Johnson & Johnson İlaçları DUROGESIC 100 mcg 5 TTS flaster İP Formülü

DUROGESIC 100 mcg 5 TTS flaster Formülü

Johnson & Jonhson Sıhhi Malzeme San. ve Tic.Ltd.Şti. | Güncelleme :26 Mart  2024

2.5 mgFentanil25 µg/saat dozunda
7.5 mgFentanil75 µg/saat dozunda
5 mgFentanil50 µg/saat dozunda
10 mgFentanil100 µg/saat dozunda

DUROGESIC narkotik analjezi gerektiren kronik ve şiddetli ağrıların tedavisinde endikedir.
DUROGESIC, etken madde fentanil ve Transdermal Terapötik Sistemi oluşturan bileşiklere karşı aşırı duyarlılığı olan vakalarda kullanılmamalıdır.
DUROGESIC, KISA DÖNEMLİ KULLANIMDA DOZ TİTRASYONU MÜMKÜN OLMADIĞINDAN VE CİDDİ VEYA HAYATI TEHDİT EDİCİ HİPOVANTİLASYONLA SONUÇLANABİLECEĞİNDEN AKUT VEYA AMELİYAT SONRASI AĞRI TEDAVİSİNDE KULLANILMAMALIDIR. CİDDİ ADVERS ETKİ GÖRÜLEN HASTALAR SERUM FENTANİL KONSANTRASYONLARININ DERECELİ OLARAK AZALMASI VE ANCAK 17 SAAT (13-22 ARASI) SONRA YAKLAŞIK %50 DÜŞMESİ NEDENİYLE DUROGESIC'İN ÇIKARILMASINDAN SONRA 24 SAAT SÜRE İLE KONTROL ALTINA ALINMALIDIR.
DUROGESIC kullanım öncesi ve sonrası çocuklardan uzak tutulmalıdır. Kontrolsüz fentanil salımına yol açabileceğinden, DUROGESIC Transdermal Flasterler kesilerek ya da parçalanarak kullanılmamalı ve zarar verilmemelidir.
Solunum Depresyonu Tüm potansiyel narkotiklerle olduğu gibi, bazı hastalarda DUROGESIC kullanımıyla önemli solunum depresyonu görülebilir; hastalar bu etkiye karşı gözlemlenmelidir. Solunum depresyonu DUROGESIC Transdermal Flasterin çıkarılmasından sonra da sürebilir. DUROGESIC dozu arttıkça solunum depresyonu olasılığı da artar. Solunum depresyonu ile ilgili olarak 'Doz Aşımı Halinde Alınacak Önlemler' kısmına bakınız. Santral sinir sistemi üzerinde etkili ilaçlarla eşzamanlı uygulama solunum depresyonunu artırabilir (bakınız İlaç Etkileşimleri ve Diğer Etkileşimler).
Kronik Akciğer Hastalıkları DUROGESIC'in kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya diğer akciğer hastalıkları olan hastalarda daha ciddi advers etkileri görülür. Bu hastalarda, narkotikler solunum hızını azaltır ve solunum yolu direncini arttırır.
İlaç Bağımlılığı Tekrarlayan narkotik uygulamalarıyla tolerans ile fiziksel ve psikolojik bağımlılık gelişebilir. Narkotik alımını izleyen tedavi sonucu bağımlılık ender görülür.
Kafa İçi Basıncının Artışı DUROGESIC kafa içi basıncı artmış, bilinç bozulması veya koma semptomları gösteren durumlarda olduğu gibi CO2 retansiyonuna özellikle hassas hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. DUROGESIC beyin tümörlü hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.
Kalp Hastalıkları Fentanil brakardiye neden olabilir, bradiartimi vakalarında dikkatle kullanılmalıdır.
Karaciğer Hastalıkları Fentanil karaciğerde inaktif metabolitlere metabolize olduğundan, karaciğer hastalığı fentanilin eliminasyonunu geciktirebilir. Sirozlu hastalarda, her ne kadar serum konsantrasyonları yüksek olmaya eğimli olsa da, tek doz uygulamasında DUROGESIC farmakokinetik parametreleri değişmemiş bulunmuştur.
Karaciğer yetmezliği olan hastalar fentanil toksisite semptomlarına karşı dikkatle gözlemlenmeli ve gerekliyse DUROGESIC dozu düşürülmelidir. Böbrek Hastalıkları Fentanilin %10'undan azı idrarla değişmeden atılır ve morfinin tersine, böbreğin elimine ettiği bilinen aktif metabolitlere rastlanmaz. Böbrek yetmezliği olan hastalarda intravenöz fentanil ile elde edilen veriler fentanil dağılım hacminin diyalizle değişebileceğini göstermektedir. Bu olasılık serum konsantrasyonlarını etkileyebilir. Böbrek yetmezliği vakalarında DUROGESIC uygulamasında, fentanil toksisite semptomlarına karşı dikkatle gözlemlenmeli ve gerekmesi halinde DUROGESIC dozu düşürülmelidir.
Ateş / Dış Isı Etkileri Bir farmakokinetik deneysel model deri sıcaklığının 40°C'ye kadar yükselmesi halinde transdermal flasterden salınan serum fentanil konsantrasyonlarının üçte bir oranında artabileceğini göstermektedir. Bu sebeple, ateşli hastalar narkotik yan etkilerine karşı kontrol altında tutulmalı ve gerekliyse DUROGESIC dozu ayarlanmalıdır. Tüm hastaların DUROGESIC uygulama alanını ısıtıcı ped, elektrikli battaniye, ısıtılmış su yatağı, ısı lambası, yoğun güneş banyosu, sıcak su şişeleri, saunalar ve sıcak küvetler gibi direkt dış ısı kaynaklarına maruz bırakmamaları tavsiye edilir.
