminyum ile birlikte alınan yüksek dozdaki C vitamini, alüminyumun tekrar emiliminde artıÄ¢a neden olabilir. Bu etkileÄ¢im normal böbrek fonksiyonuna sahip kiÄ¢ilerde klinik olarak anlamlı bulunmamıÄ¢tır.

      Teorik olarak; yüksek dozlardaki C vitamini idrarın asitleÄ¢mesine, dolayısıyla asidik özellikteki ilaçların beklenmeyen Ä¢ekilde renal tübüler reabsorbsiyona uğramasına ve böylece oluÄ¢an cevabın aÄ¢ırı olmasına yol açabilir. Diğer taraftan, bazik ilaçlar azalmıÄ¢ reabsorbsiyon gösterebilir, bu da terapötik etkide düÄ¢me ile sonuçlanabilir.

      Gıda/Takviyeleri ile etkileşimler

      Demir: C vitamini, demir eksikliği olan kiÄ¢ilerde demir emilimini artırabilir. Demir düzeylerindeki küçük kademeli artıÄ¢lar kalıtsal hemokromatozis bulunan olgularda ya da bu hastalığın heterozigot taÄ¢ıyıcılarında aÄ¢ırı demir yükünü Ä¢iddetlendirebileceğinden önemli olabilir.

      Laboratuvar etkileşimleri

      C vitamini güçlü bir indirgeyici ajan olduğundan (elektron donörü), idrar ve serumda glikoz, kreatinin, karbamazepin, ürik asit ve inorganik fosfat analizleri ve feçeste gizli kan analizi gibi oksidasyon-indirgeme reaksiyonları içeren laboratuvar testlerinde kimyasal etkileÄ¢ime neden olabilir. Ä ndirgeyici özelliklere bağlı olmayan spesifik testler kullanılması veya diyetle alınan ekstra C vitamininin kesilmesi istenmeyen etkileÄ¢imleri önleyecektir. C vitamininin testle etkileÄ¢imde bulunup bulunmadığını belirlemek için üreticinin verdiği bilgilere bakınız.

      C vitamini idrar ve kan glikozunu ölçen testlerle etkileÄ¢ime girerek hatalı okumalara neden olabilir ancak kan glikoz düzeyleri üzerinde etkisi yoktur. C vitamininin etkileÄ¢ime girip girmediğini belirlemek ve okumalarda doğrulukla ilgili kılavuz bilgiler almak için ölçüm cihazı veya test kitinin kullanma talimatına bakınız.

      C vitamini, serum transaminazlar ve laktik dehidrogenazın otoanalizör cihazıyla tayininde engel oluÄ¢turur. Gizli kan ve serum teofilin seviyeleri tayini için uygulanan bazı testleri etkileyebilir.

      4.6. Gebelik ve laktasyon

      Gebelik kategorisi C'dir.

      Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

      Oral kontraseptifler C vitamininin endojen serum düzeyini düÄ¢ürür. Günlük 1 gram dozajda C vitamini, oral kontraseptif preparatlardan etinilestradiolün biyoyararlanımını artırabilir ki bu da etinilestradiolden kaynaklanan advers etkileri artırabilir. Askorbik asit ile tedavide eÄ¢ zamanlı etinilestradiol kullanılıyorsa hasta etinilestradiolün advers etkileri bakımından izlenmelidir.

      Gebelik dönemi

      Hayvanlar üzerinde gerçekleÄ¢tirilen çalıÄ¢malar gebelik ve/veya doğum ve/veya doğum sonrası geliÄ¢im üzerindeki etkiler açısından yetersizdir (bkz. Bölüm 5.3). Ä nsanlar için potansiyel risk bilinmemektedir. TURKTIPSAN VÄ TAMÄ N C, hekim tarafından gerekli görülmedikçe gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

      C vitamini, önerilen dozda alındığında gebelik sırasında güvenilir kabul edilmektedir. Ancak, gebelik sırasında C vitamini tedavisinin riskini değerlendiren yeterli kontrollü insan çalıÄ¢maları olmadığı için, ürün gebelik sırasında yalnızca hekim tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır. Kronik doz aÄ¢ımı fetüs için zararlı olabileceğinden, önerilen doz aÄ¢ılmamalıdır.

