METRIN TIBBI þampuan 100 ml Klinik Özellikler

Bikar İlaç San.Ticaret Ltd.Şti.

[ 23 March  2012 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    METRİN TIBBİ ŞAMPUAN, pediculus humanus capitis (baş biti) ile enfestasyonlarının tedavisinde kullanılır.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloj i/uygulama sıklığı ve süresi:

    SAÇA UYGULANIR.

    Doktor tarafından başka bir şekilde önerilmediği takdirde yetişkinler ve 6 aylıktan büyük çocuklarda;

    Topikal.

    4.3. Kontrendikasyonlar

    Piretroidler, piretrinler veya ürünün kendisine alerjisi olanlarda METRİN TIBBİ ŞAMPUAN kullanılmamalıdır.

    Özel kullanım uyarılan ve önlemleri

    METRİN TIBBİ ŞAMPUAN saça uygulanır.

    Ne permetrin ne de METRİN TIBBİ ŞAMPUAN gözleri tahriş etmez. Yanlışlıkla bulaştığında gözler hemen bol ve temiz su ile yıkanmalıdır. Bu ürünün yapay saç boyaları ve perma üzerindeki etkisi resmi olarak incelenmemiştir. Saç derisinin tamamına uygulamadan önce saçın küçük bir alanına uygulamak önemlidir.

    Rutin olarak METRİN TIBBİ ŞAMPUAN kullanan hemşirelik personeli, ellerde herhangi bir olası tahrişi önlemek için eldiven giymelidir.

    Çocuklarda kullanımı: 6 aylık ve daha büyük çocuklarda güvenle kullanılabilir. 6 aydan 3 yaşa kadar olan çocuklarda METRİN TIBBİ ŞAMPUAN ile yalnızca sınırlı deneyim mevcuttur. Bu nedenle bu yaş grubunda tedavi sadece yakın uzman gözetiminde yapılmalıdır. 6 aylıktan küçük çocuklar doktor tavsiyesi ile tedavi edilmelidir. Ailede bir enfestasyon görüldüğünde, tüm aile bireylerinin koruyucu olarak ilacı kullanmaları önerilir.

    Permetrin astım hastalarında normal olarak kullanılabilir ancak özel endişeleriniz varsa tedaviye başlamadan önce doktorunuz veya eczacınızla iletişime geçiniz. Permetrin yüzme havuzlarındaki klordan etkilenmediğinden uygulamadan sonra normal yüzme aktivitesine devam edilebilir.

    Bu tıbbi ürün içeriğinde alkol bulunmaktadır. Alkol lokal deri reaksiyonlarına (örneğin, kontak dermatite) sebebiyet verebilir.

    Baş biti tedavisinde kullanılan diğer ürünlerde olduğu gibi direnç oluşabilir. Bir hafta sonra tedavinin sonucu kontrol edilmelidir. Hala canlı bitler bulunursa, tedavi aynı ürünle tekrar edilebilir. 14 gün sonra, istilanın hala aktif olduğu kesinse, başka bir aktif ürüne geçmek en iyisidir.

    4.5. Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri

    Permetrinin bilinen herhangi bir ilaç etkileşimi yoktur.

    4.6. Gebelik ve laktasyon

    Gebelik kategorisi: B

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar/Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon):

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve doğum kontrolü açısından özel bir önlem gerektirmez.

    Gebelik dönemi:

    Üreme çalışmaları farelerde, sıçanlarda ve tavşanlarda gerçekleştirilmiştir (200 -400 mg/kg/gün oral) ve permetrine bağlı bir fertilite bozukluğu ya da fetüse zarar yönünde herhangi bir kanıt ortaya koymamıştır. Diğer yandan, gebe kadınlarında permetrin kullanıma ilişkin sadece çok sınırlı veri bulunmaktadır. Gebelik döneminde permetrin gerçekten gerekli olduğu takdirde kullanılmalıdır.

    Laktasyon donemi:

    Çalışmalar, permetrinin sığırlarda oral uygulama ardından çok düşük konsantrasyonda süte geçtiğini göstermektedir. Permetrinin insanlarda anne sütü içinde atılıp atılmadığı bilinmemektedir. Buna rağmen, METRİN TIBBİ ŞAMPUAN ile tedaviyi takiben permetrinin sistemik emilimi çok düşük olduğundan, teorik olarak çok az miktar anne sütüne geçecektir. Bu kadar düşük konsantrasyonların yenidoğan/bebek için risk oluşturması beklenmez.