Yaşlı Hastalarda Kullanım İntravenöz fentanil ile yapılan çalışma sonuçları yaşlı hastalarda klirens hızının düşük, yarı ömrün de uzamış olabildiğini ve daha genç hastalara göre ilaca daTüm etkili narkotiklerde olduğu gibi DUROGESIC'in en ciddi advers etkisi hipovantilasyondur. Görülebilen diğer advers etkiler: bulantı, kusma, kabızlık, hipotansiyon, bradikardi, dalgınlık, baş ağrısı, konfüzyon, halüsinasyon, öfori, kaşıntı, terleme ve idrar çıkarmada zorluk. Kızarık, eritrem ve şiddetli kaşıntı gibi cilt ilişkili yan etkilere rastlanmıştır. Bu etkiler transdermal flasterin çıkarılmasından sonra genelde 24 saat içinde kaybolur. Başka bir narkotik analjezikten DUROGESIC tedavisine dönen bazı hastalarda opioid semptomlar (bulantı, kusma, ishal, anksiyete ve titreme) görülebilir. BEKLENMEYEN BİR ETKİ GÖRÜLDÜĞÜNDE DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ.
Narkotikler, sedatif ve hipnotikler, genel anestetikler, fenotiyazinler, trankilizanlar, iskelet kası gevşetici ajanları ile sedasyon oluşturucu antihistaminler ve alkollü içecekler gibi diğer merkezi sinir sistemi depresanları ile beraber kullanıldığında ek depresan etkiler oluşturabilir; yetersiz ventilasyon, düşük tansiyon ve derin sedasyon veya koma görülebilir. Bu sebeple, DUROGESIC'le beraber bu ilaçlardan herhangi birinin kullanımı özel hasta bakımı ve gözlemi gerektirir. Yüksek klirensli bir ilaç olan fentanil, CYP3A4 tarafından hızla ve tamamen metabolize edilir. 4 gün süresince oral yoldan günde 200 mg alınan itrakonazolün (güçlü bir CYP3A4 inhibitörü) IV fentanilin farmakokinetikleri üzerinde belirgin bir etkisi görülmemiştir. Oral ritonavir (en güçlü CYP3A4 inhibitörlerinden biri) IV fentanik klirensini üçte iki azaltmıştır. Ritonavir gibi güçlü CYP3A4 inhibitörlerinin transdermal fentanille birlikte kullanımı fentanil plazma konsantrasyonlarında artışla sonuçlanabilir. Neticede terapötik ve advers etkiler artabilir veya etki süresi uzayabilir ve ciddi solunum
DUROGESIC dozları hastanın durumuna göre kişisel olarak ayarlanmalı ve uygulamadan sonra düzenli aralıklarla tekrar gözden geçirilmelidir. İlk Doz Seçimi. DUROGESIC Transdermal Flasterin ilk dozu hastanın narkotik tolerans derecesi dahil olmak üzere geçmişteki narkotik öyküsüne, ve mevcutsa, hastanın o an ki genel koşulları ve tıbbi durumuna göre ayarlanmalıdır.
Daha önce narkotik tedavisi almamış vakalar: ilk doz olarak en düşük DUROGESIC dozu olan 25 mg/saat kullanılmalıdır. Narkotiklere tolerans geliştirmiş hastalarda: oral veya parenteral narkotiklerden DUROGESIC Transdermal Flaster uygulamasına geçmek için, şu prosedür izlenmelidir:
1. Önceki 24 saatlik analjezik gereksinimi hesaplanmalıdır.
2. Bu miktar, Tablo 1 kullanılarak analjezik olarak eşit morfin dozuna çevrilmelidir. Bu tablodaki tüm IM ve oral dozlar analjezik etkide 10 mg IM morfine eşit sayılır.
3. Tablo 2 her DUROGESIC Transdermal Flaster dozunun çevrimi için tavsiye edilen 24 saatlik oral morfin dozları serisini gösterir. İlgili DUROGESIC dozunu hesaplanan 24 saatlik morfin dozundan çıkarmak için 2 no'lu tablo kullanılmalıdır. Tablo 1: Analjezik olarak eşit doz çevrimi
                                      Analjezik olarak eşit doz (mg) table>İlaç ismi IM* oral morfin1030 (tekrarlayan doz uygulaması)** 60 (tek veya 60 (tek veya aralıklı doz uygulamasıhidromorfon 1.57.5metadon 1020oksikodon1530ıevorfanol24oksimorfon110(rektal)diyamorfin560petidin75-kodein 130200büprenorfin0.40,8 (dil altı)
* Görece olarak aynı potansiyeldeki etkiyi oluşturmak için listelenen her ilaç için IM dozunun morfinle karşılaştırıldığı tek doz çalışmalarına dayanmaktadır. Oral dozlar parenteralden oral alıma dönerken tavsiye edilenlerdir.
** Morfin için 1:3 oral/IM etki oranı kronik ağrı çeken hastalarda elde edilen klinik tecrübeye dayanmaktadır.

Oral 24 Saatlik morfin (mg/gün)Durogesıc Dozu (µg/saat)
<13525
135-22450
225-31475
315-404100
405-494125
495-584150
585-674175
675-764200
765-854225
855-944250
945-1034275
1035-1124300

* Klinik deneylerde, bu günlük oral morfin doz serileri DUROGESIC Transdermal Flastere çevrim için temel olarak kullanılmıştır.


Hiç narkotik kullanmamış veya narkotiklere toleransı gelişmiş hastalarda, en yüksek DUROGESIC analjezik etkinliğinin ilk değerlendirmesi ancak transdermal flasterin uygulanmasında 24 saat geçtikten sonra yapılabilir. Etkide görülen bu gecikme, ilk DUROGESIC Transdermal Flaster uygulamasını izleyen 24 saatte serum fentanil konsantrasyonundaki kademeli artışa bağlıdır. Bu sebeple, önceki analjezik tedavi DUROGESIC ile analjezik etkinlik elde edilinceye kadar ilk doz uygulamasından sonra kademeli olarak devre dışı bırakılmalıdır.
Doz Titrasyonu ve İdame Tedavisi: DUROGESIC Transdermal Flaster her 72 saatte bir değiştirilmelidir. Analjezik etki elde edilinceye kadar doz kademeli olarak titre edilmelidir. Eğer ilk uygulamadan sonra analjezi yetersizse, doz 3 gün sonra arttırılabilir. Bundan sonra doz ayarlaması 3 günde bir yapılabilir. Dozaj titrasyonu normalde 25 mg/saatlik aralıklarla yapılmalıdır, yine de hastanın ek analjezik gereksinimleri (oral morfin 90 mg/gün »
DUROGESIC 25 mg/saat) ve ağrı durumu gözönüne alınmalıdır. 100 mg/saatten fazla dozlar i

Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri
Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir.
Kalp Krizi Kalp Krizi
Kalbe giden kan akışı durduğunda kalp krizi meydana gelir.
Artrit Artrit
Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Johnson & Jonhson Sıhhi Malzeme San. ve Tic.Ltd.Şti.
Geri Ödeme KoduA02580
Satış Fiyatı849.84 TL [ 26 Mart 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı849.84 TL [ 11 Mart 2024 ]
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuKırmızı Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699593815041
Etkin Madde Fentanil
ATC Kodu N02AB03
Sinir Sistemi > Uyuşturucu Etkiye Sahip İlaçlar (Opioid) > Fentanil
İthal ( ref. ülke : Yunanistan ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
ACTIQ 8699804060109
DUROGESIC 8699593815041 849.84TL
EFFENTORA 8699638065530 577.66TL
Diğer Eşdeğer İlaçlar