Novartis İlaçları TEGRETOL 200 mg 160 tablet KT Kullanmadan Önce

TEGRETOL 200 mg 160 tablet Kullanmadan Önce

Karbamazepin }

Sinir Sistemi > Antiepileptikler > Carbamazepin Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş. | Güncelleme : 6 July  2012

  • TEGRETOL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler TEGRETOL'ü aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

    Eğer:

    • Karbamazepine veya okskarbazepin gibi benzer ilaçlara veya trisiklik antidepresanlar (amitriptilin veya imipramin gibi) olarak bilinen ilgili herhangi bir ilaç grubuna karşı aşırı duyarlı (alerjik) olduğunuzu düşünüyorsunuz. Karbamazepine alerjiniz varsa, okskarbazepine alerjik reaksiyon gösterme ihtimaliniz dörtte birdir (% 25).

    • TEGRETOL'ün diğer bileşenlerine karşı alerjik olabileceğinizi düşünüyorsanız (kullanma talimatının başında listelenmiştir). Aşırı duyarlılık reaksiyonunun belirtileri arasında yüz veya ağızda şişlik (anjiyoödem), solunum problemleri, burun akıntısı, deri döküntüsü, kabarma (dudak, göz veya ağız) veya deride soyulma sayılabilir.

    • Kalp ile ilgili problemleriniz varsa.

    • Kemik iliğinizle ilgili herhangi bir problem yaşadıysanız,

    • Porfiri (bir kan hastalığı) adında bir kan hastalığınız varsa,

    • Son 14 gün içerisinde, depresyon tedavisinde kullanılan, monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) olarak adlandırılan ilaçlar aldıysanız.

      TEGRETOL'ü aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ Eğer:

    • Kan hastalığınız varsa (diğer ilaçların neden olduğu durumlar da dahil).

    • Daha önce okskarbazepin ya da diğer herhangi bir ilaca karşı anormal bir hassasiyet (döküntü ya da diğer alerji belirtileri) gösterdiyseniz. Karbamazepine karşı alerjiniz olup olmadığına dikkat etmeniz önemlidir, okskarbazepine karşı da alerjik bir reaksiyon geliştirme olasılığınız yaklaşık dörtte birdir (% 25).

    • Kalp hastalığınız varsa veya olduysa.

    • Hormon içeren doğum kontrol hapları kullanıyorsanız. TEGRETOL bu doğum kontrol ilacını etkisiz hale getirebilir. Bu nedenle, TEGRETOL kullanırken farklı ya da ilave hormon dışı bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Bu istenmeyen gebeliklerin önlenmesine yardımcı olacaktır.

    • Düzensiz adet kanamanız olduğunda ya da hazneden (vajina) gelen lekelenme şeklinde kanamanız olduğunda, bunu hemen doktorunuza bildiriniz. Bu konuya ilişkin herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuza ya da sağlık uzmanınıza danışınız.

    • TEGRETOL almadan önce kendinize aşağıdaki soruları sormalısınız. Eğer bu sorulardan herhangi birisine cevabınız EVET ise, tedavinizi doktorunuz ya da eczacınız ile tartışın; çünkü TEGRETOL sizin için doğru ilaç olmayabilir.

      • Hamile misiniz ya da hamile kalmayı planlıyor musunuz?

      • Bebek emziriyor musunuz?

      • Dalgınlığı da içeren (absans nöbet) karma nöbetler geçirdiğiniz bir epilepsi türünden

        muzdarip misiniz?

      • Herhangi bir zihinsel hastalığınız var mı?

      • Fenitoin, primidon ya da fenobarbital olarak adlandırılan bir epilepsi ilacına alerjiniz var mı?

      • Karaciğer problemleri yaşıyor musunuz?

      • Düşük sodyum düzeyleri ile ilişkili böbrek problemleriniz var mı ya da böbrek problemleriniz var mı ve kan sodyum düzeylerini düşürmek için belirli ilaçlar kullanıyor musunuz (hidroklorotiyazid, furosemid gibi idrar söktürücüler)?

      • Yaşlı mısınız?

      • Glokom (göz basıncında artış) gibi göz problemleriniz var mı ya da idrarınızı tutmakta güçlük çekiyor musunuz?

