Pentoxiverin HCl (carbetapentane), 1.5 mg/ml
Tahrişe bağlı öksürüklerin semptomatik tedavisi
Pentoksiverine ya da içindeki herhangi bir maddeye karşı aşırı duyarlılığı olanlarda kontrendikedir. Gebelerde, ilaç anne sütüne geçtiğinden emzirme döneminde ve 3 aydan küçük bebeklerde kullanılmamalıdır.
Öksürük refleksinin bastırılmasının istenmediği astmatik ve hipersekresyonlu öksürüklerde pentoksiverin tercih edilmemelidir.
1 yaşından küçük çocuklarda solunum depresyonu yapabilir. Düzensiz nöbetleri olan bebek ve çocuklar pentoksiverin kullanımı sırasında yakından takip edilmelidir. Ayrıca, hipersekresyonun eşlik ettiği öksürük durumlarında dikkatli kullanılmalıdırNadiren kusma, mide bulantısı ve diyare gibi gastrointestinal yan etkiler görülebilir. Deri reaksiyonları gibi bazı allerjik reaksiyonlar gelişebilir.
Yüksek dozlarda, antikolinerjik etkiye bağlı olarak tükürük salgısında azalma olabilir.
Pentoksiverin MSS depresanlarının etkisini artırabilir.
Doktorlar tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde;
| Sabah | Öğle | Akşam | Yatarken |
| Yetişkinler ve 12 yaş üstü çocuklar | 1 ölçek veya 2 ölçek | 1ölçek | 1 ölçek veya 2 ölçek | 1 ölçek |
| 12 yaş altı çocuklar | 1 ölçek | 1 ölçek veya hiç verilmez | 1 ölçek | |
| Bebekler | 1/4 ölçek | 1/4 ölçek veya hiç verlmez | 1/4 ölçek | 1/4 ölçek veya hiç verilmez. |
Yetişkinler ve 12 yaşın üstündeki çocuklarda günlük doz 6-9 ölçeğe (60-90 ml)kadar çıkabilir.Bebeklerde şekerli su veya meyve suyu ile birlikte kullanılabilir.
DOZ AŞIMI:
Doz aşımında görülen semptomlar uyku hali ve bulantıdır. Üriner retansiyon, ağız kuruluğu ve glokom da görülebilir. Solunum depresyonu özellikle çocuklarda daha sık görülebilir. Spesifik antidotu yoktur. Destekleyici önlemler (kusturmak ve aktif kömür) dışında, tüm yaşamsal veriler değerlendirilmeli ve yoğun bakım koşullarında izlenmelidir.