BENVIDA 10 mg/ml IV infüzyon çözeltisi 20 ml { Bilim } Klinik Özellikler

Bilim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.

[ 26 November  2019 ]

4.   KLİNİK ÖZELLİKLER

    4.1. Terapötik endikasyonlar

    BENVİDA epilepsili adölesan (16-18 yaş) ve erişkin hastalarda, ikincil jeneralize olan veya olmayan parsiyel başlangıçlı nöbetlerin tedavisinde monoterapi ve ek tedavi olarak endikedir.

    4.2. Pozoloji ve uygulama şekli

    Pozoloji:

    BENVİDA tedavisi oral ya da i.v. uygulama yolu ile başlatılabilir.

    Monoterapi

    Önerilen başlangıç dozu günde iki kez 50 mg'dır. Bu doz, bir hafta sonra başlangıç terapötik

    doz olan gün iki kez 100 mg'a yükseltilmelidir.

    Lakozamid tedavisi, doktorun potansiyel yan etkilere karşı nöbet sayısında gereken azalmayı değerlendirmesine göre aynı zamanda günde iki kez 100 mg olarak da başlatabilir.

    Tedaviye yanıt ve tolerabiliteye göre, idame dozu her hafta günde iki defa 50 mg'lık artışlarla (100 mg/gün) önerilen maksimum günlük doz olan günde iki kez 300 mg'a kadar artırılabilir (600 mg/gün).

    400 mg/gün'den daha yüksek doz lakozamid kullanan ve ek bir antiepileptik ilaca ihtiyaç duyan hastalarda, aşağıda ek tedavi için önerilen pozoloji uygulanmalıdır.

    Ek tedavi

    Önerilen başlangıç dozu günde iki kez 50 mg'dır. Bu doz, bir hafta sonra başlangıç terapötik

    doz olan günde iki kez 100 mg'a yükseltilmelidir.

    Tedaviye yanıt ve tolerabiliteye göre, idame dozu her hafta günde iki defa 50 mg'lık artışlarla (100 mg/gün) önerilen maksimum günlük doz olan 400 mg'a yükseltilebilir (günde iki kez 200 mg).

    Lakozamid tedavisine yükleme dozu ile başlanması

    Lakozamid tedavisi (monoterapi ile başlama, monoterapiye geçiş ve ek tedavi) ayrıca 200 mg'lık tek bir yükleme dozunu takiben yaklaşık 12 saat sonra günde 2 kez 100 mg'lık idame doz rejimi ile (200mg/gün) başlatılabilir. Hastanın bireysel yanıtı ve tolerabilitesine göre daha sonraki doz ayarlamaları yukarıda anlatıldığı şekilde yapılabilir. Yükleme dozu, hekimin kararlı durum konsantrasyonuna hızla ulaşılması ve terapötik etkinin temin edilmesinin gerektiğine karar verdiği durumdaki hastalarda başlatılabilir. Yükleme dozu, tıbbi gözlem altında, ciddi kardiyak aritmi ve santral sinir sistemi advers etki insidansının potansiyel olarak artma olasılığı göz önünde bulundurularak uygulanmalıdır (Bkz. bölüm 4.8). Status epileptikus gibi akut durumlarda yükleme dozu uygulaması çalışılmamıştır.

    Tedavinin kesilmesi

    Mevcut klinik uygulamalara göre, eğer lakozamid ile tedavinin kesilmesi gerekiyorsa, bunun

    kademeli yapılması önerilir (örneğin günlük dozun haftada bir 200 mg azaltılması).

    Ciddi kardiyak aritmi gelişen hastalarda, klinik açıdan yarar/risk değerlendirmesi yapılmalı ve gerektiğinde lakozamid tedavisi kesilmelidir.

    Uygulama sıklığı ve süresi:

    Lakozamid tedavisi oral veya intravenöz uygulama ile başlayabilir. Lakozamid infüzyon çözeltisi, oral uygulamanın geçici olarak mümkün olmadığı hastalar için alternatif bir tedavidir. Intravenöz lakozamid ile tedavi süresi, doktorun kararına bağlıdır; ek tedavi klinik çalışmalarında 5 gün süresince günde iki defa lakozamid infüzyonu kullanılması ile ilgili deneyim mevcuttur. Oral uygulamadan intravenöz uygulamaya veya intravenöz uygulamadan oral uygulamaya titrasyon yapmadan doğrudan geçilebilir. Toplam günlük doz ve günde iki kez uygulama korunmalıdır. Kardiyak iletim sorunu olan, PR intervalinde uzamaya neden olduğu bilinen ilaç kullanan veya ciddi kardiyak hastalığı (ör. miyokardial iskemi, kalp yetmezliği) olduğu bilinen hastalar, 400 mg/gün'den daha yüksek dozda lakozamid kullandıklarında yakından takip edilmelidir.

