MITOLON %0.1 göz damlasý süspansiyon Farmakolojik Özellikler

World Medicine İlaç San. ve Tic. Ltd.Şti

[ 15 August  2023 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Oftalmolojikler, anti-inflamatuvar ajanlar, kortikosteroidler. ATC kodu: S01BA07

    Florometolon asetat yüksek anti-inflamatuvar özelliğe sahip bir sentetik steroiddir.

    Klinik çalışmalar, florometolon asetat'ın harici oküler inflamasyonun tedavisinde florometolondan belirgin olarak daha etkili olduğunu göstermiştir.

    Kortikosteroidler, bazı duyarlı kişilerde göz içi basıncında bir artışa neden olabilir. Steroidlere karşı hassasiyeti olan kişilerde yapılan çalışmalarda, florometolon asetat göz damlasının göz içi basıncında yükselme göstermesinin deksametazon fosfattan belirgin olarak daha uzun zaman sürdüğü gösterilmiştir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emilim:

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar göze uygulanan florometalon asetatın kornea ve aköz hümör içinde iyi emildiğini göstermiştir.

    Florometalon asetatın sistemik farmakokinetiği insanlar üzerinde çalışılmamıştır. Diğer topikal oküler tıbbi ürünlerde de gözlendiği gibi, sistemik emiliminin, düşük florometalon asetat plazma konsantrasyonu ile sonuçlanması beklenir.

    Dağılım:

    Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar göze uygulanan florometalon asetatın kornea ve aköz humör içinde iyi dağıldığını göstermiştir.

    Biyotransformasyon:

    Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

    Eliminasyon:

    Herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Hayvanlarda veya insanlarda florometolon ile hiçbir karsinojenez, mutajenez veya fertilite bozukluğu çalışması yürütülmemiştir. Florometolon çalışmalarından elde edilen klinik dışı veriler yaygın olarak kortikosteroidlerle ilişkili olan ve vücut ağırlığı artışında baskılanma; lenfosit sayısında azalma; lenfatik bezlerin ve adrenal bezin atrofisini içeren sistemik etkileri ve lokal etki olarak deride incelmeyi ortaya koymaktadır.

    Diğer kortikosteroidlerle yapılan klinik dışı üreme ve gelişimsel toksisite çalışmaları, maksimum insan maruziyetini yeterince aştığı kabul edilen maruziyetlerde, abartılı sistemik farmakolojik etki gösterilmiştir. Bu sonuçların klinik kullanımla çok az ilişkisi vardır.