Er-kim İlaçları ETHYOL 500 mg 1 flakon Kısa Ürün Bilgisi

ETHYOL 500 mg 1 flakon Kısa Ürün Bilgisi

Amifostin }

Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Amifostin
Er-Kim İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş. | 30 December  1899

1.   BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI

ETHYOL® 500 mg I.V. infüzyon için liyofilize toz

2.    500 mg amifostin

Etil alkol* k.m.

*Liyofilizasyon işlemi sırasında kaybolur.

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.

Yardımcı maddeler için 6.1.’e bakınız.


3.   FARMASÖTİK FORMU

İnfüzyonluk çözelti için toz. Beyaz toz.

Hazırlama sonrası berrak renksiz çözelti.


4.1. Terapötik endikasyonlar

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

Pozoloji/ uygulama sıklığı ve süresi:

Kemoterapi : Sisplatin ve siklofosfamid kombinasyon rejimi alan ilerlemiş over kanserli hastalarda ETHYOL®’ün önerilen başlangıç dozu kısa süreli infüzyonla verilen ajanlarla kemoterapiye başlamadan önceki 30 dakika içinde başlayan 15 dakikalık infüzyonla tek doz olarak verilen 910 mg/m2 ’ dir.

Eğer ETHYOL® sisplatine bağlı nefrotoksisiteyi azaltmak amacı ile kullanılıyorsa, ETHYOL®’ün başlangıç dozu, sisplatinin dozu ve uygulama programı ile uyumlu olmalıdır. 100-120 mg/m2 sisplatin dozları için önerilen ETHYOL® başlangıç dozu, kemoterapiden 30 dakika önce başlanan ve 15 dakikalık infüzyon şeklinde uygulanan 910 mg/m2 ETHYOL®’dur. Sisplatin dozu 100 mg/m2’den daha az fakat 60 mg/m2 veya daha fazla ise, önerilen ETHYOL® başlangıç dozu, kemoterapiden 30 dk. önce, 15 dakikalık infüzyon şeklinde uygulanan 740 mg/m2’dir. 740-910 mg/m2 doz için 15 dakikalık infüzyon uzatılmış infüzyondan daha iyi tolere edilir. İnfüzyon süresinin daha fazla azaltılmasının etkileri sistematik olarak araştırılmamıştır.

ETHYOL®’ün infüzyonu sırasında, arteriyel kan basıncı izlenmelidir.

Sistolik kan basıncı, aşağıdaki tabloya uygun olarak başlangıçtaki değerinden belirgin olarak azalırsa, ETHYOL® infüzyonu durdurulmalıdır.

ETHYOL® Infüzyonunun Durdurulmasını Gerektiren Kan Basıncı Düşüş Miktarları

Sistolik kan basıncı başlangıç değeri (mm Hg)

< 100

100-119

120-139

140-179

>180

ETHYOL® infüzyonu sırasında sistolik kan basıncındaki düşüş miktarı

(mm Hg)

20

25

30

40

50

Eğer kan basıncı 5 dakika içinde normale dönerse ve hasta asemptomatikse tekrar infüzyona başlanabilir ve tam doz ETHYOL® verilebilir. Eğer tam doz ETHYOL® verilemezse, bundan sonraki kemoterapi siklusları için ETHYOL® dozu yaklaşık %20 azaltılmalıdır. Örneğin 910 mg/m2’lik doz, 740 mg/m2 olmalıdır.

Radyoterapi:

Eğer ETHYOL®, radyoterapiye bağlı toksisiteye karşı koruma amaçlı kullanılıyorsa, ETHYOL®’ün önerilen dozu, standart fraksiyone radyasyon terapisinin 15-30 dakika öncesinde 3 dakikalık I.V. infüzyon olarak uygulanan günde bir defa 200 mg/m2’dir.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

Uygulama şekli:

Intravenöz kullanım. Hazırlama:

ETHYOL® intravenöz infüzyon öncesinde hazırlanması gereken steril liyofilize bir tozdur. Her bir tek kullanımlık flakon 500 mg amifostin içerir.

I.V. uygulamadan önce ETHYOL®, steril % 0.9 sodyum klorür- çözeltisi ile hazırlanır. Hazırlanan çözelti (500 mg amifostin/10 mL) oda sıcaklığında (<25°C) 6 saat veya buzdolabında (2-8°C) 24 saat saklanabilir.