    Günlük doz iki eşit doza bölünerek verilmelidir (genellikle sabah bir, akşam bir kez).

    Uygulama şekli:

    İntravenöz (i.v.) yoldan uygulanır.

    İnfüzyonluk çözelti günde iki kez 15-60 dakikalık bir periyod boyunca infüze edilir. Bir kerede 200 mg'dan fazla (yani 400 mg/gün'den daha fazla doz kullanımında) infüzyon uygulanması gerektiğinde, uygulama süresinin en 30 dakika olması tercih edilir. BENVİDA infüzyon çözeltisi ileri bir dilüsyon işlemi yapılmadan intravenöz olarak veya 9 mg/ml'lik (%0,9) sodyum klorür, 50 mg/ml'lik enjeksiyonluk glukoz (%5) veya enjeksiyonluk laktatlı Ringer çözeltisi ile seyreltilebilir

    Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği:

    Hafif ve orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klirensi> 30 ml/dak) herhangi bir doz ayarlamasına gerek yoktur. Hafif veya orta şiddette böbrek yetmezliği olan hastalarda 200 mg'lık yükleme dozu düşünülebilir ancak daha sonraki doz titrasyonu (günlük 200 mg'dan fazla) dikkatle uygulanmalıdır. Ağır böbrek yetmezliği olan (kreatinin klirensi ≤ 30 ml/dak) ve son dönem böbrek yetmezliği olan hastalarda 250 mg/gün' lük bir maksimum idame dozu önerilir. Bu hastalarda doz titrasyonu dikkatli yapılmalıdır. Eğer yükleme dozu gerekliyse, 100 mg'lık başlangıç dozu ve bunu takiben ilk hafta için günde 2 kez 50 mg'lık doz rejimi kullanılmalıdır.

    Hemodiyaliz gerektiren hastalarda, hemodiyaliz bitiminden sonra, doğrudan, bölünmüş

    günlük dozun %50' sine kadar bir ek doz önerilir.

    Son dönem böbrek yetmezliği olan hastaların tedavisi, klinik deneyimin az olması ve bir metabolitin (bilinen bir farmakolojik aktivitesi olmayan) birikmesi nedeniyle dikkatle yapılmalıdır.

    Karaciğer yetmezliği:

    Hafif ila orta şiddette karaciğer yetmezliği olan hastalarda önerilen maksimum doz 300 mg/gün'dür. Bu hastalarda doz titrasyonu, böbrek yetmezliğinin eşlik etmesi göz önüne alınarak dikkatle yapılmalıdır. 200 mg'lık yükleme dozu düşünülebilir ancak daha sonraki doz titrasyonu (günlük 200 mg'dan fazla) dikkatle uygulanmalıdır. Lakozamidin farmakokinetiği ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda değerlendirilmemiştir (Bkz. bölüm 5.2). Ağır karaciğer yetmezliği olan hastalarda sadece beklenen terapötik yararın muhtemel risklerden fazla olduğu durumlarda lakozamid kullanılmalıdır. Hastalık aktivitesi ve potansiyel yan etkiler gözlenerek dozun dikkatlice ayarlanması gerekebilir.

    Pediyatrik popülasyon:

    16 yaşın altındaki çocuk ve adölesanlarda lakozamidin kullanılması önerilmez.

    Geriyatrik popülasyon:

    Yaşlı hastalarda, dozun azaltılmasına gerek yoktur. Yaşlı hastalarda, yaşla birlikte azalan renal klirens ve eğri altındakalankalan(EAA)düzeylerinde artış dikkate alınmalıdır (Bkz.

    bölüm a€œBöbrek yetmezliğia€ ve Bölüm 5.2). Epilepsili yaşlı hastalarda özellikle 400mg/gün'den daha yüksek doz kullanımında sınırlı klinik deneyim mevcuttur (Bkz. bölüm 4.4, 4.8 ve 5.1).

    4.3. Kontrendikasyonlar