Opakim İlaçları OMNIPAQUE 300 mg/100 ml 1 flakon İP Uyarılar

OMNIPAQUE 300 mg/100 ml 1 flakon Uyarılar

Opakim Tıbbi Ürünler Tic. Ltd. Şti. (Medikim Şirketler Grubu) | Güncelleme :26 Nisan  2024

Genel olarak non-iyonik röntgen kontrast madde kullanımında dikkat edilecek hususlar; Positif bir allerji, astma veya iyotlu kontrast maddeye istenmeyen reaksiyon geçmişi özel önlem alınmasının göstergesidir. Kortikosteroidler veya Histamin H1 ve H2 antagonistleri ile premedikasyon bu durumlarda düşünülebilir.
Omnipaque kullanımı ile bağlantılı olabilecek ciddi reaksiyon riski minimum olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte iyotlu kontrast maddeler anafilaktoid reaksiyonlar veya değişik hipersensivite oluşumlarını harekete geçirebilirler. Bu nedenle ciddi bir reaksiyon olasılığına karşın anında müdajhale edebilmek için gerekeli ilaçlar ve teçhizat hazır durumda bulunmalı ve tutulmslıdır. Tüm röntgen işlemi boyunca, çabuk intravenöz giriş için herzaman indwelling kanül veya kateter kullanılması önerilebilir.
Non -iyonik kontrast maddeler, in vitro şartlarda iyonik kontrast maddelere ornla koagülasyon sistemi üzerinde daha az etkilidirler. Vasküler kateterizasyon işlemleri esnasında anjiografik tetkik çok özenli ve dikkatli olarak yapılmalı, kateter işlemle bağlantılı tromboz ve emboli riskini minimize etmek için sık sık yıkanmalıdır.(Örenğin heparinize salinle)
Kontrast madde uygulanmasından önce ve sonra uygun bir hidratasyon sağlanmalıdır. Bu özellikle multipl myeloma, diabetes melitus, renal disfonksiyonu olan hastalar ile yeni doğanlar, küçük çocuklar ve yaşlı hastalar için geçerlidir. Bir yaşından küçükler ve özellikle yeni doğanlar elektrolit rahatsızlıkları ve hemodinamik değişikliklere duyarlıdırlar.
Ciddi kardiyak rahatsızlıkları ve pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda hemodinamik değişiklikler veya aritmiler geliştirebileceklerinden ihtimam gereklidir.
Akut serebral patolojileri, tümörleri veya epilepsi geçmişi olan hastalar nöbet tutulmuna predispozandırler ve özel ihtimam gerektirir. Alkolikler ve ilaç bağımlılarında nöbet veya nörolojik reaksiyon gelişmesi açısından artan risk gurubundadırlar. Bir kaç hastada miyelografiden sonra geçici işitme kaybı veya hatta sağırlık görülmüştür. Bu lomber ponksiyon yapılan yerdeki spinal sıvı basıncındaki düşüşe bğlıdır.
Kontrast media uygulamasını takiben akut böbrek yetmezliği gelişmesini önlemek için risk grubundaki, önceden böbrek yetersizliği ve diabetes mellitus'u olan hastalarda özel ihtimam gereklidir. Paraproteinemiası (Myelomatöz ve Waldenström's makroglobuliemia) olan hastalarda risk grubundadır.
Önleyici tedbirler aşağıdakileri kapsamaktadır;
-Yüksek risk grubu hastaların tanımlanması
- Uygun hidratasyon sağlanması ,eğer gerekirse tetkike başlamadan önce i.v enfüzyon ile hidrasyona başlanması ve kontrast madde böbreklerden temizlenene kadar devam edilemsi.
- Renal fonksiyon inceleme öncesi seviyesine dönene kadar tekrar bir kontrast madde incelemesini ertelemek.
Ciddi renal ve hepatik fonksiyon rahatsızlığı olan hastalarda kontrast maddenin temizlenmesi anlamlı olrak gecikeceğinden özel ihtimam gereklidir. Hemodialize giren hastalar radyolojikprosedürler için tetkikten hemen sonra dialize girmek kaydıyla kontrast madde alabilirler.
İyotlu kontrast madde verilmesi myestenia gravis 'in semptomlarını alevlendirebilir. Girişimsel işlemlere tabi tutulan Fagakromsitoması olan hastalara hipertansiyon krizlerinin önlenmesi amacıyla profilaktik olarak alfa -blokerleri verilmelidir. Hipertiroidizmi olan hastalara dikkat edilmelidir. Çok nodüllü guatr'ı olan hastalar iyotlu kontrast madde enjeksiyonunu takiben hipertiroidizm geliştirme riskinde olabilirler.Kontrast madde alan premature yeni doğanlerda da geçici hipotiroidizm gelişme riskinden haberdar olunmalıdır.
Kontrast maddenin damar dışına enjeksiyonu nadiren lokal ağrı ve ödeme sebep olabilirlerki bunlarda sekel bırakmadan geçerler. Bununla birlikte inflamasyon ve hatta doku nekrozu görülmüştür. Etkilenen bölümün yükseltilmesi ve serinletilmesi rutin işlemler olarak önerilmektedir. Kompartman sendromu durumlarında cerrahi dekomperasyon gerekli olabilir.

Omurilik zedelenmeleri Omurilik zedelenmeleri
Omurilik zedelenmesini takip eden birkaç gün içinde, hiçkimse hasarin ne kadar olacagini tahmin edemez. Buradaki sorun, omuriligin herhangi bir zedelenmesinden hemen sonra, bir omurilik sokunun olusmasidir.
Dış Gebelik Dış Gebelik
Dış gebelik, her 100 gebelikten birini etkileyen, sık görülen ve ölüme sebep olabilecek bir durumdur. Bu, döllenen yumurta, rahimin dışına yerleşirse, oluşan bir durumdur. Gebelik ilerledikçe, ağrıya ve kanamalara sebep olur.
Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük Grip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük
Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.

İLAÇ BİLGİLERİİlaç Bilgileri

Opakim Tıbbi Ürünler Tic. Ltd. Şti. (Medikim Şirketler Grubu)
Geri Ödeme KoduA05701
Satış Fiyatı1045.46 TL [ 26 Nisan 2024 ]
Önceki Satış Fiyatı1045.46 TL [ 22 Nisan 2024 ]
Original / JenerikJenerik İlaç
Reçete DurumuNormal Reçeteli bir ilaçdır.
Barkodu8699688771450
Etkin Madde Ioheksol
ATC Kodu V08AB02
Çeşitli İlaçlar > X-RAY Kontrast Medya, İyotlu > Ioheksol
İthal ( ref. ülke : Fransa ) ve Beşeri bir ilaçdır. 

İLAÇ EŞDEĞERLERİ

Eşdeğer İlaç Adı Barkodu İlaç Fiyatı
IOBRIX 8698755770037
KOPAQ 8699715771835 1,045.46TL
OMNIPAQUE 8699688771450 1,045.46TL
Diğer Eşdeğer İlaçlar