UYARI: Parenteral ürünler kullanılmadan önce renk değişimi ve partiküller madde açısından gözle incelenmelidir. Bulanık veya çökelti oluşmuş çözeltiler kullanılmaz. Sadece konusu tedavisinde deneyimli hekimlerin gözetiminde kullanılabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek / Karaciğer yetmezliği: Kontrendikedir.

4.3. Kontrendikasyonlar

Aminotiyol bileşiklerine duyarlığı olanlarda kontrendikedir.

Hipotansif veya dehidrate olan hastalara ETHYOL® uygulanmamalıdır.

ETHYOL®, teratojen veya mutajen olarak bilinen ilaçlarla birlikte uygulanacağı için, tedavi hamile veya emziren annelerde uygulanmamalıdır.

4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri

ve uyarılar bölümüne bakınız).

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

4.8. İstenmeyen etkiler

ETHYOL® kullanımı ile, seyrek olarak tedavinin kesilmesini ve hastaneye yatırılmayı gerektiren ciddi kutanöz reaksiyonlar rapor edilmiştir. Bazen ölümcül olabilen bu kutanöz reaksiyonlar, eritema multiforme, Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz, toksoderma ve bulöz toksisite vakalarını içerir. Bu vakaların çoğu , radyoprotektan olarak ETHYOL® alan hastalarda ve ETHYOL®’e maruziyetten 10 gün veya sonrasında oluşmuştur. Her ETHYOL® uygulamasından önce hastanın kutanöz değerlendirilmesi, aşağıda belirtilen konulardaki gelişime özel bir dikkat gösterilerek yapılmalıdır:

- Başka bir etiyolojiye (örneğin; radyasyon mukoziti, herpes simplex, vb.) bağlı olmadığı bilinen, dudakları veya mukozayı içeren herhangi bir döküntü

- Avuç içlerinde veya ayak tabanlarında eritematöz, edematöz veya bulöz lezyonlar ve/veya vücutta diğer kutanöz reaksiyonlar (ön, sırt, abdomen)

- Ateş veya diğer bünyesel semptomlarla ilişkili kutanöz reaksiyonlar

Kutanöz reaksiyonlar, radyasyon dermatiti ve farklı bir etiyolojisi olan kutanöz reaksiyonlardan açıkça ayırt edilmelidir.

Bilinen bir etiyolojisi olmaksızın enjeksiyon bölgesinin veya radyasyon alanının dışında oluşan kutanöz reaksiyonlarda hastaya ETHYOL® verilmemeli ve reaksiyonu sınıflandırmak için dermatolojik konsültasyon veya biyopsi yapılmalıdır. Kutanöz reaksiyon semptomatik olarak tedavi edilmelidir. ETHYOL®’ün doktor tarafından tekrar başlatılması, tıbbi değerlendirme ve dermatolojik konsültasyon sonuçlarına göre olmalıdır.

4.8. İstenmeyen etkiler

ETHYOL®’ün kullanımı sırasında, 60 yaşın üzerindeki hastalara veya nefrotoksik kemoterapi, ciddi hipotansiyon, dehidratasyon ve kusma gibi böbrek yetmezliğinin bilinen risk faktörlerini taşıyan hastalarda böbrek fonksiyonuna dikkat edilmelidir.

4.8. İstenmeyen etkiler

bölümüne bakınız).Gerektiğinde kalsiyum desteği verilebilir. Hipokalsemik ajanlar alan hastaların tedavisi sırasında dikkatli olunmalıdır.

ETHYOL® uygulaması ile beraber, seyrek olarak konvülsiyonlar rapor edilmiştir. Konvülsiyona neden olabilecek potansiyeldeki ilaçların kullanıldığı hastaların tedavisinde dikkatli olunmalıdır.

70 yaşın üzerindeki hastalarda ve çocuklarda kullanımına dair yeterli bilgi yoktur. Ciddi hepatik veya böbrek yetmezliği olan hastalarda ETHYOL®’ün kullanımına ilişkin kayıtlar mevcut değildir. Bu nedenle, çocuklarda, 70 yaşın üzerindeki hastalarda, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda ETHYOL® kullanılmamalıdır.

Özellikle sisplatin gibi şiddetli emetojenik kemoterapi ile beraber ETHYOL® uygulanmasından önce ve uygulama sırasında (740-910 mg/m2 ETHYOL®), 20 mg I.V. deksametazon ve bir 5-HT3 antagonistini içeren bir antiemetik rejiminin uygulanması önerilmiştir. ETHYOL®, şiddetli emetojenik kemoterapi ile beraber uygulandığında, hastanın sıvı dengesi dikkatle takip edilmelidir. Radyoterapi dozlarında (Her 2 Gy fraksiyonu için 200 mg/m2), profilaktik antiemetik uygulanması önerilmektedir.

