Her Tablet 200 mg tolmetine eşdeğer 245 mg tolmetin sodyum dihidrat içerir.
Romataid artritis, juvenil romatoid artritis, osteoartritis, ankilozin spondilitis, spondilitis, skapulo-humeral periartritis, epikodilitis, burkulma ve zorlamalar, travmatik sinovitis.
Tolectin salisilatlar ve diğer non steroid antienflamatuar ilaçların astım, rinit, ürtiker veya allerjik veya anaflaktik reaksiyonun diğer belirtilerine sebep olduğu bilinen hastalarda kullanılmamalıdır.
Diğer antienflamatuar ilçalarda olduğu gibi Tolmetin'le de anaflaktik reaksiyon nadiren bildirilmiştir. Diğer non-steroid antienflamatuar ilaçlarla çapraz hassasiyet ihtimali sebebiyle bu bileşiklere hassasiyet reaksiyonu olanlarda anaflaktik reaksiyon ortaya çıkma ihtimali çok daha fazla olabilir. Tolectin'le anaflaktik reaksiyon görülenlerde adrenalin, antihistamik ve steroid gibi ilaçlarla uygun tedavi yapılmalıdır.Tolmetin üst gastrointestinal organ hastalığı hikayesi olan hastalara sıkı nezaret altında verilmelidir.
Tolmetin kullanan hastalarda peptik ülserasyon ve gastrointestinal kanama bildirilmiştir. Tolmetin'le tedavi esnasında görme bozukluğu husule gelen hastalarda oftalmolojik muayene yapılmalı ve takip edilmelidir.
Hematuri, proteinüri ile müterafık akut intestinal nefritis ve arasıra nefrotik sendrom bildirilmiştir.
Böbreğinde önceden kan akımı veya kan hacminde azalmaya yol açan durun olan hastalarda nonsteroid antienflamatuar tatbiki açık böbrek dekompansasyonunu ortaya çıkarabilir; bu durumda ilaç kesilmelidir.
Kalp yetmezliği, karaciğer fonksiyon bozukluğu olan, diüretik alan ve yaşlı hastalarda bu reaksiyon riski fazladır. Böbrek fonksiyonu bozuk olan hastalar yakından takip edilmelidir. Tolmetin böbreklerle itrah edildiğinden muhtemelen doz azaltımı gerekebilir. Tolmetin tedavisindeki bazı hastalarda periferik ödem gözlendiğinden; kalp fonksiyonu tehlike hududunda, hipertansiyon veya su retansiyonuna yatkınlık yapan diğer durumları olan hastalarda bu ilaç ihtiyatla kullanılmalıdır. Salisilatlar gibi Tolmetin de platelet fonksiyonunu inhibe eder ve kanama süresini uzatır.
Tolmetin normal kişilerde protrombin zamanını değiştirmez ve in vitro olarak warfarinin plazma proteinlerine bağlanmasını etkilemez. Bununla beraber aynı zamanda warfarin ve Tolectin verilen hastalarda protrombin zamanı ve kanama süresinin arttığı bildirilmiştir. Bu sebeple antikoagülan tatbik edilen hastalara Tolmetin verirken ihtiyatlı olmalıdır. Tolmetin ile tedavi esnasında karaciğer fonksiyon bozukluğunu telkin eden işaret veya belirtiler gösteren veya anormal karaciğer fonksiyon testi ortaya çıkan hastalarda daha ciddi karaciğer reaksiyonu gelişiminin delilleri için değerlendirme yapılmalıdır.
Tolmetin ve diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlarla sarılık ve öldürücü hepatit gibi ciddi karaciğer reaksiyonları bildirilmiştir. Bu gibi reaksiyonlar nadir olmasına rağmen, eğer karaciğer testi anormalliğe devam eder veya fenalaşırsa veya kliinik belirtiler karaciğer hastalığının ilerlediğini telkin ediyorsa veyahut da eosinofili, döküntü gibi sistemik belirtiler ortaya çıkmışsa tolmetin kesilmelidir. Gebelerde iyi kontrollü yeterli çalişma yoktur. Bu tip ilaçlar gebeliğin üçüncü üç ayında uterus içinde ductus arteriosus daralmasına sebep olarak yeni doğanda kalıcı pulmoner hipertansiyona sebep olabilir. Tolmetin gebelik esnasında, eğer faydası fetusa muhtemel tehlikesinden üstün olarak düşünülüyorsa kullanılmalıdır.