    Emzirme döneminde tedavinin ertelenmesi ya da emzirmeye geçici olarak ara verilmesi düşünülmelidir.

    Üreme yeteneği / Fertilite:

    Permetrinin düşük sistemik emiliminin olması ile permetrin tedavisini takiben fetüs üzerine riskin minimal olduğu önerilebilir. Ancak gebelik durumunda permetrinin kullanımı doktor tavsiyesi ile olmalıdır.

    4.7. Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

    Araç ve makine kullanımı üzerine herhangi bir etkisi yoktur.

    4.8. İstenmeyen etkiler

    İstenmeyen etkiler aşağıda sistem organ sınıfına ve sıklığına göre listelenmiştir. Sıklık aşağıdaki gibi tanımlanmaktadır: Aşağıdaki sıklık grupları kullanılmıştır:

    3

    Çok yaygın; (≥1/10), yaygın; (≥1/100 ila <1/10), yaygın olmayan; (≥1/1.000 ila <1/100), seyrek; (≥1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek; (<1/10.000), bilinmiyor; eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor.

    Sinir sistemi hastalıkları:

    Bilinmiyor: Ağrı.

    Deri ve deri altı doku hastalıkları:

    Bilinmiyor: Yanma veya batma hissi şeklinde tanımlanan deri rahatsızlığı, eritem, ödem, egzama, kızarıklık ve kaşıntı.

    METRİN TIBBİ ŞAMPUAN genellikle iyi tolere edilmekte olup deri reaksiyonlarına neden olma potansiyeli düşüktür.

    Az sayıda kişide, kremin uygulanmasından sonra saç derisinde eritem, deri döküntüsü ve/veya iritasyon bildirilmiştir ancak, saç biti enfestasyonu genellikle saç derisi iritasyonuna neden olduğundan, çoğu durumda altta yatan nedene karar vermek zor olmaktadır.

    METRİN TIBBİ ŞAMPUAN kullanımı ile bağlantılı şiddetli ya da uzun süreli saç derisi iritasyonu, ciltte rahatsızlık belirti veya semptomları ya da diğer istenmeyen etkiler ortaya çıkarsa, bir doktora veya eczacıya danışılmalıdır.

    Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları:

    Bilinmiyor: Parestezi.

    Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

    Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)'ne bildirmeleri gerekmektedir (www.tick.gov.tr; eposta: tüfam@titck. gov.tr; tel:0 800 314 00 08; faks:0 312 218 35 99).

    4.9. Doz aşımı ve tedavisi

    Hayvan ve insan-gönüllü çalışmalarına dayanarak, yanlış kullanımda veya aşırı uygulamada bile, klinik olarak ilgili toksik etkiler üretmek için gereken permetrin miktarına ulaşılması son derece düşük bir ihtimaldir.

    Sık ve fazla miktarda uygulanması durumunda en çok karşılaşılan durum hipersensivite tipi reaksiyonlardır. Bu durumda semptomatik tedavi yapılır.

    Yanlışlıkla çocuklar tarafından ağızdan alınması durumunda, 2 saat içinde gastrik lavaj (mide yıkaması) uygulanmalıdır. Ayrıca içinde izopropil alkol olduğundan alkol intoksikasyonu tedavisi yapılmalıdır.

    Kazaen veya istemli ağızdan yutma durumunda ve nadiren aşırı lokal uygulama nedeniyle cilt emilimi durumunda aşırı doz belirtileri ortaya çıkabilir. Bildirilen bazı semptomlar mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve kasılmalardır.

    Tedavi:

    Hipersensitivite tipi reaksiyonlar oluşur ise semptomatik tedavi endikedir. Bir şişe içeriğinin bir çocuk tarafından yanlışlıkla içilmesi halinde hemen hekime başvurulmalıdır. Alınmasından sonraki iki saat içinde gastrik lavaj düşünülmeli ve tedavi alkol intoksikasyonuna yönelik olmalıdır.