    • TEGRETOL kullanımı ile ciddi deri döküntüleri (Stevens-Johnson sendromu, toksik epidermal nekroliz) bildirilmiştir. Döküntü sıklıkla ağız, boğaz, burun, cinsel organ ve konjonktivit (kırmızı ve şiş gözler) ülserlerini içerebilir. Bu ciddi deri döküntülerinden önce genellikle grip benzeri belirtiler olan ateş, baş ağrısı, vücutta ağrı meydana gelir. Döküntü, cildin yaygın olarak kabarmasına ve soyulmasına kadar ilerleyebilir. Ciddi deri reaksiyonlarının meydana gelmesi için en yüksek risk, tedavinin ilk aylarındadır. Bu tür ciddi deri reaksiyonları yaşadığınız takdirde, hemen doktorunuza danışınız ya da en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz.

    • Bu reaksiyonlar bazı Asya kökenli hastalarda (örneğin; Tayvan, Malezya ve Filipinler) ve soyları Çin'e dayanan hastalarda daha sık gözlenebilir (bkz. Olası yan etkiler). Doktorunuz, TEGRETOL almadan önce kan testinin gerekli olup olmadığını söyleyecektir.

    • Nöbetlerinizin sayısında bir artış yaşarsanız, bu durumu hemen doktorunuza bildiriniz (bkz.

      Olası yan etkiler).

    • Sarılık (deride ve gözlerde sarılaşma) gibi hepatiti akla getiren semptomlar fark ederseniz, bu durumu hemen doktorunuza bildiriniz. (bkz. Olası yan etkiler).

    • Herhangi bir zaman, kendinize zarar verme ya da kendinizi öldürme gibi düşüncelere sahip olursanız. Antiepileptikler (sara ilacı) ile tedavi edilen hastaların az bir kısmında bu şekilde düşünce ve davranışlar gözlenmiştir. Böyle bir durumda derhal doktorunuza danışınız ya da size en yakın hastanedeki acil servise gidiniz.

    • TEGRETOL tedavisi nedeniyle baş dönmesini de içeren sersemlik hali, uyuşukluk, kan

      basıncında azalma, kafa karışıklığı yaşarsanız, bu durum düşmelere yol açabilir.

    • TEGRETOL, hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması durumu) hastalarında tiroid hormonlarının kandaki düzeyini azaltabilir. Eğer hipotiroidi hastasıysanız doktorunuz tedavi dozunuzu ayarlamak için tiroid fonksiyonu takibi önerebilir.

      Doktorunuza danışmadan TEGRETOL kullanmayı bırakmayınız. Nöbetlerinizin aniden kötüleşmesini önlemek için ilacınızı birdenbire kesmeyiniz.

      Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

      TEGRETOL'ün yiyecek ve içecek ile kullanılması:

      TEGRETOL tedavisi sırasında alkol kullanmamalısınız.

      Greyfurt suyu içmeyin ya da greyfurt yemeyiniz, çünkü bunlar TEGRETOL'ün etkisini

      artırabilir. Portakal ya da elma suyu gibi diğer meyve sularının ise böyle bir etkisi yoktur.

      Hamilelik

      İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      Hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız bunu doktorunuza söyleyiniz.

      Anne karnındaki bebekte anormalliklere neden olabileceği için veya bebeğe zarar verebileceğinden doktorunuz hamilelik sırasında TEGRETOL almanın potansiyel riskini sizinle görüşecektir.

      Hamilelik sırasında epilepsi nöbetlerinin kontrol edilmesi önemlidir. Fakat eğer hamilelik sırasında epilepsi ilaçları (antiepileptik ilaç, sara ilacı) kullanıyorsanız, bebeğinize zarar verme riski söz konusu olacaktır. Doktorunuz hamilelik döneminde TEGRETOL kullanmanın olası risklerini sizinle paylaşacaktır.

      Doktorunuza danışmadan TEGRETOL kullanmayı bırakmayınız.

      Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      Doğurganlık

      TEGRETOL ile tedaviniz boyunca ve tedaviyi bıraktıktan sonra 28 günlük bir süre boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız. Hormonal kontraseptifler (doğum kontrol ilaçları) ve TEGRETOL kullanan kadınlarda adet döneminde düzensizlik görülebilir. Hormonal kontraseptif daha az etkili hale gelebilir, farklı veya hormonal olmayan ek bir kontraseptif yöntem kullanmayı düşünmelisiniz. Etkili doğum kontrolü hakkında doktorunuza danışınız.

      Emzirme

      İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

      TEGRETOL alan anneler bebeklerini emzirebilir, ancak bebekte aşırı uyku hali, deri reaksiyonu veya sarı renkli deri ve gözler, koyu renkli idrar veya soluk dışkı gibi yan etkiler olduğunu düşünüyorsanız en kısa sürede doktora söylemeniz gerekir.

      Araç ve makine kullanımı

      TEGRETOL, özellikle tedaviye başlarken ya da doz artırıldığında, kendinizi uykulu hissetmenize, baş dönmesine, bulanık görmenize, çift görme veya kas koordinasyon sorunu yaşamanıza neden olabilir. Bu şekilde bir etki yaşarsanız veya görüşünüz etkilenirse, araç veya makine kullanmamalısınız.

      TEGRETOL'ün içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

      Uyarı gerektiren herhangi bir yardımcı madde içermemektedir.

      Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

      TEGRETOL diğer birçok ilaç ile etkileşebilir bu yüzden şu anda ya da yakın zamanda aldığınız ilaçları doktorunuza söylemeyi unutmayınız.

      İlaç dozunda değişiklik yapılması ya da bazen ilaçlardan birinin kesilmesi gerekebilir.

      Eğer aşağıdaki ilaçları alıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:

      • Hormonal kontraseptifler (doğum kontrol yöntemleri), örn., haplar, flasterler, enjeksiyonlar veya implantlar. TEGRETOL, kontraseptiflerin vücudunuzda etki gösterme şeklini etkiler ve ani kanama ve lekelenme yaşayabilirsiniz. Ayrıca kontraseptifin daha az etkili olmasına neden olabilir ve gebelik riski olabilir. Doktorunuz size bu konu hakkında tavsiyede bulunabilir ve başka etkili kontraseptifler kullanmayı düşünmelisiniz. Çocuk doğurma çağındaki bir kadınsanız, tedaviniz boyunca ve tedaviyi bıraktıktan sonra 28 günlük bir süre boyunca etkili bir doğum kontrol yöntemi kullanmalısınız.

      • Hormon Replasman Tedavisi (HRT). TEGRETOL, HRT'nin daha az etkili olmasına neden

        olabilir.

      • Depresyon ve anksiyete için kullanılan herhangi bir ilaç (örn., fluoksetin, fluvoksamin, trazodone, paroksetin, sertralin, trazodon, imipramin gibi).

      • Kortikosteroidler (steroidler; örn., prednisolon, deksametazon gibi). Bu ilaçları astım, enflamatuvar bağırsak hastalığı, kas ve eklem ağrıları gibi iltihaplı hastalıklar için alıyor olabilirsiniz.

      • Kanınızın pıhtılaşmasını önleyen antikoagülanlar (örn., varfarin, asenokumarol, rivaroksaban, dabigatran, apiksaban ve edoksaban gibi).

      • Deri enfeksiyonları ve tüberküloz dahil enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotikler (örn., siprofloksasin, eritromisin, klaritromisin).

      • Mantar enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antifungal ilaçlar (örn., itrakonazol, ketokonazol gibi).

      • Parasetamol, dekstropropoksifen, tramadol, metadon ya da buprenorfin içeren ağrı kesiciler.

      • Epilepsi tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar (örn., vigabatrin, eslikarbazepin, lamotrijin,

        okskarbazepin gibi).

      • Yüksek tansiyon ve kalp sorunları için kullanılan ilaçlar (örn., verapamil, diltiazem, digoksin, simvastatin, atorvastatin gibi).

      • Antihistaminikler (loratadin gibi saman nezlesi, kaşıntı vb. alerjiler için kullanılan ilaçlar).

      • Diüretikler (idrar söktürücüler).

      • Simetidin veya omeprazol (gastrik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar).

      • İsotretinoin (akne tedavisinde kullanılan bir ilaç).

