IMIGRAN 100 mg 2 tablet Farmakolojik Özellikler

Glaxo Smith Kline İlaçları San.Ve Tic.A.Ş

[ 17 May  2013 ]

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: Selektif 5-HTı reseptör antagonistleri

ATC Kodu: N02 C C01

Etki mekanizması:

Sumatriptan, selektif bir vasküler 5-hidroksi triptamin-1 (5HTid ve 5HTib) reseptör agonisti olup, diğer 5HT reseptör (5HT2-5HT7) alt tipleri üzerine etkisi yoktur. Vasküler 5HTid ve 5HTib reseptörleri başlıca kraniyel kan damarlarında bulunur ve vazokonstriksiyona aracılık eder.

Hayvanlarda sumatriptan selektif olarak karotis arteryel dolaşımı daraltır, ancak serebral kan akımını değiştirmez. Karotis arteryal dolaşım, ekstrakraniyal ve meninksler gibi intrakraniyal dokulara kan sağlar ve bu damarlarda gevşeme ve/veya ödem oluşumunun insanda migrenin altta yatan mekanizması olduğu düşünülmektedir. Ek olarak, deneysel kanıtlar sumatriptanın trigeminal sinir aktivitesini inhibe ettiğini göstermektedir. Bu her iki aktivite sumatriptanın insanda antimigren etkisine eşlik eder.

Farmakodinamik etkileri:

Önerilen oral İMİGRAN dozu 50 mg olmasına rağmen migren atağının şiddeti hem hastalar arasında hem de hastaların kendi içinde farklılık göstermektedir. Klinik çalışmalarda 25’ten 100 mg’a kadar olan dozlar, plasebodan daha fazla etkililik göstermiştir; fakat 25 mg, 50 mg ve 100 mg’dan istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az etkili olmuştur.

Sumatriptan, menstrüel kaynaklı migren dahil migrenin akut tedavisinde etkilidir.

Birkaç plasebo kontrollü klinik çalışmada oral sumatriptan standart tabletlerin güvenliliği ve etkililiği 10 - 17 yaş aralığında 650’nin üzerinde çocuk ve ergen migrenli üzerinde değerlendirilmiştir. Bu çalışmalarda 2 saat sonunda baş ağrısının rahatlatılmasında plasebo ile herhangi bir sumatriptan dozu arasında istatistiksel anlamlı bir fark gösterilememiştir. 10 - 17 yaş aralığında çocuk ve ergenlerde oral sumatriptanın istenmeyen etki profili yetişkin popülasyon ile yürütülen çalışmalarda bildirilen ile benzer bulunmuştur.