Radyoterapiden önce, ETHYOL® 3 dakikalık infüzyon şeklinde önerilen dozda uygulanmalıdır (Her 2 Gy fraksiyonu için 200mg/m2). Parotid bezlerinin radyasyon alanı içinde olmadığı durumlarda ETHYOL® endike değildir.

Sisplatin veya alkilleyici ajanlar ile kemoterapi (ETHYOL® dozu: 910 mg/m2) ve radyoterapiyi (ETHYOL® dozu: 200 mg/m2) içeren ardışık rejimlerde ETHYOL®’ün beraber kullanımı ile ilgili veriler sınırlıdır.

Sekonder kanser, geç fibroz veya geç cilt toksisitesi ile ilgili olarak amifostin’den uzun süreli bir yararlı etkiyi destekleyecek veri mevcut değildir.

4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

Etkileşme çalışmalarından elde edilen veriler sınırlıdır. Plazmadan amifostinin hızlı klirensi, amifostin ve diğer ilaçlar arasındaki etkileşim riskini en aza indirir.

ETHYOL® ile antihipertansif ilaçlar veya hipotansiyon oluşturabilecek bir ilaç kullanılırken dikkatli olunmalıdır.

4.6. Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi:C

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/ Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik/ ve-veya/ embriyonal/fetal gelişim/ ve-veya / doğum/ ve-veya doğum sonrası gelişim üzerindeki etkiler bakımından yetersizdir (bkz. Kısım 5.3). İnsanlara yönelik potansiyel risk bilinmemektedir.

ETHYOL® gerekli olmadıkça gebelik döneminde kullanılmamalıdır.

Gebelik dönemi

ETHYOL® sıçanlarda 200mg/kg dozundan daha yüksek dozlarda, doz-ilişkili embriyotoksik etki gösterirken, teratojenik değildir. Gebelerde ETHYOL® ile yapılmış çalışma bulunmamaktadır. Bu ilaç, bilinen teratojenik tedaviler ile beraber uygulandığı için, ETHYOL® gebelerde kullanılmamalıdır. ETHYOL® kullanımı sırasında gebe kalındığı takdirde, hasta, fetüs üzerine olan potansiyel risklerden haberdar edilmelidir.

Laktasyon dönemi

Amifostin veya metabolitlerinin anne sütüne geçişi hakkında bilgi yoktur. Bu nedenle, ETHYOL® tedavisinden önce emzirmeye son verilmelidir.

Üreme yeteneği /Fertilite

Sıçanlarda yapılan çalışmalarda testislerin germinal epitelyumun bilateral dejenerasyonu ve epididimideslerde bilateral hipospermia gözlenmiştir.

4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ETHYOL® uygulamasına bağlı intrinsik santral sinir sistemi toksisitesi yoktur. Bununla birlikte kemoterapi ve antiemetik ilaçlarla birlikte kullanıldığı için total tedavi rejimi hastanın araç ve makina kullanma becerisini etkileyebilir.

4.8.   İstenmeyen etkiler

4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

). Hipotansiyon, sıvı verilerek ve postürel kontrol sağlanarak tedavi edilebilir (bkz. bölüm 4.4 Özel kulanım uyarıları ve önlemleri). ETHYOL® verildiği sırada veya verildikten birkaç saat sonra ateş ve sertlik görülebilir.

Yan etkiler vücut sistemi, organ sınıfı ve sıklığı ile aşağıda listelenmiştir. Sıklıklar çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100- <1/10), yaygın olmayan (>1/1000- <1/100), seyrek (>1/10.000-<1/1000), çok seyrek (< 1/10.000 ) olarak sınıflanmıştır. Klinik çalışmalarda raporlanan bu yan etkiler (aşağıda yer alan tablo) 342 kayıtlı hastada üzerinde yapılmıştır.

Klinik Çalışmalarda Görülen Yan Etkilerin Sıklığı

Sistem Organ Sınıfı

Çok yaygın (>%10)

Yaygın (>1/100- <1/10),

Yaygın olmayan (>1/1000- <1/100)

Metabolik bozukluklar

Hipokalsemi

Sinir sistemi hastalıkları

Uyku hali Sersemlik Bilinç kaybı

Kardiyovasküler hastalıkları

Hipotansiyon Kabarıklık

Aritmi

Hipertansiyon

Solunum rahatsızlıkları

Hapşırma

Gastrointestinal bozukluklar

Bulantı Kusma

Hıçkırık

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Döküntü

Eritema multiforme

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Sıcaklık hissi

Ateş Rigor

Kırıklık, kırgınlık Üşüme hissi

*Over kanserli hastalar (WR-0001) ve baş-boyun kanserli hastalarda (WR-0038) olmak üzere iki Faz III randomize çalışmalarını içerir.