      Laktasyon dönemi

      Askorbik asit anne sütüne geçer. Yüksek dozda alınmasının bebeğe zarar verici etkisinin olup olmadığı bilinmemektedir, ancak teorik olarak mümkündür. Bu nedenle, emziren anneler için beklenen yarar potansiyeli riskten fazla olmadıkça maksimum günlük gereksinimi aÄ¢mamaları önerilmektedir.

      Üreme yeteneği/Fertilite

      Normal endojen düzeylerde C vitamininin insanlarda advers üreme etkilerine neden olduğuna dair bir kanıt yoktur. Üreme yeteneğini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

      4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

      Ürünün araç ve makine kullanımı üzerinde hiç etkisi yoktur ya da ihmal edilebilir bir etkisi vardır.

      4.8. İstenmeyen etkiler

      Ä stenmeyen etkilerin değerlendirilmesi aÄ¢ağıdaki sıklıklara dayanarak yapılır:

      Çok yaygın (≥1/10); yaygın (≥1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (≥1/1.000 ila < 1/100); seyrek (≥1/10.000 ila <1/1 .000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor(eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

      Ürün kullanımının onaylanmasından sonra aÄ¢ağıdaki advers reaksiyonlar tanımlanmıÄ¢tır. Bu reaksiyonlar gönüllü olarak bildirildiğinden, olayların sıklığını güvenilir bir Ä¢ekilde tahmin etmek olası değildir.

      Kan ve lenf sistemi hastalıkları:

      Çok seyrek: Tavsiye edilen dozun üzerinde kullanıldığında G6PD (Glikoz-6- fosfataz eksikliği) olan hastalarda hemoliz

      Bağışıklık sistemi hastalıkları:

      Çok seyrek: Alerjik reaksiyon, anafilaktik reaksiyon, anafilaktik Ä¢ok.

      Nadiren gözlenen ve ilgili laboratuvar bulguları ve klinik belirtiler ile saptanan aÄ¢ırı duyarlılık reaksiyonları:

      -alerjik astım sendromunu

      -döküntü, ürtiker, alerjik ödem ve anjiyoödem, prürit ve kardiyo respiratuvar distres gibi semptomların görüldüğü hafif ila orta derecede cildi, solunum yolunu, gastrointestinal kanalı ve kardiyovasküler sistemi etkileyen reaksiyonları içermektedir.

      Sinir sistemi hastalıkları:

      Bilinmiyor: BaÄ¢ ağrısı, baÄ¢ dönmesi, yorgunluk, uyku bozukluğu

      Gastrointestinal hastalıklar:

      Çok seyrek: Ä shal, mide bulantısı, kusma, abdominal ağrı, dispepsi

      Deri ve deri altı doku hastalıkları:

      Bilinmiyor: Flushing (al basması) ya da kızarıklık

      Kas, iskelet bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları:

      Seyrek: Kol ve bacaklarda duyarlılık, ağrı, ateÄ¢ ya da Ä¢iÄ¢lik

      Böbrek ve idrar yolu hastalıkları:

      Seyrek: Ä drar yapmada güçlük

      Bilinmiyor: Diürez, hiperoksalüri ve böbrek taÄ¢ı oluÄ¢turma potansiyeli bulunan kiÄ¢ilerde veya tavsiye edilen dozun üzerinde kullanıldığında böbrek taÄ¢ı oluÄ¢umu

      Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar:

      Bilinmiyor: Enjeksiyon ve infüzyon bölgesi reaksiyonları.

      Ä¡üpheli advers reaksiyonların raporlanması

      Ruhsatlandırma sonrası Ä¢üpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taÄ¢ımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir Ä¢üpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir. (www.titck.gov.tr;

      e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08; faks: 0 312 218 35 99).

      4.9. Doz aşımı ve tedavisi

      Bu ürünün önerildiği gibi kullanıldığında aÄ¢ırı doza yol açabildiğine dair hiçbir kanıt bulunmamaktadır.

      Diğer tüm kaynaklardan C vitamini alımı dikkate alınmalıdır.

      Klinik bulgular ve semptomlar, laboratuvar bulguları ve doz aÄ¢ımının sonuçları oldukça değiÄ¢kendir, bireyin yatkınlığı ve çevre koÄ¢ullarına dayanmaktadır.

      C vitamini aÄ¢ımının genel tablosunda diyare, bulantı ve kusma dahil gastrointestinal rahatsızlıklarda artıÄ¢ görülmektedir.

      Bu semptomların ortaya çıkması halinde tedavi kesilmeli ve semptomatik tedavi yapılmalıdır.