      • Metoklopramid veya aprepitant (bulantı giderici ilaçlar).

      • Asetazolamid (artmış göz basıncının [glokom] tedavisinde kullanılan bir ilaç).

      • Danazol veya gestrinon (endometriozis tedavileri).

      • Teofilin veya aminofilin (astım tedavisinde kullanılırlar).

      • Siklosporin, everolimus, takrolimus veya sirolimus (organ nakil ameliyatlarından sonra kullanılan bağışıklık sistemi baskılayıcılar; fakat bazen artrit veya sedef tedavisinde de kullanılırlar).

      • Şizofreni tedavisinde kullanılan ilaçlar (örn., paliperidon, aripiprazol).

      • Kanser ilaçları (örn., imatinib, temsirolimus, siklofasfamid, lapatinib, sisplatin, doksorubisin).

      • Sıtma ilacı meflokuin.

      • İzoniyazid veya rifampisin (verem tedavisinde kullanılır.)

      • İzotretinoinin (akne tedavisinde kullanılır.)

      • HIV (AIDS) tedavisinde kullanılan ilaçlar.

      • Levotiroksin (hipotiroidizm tedavisinde kullanılır).

      • Tadalafil (iktidarsızlık tedavisinde kullanılır).

      • Albendazol (bağırsak parazitlerinin tedavisinde kullanılır).

      • Bupropion (sigarayı bırakmada kullanılır).

      • Sarı kantaron [Hypericum perforatum] adlı bitkisel bir ilaç.

      • Vitamin B içeren ilaçlar veya takviyeler (nikotinamid).

      • Kas gevşeticiler (örn., pankuronyum gibi).

      • Vücudun mikroorganizmalara karşı ürettiği antikorların görülmesi için yapılan testlerle (serolojik testler) etkileşim

      Diğer özel uyarılar

      • Alkol almak sizi normalden daha fazla etkileyebilir. Alkol alımını bırakmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla görüşün.

      • Greyfurt yemek ya da greyfurt suyu içmek yan etki yaşama riskinizi arttırabilir.

      • Doktorunuz, siz TEGRETOL almaya başlamadan önce ve tedavi sırasında kimi zamanlarda sizden bazı kan testlerini yaptırmanızı isteyebilir. Bu olağan bir durumdur ve endişelenecek bir şey yoktur.

      Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda

      kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

  • Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı  Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
    Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak  Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?
    Depresyonu Anlamak Depresyonu Anlamak Depresyon farklı kişileri farklı biçimlerde etkiler. Duygusal veya fiziksel olmak üzere geniş alanda belirtilere sebep olabilir.Depresyona neler sebep olur?
    Diyabet Hastalığı Diyabet Hastalığı Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
    İnme İnme İnme, beynin hasar görmesinin sonucudur. Bu hasar, beynin bir kısmındaki ya bir kanama ya da akut kan eksikliği nedeniyle o kısmın geçici ya da kalıcı olarak işlevini yapamamasına yol açar.

    İLAÇ GENEL BİLGİLERİİlaç Bilgileri

    Novartis Sağlık,Gıda ve Tarım Ürünleri San. Tic. A.Ş.
    Geri Ödeme KoduA07709
    Satış Fiyatı 98.27 TL [ 3 May 2024 ]
    Önceki Satış Fiyatı 98.27 TL [ 26 Apr 2024 ]
    Original / JenerikJenerik İlaç
    Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
    Barkodu8699504010121
    Etkin Madde Karbamazepin
    ATC Kodu N03AF01
    Birim Miktar 200
    Birim Cinsi MG
    Ambalaj Miktarı 160
    Sinir Sistemi > Antiepileptikler > Carbamazepin
    Yerli ve Beşeri bir ilaçdır. 

    İLAÇ FİYATLARIİlaç Fiyatları

    TEGRETOL 200 mg 160 tablet Barkodu
    Tarihi İlaç Fiyatı
    3 May 202498.27 TL
    26 Apr 202498.27 TL
    22 Apr 202498.27 TL
    15 Apr 202498.27 TL
    5 Apr 202498.27 TL
    1 Apr 202498.27 TL
    26 Mar 202498.27 TL
    11 Mar 202498.27 TL
    2024 / 2008 İlaç Fiyatları