Pazarlama sonrası advers olayların sıklığı, 100.000’i aşkın tahmini ETHYOL® alıcısından gelen farmakovijilans raporlarını temel almaktadır. Klinik çalışmalar sırasında bildirilen advers olaylar (yukarıdaki tabloya bakınız), advers olay sıklığını farmakovijilans raporlarını temel alarak özetleyen aşağıdaki tabloda tekrarlanmamaktadır. Ciddi miyokard iskemisi olayları genellikle hipotansiyon durumunda görülmüştür. ETHYOL® verilmeye başlanmasından haftalar sonra deride şiddetli aşırı duyarlılık gelişebilir.

Farmakovijilans Rapor

arına Dayalı İstenmeyen Yan Etkilerin Sıklığı

Sistem Organ Sınıfı

Seyrek (>1/10.000-<1/1000)

Çok seyrek (< 1/10.000 )

Metabolik bozukluklar

Alerjik reaksiyon

Anafilaktik

reaksiyon

Sinir sistemi hastalıkları

Konvülsiyon

Kardiyovasküler bozukluklar

Atrial fibrilasyon Supraventiküler taşikardi Taşikardi

Miyokard iskemisi Miyokard infarktüsü Kalbin durması Bradikardi Ağırlaşmış hipertansiyon

Solunum rahatsızlıkları

Dispne

Apne

Hipoksi

Gırtlak ödemi Solunumun durması

Deri ve derialtı doku hastalıkları

Ürtiker

Stevens-Johnson sendromu Toksik epidermal nekroliz Kaşıntı

Eksfoliatif dermatit Toksikoderma Büllöz dermatiti

Böbrek ve idrar hastalıkları

Böbrek yetmezliği

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Göğüs ağrısı

Göğüs sıkışması

*(bkz bölüm 4.4 Özel kullanım uyarılan ve önlemleri)

DERİDEKİ BELİRTİLER

Aralarında eritema multiforme ve bazı seyrek vakalarda Stevens-Johnson sendromu ve toksik epidermal nekrolizin de bulunduğu ciddi, bazıları ölümcül deri reaksiyonları bildirilmiştir. Klinik çalışmalardaki sınırlı sayıda hastada görülen sıklıklar şöyledir:

• Radyoterapi gören hastalarda yaygın görülmektedir (10.000 hastada 105 vaka)

• Kemoterapi gören hastalarda seyrek görülmektedir (10.000 hastada 7 vaka)

Pazarlama sonrası durumda ETHYOL® ile ciddi cilt reaksiyonu görülme sıklıkları şöyledir:

• Radyoterapi gören hastalarda seyrek görülmektedir.

• Kemoterapi gören hastalarda çok seyrek görülmektedir (bkz. bölüm 4.4 -Özel kulanım uyarıları ve önlemleri).

CİDDİ ALERJİK REAKSİYONLAR

4.9. Doz aşımı ve tedavisi

Faz I çalışmalarda, bir defada uygulanan maksimum ETHYOL® dozu 1300 mg/m2’dir. Erişkinlerde bunun üzerinde tek doz çalışması yoktur. Bir klinik çalışmada, 2.7 g/m2’ye kadar verilen tek doz ETHYOL® ile çocuklarda hiç bir yan etki görülmemiştir. Multiple dozlar (740-910 mg/m2’lik tavsiye edilen tek dozun 3 katı kadar) çalışma koşulları altında 24 saatlik süre içinde güvenli bir şekilde uygulanmıştır. ETHYOL®’ün başlangıç dozundan 2 ve 4 saat sonra tekrarlanan ikinci uygulamalarda yan etkilerde, özellikle bulantı, kusma veya hipotansiyonda kümülatif artış görülmemiştir. Doz aşımının muhtemel yan etkisi hipotansiyondur. Bu durumda serum fizyolojik uygulanabilir ve semptomatik tedavi yapılır. Faredeki LD50 değeri 554 mg/kg-1140 mg/kg arasında değişmektedir.