      5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

        5.1. Farmakodinamik özellikler

        Farmakoterapötik grup: Askorbik asit (Vitamin C) ATC kodu: A11GA01

        C vitamini kolajen, karnitin ve nörotransmitter biyosentezinde yer alan çeÄ¢itli enzimler için kofaktördür; suda çözünebilen bir antioksidandır ve besinsel hem olmayan demirin gastrointestinal emilimini arttırır. Vücudun düÄ¢ük C vitamini depolama kapasitesinden dolayı, insanların yeterli miktarda C vitaminini düzenli bir Ä¢ekilde alması gereklidir.

        Marjinal eksikliği, yorgunluk, sağlıksız hissetme, konsantrasyon bozukluğu ile sonuçlanırken, Ä¢iddetli eksikliği kolajen yapıların zayıflamasına yol açarak diÄ¢ kayıpları, eklem ağrıları ve bağ doku hastalıkları (bozulmuÄ¢ kemik büyümesi ve dengesiz ossifikasyon), yara iyileÄ¢mesinde gecikme ve bağıÄ¢ıklığın kötüleÄ¢mesiyle sonuçlanmaktadır.

        C vitamini ve metaboliti olan dehidroaskorbik asit, birçok enzimatik reaksiyona katılan ve C vitamini etki spektrumunun temelini oluÄ¢turan geri dönüÄ¢ümlü bir redoks sistemini oluÄ¢turur. C vitamini, insan serumunda suda çözünebilen baÄ¢lıca antioksidandır ve plazma lipidleri ve nükleik asitlerinin normal metabolizması sırasında ortaya çıkan serbest radikallerin yanı sıra toksinlere ve çevre kirletici maddelere (ör. sigara) maruziyete bağlı hasardan korunmasında öncü rol oynar. C vitamini saptanabilir perooksidatif hasara karÄ¢ı tüm lipid sınıflarını tamamen koruyabilen tek endojen antioksidandır.

        C vitamini, bir dizi hidroksilasyon ve amidasyon reaksiyonunda elektronları indirgeyici eÄ¢değerler sağlayan enzimlere aktararak bir kofaktör olarak çalıÄ¢ır.

        C vitamininin insan vücudu için önemi, en açık Ä¢ekilde klinik olarak belirgin C vitamini eksikliğinde, yani skorbütte görülür. C vitamini iÄ¢levsel olarak aktif kolajenin geliÄ¢tirilmesinde gerekli olan prolinden hidroksiprolinin üretilmesinde önemli bir rol oynar.

        Skorbütte görülen gecikmiÄ¢ yara iyileÄ¢mesi, kemik büyümesi rahatsızlıkları, vasküler kırılganlık ve dentin oluÄ¢umu hastalıkları gibi semptomlar bozulmuÄ¢ kolajen oluÄ¢umunun sonucudur.

        Ayrıca, plazma ve lökositlerdeki C vitamini konsantrasyonları infeksiyon ve stres durumunda hızlı bir Ä¢ekilde düÄ¢er. C vitamini lökosit ve makrofaj f onksiyonları, nötrofil motilitesi, fagositoz, antimikrobiyal aktivite, interferon sentezi, alerjik reaksiyonlar gibi hücre aracılı immün yanıtlar ve tüm vücut açıklıklarının kaplanması ve infeksiyonlara karÄ¢ı derinin sağladığı fiziksel bariyer için önemli olan kolajen ile beraber, kolajen sentezi ve yara iyileÄ¢mesi için gereklidir. C vitamini, hücrelerin redoks bütünlüğünün sürdürülmesine katkıda bulunur ve böylece onları solunum patlaması esnasında ve inflamatuar yanıtta meydana gelen reaktif oksijen türlerine karÄ¢ı korur. C vitamini antiviral özelliklere sahiptir. C vitamininin tüm bu farklı özellikleri immün fonksiyonları destekleyici rolüne katkı sağlar. ArtmıÄ¢ C vitamini alımının infeksiyon riski taÄ¢ıyan birçok grupta yarar sağladığı ve soğuk algınlığının Ä¢iddeti ve süresinin azalttığı gösterilmiÄ¢tir.

        Özet olarak, C vitamini (askorbik asit) önemli bir suda çözünebilen vitamin ve antioksidandır. Vücudun düÄ¢ük C vitamini depolama kapasitesinden dolayı, insanların yeterli miktarda C vitaminini düzenli bir Ä¢ekilde alması gereklidir.