Prostaglandin inhibitörlerinin hayvanlarda anormal doğum ve doğum gecikmesi rastlantısını artırdığı gösterilmiştir. Tolmetin insan sütünde salgılanmaktadır. Yeni doğan üzerindeki muhtemel istenmeyen etkileri sebebiyle emziren annelerde kullanılmamalıdır. İki yaşından küçük çocuklarda etki ve emniyeti ispatlanmadığından bu yaş gurubunda Tolmetin kullanılması tavsiye edilmez.Kontrollü klinik çalışmalar ve pazarlanmasından beri aşağıdaki yan etkiler bildirilmiştir. Tolmetin'in en sık rastlanan yan etkisi bulantıdır. Diğerleri; dispepsi, gastrointestinal huzursuzluk, karın ağrısı, ishal, flatulans, kusma, başağrısı asteni, göğüs ağrısı, kan basıncı yükselmesi, başdönmesi, kilo alma ve verme takriben %3-9 oranındadır.Gastrit, konstipasyon, sersemlik, depresyon, cilt tahrişi, kulak çınlaması, üriner infeksiyon, BUN yükselmesi, gastrointestinal kanama olmaksızın hemoglobin ve hematokrit azalması, peptik ülser rastlantısı %1-3 arasındadır.
Rastlantısı %1'den az ve muhtemelen Tolmetin kullanımıyla ilişkili görülen yan etkiler: Glossit, stomatit, ateş, lenfadenotapi, serum hastalığı, hemolitik anemi, trombosıtopeni, agranülositozis, konjestif kalp yetmezliği, periferik ödem, ürtiker purpura, eritema multiforme toksik epidermal nekrolizis, dizüri, böbrek yetmezliği, nadir bildirilen burun kanaması, optik nöropati, retinal ve maküler değişikliklerin ise Tolmetin tedavisi ile sebepsel ilişki ispatlanmamıştır.
Akut ve kronik magnezyum ve alüminyum hidroksit kullanımının Tolmetin biyoyararlığını ve farmakokinetiğinde anlamlı bir değişme yapmadığı tespit edilmiştir. Tolmetin altın tuzları ile birlikte kullanıldığında daha fazla, kortikosteroidlerle birlikte ise daha az olmak üzere ilave tedavi etkisi sağlar. Salisilatlarla kombinasyonu fazla bir fayda sağlamaz. İstenmeyen etki riskini arttırır.
n ne de hipoglisemik ajanların klinik etkisinde değişme olmaz.
Tolmetin in vitro warfarin'in plazma proteinine bağlanmasını etkilemez ve normalde protrombin zamanını etkilemez. Bununla beraber klinikte birlikte kullanıldığında protrombin zamanını etkilemez. Bununla beraber klinikte birlikte kullanıldığında protrombin ve kanama zamanının arttığı bildirildiğinden antikoagülanlarla birlikte kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Gıdalarla kontrollü tek doz çalışmasında Tolmetin'in süt ile birlikte verilmesinin zirve plazma seviyesini etkilemediği fakat total Tolmetin biyoyararlığını %16 azalttığı tespit edilmiştir.
Tolmetin yemekten hemen sonra alınınca plazmada zirve seviyesi %50 total biyoyararlığı %16 azaltmaktadır.
Dozaj hastanın ihtiyacı ve cevabına uyacak şekilde, muhtemel en etkili doz kullanarak doktor tarafından ayarlanır. Kontrol genellikle 3 veya 4 'e bölünerek verilen günde 600-1800 mgr. dozla sağlanır. Günde 2000 mg.'dan fazla doz denenmemiştir,tavsiye edilmez. Romatoid artrit , osteoartrit , ankilozan spondilit ve üst solunum yolu enflamasyonlarında Tollectin'in mutad başlangıç dozu günde 3 defa 2 tablettir.
Juvenil romatoid artritli çocuklarda tavsiye edilen başlangıç dozu bölünmüş dozlar halinde günde 20 mg/kg arasındadır. 30 mg/kg'dan yukarı doz denenmemiştir ve tavsiye edilmez. İstenmeyen gastrointestinal etkiler Tollectin'in yemek, süt veya antasit ile birlikte verilmesiyle en aza indirilebilir.
DOZ AŞIMI ve TEDAVİSİ
Mide boşaltılmalı ve aktif kömür verilmelidir. Genel destekleyici tedavi uygulanır.
|
Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel
olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur? |
|
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır. |