5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Antineoplastik tedavi için detoksifikasyon ajanı. ATC kodu: V03A F05

ETHYOL® (amifostin, etanetiyol, 2-[( 3-aminopropil) aminol]-, dihidrojen fosfat (ester)), organik bir tiyofosfattır. Bir ön ilaç olan Amifostin, özellikle normal dokularda radyasyonun ve sisplatin gibi DNA-bağlayıcı kemoterapötik ajanların, siklofosfamid gibi klasik alkilleyici ajanlar, mitomisin-C gibi klasik olmayan alkilleyici ajanlar ve platin analoglarının toksik etkilerini azaltır.

ETHYOL®, aktif metaboliti olan WR-1065 (serbest tiyol)’e alkalin fosfataz tarafından defosforile olan ve kan dolaşımını hızla terkeden bir ön ilaçtır.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Dağılım:

910 mg/m2’lik dozun 15 dakikalık infüzyonu sırasında, amifostinin doruk plazma konsantrasyonu yaklaşık 200|mol/L, dağılım hacmi 7L ve klirensi 2L/dakikadır. 15 dakikalık infüzyon sırasında WR-1065 aktif metabolitinin doruk plazma konsantrasyonları yaklaşık 35 |mol/L’dir. 3 hastada infüzyondan 5-8 dakika sonra kemik iliği hücrelerinde WR-1065 ölçümü, 82, 121 ve 227 |mol/kg’dır.

Amifostinin kan plasenta bariyerini geçip geçmediği bilinmemektedir.

Biyotransformasyon:

Klinik farmakokinetik çalışmalar, amifostinin hızla plazmadan kaybolduğunu göstermiştir. İlacın uygulanmasından 6 dakika sonra amifostinin %10’undan azı plazmada kalır. Amifostin, aktif metaboliti WR-1065’e (serbest tiyol) hızla metabolize olur. WR33278 (disülfit), sonraki inaktif metabolitidir.

ETHYOL® için baskın olan klirens mekanizması renal ve gastrointestinal eliminasyondan çok, metabolize olmasıdır. 740 mg/m2 ETHYOL®’ün 15 dakikalık intravenöz uygulamasından sonra, bilinen iki metaboliti ve ana ilacın böbrekten atılımı, ilaç uygulamasından sonraki bir saat içinde düşüktür, ana ilaç, tiyol ve disülfit için sırasıyla uygulanan dozun %1.05, %1.38 ve %4.2’sidir.

Eliminasyon:

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

ETHYOL®’ün karsinojenik potansiyeli olmayan ajanlarla kombinasyonu için hiçbir karsinojenik çalışma yapılmamıştır. Ames salmonella typhimurium testi, hiçbir mutajenik aktivite göstermemiştir.

Sıçanlarda yapılan 90 günlük bir intravenöz toksisite çalışmasında, orta ve yüksek doz gruplarında (50 ve 75 mg/kg/gün) testislerin germinal epitelyumun bilateral dejenerasyonu ve epididimideslerde bilateral hipospermia gözlenmiştir. Bu etkilerin belirtileri, tedavisiz 4 hafta sonra erkeklerde görülmüştür. Düşük doz gruplarında görülen diğer tüm anormaliteler minimal ve geri dönüşümlüdür. Klinik olarak önemli değildir.

6.   FARMASÖTİK ÖZELLİKLER

6.1. Yardımcı maddelerin listesi

Etil alkol*, Enjeksiyonluk su *

6.2. Geçimsizlikler

Diğer ilaçlarla karıştırılması veya hazırlanan ETHYOL® çözeltisi ile beraber uygulanması önerilmez.

İntravenöz uygulama yapılan damar, diğer ajanların uygulanmasından önce serum fizyolojik ile yıkanmalıdır.

6.3. Raf ömrü

6.4. Saklamaya yönelik özel tedbirler

25°C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

6.5. Ambalajın niteliği ve içeriği

6.6. Beşeri tıbbi üründen arta kalan maddelerin imhası ve diğer özel önlemler

Kullanılmamış olan ürünler ya da atık materyaller ’Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’ ve ’Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmelikleri’ne uygun olarak atılmalıdır.

Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek Ruh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz. Dış Gebelik Dış Gebelik Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur.

İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Er-Kim İlaç Sanayi ve Tic. A.Ş.
Geri Ödeme KoduA02842
Satış Fiyatı TL
Önceki Satış Fiyatı
Original / JenerikOriginal İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699538793908
Etkin Madde Amifostin
ATC Kodu V03AF05
Birim Miktar 500
Birim Cinsi MG
Ambalaj Miktarı 1
Çeşitli İlaçlar > Diğer Tüm İlaçlar > Amifostin
İthal ( ref. ülke : Italya ) ve Beşeri bir ilaçdır. 
ETHYOL 500 mg 1 flakon Barkodu