KALADRYL 16 G/120 G + 2 G/120 G + 3 G/120 G losyon Farmakolojik Özellikler

Çinko Oksit + Difenhidramin + Lidokain Hcl }

Dermatolojik İlaçlar > Kaşıntı Giderme İlaçları
Farmalas İlaç Sanayi ve Tic.Ltd.Şti | 12 June  2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Antiprüritikler (Antihistaminikler, Anestezikler ve diğerleri)

    ATC kodu: D04AB01

    KALADRYL losyonun bileşimindeki çinko oksit, zayıf antiseptik özellikleri olan hafif bir astrenjandır. Topikal olarak uygulandığında astrenjan ve zayıf antiseptik etki gösterir. Çinko oksit yara iyileşmesini ve epitelizasyonu hızlandırır.

    Difenhidramin hidroklorür; monoetanol amin türevi antimuskarinik ve sedatif etkileri olan bir antihistaminiktir. Ürtiker, anjiyoödem, pruritus gibi alerjik cilt hastalıklarının semptomatik olarak rahatlatılmasında kullanılır. Difenidramin hidroklorür'ün güçlü antiprüritik ve

    antihistaminik etkileri vardır. Topikal olarak %1-2 oranında kullanılır. Topikal kullanımda duyarlılık reaksiyonları gösterebilir.

    Lidokain hidroklorür sayesinde anestezik etki gösteren bir preparattır.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Çinko Oksit:

    Emilim:

    Topikal kullanım için üretildiği ve sistemik emilim göstermesi beklenmediğinden uygulanabilir değildir.

    Dağılım:

    Sistemik emilim göstermesi beklenmediğinden uygulanabilir değildir.

    Biyotransformasyon:

    Sistemik emilim göstermesi beklenmediğinden uygulanabilir değildir.

    Eliminasyon:

    Sistemik emilim göstermesi beklenemediğinden uygulanabilir değildir.

    Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

    Doğrusallığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

    Lidokain Hidroklorür:

    Emilim:

    Lokal olarak uygulandığında lidokain hidroklorür oldukça çabuk absorpsiyona uğrar. Lidokain

    topikal uygulamayı takiben mukoz membranlardan emilebilir. Emilim hızı ve miktarı; uygulama bölgesi, süresi, konsantrasyon ve toplam dozaja bağlıdır.

    Dağılım:

    Lidokain'in plazma proteinlerine bağlanması, ilaç konsantrasyonu ile ilişkilidir ve bağlı fraksiyon artan ilaç konsantrasyonu ile düşer. Lidokain 1-4 mikrogram/ml serbest baz

    konsantrasyonunda, % 60-80 oranında proteinlere bağlı bulunur. Bağlanma aynı zamanda alfa-1- asit-glikoprotein plazma konsantrasyonuna bağlıdır. Lidokain, kan-beyin ve plasental bariyerleri büyük ihtimalle pasif difüzyon ile geçer.

    Biyotransformasyon:

    Lidokain ilk geçiş eliminasyonuna uğrar. Eliminasyonu esas olarak karaciğerde metabolize edilmek suretiyledir. Karaciğerde hızla biyotransformasyona uğrar ve metabolitler halinde ayrılır. Metabolite dönüşen lidokain'in %90'ı karaciğerde metabolize olur. Metabolite

    dönüşmeden kalan kısımlar ise böbrekler yoluyla atılır.

    Eliminasyon:

    Lidokain'in yaklaşık % 10'u böbrekler yoluyla değişmeden atılır. İdrarda rastlanan başlıca metaboliti 4-hidroksi-2,6-dimetilanilin'in bir konjugatıdır. Lidokain metabolizmasına ilişkin çalışmalarda, intravenöz bolus lidokain enjeksiyonunu takiben lidokain'in eliminasyon

    yarılanma ömrü 1,5- 2 saat olarak gösterilmiştir.

    Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum: Geçerli değildir.

    Difenhidramin Hidroklorür:

    Emilim:

    Oral uygulamayı takiben difenhidramin bağırsakta iyi absorbe edilir. 50 mg dozu takiben Difenhidramin pik (doruk) serum seviyelerine 2 ile 2,5 saatte ulaşır.

    Dağılım:

    Difenhidramin MSS dahil olmak üzere tüm vücuda dağılır. 50 mg oral dozu takiben

    difenhidramin dağılım hacmi 3,3 ile 6,8 l/kg'dır ve % 78'i plazma proteinlerine bağlanır.

    Metabolik akıbeti üzerine çok az veri bulunmaktadır. Diğer antihistaminikler gibi ilaç, vücut organlarına geniş bir şekilde dağılır, plasentaya geçer.

    Biyotransformasyon:

    Difenhidramin, hızlı bir şekilde ve neredeyse tamamiyle metabolize olur. N-demetil ve N,N- didemetil türevlerine dealkile olur. 50 mg oral difenhidramin dozu için plazma klerens değerleri 600- 1300 ml/dk'dır ve terminal yarılanma ömrü 3,4-9,3 saat arasında değişir.

    Eliminasyon:

    Az miktarda değişmemiş halde idrar ile atılır.

    Doğrusallık/Doğrusal Olmayan Durum:

    Doğrusallığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Böbrek yetmezliği

    Orta ila şiddetli böbrek yetmezliği hastalarında difenhidramin'in doz aralığı glomerular filtrasyon hızına (GFR) bağlı olarak genişletilmelidir.

    Böbrek yetmezliği lidokain kinetiğini etkilemez ancak metabolitlerinin vücutta birikimini artırabilir.

    Karaciğer yetmezliği

    Kronik karaciğer yetmezliği olan hastalarda intravenöz yoldan 0,8 mg/kg difenhidramin uygulanmasından sonra yarılanma ömründe uzama görülmüştür. Bununla beraber, ortalama plazma klerensinde ve dağılım hacminde belirgin bir etki görülmemiştir.

    Lidokain karaciğerden hızlı bir şekilde metabolize olduğundan, karaciğer fonksiyonlarının etkilenmesi durumunda lidokain'in kinetiği değişebilir.

    Geriyatrik popülasyon:

    Farmakokinetik çalışmalarda daha genç erişkinler ile kıyaslandığında difenhidramin'in dağılımı ve eliminasyon sürecinde önemli farklılık görülmemiştir.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Lidokain'in mutajenik ve kanserojenik potansiyelini ve fertilite üzerine etkilerini değerlendirmek için yeterli çalışma yapılmamıştır.

    Lidokain'in mutajenik potansiyeli Ames Salmonella/mammalian mikrozom testiyle, insan lenfositindeki yapısal kromozom sapmasının in vitro analiziyle ve in vivo fare mikronukleus analizi ile test edilmiştir. Bu testlerde herhangi bir mutajenik etki belirtisi görülmemiştir.

    Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur. Sırt Ağrısı Sırt Ağrısı Sırt ağrısı birden bire ortaya çıkıp şiddetli (akut) olabilir veya zamanla gelişip daha uzun süreli sorunlara (kronik) neden olabilir.