CAPCIDERM %0.075 45 G krem Farmakolojik Özellikler

Berko İlaç ve Kimya Sanayi Ltd. Şti.

[ 8 February  2013 ]

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Eklem ve kas ağrılarında kullanılan topikal ürünler, kapsaisin ve benzeri ajanlar

    ATC Kodu: M02AB01

    Kapsaisinin kesin etki mekanizması tam olarak anlaşılmamıştır ancak güncel bulgular, kapsaisinin periferik duysal nöronlarda P maddesini tüketerek ve bu maddenin tekrar birikmesini önleyerek deriyi ağrıya karşı duyarsız hale getirdiğini göstermektedir. P maddesinin, periferden Santral Sinir Sistemine giden ağrı uyarılarının temel kimyasal aracısı olduğu düşünülmektedir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Yapılan çalışmalarda topikal uygulamada uygulanan alanın genişliği ve flasterle uygulandığında ilacın ciltte kalma süresi kapsaisinin farmakokinetiğini anlamlı olarak etkileyen değişkenlerdir. Ayak bölgesine uygulamada gövdedeki uygulamalardan daha az sistemik maruziyet olmaktadır.

    Capsicum meyvesinden elde edilen besinsel baharatın ortalama tüketimi Hindistan'da 2,5 g/kişi/gün olarak ve Tayland'da 5 g/kişi/gün olarak hesaplanmıştır. Capsicum meyvesindeki kapsaisin miktarı yaklaşık %1'dir ve bu nedenle, kapsaisinin günlük besinsel tüketimi, 50 kg'lik bir kişide 0,5 - 1 mg/kg/gün aralığında olabilir. Her hafta iki tüp kapsaisin içeren %0.075 krem (90 g) uygulanması, 9,6 mg/günlük topikal maruziyete neden olmaktadır. 50 kg'lik bir kişide

    %100 absorpsiyon olduğu kabul edilirse, günlük maruziyet 0,192 mg/kg olacaktır ve bu değer, yukarıda söz edilen besinsel alımın yaklaşık üçte biri ila dörtte biridir.

    Emilim:

    Oral kapsaisinin mide ve ince bağırsaklardan hızlı bir şekilde emildiği sıçanlarda yapılan in vivo ve in situ çalışmalarda gözlenmiştir. İn vivo çalışmalarda verilen dozun yaklaşık %85'inin gastrointestinal kanaldan 3 saat içerisinde emildiği bulunmuştur. Yine aynı çalışmada kapsaisinin in situ olarak uygulanmasından 60 dakika sonra mide, jejunum ve ileumdan sırasıyla %50, 80 ve 70 oranında emildiği gösterilmiştir.

    173 hastaya 640 mcg/cm kapsaisin içeren flasterlerin cilt üzerine 60 ve 90 dk uygulanmasından sonra herhangi bir anda plazmada saptanabilir miktarda kapsaisin saptanan hasta oranları postherpetik nevralji hastalarında %31 (30/96 hasta), insan immün yetmezlik virüsüne eşlik eden

    ağrılı nöropati hastalarında %7 (3/44) ve ağrılı diyabetik nöropati hastalarında %3 (1/33) olarak

    bulunmuştur.

    Dağılım:

    640 mcg/cm kapsaisin içeren flasterlerin cilt üzerine 60 ve 90 dk uygulanmasından sonra herhangi bir hastada saptanan en yüksek plazma konsantrasyonu 17,8 ng/mL'dir. 60 dk'lık uygulamadan sonraki ortalama eğrinin altındaki alan (AUC) değeri 7,42 ng x sa/mL ve ortalama Cdüzeyi 1,86 ng/mL'dir. 90 dk'lık uygulamadan sonraki AUC değeri 60 dk'lık uygulamadan 1,78 kat, Cdüzeyi ise 2,15 kat daha yüksektir.

    Biyotransformasyon:

    Kapsaisin genel dolaşıma ve ekstrahepatik organlara ulaşmadan önce karaciğerde metabolize edilir. Yapılan in vitro ve in vivo çalışmalar kapsaisinoidlerin P450 enzimleri tarafından farklı yolaklarla metabolize edildiğini göstermiştir: