PK-MERZ 100 mg 30 tablet Yan Etkileri
{ Amantadin Sülfat }
Sinir Sistemi > Dopaminerjik İlaçlar > Amantadin Sülfat Assos İlaç, Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. Ltd. Şti. | Güncelleme : 30 December 18994.Olası yan etkiler nelerdir ?
Tüm ilaçlar gibi PK-MERZ’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.
PK-MERZ ile yapılan klinik araştırmalarda karşılaşılan yan etkilerin tamamı aşağıdadır. Yan etkilerin değerlendirilmesi, aşağıdaki sıklık verilerine dayanmaktadır.
- Çok yaygın: Tedavi edilen 10 kişide 1'den daha fazla
- Yaygın: Tedavi edilen 100 kişide 1'den daha fazla
- Yaygın olmayan: Tedavi edilen 1000 kişide 1'den daha fazla
- Seyrek: Tedavi edilen 10.000 kişide 1'den daha fazla
- Çok seyrek: İzole vakalar dahil olmak üzere tedavi edilen 10.000 kişide 1 veya daha az Yaygın:
- Uyku bozuklukları
- Motor ve fizyolojik rahatsızlık
- Prostat bezi büyümesi olan hastalarda idrar yapamama
Özellikle eğilimi olan yaşlı hastalarda görsel halüsinasyonlarla beraber delüzyonel (paranoid) ekzojen psikozu (algı ve davranış bozuklukları) tetiklenebilir.
Bu istenmeyen etkiler diğer antiparkinson ilaçları (levodopa, bromokriptin gibi) veya memantin ile kombine kullanımda meydana gelebilmektedir.
- Amantadinin karakteristik cilt reaksiyonları, bazen alt bacak ve ayak bileğindeki ödem ile beraber livedo retikülaris (değişik renklerdeki cilt)
- Bulantı
- Baş dönmesi
- Ağız kuruluğu
- Ayakta veya ayağa kalkarken dolaşım regülasyonundaki bozukluklar (ortostatik düzensizlik)
Seyrek:
- Bulanık görme Çok seyrek:
- Lökopeni ve trompositopeni gibi hematolojik yan etkiler
- Ventriküler taşikardi, ventriküler fibrilasyon, torsades de pointes ve QT uzaması gibi düzensiz kalp ritimleri. Bu vakaların pek çoğu doz aşımı, bazı birlikte alınan ilaçlar veya kardiyak aritmi için risk faktörleri içinde yer alır (bakınız bölüm 2. "PK-MERZ'i kullanmayınız" ve "Diğer ilaçlarla kullanımı").
- Geçici görme kaybı
- Artmış ışık hassasiyeti
- Artmış kalp atışı ile düzensiz kalp ritmi
- Genellikle tavsiye edilen dozdan fazlasını kullananlarda sara nöbetleri
- Kas gerilmeleri ve kollardaki his bozuklukları
Yukarıdaki yan etkiler, PK-MERZ tedavisini takiben çok seyrek rapor edilmiştir.
Çok seyrek:
- İnfüzyon tedavisi sonrası akut genel alerjik reaksiyonlar (anafilaktik reaksiyon) Bilinmiyor:
İlaç bırakılması ile normale dönen, geri dönüşlü korneal ödem
Görsel bozukluklar (görüş keskinliği kaybı) veya bulanık görme gibi semptomlar varlığında mümkün olan en kısa sürede göz doktoruna başvurunuz, böylece korneal ödem riskini önleyebilirsiniz.
Boyar madde alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.
Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
Eğer bu yan etkilerden herhangi birini veya listede olmayan bir yan etkiyi ciddi olarak yaşıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza söyleyiniz.
Yan etkilerin raporlanması
Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri www.titck.gov.tr sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 800 314 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edilnilmesine katkı sağlamış olacaksınız.
Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.
Hastalık ilk kez 1817 de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı “sallayıcı felç” olarak kaleme almış.
İLAÇ EŞDEĞERLERİ
| Eşdeğer İlaç Adı | Barkodu | İlaç Fiyatı |
|---|---|---|
| PK-MERZ | 8699708010460 | |
| Diğer Eşdeğer İlaçlar |
Şizofrenliğin psikiatrik teşhisi hakkında çok fazla anlaşmazlık vardır. Bu
sayfadaki bilgiler, şizofrenliğin teşhisi, nedenleri ve tedavisi hakkındaki faklı teoriler
hakkında bilgi verecektir.
Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel
olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?
Bağışıklık sistemi, polen, arı zehiri veya evcil hayvan gibi yabancı bir maddeye veya çoğu insanda reaksiyona neden olmayan bir yiyeceğe tepki gösterdiğinde alerjiler meydana gelir.
İLAÇ GENEL BİLGİLERİ
Assos İlaç, Kimya, Gıda Ürünleri Üretim ve Tic. Ltd. Şti.
| Geri Ödeme Kodu | A10291 |
| Satış Fiyatı | 505.78 TL [ 16 Mar 2026 ] |
| Önceki Satış Fiyatı | 476.76 TL [ 2 Mar 2026 ] |
| Original / Jenerik | Original İlaç |
| Reçete Durumu | Normal Reçeteli bir ilaçdır. |
| Barkodu | 8699708010446 |
| Etkin Madde | Amantadin Sülfat |
| ATC Kodu | N04BB01 |
| Birim Miktar | 100 |
| Birim Cinsi | MG |
| Ambalaj Miktarı | 30 |
| Sinir Sistemi > Dopaminerjik İlaçlar > Amantadin Sülfat |
| İthal ( ref. ülke : Almanya ) ve Beşeri bir ilaçdır. |
İLAÇ FİYATLARI
| Tarihi | İlaç Fiyatı |
|---|---|
| 16 Mar 2026 | 505.78 TL |
| 2 Mar 2026 | 476.76 TL |
| 22 Feb 2026 | 476.76 TL |
| 16 Feb 2026 | 476.76 TL |
| 2 Feb 2026 | 476.76 TL |
| 26 Jan 2026 | 476.76 TL |
| 19 Jan 2026 | 476.76 TL |
| 12 Jan 2026 | 476.76 TL |
| 2026 / 2008 İlaç Fiyatları |