Meda İlaçları LEGALON FORT 60 kapsül KUBFarmakolojik Özellikler

LEGALON FORT 60 kapsül Farmakolojik Özellikler

Deve Dikeni (silybum Marianum L.) Meyve Ekstresi }

Sindirim Sistemi ve Metabolizma > Karaciğer
Meda Pharma İlaç San. Ve Tic. Ltd. Şti | 11 April  2017

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup:

ATC Kodu: A05BP013

Legalon Fort Kapsül, karaciğeri koruyucu bitkisel bir preparattır. Etken maddesi olan silimarinin terapötik etkisi farklı etki mekanizmalarına dayandırılmaktadır. Silimarin, antioksidan etkiye sahiptir. Hücre membranlarının yıkımından sorumlu olan patofizyolojik lipid peroksidasyonunu durdurur ya da önler. Ayrıca hasar meydana gelen karaciğer hücrelerinde, protein sentezini stimüle eder ve fosfolipid metabolizmasını normale döndürür. Sonuç olarak hücre membranını stabilize ederek, transaminazlar gibi çözünmüş hücre bileşenlerinin karaciğer hücrelerinden kaybını kısıtlar ya da önler.

Silimarin bazı hepatotoksik maddelerin hücreye girişini kısıtlar.

Silimarin nükleusta RNA polimeraz I enzimini stimüle ederek protein sentezini arttırarak ribozomal RNA'nın oluşumunda, dolayısıyla yapısal proteinlerin sentezinde artışa neden olur. Sonuç olarak karaciğerin onarım kapasitesinde ve rejeneratif gücünde bir artış gözlenir.

5.2. Farmakokinetik özellikler

i

Silimarinin birincil bileşeni silibinin emilim yarılanma ömrü 2.2 saat olup, üzerinde yapılan çalışmalarda, sindirim kanalından emilen miktarın >%80'inin başlıca safrada itrah edildiği, ve safrada metabolit olarak glukuronid ve sülfatların varlığı tespit edilmiştir. Silibinin, dekonjüge olduktan sonra tekrar emildiği ve daha sonra enterohepatik dolaşıma girdiği biyoaktivite deneylerinde belirlenmiştir. Eliminasyon yarılanma ömrü ise 6.3 saat olup, karaciğerde gerçekleşen eliminasyon sonucu, kan düzeyleri düşük ve renal eliminasyonu sınırlıdır. Legalon Fort Kapsül, terapötik dozlarda (günde 3 kez 140 mg) verildiğinde safradaki silibinin düzeyinin, tekrarlayan dozlardan ve tek bir dozdan sonra aynı olduğu, silibininin vücutta birikmediği tespit edilmiştir.

Tekrarlayan dozlarda günde 3 kez 140 mg silimarin kullanımında sonra, safra eliminasyonu

stabil hale gelir.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Silimarin son derece düşük toksisiteye sahip olduğundan, önerilen dozlarda uzun süre güvenle kullanılabilir.

Akut toksisite

Fare ve ratlara tek doz verilmesini takiben, silimarinin toksisitesinin çok düşük düzeyde ve LD50 düzeyinin 2000 mg/kg'ın üzerinde olduğu belirlenmiştir.

Kronik toksisite

12 ayı aşan uzun dönemli çalışmalarda, ratlarda 2500 mg/kg ve köpeklerde 1200 mg/kg dozlarda oral yolla uygulandığında herhangi bir toksik etki belirlenmemiştir.

Üreme toksisitesi

Rat ve tavşanlarda prenatal, perinatal ve postnatal dönemde 2500 mg/kg'da herhangi bir toksik

ve teratojenik etkisinin olmadığı belirlenmiştir.

Mutajenite

Silimarin üzerinde yapılan in vitro ve in vivo çalışmalarda herhangi bir mutajenik etki tespit

edilmemiştir.

Karsinojenite

Yeterli veri mevcut değildir.

Tiroid Kanseri Tiroid Kanseri En sık görülen tiroid kanseri türü olan papiller tiroid kanseri, tüm tiroid kanserlerinin yaklaşık %70'ini oluşturur. Asperger Sendromu Asperger Sendromu Asperger sendromu, otistik gurubun bir bölümü olan bir özürdür. Bu genelde, gurubun daha ”yüksek” tarafında yer aldığı düşünülen kişilere uygun bir tanıdır.