EDASFIN %0.05 göz damlası çözelti (30 flakon) Farmakolojik Özellikler

Emedastin }

Duyu Organları > NONSPESİFİK KONJONKTİVİT > Emedastine
Vem İlaç Sanayi Ve Ticaret Ltd. Şti | 22 August  2023

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

    5.1. Farmakodinamik özellikler

    Farmakoterapötik grup: Göz ilaçları; dekonjestanlar ve antialerjikler; diğer antialerjikler. ATC kodu: S01GX06

    Emedastin, güçlü selektif ve topikal olarak etkili bir histamin Hantagonistidir (Ki=1,3 nM). Emedastinin histamin reseptörlerine (H, Hve H) afinitesinin in vitro denemeleri Hreseptörleri için 10.000 kat daha selektif olduğunu göstermiştir, Ki'ler sırasıyla 1,3 nM,

    49.064 nM ve 12.430 nM'dır. İn vivo olarak emedastinin topikal oküler uygulaması, histaminle uyarılan konjunktival vasküler geçirgenlikte konsantrasyona bağlı bir inhibisyon oluşturur. Emedastinle yapılan çalışmalar adrenerjik, dopaminerjik ve serotonin reseptörleri üzerine herhangi bir etki göstermemiştir.

    5.2. Farmakokinetik özellikler

    Genel özellikler

    Emedastin, beyaz veya çok hafif sarı kristal bir tozdur. Kokusuzdur veya belirsiz bir karakteristik kokusu vardır.

    Emilim:

    Emedastin topikal olarak uygulanan diğer etkin maddeler gibi sistemik olarak emilmektedir.

    Dağılım:

    Emedastin 0,5 mg/mL 15 gün süreyle günde iki kez bilateral uygulanmasıyla ana bileşiğin plazma konsantrasyonları genellikle yöntemin miktar tayini sınırının (0,3 ng/ml) altında bulundu. Emedastin miktar tayininin yapılabildiği numunelerde de 0,3-0,49 ng/mL aralığındaydı. Emedastinin insanlardaki oral biyoyararlanımı yaklaşık olarak %50 civarındadır ve maksimum plazma konsantrasyonuna dozlamadan 1-2 saat sonra ulaşılmaktadır.

    Biyotransformasyon:

    Emedastin başlıca karaciğerde metabolize olmaktadır. Topikal emedastinin eliminasyon yarı ömrü 10 saattir. Başlıca iki metaboliti 5- ve 6-hidroksiemedastindir. 5- ve 6- hidroksiemedastinin 5-okso analogları ve N-oksit de ayrıca minör metabolitleri olarak oluşmaktadır.

    Eliminasyon:

    Oral dozun yaklaşık %44'ü 24 saat içinde idrarla atılmaktadır ve bunun sadece %3,6'sı ana bileşik olarak atılmaktadır. Başlıca iki metaboliti 5- ve 6-hidroksiemedastin serbest şekilde ve konjuge halde idrarla atılırlar.

    Hastalardaki karakteristik özellikler

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği olanlarda özel bir çalışma yapılmamıştır.

    5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

    Emedastin difumarat çeşitli uygulama yollarıyla değişik hayvan türlerinde düşük bir akut toksisite göstermiştir. Tavşanlarda uzun dönem topikal oküler uygulamada klinik olarak anlamlı herhangi bir lokal veya sistemik etki gözlenmemiştir.

    Korneal limbal mononükleer hücre infiltratları 0,5 mg/mL ile tedavi edilen 4 erkek maymundan 1'inde, 1 mg/mL ile tedavi edilenlerde, 4 erkekten 4'ünde ve 4 dişiden 1'inde görülmüştür. Skleral mononükleer hücre infiltratları 0,5 mg/mL ile tedavi edilenlerden 4 erkekten 1'inde ve 4 dişiden 1'inde, 1 mg/mL ile tedavi edilenlerden 4 erkekten 2'sinde ve 4 dişiden 1'inde görülmüştür. Ortalama plazma doruk seviyeleri 0,5 mg/mL için 1 ng/mL ve 1 mg/mL için 2 ng/mL idi.

    Emedastinin köpeklerde QT intervalini artırdığı bulunmuştur; etki görülmeyen plazma düzeyi (NOEL), hastalarda bulunandan 23 kat daha yüksek düzeylere eşdeğerdir (emedastin saptama limiti olan 0,3 ng/mL ile karşılaştırıldığında 7 ng/mL).

    Emedastin difumarat fare ve sıçanlarda yapılan çalışmalarda karsinojenik bulunmamıştır. Emedastin difumarat in vitro ve in vivo standart genotoksisite testleri dizisinde genotoksik bulunmamıştır.

    Sıçanlardaki bir teratoloji çalışmasında değerlendirilen en yüksek dozda (140 mg/kg/gün) fötotoksik etkiler görülmüş fakat teratojenik etkiler gözlenmemiştir; daha düşük düzeylerde (40 mg/kg/gün), ancak yine de önerilen terapötik dozu aşan miktarlarda herhangi bir etki gözlenmemiştir. Tavşanlarda yapılan çalışmada herhangi bir üreme toksisitesi gözlenmemiştir.

    Sıçanlarda emedastin difumaratın 30 mg/kg/gün'e kadar oral uygulamalarında fertilitede/üreme yeteneğinde bozulma ve azalmış üreme kapasitesi ile ilgili herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.

    Astım Astım Astımlı kişilerin akciğerlerindeki hava boruları (bronşlar) hassastır. Bu kişiler belirli tetikleyici faktörlere maruz kaldıklarında, hava boruları nefes almalarını güçleştirecek şekilde daralır. Doğum Sonrası Depresyonu Doğum Sonrası Depresyonu Doğum sonrası depresyonu, doğumdan sonra her on kadından biri tarafından tecrübe edilen stresli bir durumdur.