PROPOFOL GENTHON IV 200 mg 20 ml enj.EMUL.ampül Farmakolojik Özellikler
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.
Adeka İlaç ve Kimyasal Ürünler San. Ve Tic. A.Ş.
Farmakoterapötik grup: Diğer genel anestezikler ATC kodu: N01AX10.
Etki mekanizması, farmakodinamik etki
PROPOFOL GENTHON intravenöz verilişinden sonra, hipnotik etkinin başlaması hızlıdır. Enjeksiyon hızına bağlı olarak, anestezi indüksiyonunun zamanı 30-40 saniye arasındadır. Hızlı metabolizma ve atılım nedeni ile tekli bolus verilmesinden sonra etki süresi kısadır (4-6 dakika).
Tavsiye edilen doz aralıklarında, tekrarlayan bolus enjeksiyonlarından veya infuzyondan sonra klinik olarak anlamlı akümülasyon görülmemiştir.
Hastalann bilinci hızla yerine gelir.
Anestezi indüksiyonu sırasında bazen muhtemelen vagolitik aktivite eksikliğine bağlı bradikardi ve hipotansiyon oluşabilir. Kardiyo-sirküler durum genellikle anestezinin idamesi sırasında normale döner.
Pediyatrik popülasyon
Emilim:
İntravenöz uygulamadan sonra propofolün yaklaşık % 98’i plazma proteinine bağlanır.
Dağılım:
İntravenöz bolus uygulamasından sonra propofolün başlangıç kan seviyeleri farklı kompartmanlara hızlı dağılım nedeni ile hızla düşer (alfa-fazı). Dağılım yan ömrü 2-4 dakika
Eliminasyon sırasında kan seviyesinde düşme daha yavaştır. Beta-fazı sırasında eliminasyon yan ömrü 30 - 60 dakika arasındadır. Bunun ardından, propofolün zayıf perfuze olan dokulardan tekrar dağılımını gösteren üçüncü derin kompartman belirgin hale gelir.
Santral volüm dağılımı 0.2 - 0.79 l/kg vücut ağırlığı arasındadır, dağılım hacminin dengeli durumu 1.8 - 5.3 l/kg vücut ağırlığı arasındadır.
Bivotransformasvon:
Propofol başlıca karaciğerde propofolün glukuronidlerini ve onun yerine geçen kinol glukuronidleri ve sülfat konjugatlarmı oluşturmak üzere metabolize edilir. Tüm metabolitleri inaktiftir.
Eliminasyon:
Propofol hızla vücuttan temizlenir (total klirens yaklaşık 2 l/dakika). Klirens, başlıca, kan akışına bağlı olduğu karaciğerde, metabolizma ile gerçekleşir, Klirens yetişkinler ile karşılaştırdığında çocuklarda daha yüksektir. Verilen dozun yaklaşık % 88’i metabolitleri halinde idrardan atılır. Sadece % 0.3’ü idrarla değişmeden atılır.
Pediyatrik popülasyon
İntravenöz 3 mg/kg tek doz uygulamasından sonra, propofol klirensi/kg vücut ağırlığı yaş ile aşağıdaki gibi artmıştır: Daha büyük çocuklara kıyasla (n=36, yaş ortalaması 4 aylık-7 yaş) ortalama klirens 1 aydan küçük neonatlarda (n=25) (20 ml/kg/dakika) çok daha düşüktür. Aynca, neonatlarda bireyler arası değişiklikler önemlidir (3.7 - 78 ml/kg/dakika). Büyük bir değişkenliği gösteren bu sınırlı çalışma verilerine göre, bu yaş grubu için doz tavsiyeleri verilememektedir.
Yetişkinlerde (n=6) 23.6 ml/dakika/kg ile kıyaslayınca, yaşı daha büyük olan çocuklarda, 3 mg/kg tek bolus dozdan sonra ortalama propofol klirensi 37.5 ml/dakika/kg (4-24 aylık) (n=8),
Yinelenen doz toksisitesi ve genotoksisite üzerinde yürütülen konvensiyonel çalışmalara dayanan preklinik veriler insanlara spesifik bir zararı olmadığını göstermektedir. Karsinojenite çalışmaları yürütülmemiştir.
Üreme toksisite çalışmaları sadece yüksek dozlarda propofolün farmakodinamik özellikleri ile ilgili etkiler göstermiştir. Teratojenik etkiler görülmemiştir.
Lokal tolerans çalışmalarında, intramüsküler enjeksiyon enjeksiyon bölgesi etrafında doku hasarına neden olmuştur.