        5.2. Farmakokinetik özellikler

        Genel özellikler‌

        Emilim:

        C vitamini ağırlıklı olarak ince bağırsağın üst kısmında sodyuma bağımlı aktif transport mekanizması yoluyla emilir. C vitamini yüksek konsantrasyonlarda bulunduğunda, emilim pasif difüzyon yoluyla olur. 1-12 g gibi dozların oral olarak verilmesinden sonra ise emilen askorbik asit oranı yaklaÄ¢ık olarak %50'den % 15'e düÄ¢er, ancak mutlak olarak emilen madde miktarı artmaya devam eder.

        Dağılım:

        Askorbik asidin plazma proteinlerine bağlanma oranı yaklaÄ¢ık olarak %24'tür. Serum konsantrasyonları normal olarak 10 mg/L'dir (60 µmol/L). 6 mg/L'nin (35 µmol/L) altındaki konsantrasyonlar, C vitamini alımının her zaman yeterli düzeylerde olmadığını gösterir. 4 mg/L'nin (20 µmol/L) altındaki konsantrasyonlar ise, vitamin alımının yetersiz olduğunu gösterir. Klinik skorbütte ise serum konsantrasyonları 2 mg/L'nin (10 µmol/L) altındadır.

        Biyotransformasyon:

        Askorbik asit, dehidroaskorbik asit üzerinden kısmen oksalik aside metabolize edilir. Ancak, aÄ¢ırı miktarlarda alındığında askorbik asit büyük oranda değiÄ¢memiÄ¢ biçimde idrar ve dıÄ¢kıyla atılır. Askorbik-asit-2-sülfat da bir metabolit olarak idrarda bulunur.

        Eliminasyon:

        Fizyolojik vücut depoları yaklaÄ¢ık olarak 1500 mg'dır. Askorbik asidin atılım yarı-ömrü, verilme Ä¢ekli, verilen miktar ve emilim hızı ile iliÄ¢kilidir.

        Ä ntravenöz yolla 500 mg sodyum askorbat verilmesinden sonra, yarı-ömrü yaklaÄ¢ık olarak 6 saattir. 1 g'lık bir oral dozu takiben yarı ömür yaklaÄ¢ık 13 saattir. Günde 1-3 g C vitamini alındığında, ana atılım yolu böbreklerdir. 3 g'ı aÄ¢an dozlarda, artan miktarlar dıÄ¢kı ile değiÄ¢meden atılır.

        5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

        Bu ürünle ilgili spesifik çalıÄ¢malar gerçekleÄ¢tirilmemiÄ¢tir. Tek ve tekrarlı doz toksisitesi, genotoksik, karsinojen potansiyeli, üreme toksisitesi çalıÄ¢malarına dayanan klinik öncesi veriler insanlar için özel bir risk ortaya koymamıÄ¢tır.

        6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

          6.1. Yardımcı maddelerin listesi

          Metil paraben (E218) Propil paraben (E216) Sodyum hidroksit Enjeksiyonluk su

          6.2. Geçimsizlikler

          6.2. Geçimsizlikler

          6.3. Raf ömrü

          24 ay

          6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

          25°C'nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

          6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

          Amber renkli cam ampullere doldurulmuÄ¢ ürün, 5 mL'lik 5 adet ampul içeren karton kutu

          içinde ambalajlıdır.

          6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

          KullanılmamıÄ¢ olan ürünler ya da atık materyaller “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği†ve “Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleriâ€ne uygun olarak imha edilmelidir.

          Astım Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. HIV ve Aids HIV ve Aids HIV, Human Immunodeficiency Virus’dür (İnsanlarda Bağışıklık Sistemini Bozan Virüsdür). Bu virüs AIDS hastalığına sebep olur.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Turktıpsan Sağlık Turizm Eğitim Ve Ticaret A.Ş
    Geri Ödeme KoduA16989
    Satış Fiyatı 51.07 TL [ 26 Apr 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 51.07 TL [ 22 Apr 2024 ]
    Original / JenerikJenerik İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8697637750099
    Etkin Madde Vitamin C
    ATC Kodu A11GA01
    Birim Miktar 500
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 5
    Sindirim Sistemi ve Metabolizma > C Vitamini (Askorbik Asit) ve Kombinasyonları > C Vitamini
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 
    TURKTIPSAN VITAMIN C 500 mg/5 ml IM/IV/SC enjeksiyon ve infüzyon için çözelti içeren ampül (5 ampül) Barkodu